ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ρεσιτάλ δεσμεύσεων προς το κεφάλαιο
  • Γ. Παπανδρέου: «Μπορούμε να γίνουμε χώρα μεγάλων εγχώριων, ευρωπαϊκών και ξένων επενδύσεων», διακήρυξε από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου
  • Διαβεβαιώσεις στους επιχειρηματίες ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τους αντιλαϊκούς της σχεδιασμούς

Τη χορήγηση νέων απλόχερων επιδοτήσεων, οικονομικών ενισχύσεων, φοροαπαλλαγών και την εξασφάλιση ακόμα φθηνότερου εργατικού δυναμικού, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, διαβεβαιώνοντας τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου ότι θα εξασφαλίσει «ανταγωνιστικές» συνθήκες για τις επενδύσεις τους και διασφάλιση της κερδοφορίας τους.

Ο πρωθυπουργός με ακροατήριο ντόπιους και ξένους βιομήχανους, τραπεζίτες, στελέχη επιχειρηματικών ομίλων, τον πρέσβη των ΗΠΑ και άλλων καπιταλιστικών κρατών, προχώρησε σε ένα κρεσέντο παροχών, παραδίδοντας τον δημόσιο πλούτο και την εργατική τάξη της χώρας βορά στις ορέξεις του κεφαλαίου. «Μπορούμε να γίνουμε χώρα μεγάλων εγχώριων, ευρωπαϊκών και ξένων επενδύσεων, πρωτοπόρα σε όλους τους τομείς», ανέφερε ο πρωθυπουργός και θέτοντας ως παρακαταθήκη το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε για την προώθηση πλήθους ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και στο Ασφαλιστικό που θα καταστήσουν ακόμα πιο φτηνή την τιμή της εργατικής δύναμης. Ως γνήσιος πολιτικός εκπρόσωπος της άρχουσας τάξης ο Γ. Παπανδρέου φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι θα διανοίξει νέους κερδοφόρους ορίζοντες στην παιδεία, στην υγεία και στην «πράσινη ανάπτυξη» ώστε να επενδύσουν τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι, προσφέροντας ταυτόχρονα γενναίες επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε συγχρόνως σαν εγγυητής της πολυπόθητης «κοινωνικής ειρήνης» που επιζητούν οι κεφαλαιοκράτες εξαγγέλλοντας τη διενέργεια «ενός μεγάλου εθνικού διαλόγου» (με τη συμμετοχή των αστικών πολιτικών κομμάτων, των επιχειρηματιών και των ξεπουλημένων ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ) που θα έρθει να νομιμοποιήσει το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός φρόντισε παράλληλα να επιδείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του για την επιβολή των αντιδρατικών αναδιαρθρώσεων.

Ασκώντας ιδεολογική τρομοκρατία στο λαϊκό κίνημα, δήλωσε αποφασισμένος να «συγκρουστεί» με «κάθε κατεστημένο και με κάθε αντίληψη που μας κρατάει πίσω», ενώ την ίδια στιγμή σε προσπάθεια να σπιλώσει τις λαϊκές κινητοποιήσεις, μπροστά στην αντιλαϊκή πολιτική και το στημένο διάλογο ισχυρίστηκε ότι: «Κάποιοι θα αποφασίσουν να μείνουν πίσω. Να μη συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή τις επόμενες βδομάδες και να την υπονομεύσουν. Θα τους αφήσουμε πίσω. Μόνος τους και εκτεθειμένους στα μάτια των πολιτών». Φανερώνοντας την έκδηλη αγωνία της κυβέρνησης να μην ξεσκεπαστεί στα μάτια του λαού το περιεχόμενο των αντιλαϊκών επιλογών της, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να χειραγωγήσει τις λαϊκές συνειδήσεις, ώστε να αποτρέψει την οργάνωση της πάλης τους.

Ο Γ. Παπανδρέου παρουσιάζοντας τους άμεσους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και αφού φρόντισε να συντηρήσει το κλίμα της «καμένης γης» που παρέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αναφέροντας ότι «η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται στην εντατική», τόνισε ότι άμεσα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανατροπές:

  • Στο Ασφαλιστικό.
  • Στην Παιδεία.
  • Στην Υγεία.
  • Στην αλλαγή του πολιτικού συστήματος.
  • Στην Δημόσια Διοίκηση.

Παράλληλα με τις ανατροπές που έρχονται να ικανοποιήσουν όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, ο πρωθυπουργός φρόντισε να μοιράσει απλόχερα ζεστό χρήμα και κίνητρα στους επιχειρηματίες. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε:

-- «Αύξηση δημοσίων επενδύσεων πάνω από το 4% του ΑΕΠ (800 εκατ. ευρώ)». Που θα κατευθυνθούν στους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους.

-- «Χρηματοδότηση ασφαλιστικών εισφορών ως κίνητρο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους στον ιδιωτικό τομέα».Προσφέροντας πάφθηνο εργατικό δυναμικό με ημερομηνία λήξης.

-- «Πολιτικές ενεργοποίησης των αναπτυξιακών εργαλείων με προτεραιότητα στην αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς 2007-2013».Το σύνολο των επιδοτήσεων της ΕΕ - πρόκειται για χρήματα του λαού - θα δοθούν για επενδύσεις στο κεφάλαιο.

-- «Συγκεκριμένο σχέδιο για την επιτάχυνση των επενδύσεων που αξιοποιούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».Τα οφέλη του οποίου θα καρπωθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις.

-- «Τη δημιουργία Ταμείου Αναχρηματοδότησης της Οικονομίας, που θα προωθεί συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για τη χρηματοδότηση παραγωγικών αναδιαρθρώσεων». Ευνοεί την ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση των επιχειρηματιών στους κοινωνικούς τομείς.

-- «Νέο Φορολογικό Σύστημα».Το οποίο δεν θα αυξήσει τη φορολογία των επιχειρήσεων και θα προσφέρει φοροαπαλλαγές για τα κέρδη που επανεπενδύονται.

-- «Την αναβάθμιση των υπηρεσιών και φορέων που ασχολούνται με το εξωτερικό εμπόριο και την πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, ώστε να εισρεύσουν παραγωγικά κεφάλαια στον τόπο».

-- «Μέτρα για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας νέων επιχειρήσεων».

Την ίδια στιγμή που μοίρασε δισ. ευρώ στους κεφαλαιοκράτες, ο πρωθυπουργός καλούσε τον ελληνικό λαό σε «κοινωνική συναίνεση» για να ξεπεραστεί η κρίση προβάλλοντας σαν κίνητρο το επίδομα πτωχοκομείου της «κοινωνικής αλληλεγγύης» και τις αυξήσεις - ψίχουλα που έδωσε η κυβέρνηση. Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν ακολουθεί πρόγραμμα «λιτότητας» αλλά προανήγγειλε «δραστικό περιορισμό» των κοινωνικών δαπανών στο όνομα της καταπολέμησης της σπατάλης.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Απαιτούνται πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας

Τη φωνή του αμερικανικού κεφαλαίου, για την επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων μετέφερε ο Ντ. Σπέκχαρντ

Το πνεύμα της ταξικής συνεργασίας, δηλαδή, της απόλυτης υποταγής των εργαζομένων στα επιχειρηματικά σχέδια που κάνουν οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, μετέφερε στο συνέδριο ο πρέσβης των ΗΠΑ Ντ. Σπέκχαρντ, σε μια παρέμβαση, η οποία στην ουσία αποτελούσε τη φωνή - απάντηση του αμερικανικού κεφαλαίου στις προσκλήσεις των ελληνικών κυβερνήσεων για αύξηση των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Τι θέλει το αμερικανικό κεφάλαιο; Να επιταχυνθούν οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, να προχωρήσει ακόμα περισσότερο η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, να αρθεί η μονιμότητα στο δημόσιο.

Παραβλέποντας επιδεικτικά το εύρος των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν πάρει στον τομέα των εργασιακών σχέσεων τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ο Αμερικανός πρέσβης υποστήριξε ότι η δήθεν ακαμψία στην αγορά εργασίας θέτει τους εργαζόμενους στον κίνδυνο της ανεργίας μακροπρόθεσμα. Την ίδια στιγμή, υιοθετεί το μοντέλο της ...λίγης και ελαστικής απασχόλησης αρκετών εργαζομένων στις ίδιες θέσεις εργασίας, ενώ βάλλοντας ευθέως κατά της μονιμότητας στο Δημόσιο είπε ότι «στο βαθμό που κάποιες κυβερνήσεις επιθυμούν να εγγυηθούν τη διά βίου απασχόληση, αυτό συχνά αποβαίνει ένα δυσβάστακτο δημοσιονομικό βάρος».

Ο Σπέκχαρντ, πιστός υπηρέτης της αγριότητας του αμερικανικού κεφαλαίου, ούτε λίγο, ούτε πολύ ισχυρίστηκε πως πρέπει να αναζητείται ...ισορροπία συμφερόντων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων στο πνεύμα του κοινωνικού εταιρισμού, αφού, όπως είπε, «εργοδότες και εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν στο πνεύμα του win-win και όχι του μηδενικού αποτελέσματος».

Για να ανταποκρίνονται πάντως οι εργαζόμενοι σε αυτό το πρότυπο, ο πρέσβης ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κατέχουν πολλαπλές δεξιότητες, ώστε να καλύπτουν διαφορετικές θέσεις απασχόλησης - δυνατότητα που προαπαιτεί υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και διά βίου κατάρτιση. Να συμβιβαστούν, δηλαδή, με την ιδέα ότι αντί να διεκδικούν μόνιμη και σταθερή εργασία, θα πρέπει να μετατραπούν σε κυνηγούς ευκαιριών, οι οποίες κατά καιρούς μπορεί να προσφέρονται από διάφορα επιχειρηματικά σχήματα.

Για το θέμα της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, ο Ν. Σπέκχαρντ σημείωσε ότι χρειάζεται σταθερό και προβλέψιμο φορολογικό σύστημα, αποτελεσματικές και διαφανείς δημόσιες υπηρεσίες και κυβέρνηση που θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Σε αυτά τα πλαίσια ανέφερε και δημόσια ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει την αποφασιστικότητά της για να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και να προσελκύσει νέα κεφάλαια».

Δεν έμεινε όμως μόνο σε αυτό. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο τρίπτυχο «διεθνής συνεργασία, ευέλικτη αγορά εργασίας και προσέλκυση ξένων επενδύσεων», επιχειρώντας να συνδέσει την προοπτική των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, τόσο με τα ζητήματα της πολιτικής συνεργασίας, όσο βεβαίως και με τα νέα αντιδραστικά μέτρα που πρέπει να παρθούν σε βάρος των εργαζομένων στον τομέα των εργασιακών σχέσεων.

Οπως είπε, «οι απαιτητικοί οικονομικοί καιροί που ζούμε μάς δίνουν την ευκαιρία να βάλουμε τις βάσεις για βιώσιμη, μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Για να το καταφέρουμε, χρειαζόμαστε ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, οικοδόμηση ευέλικτων αγορών εργασίας, με υψηλές προδιαγραφές και δουλειά για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων». Ειδικά για την προοπτική των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας είπε ότι «η Ελλάδα έχοντας πολύ καλά εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και δίνοντας έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, αν πάρει τα αναγκαία μέτρα θα βρεθεί σε πολύ καλή θέση».

Τέλος, θέλοντας να δείξει ότι έχει σαφή γνώση για τα ελληνικά πράγματα, είπε ότι «η Ελλάδα βρίθει από λαμπρά μυαλά και οι θύλακες πληροφορικής που θέλει να δημιουργήσει, δημιουργούν θέσεις εργασίας και εισάγουν νέες τεχνολογίες χωρίς να απαιτούν μεγάλες επενδύσεις», ενώ εκτίμησε ότι «υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή ταλέντων, που είναι τεράστιο δυναμικό και για τις ΗΠΑ, για τις επιχειρήσεις που θέλουν να επεκταθούν μέσω της Ελλάδας στη ΝΑ Ευρώπη».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Οδικός χάρτης» το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Διαβεβαιώσεις σε μεγαλοεπιχειρηματίες για τις προθέσεις παραπέρα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής

Σινιάλο για την απόλυτη δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει και επιταχύνει την αντιλαϊκή ατζέντα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, και από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Δίνοντας σαφείς διαβεβαιώσεις για την παραπέρα, και σε ορίζοντα τριετίας, κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, χαρακτήρισε «Οδικό Χάρτη» το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβληθεί στην Κομισιόν το Γενάρη του 2010.

Απευθυνόμενος σε μεγαλοεπιχειρηματίες και άλλους παρατρεχάμενους της κεφαλαιοκρατίας διαμήνυσε την απόφαση της κυβέρνησης να συγκρουστεί με τα λαϊκά δικαιώματα και συμφέροντα. Στις προτεραιότητες της ατζέντας τους βάζουν τις αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, την εφαρμογή νέων φορολογικών ρυθμίσεων, που θα σημάνουν και πρόσθετα φορολογικά βάρη για το λαό, την παραπέρα καρατόμηση δαπανών στους κρατικούς προϋπολογισμούς για τα επόμενα χρόνια, τις κατευθύνσεις δηλαδή που έχουν από κοινού επεξεργαστεί με την Κομισιόν και άλλες ενώσεις συμφερόντων του κεφαλαίου.

Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε τους κεφαλαιοκράτες για τα παρακάτω:

Ασφαλιστικό: Δίνοντας το στίγμα των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση εξαιτίας των λαϊκού παράγοντα παραδέχτηκε ότι ο «διάλογος είναι δύσκολος, πάρα πολύ δύσκολος», για να προσθέσει ότι «ενέχει μεγάλες συγκρούσεις ακόμη και πριν ειπωθούν τα χαρακτηριστικά των αλλαγών». Παραπέρα αξιοποίησε και την οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, για την οποία αποκλειστική ευθύνη έχουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ επαναλαμβάνοντας το τροπάρι περί «βόμβας» και στα δημοσιονομικά και στη χορήγηση των συντάξεων στο μέλλον!

Φορολογία: Με προβιά τον λεγόμενο διάλογο με τις δυνάμεις του κοινωνικού εταιρισμού θα προωθήσουν στη συνέχεια τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις. Σημείωσε με νόημα ότι τα «δημόσια έσοδα στην Ελλάδα είναι κατά 5% χαμηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ», διανθίζοντας με «σημαντικές τομές στον τρόπο ελέγχου, διασταυρώσεων και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής»

Δαπάνες: Εκανε λόγο για «αναποτελεσματικότητα» σημειώνοντας ότι από το 2011 θα «αλλάξει» ο τρόπος κατάρτισης του προϋπολογισμού.

Πράσινη ανάπυξη: Προσφέροντας νέες ευκαιρίες και ζωτικό χώρο δήλωσε ότι το «σημερινό αναπτυξιακό πρότυπο έκλεισε» και χωρίς «μεταφορά πόρων στην πράσινη ανάπτυξη» θα χάνονται μερίδια στις διεθνείς αγορές...

Κρατικό χρέος: Απευθυνόμενος σε ξένους τραπεζίτες και άλλους μεγαλορεντιέρηδες έκανε ειδικές επισημάνσεις σχετικά με τα «αλλεπάλληλα δημοσιεύματα» και τις αναταράξεις γύρω από τα κρατικά ομόλογα, σημειώνοντας πως η «διεθνής κρίση και η ύφεση έφεραν στην επιφάνεια τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας που κρύβονταν επί σειρά ετών», καθώς και για «αναλύσεις που αδικούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τη χώρα αλλά και τις προθέσεις μιας κυβέρνησης 50 ημερών με πραγματική πρόθεση για αλλαγές»...

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ
Υποσχέσεις σε υποψήφιους επενδυτές

Με το βλέμμα στραμμένο σε ενδεχόμενες επενδύσεις από τις ΗΠΑ, κλείνοντας το μάτι σε όσους θέλουν να κάνουν κερδοφόρες μπίζνες στη χώρα μας, αλλά και παρέχοντας διαπιστευτήρια σε όσους μπορεί να έχουν ακόμα αμφιβολίες για τις προθέσεις της κυβέρνησης, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας παρουσίασε από το βήμα του συνεδρίου τις κυβερνητικές προτεραιότητες.

Η Λ. Κατσέλη επανέλαβε τα γνωστά επιχειρήματα του στιλ «παραλάβαμε μία οικονομία σε ύφεση με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης. Μια οικονομία με υψηλά ελλείμματα και χρέος. Με αλόγιστες σπατάλες και αδικαιολόγητες υπερβάσεις στις δημόσιες δαπάνες. Με σημαντική υστέρηση στα έσοδα», και υποστήριξε ότι υπάρχει «σοβαρό παραγωγικό έλλειμμα και κρίση ανταγωνιστικότητας».

H έξοδος από την κρίση, υποστήριξε, προϋποθέτει ταυτόχρονες «συντονισμένες ενέργειες και διαρθρωτικά μέτρα» σε τρία μέτωπα: «Στο μέτωπο της πραγματικής οικονομίας, στο μέτωπο της δημοσιονομικής διαχείρισης και στο μέτωπο της λειτουργίας των θεσμών».

Δίνοντας άμεση έμφαση στο λεγόμενο ανταγωνισμό των επιχειρήσεων, στη δυνατότητα δηλαδή των επιχειρηματιών να εξασφαλίζουν υψηλή κερδοφορία σε συνθήκες άκρατου καπιταλιστικού ανταγωνισμού, σημείωσε ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι η διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις», ζήτημα που, όπως είπε, αντιμετωπίζεται με τις ρυθμίσεις για την αναστολή των πληρωμών σε επιχειρήσεις που έχουν πρόβλημα.

Δεύτερη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι «η στήριξη της επενδυτικής ζήτησης», με άλλα λόγια το μοίρασμα την επόμενη χρονιά των 10,3 δισ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Τρίτη προτεραιότητα αποτελεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας και η πρόταξη ενός νέου βιώσιμου αναπτυξιακού προτύπου με αιχμή την πράσινη επιχειρηματικότητα, τις πράσινες υποδομές και τις παραγωγικές αναδιαρθρώσεις.

Σε αυτά τα πλαίσια η κυβέρνηση προχωρά «στην αναμόρφωση του Επενδυτικού Νόμου, που θα είναι έτοιμος τους πρώτους μήνες του 2010, έτσι ώστε να τον αναδείξουμε σε κορυφαίο αναπτυξιακό εργαλείο». Πρόκειται για ρυθμίσεις που θα κάνουν ακόμα πιο ελκυστικές τις λεγόμενες επενδύσεις των ιδιωτών, επενδύσεις που στο μεγαλύτερο βαθμό γίνονται με επιχορηγήσεις, δάνεια και άλλες ενισχύσεις με κρατικά κονδύλια.

Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Η κρίση μάς έπιασε στον ύπνο

«Ανάταξη της οικονομίας μπορούμε να έχουμε μόνο με τολμηρές αποφάσεις, όπως η μείωση του κράτους, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, το άνοιγμα της αγοράς της εφοδιαστικής αλυσίδας και της ενέργειας, η δημιουργία ενός σταθερού και ανταγωνιστικού φορολογικού πλαισίου». Τα παραπάνω σημείωσε από το βήμα του συνεδρίου ο πρώην υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομιών Γ. Παπαθανασίου, σε μια προσπάθεια να βάλει πλάτη στις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. «Ολα τα άλλα που ακούγονται - συμπλήρωσε - είναι ασπιρίνες, για έναν ασθενή που πάσχει από καρκίνο».

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στο 2009, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της κρίσης, «μολονότι - όπως είπε - η χώρα από την άνοιξη και μετά, λόγω των ευρωεκλογών, είχε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο».

Ο Γ. Παπαθανασίου, στην ουσία ομολόγησε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πιάστηκε στον ύπνο με το ξέσπασμα της κρίσης, υποστήριξε ωστόσο ότι «τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον Οκτώβριο του 2008 προέβλεπαν θετικό ρυθμό ανάπτυξης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την ευρωζώνη» και μίλησε για «ξεκάθαρη αδυναμία των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών να προβλέψουν τις εξελίξεις».

Ο βασικός λόγος για τα δημοσιονομικά προβλήματα και την αύξηση του κόστους του δανεισμού, είπε ο πρώην υπουργός, είναι η είσοδος της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση, εξαιτίας της διεθνούς κρίσης, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η οικονομία μας δεν έχει διαρθρωτικά προβλήματα», ενώ για τις αιτιάσεις που προβάλλει το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις ευθύνες της ΝΔ, υποστήριξε ότι «όλες οι χώρες του κόσμου αντιμετωπίζουν μικρότερα ή μεγαλύτερα προβλήματα, εξαιτίας της διεθνούς κατάστασης».

ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Αρχισε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα το ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με θέμα «η ώρα της ελληνικής οικονομίας».

Το Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο που παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα τον τελευταίο ιδιαίτερα καιρό, στην πραγματικότητα έχει γίνει εστία επεξεργασίας και προβολής των πλέον αντιδραστικών αξιώσεων του κεφαλαίου για βαθιές αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και την απαίτησή του για ακόμα πιο κερδοφόρες τοποθετήσεις.

Εδώ και μερικούς μήνες, το Επιμελητήριο πρωτοστατεί σε από κοινού κίνηση - πρωτοβουλία με ακόμα τέσσερα διμερή Επιμελητήρια, τα οποία προχωρώντας σε αναλύσεις και αξιολόγηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας, διατυπώνουν μια σειρά προτάσεις για τις διαρθρωτικού τύπου αλλαγές που πρέπει να εφαρμόσουν οι κυβερνώντες. Στην ουσία, αυτό που ζητούν είναι η επιβολή δεκαετούς προγράμματος λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων. Οπως λένε, «μόνη λύση και διέξοδος είναι η υιοθέτηση ενός πειστικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων και η συνεπής και άμεση εφαρμογή του. Οφείλουμε να εντάξουμε τις απαιτούμενες διαρθρωτικές και δομικές αλλαγές σε ένα πρόγραμμα ανόρθωσης της οικονομίας δεκαετούς διάρκειας».

Από το βήμα του συνεδρίου, χτες, ο πρόεδρός του Γ. Γραμματίδης με το σύνθημα «Ολα τώρα» ζήτησε να ξεκινήσει τώρα η διαδικασία επιβολής «διαρθρωτικών μέτρων».

Το βήμα του συνεδρίου αξιοποίησε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα για να ...εξηγήσει ότι μόνο με την προϋπόθεση εφαρμογής και νέων αντιλαϊκών μέτρων μπορεί η χώρα να προσβλέπει σε αμερικανικές επενδύσεις.

Την υιοθέτηση των αιτημάτων του κεφαλαίου και τη διαβεβαίωση ότι στη χώρα μας υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για κερδοφόρες επενδύσεις, εξήγησαν από το βήμα του συνεδρίου ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί Γ. Παπακωνσταντίνου και Λ. Κατσέλη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ξεπερασμένος και επικίνδυνος ο καπιταλισμός

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Με αφορμή την παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη και κυβερνητικών στελεχών στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος σε σχόλιό του τονίζει:

«Εντελώς περιττές είναι οι "συμβουλές" του Αμερικανού πρέσβη υπέρ της ελαστικής εργασίας και της φοροαπαλλαγής του κεφαλαίου αφού σ' αυτή την κατεύθυνση και με ιδιαίτερο ζήλο εργάζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όπως προηγούμενα και αυτή της ΝΔ. Αλλωστε, οι κυβερνητικές διακηρύξεις περί αξιοπιστίας της οικονομίας και περί ανταγωνιστικότητας είναι η ανταπόκριση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων για υψηλότερη κερδοφορία, δηλαδή για ακόμα φθηνότερη από την ήδη φθηνή εργατική δύναμη.

Η δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, καθώς και η βαθιά κρίση που πλήττει τον καπιταλισμό αποκαλύπτουν πόσο ξεπερασμένος και επικίνδυνος είναι για τους εργαζόμενους».

ΕΒΕΑ
Στο τραπέζι κάθε αντιδραστική προσαρμογή

Στο φόντο της γνωστής κινδυνολογίας σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας επανέφερε το γνωστό διακύβευμα των μεγαλοεπιχειρηματιών περί «πιεστικής ανάγκης» για «γενναία και αναπόφευκτα, πλέον, δυσάρεστα μέτρα». Ο Κ. Μίχαλος επανέλαβε τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου για προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε όλα τα μέτωπα, για «βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές», υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι ο προϋπολογισμός δεν κινείται σε αρκετά αντιλαϊκή κατεύθυνση, κάνοντας λόγο για «ελάχιστη μείωση των κρατικών δαπανών».

Ο ίδιος ζήτησε «να χτιστεί σε νέα βάση» η δημόσια διοίκηση με τρόπο που να διέπεται από «νέα προσοντολόγια, με σαφείς ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, με διαρκή εξωτερική αξιολόγηση και λογοδοσία» και το κράτος να περιοριστεί αποκλειστικά σε ρόλο διαιτητή της επιχειρηματικής δραστηριότητας διευκολύνοντας τη δράση των επιχειρήσεων. Ακόμη, ζήτησε για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου παραπέρα μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να μη δώσει ούτε ένα ευρώ επιπλέον για τα ταμεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ