ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
Νέες αποφάσεις συμμετοχής, με άξονα τις σύγχρονες ανάγκες

Με στόχο το άνοιγμα να επικεντρώνει στις προϋποθέσεις που υπάρχουν, για να έχει κάθε εργάτης αξιοπρεπή δουλειά και ζωή συνεχίζονται οι προετοιμασίες

Με αιτήματα όχι άμυνας, αλλά αντεπίθεσης οργανώνουν τη μάχη οι ταξικές δυνάμεις
Με αιτήματα όχι άμυνας, αλλά αντεπίθεσης οργανώνουν τη μάχη οι ταξικές δυνάμεις
Την ανάγκη, η κινητοποίηση στις 17 Δεκέμβρη να βγάλει στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων αναδεικνύουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που καθημερινά συντάσσονται στη μάχη για την επιτυχία της απεργιακής μάχης.

«Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεχνούν ότι για να συνεχίσουν (σ.σ. οι επιχειρήσεις) την τεράστια κερδοφορία τους στηρίζονται στη δική μας εκμετάλλευση... Παλεύουμε για την εκπλήρωση των σύγχρονων αναγκών μας. Πλούτος υπάρχει, αρκεί να ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν. Δεν τους έχουμε ανάγκη. Αυτοί μας έχουν. Ελα μαζί με το ΠΑΜΕ να οργανώσουμε σε κάθε εργασιακό χώρο και κλάδο την επιτυχία της απεργίας μας. Να σπάσουμε την τρομοκρατία και το κλίμα της ηττοπάθειας», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, γνωστοποιώντας την απόφασή του να συμμετάσχει στην απεργία.

«Ενώνουμε τη δύναμή μας με όλους τους εργάτες, τις εργάτριες, τους νέους, τις νέες, τους άνεργους, που δεν υποτάσσονται στα κελεύσματα του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, να σκύψουμε το κεφάλι, να πληρώσουμε τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης για να αυγατίσουν τα κέρδη τους. Ο δρόμος του συμβιβασμού και της υποταγής είναι αδιέξοδος. Η ελπίδα βρίσκεται στα χαρακώματα της ταξικής πάλης», σημειώνει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, καταδικάζοντας τους εκβιασμούς που συνοδεύουν την αντεργατική επίθεση: «Μας τρομοκρατούν, για άδεια ταμεία, δημοσιονομικά ελλείμματα, για να δεχτούμε τη βαρβαρότητα της εισοδηματικής πολιτικής, της νέας σύμβασης - ξεφτίλας. Στο κεφάλαιο, όμως, έδωσαν 60 εκατομμύρια ευρώ ρεγάλο και συνεχίζουν να το ταΐζουν. Μας τρομοκρατούν, για κατάρρευση της Κοινωνικής Ασφάλισης, για να αποδεχτούμε να κατεβούμε από το μαδέρι στα 65-70 χρόνια και σύνταξη προνοιακό βοήθημα. Αρνούνται όμως να φέρουν πίσω τα δισ. που παίξανε στο χρηματιστήριο, να βάλουν φρένο στην εισφοροδιαφυγή και εισφοροκλοπή. Μας τρομοκρατούν, για δήθεν σπατάλες στον κλάδο Υγείας, για να υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο τις σημερινές άθλιες παροχές, να μας σακατεύουν στα κάτεργά τους και να μας στέλνουν στα νοσοκομεία τους, να μας αρμέγουν. Λένε ότι έχουν συστήσει επιτροπή, για να συζητήσουν το Ασφαλιστικό και, από την άλλη, διαφημίζουν το σχέδιο κατεδάφισης που θα εφαρμόσουν. Γι' αυτό ο διάλογός τους είναι απάτη. Θέλουν να νομιμοποιήσουν ό,τι έχουν προαποφασίσει. Μας εγκαλούν, γιατί τους εμποδίσαμε στο στημένο διάλογο, για αντιδημοκρατικές συμπεριφορές, βία κλπ. Η δημοκρατία τους τελειώνει εκεί που θίγεται η τσέπη τους, εκεί δηλαδή που αρχίζει ο ταξικός πόλεμος».

Τη συμμετοχή του στην απεργία αποφάσισε και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής στη χτεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Την ίδια στιγμή, το άνοιγμα στους τόπους δουλειάς σχεδιάζεται με στόχο να αποκτήσει νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά, να δώσει ώθηση στο σταθερό συντονισμό ανά κλάδο, περιοχή κτλ. Αυτό ήταν και το αντικείμενο της προχτεσινής ανοιχτής συνεδρίασης που έκανε το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών νομού Αττικής με τη συμμετοχή σωματείων και εργαζομένων του κλάδου από ΕΒΓΑ, ΦΑΓΕ, ΚΑΤΣΕΛΗ, COCA-COLA, TASTY, ΒΕΝΕΤΗ, ΝΙΚΑ.

Μπροστά και στη μάχη της απεργίας, αύριο Παρασκευή, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας διοργανώνει ημερίδα, με θέμα «Ασφαλιστικό και η θέση των εργαζομένων», στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Την Κυριακή 6 Δεκέμβρη, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση στις 10 π.μ. στα γραφεία του (Μητροπόλεως 10). Η συμμετοχή όλων των εμποροϋπαλλήλων κρίνεται επιτακτική, μετά και από τις νέες μεθοδεύσεις για κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

Την ίδια στιγμή, η αδράνεια στην οποία σπρώχνουν τους εργάτες οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ισοδυναμεί με συμβιβασμό και στήριξη των προωθούμενων μέτρων. Σε πρόσφατη συνεδρίαση της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, η «Αγωνιστική Συνεργασία ΔΕΗ» κατέθεσε, μεταξύ άλλων, πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Δεκέμβρη, πρόταση που απορρίφτηκε κατά πλειοψηφία.

Η οργή να γίνει πάλη ταξική

«Νέες κοπέλες με πτυχία να δουλεύουν με κάθε είδους ελαστική μορφή απασχόλησης. Θα μπορέσουν να κάνουν ποτέ οικογένεια; (...) Η κυβέρνηση χτυπάει τα δικαιώματα και των ανδρών και των γυναικών. (...) Ξέρετε όλες μας τι περνάμε (...) Εχουμε ευθύνη σαν γυναίκες να πούμε μέχρι εδώ. Τέλος».

«Πρόσφατα ήταν το συνέδριο της ΟΤΟΕ. Μια μέρα πριν έγινε η διάσκεψη της Γραμματείας Γυναικών της ΟΤΟΕ. Για πρώτη φορά την παρακολούθησα και από το πρωί μέχρι το βράδυ το μόνο πρόβλημα που εντοπίζουν σήμερα είναι η σεξουαλική παρενόχληση και τίποτα άλλο (...) Χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και ενημέρωση. Ας πούμε εγώ δουλεύω σε υποκατάστημα τράπεζας με άλλους 7 συναδέλφους και ο καθένας από εμάς θα συνταξιοδοτηθεί με διαφορετικό καθεστώς (...) Υπάρχει ζήτημα με τις σοβαρές ασθένειες στον κλάδο. Οπως και με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Εχουμε πολλούς συμβασιούχους και νοικιασμένους».

«Είμαι συμβασιούχος καθαρίστρια σε δημόσιο σχολείο (...) Το καθεστώς που ισχύει 10 μήνες σύμβαση και μετά τέλος και ξανά πάλι σύμβαση (...) Η εντατικοποίηση φέτος τσακίζει λόγω της γρίπης, είναι ακατόρθωτο με τις συνθήκες που επικρατούν οι καθαρίστριες να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη εγκύκλιο (...) Πολλές καθαρίστριες δεν έχουν ακόμα από την αρχή του έτους υπογράψει σύμβαση. Αλλες δεν έχουν ακόμα πληρωθεί (...). Η ΝΔ φρόντισε να πετάξει την ευθύνη για μας στον ΟΣΚ και τις σχολικές επιτροπές. Υπεύθυνο για μας είναι το υπουργείο Παιδείας (...) Παρά τις λίγες δυνάμεις προσπαθούμε να στήσουμε ένα συντονιστικό να οργανωθούν οι γυναίκες».

«Είμαι από το χώρο των λιθογράφων και συμμετέχω για πρώτη φορά σε σύσκεψη. Στον κλάδο είναι έντονος ο φόβος της απόλυσης (...). Υπάρχουν πολλές αυταπάτες, έτσι τις λέω εγώ, στις κοπέλες ότι τα πτυχία των ιδιωτικών σχολών θα τους εξασφαλίζουν μια ζωή δουλειά (...) Στα ζητήματα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και όσων ισχύουν θέλω να καταθέσω ότι έχουν εμφανιστεί καινούριες ασθένειες οι οποίες δεν καλύπτονται και τις πληρώνουμε από την τσέπη μας».

(Από τη συζήτηση στην πρόσφατη συγκέντρωση της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ για το Ασφαλιστικό).

Στη μάχη και η Βόρεια Ελλάδα

Μαζική σύσκεψη έγινε την Τρίτη στη Νάουσα

Τη συμμετοχή τους στην απεργία αποφάσισαν ακόμα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Βόρειας Ελλάδας, την ώρα που και στη Βόρεια Ελλάδα οι ταξικές δυνάμεις δίνουν τη μάχη για να «απλωθεί» το απεργιακό κάλεσμα. Το ίδιο θέμα θα συζητούσε χτες το βράδυ το ΔΣ της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχες συνεδριάσεις των ΔΣ θα γίνουν τις επόμενες μέρες σε μια σειρά ακόμη σωματεία.

Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Το βράδυ της Τρίτης, μέσα από μια πλατιά σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών, εργαζομένων και απολυμένων, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας συζήτησε την αναγκαιότητα της πανεργατικής απεργίας, ως αποφασιστικό βήμα κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη αλλά και την ανάγκη η επιτυχία της απεργίας να γίνει υπόθεση των σωματείων και όλων των εργαζομένων.

Η αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου αλλά και οι εξωτερικοί διάδρομοι, γέμισαν ασφυκτικά από τους εργαζόμενους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου για την προετοιμασία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης που θα γίνει στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας. Μαζικά συμμετείχαν οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί, οι εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ που βρίσκονται κάτω από την απειλή της απόλυσης, οι εποχικοί εργαζόμενοι στα διαλογητήρια και τα κονσερβοποιία, οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στα κιβωτοποιία, και σε μια σειρά επιχειρήσεις της περιοχής όπως του «Μπουτάρη», κλπ. αλλά και οι συνταξιούχοι.

Στο μεταξύ με αίτηση που κατέθεσαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Εβρου, τα εκλεγμένα στελέχη της «Ταξικής Αγωνιστικής Ενότητας», ζητούν την άμεση συνεδρίαση της διοίκησης για να καταδικάσει την συμμετοχή στο «διάλογο» - απάτη των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και να κηρύξει 24ωρη πανεργατική απεργία για τις 17 Δεκέμβρη.

ΠΑΜΕ
Κυκλοφορεί το ημερολόγιο του 2010

Κυκλοφορεί από τη Δευτέρα το ημερολόγιο του ΠΑΜΕ για το 2010, το οποίο είναι αφιερωμένο στη διεθνιστική δράση που έχει αναπτύξει το Μέτωπο από την ίδρυσή του, βασισμένο στις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού.

Το φετινό ημερολόγιο συνοδεύεται από ένα CD με ένα τραγούδι για το ΠΑΜΕ, προσφορά του μουσικοσυνθέτη Στέφανου Ψαραδάκου και των συνεργατών του. Η τιμή του ημερολογίου μαζί με το CD είναι 6 ευρώ και διατίθεται από τα γραφεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως, 2ος όροφος) και από τις Τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ