ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ STAGE
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους

Νέα απεργιακή κινητοποίηση χτες

Από τη χτεσινή πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα
Από τη χτεσινή πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών στην Αθήνα
Με συγκεντρώσεις και πορείες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλους νομούς της χώρας, που πραγματοποιήθηκαν με τη σημαντική συμβολή της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής, οι εργαζόμενοι με stage διαδήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα για τη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Την ανάγκη να εντείνουν τους αγώνες τους αναδεικνύει και η παραδοχή του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, που σε συνάντηση με αντιπροσωπεία των διαδηλωτών είπε ότι το ζήτημα των stage - όπως και όλων των συμβασιούχων - είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης.

Στην Αθήνα εργαζόμενοι με stage συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα από όπου διαδήλωσαν στο υπουργείο Εσωτερικών και κατέληξαν στην Ομόνοια, φωνάζοντας ασταμάτητα συνθήματα όπως: «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία. Τα stage είναι σύγχρονη δουλεία», «"Πρώτα ο πολίτης" μας είπες με χαρά, δεν ξέραμε ότι θα ήμασταν οι πρώτοι στην πυρά». Κάτω από την αποφασιστικότητα των διαδηλωτών «έσπασε» και η αλυσίδα από κλούβες των ΜΑΤ που απέκλειαν τη λεωφόρο στο ύψος της Βουλής, όπως γίνεται σε κάθε κινητοποίηση. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος απευθυνόμενος στους απεργούς σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στη βάση της Στρατηγικής της Λισαβόνας, χρησιμοποίησαν τους εργαζόμενους (σ.σ. όπως τους συμβασιούχους κάθε μορφής) ως πειραματόζωα για να μειώσουν το λεγόμενο «κόστος εργασίας». Στις σημερινές συνθήκες, στόχος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ είναι να διευρύνουν τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται με αυτές τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, υπογράμμισε, αναδεικνύοντας την ανάγκη συντονισμού της δράσης όλων των εργαζομένων.

Στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο Αγαλμα του Βενιζέλου και έκαναν πορεία στο Επαγγελματικό Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, στον ΟΑΕΔ, το πρώην υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και κατέληξε στο χώρο του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου.

Στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από τη Νομαρχία, πορεία στους δρόμους της πόλης και καθιστική διαμαρτυρία στο Δημαρχείο. Σήμερα, στις 6 μ.μ., πραγματοποιείται στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας πανθεσσαλική σύσκεψη των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί στους τέσσερις νομούς. Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν σε Λιβαδειά, Αμφισσα, Πρέβεζα, Πάτρα, Καλαμάτα, Ζάκυνθο. Επίσης, έγινε εξόρμηση στα Γιάννενα. Στην κινητοποίηση της Χαλκίδας παραβρέθηκε ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε μεταξύ άλλων τις μεγάλες ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που επιβάλλεται να καταλογιστούν. «Κανείς δεν μπορεί να παίξει με το δικαίωμα στην εργασία, απολύοντας εργαζόμενους, εκτινάσσοντας την ανεργία στα ύψη», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι σ' αυτή την κατεύθυνση το Κόμμα θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο εργατικό κίνημα και μέσα στη βουλή. Την αλληλεγγύη της νεολαίας μετέφερε στην κινητοποίηση της Λαμίας η συμμετοχή της Επιτροπής Αγώνα ΣΤΕΦ του ΤΕΙ, ενώ στη Χαλκίδα μήνυμα συμπαράστασης έστειλαν οι Επιτροπές Αγώνα ΣΤΕΦ και ΣΔΟ του ΤΕΙ. Ψήφισμα αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων εξέδωσε η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Γλυφάδας, ενώ την πολιτική ομηρίας καταγγέλλει και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Νομού Αττικής.

Μεθαύριο Κυριακή, το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας καλεί σε σύσκεψη για τη συγκρότηση Συντονιστικής Επιτροπής.

Είναι θέμα πολιτικής απόφασης

Οπως κατήγγειλε η αντιπροσωπεία των διαδηλωτών που συναντήθηκε στην Αθήνα με τον Γ. Ραγκούση, ο υπουργός Εσωτερικών αρχικά επικαλέστηκε νομικίστικα επιχειρήματα, χρησιμοποιώντας το ψευτοεπιχείρημα ότι δεν είναι σωστό για τους ανέργους τα stage να έχουν διαφορετική μεταχείριση. Η αντιπροσωπεία τόνισε ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης η άρση των νομικών εμποδίων και πως σήμερα υπάρχουν οι πραγματικές δυνατότητες για την εξάλειψη της ανεργίας, αναγκάζοντας έτσι τον υπουργό να παραδεχθεί ότι το ζήτημα των stage είναι θέμα πολιτικής βούλησης και απόφασης.

ΕΣΥΕ
Ακόμα 100.000 άνεργοι τον Αύγουστο

Αλμα στην ανεργία και τον Αύγουστο του 2009 καταγράφει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σχεδόν κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, από το 7,1% το 2008 στο 9% φέτος. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε από τις 354.727 άτομα τον Αύγουστο του 2008 στα 452.706 άτομα το φετινό Αύγουστο, αύξηση κατά 28,2%. Δηλαδή στις στρατιές των ανέργων προστέθηκαν 98.000 άνεργοι. Αν σε αυτούς προστεθεί και η μείωση του αριθμού των εργαζομένων κατά 44.500 θέσεις εργασίας, συνολικά τον Αύγουστο χάθηκαν 142.500 θέσεις εργασίας, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008. Βέβαια, η πραγματική κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι ακόμα χειρότερη, αφού σύμφωνα και με πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εργασίας στη Βουλή, στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ είναι εγγεγραμμένοι τουλάχιστον 650.000 άνεργοι, αριθμός πολύ μεγαλύτερος απ' αυτόν που δίνει η Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, η ανεργία τον περασμένο Αύγουστο στις γυναίκες ήταν 11,6% και στους άνδρες 7,2%. Αν και το ποσοστό των άνεργων ανδρών είναι κάτω από τον εθνικό μέσο όρο, εντούτοις παρατηρείται μια μεγάλη αύξησή του, με δεδομένο ότι τον αντίστοιχο μήνα του 2008 ήταν μόλις 4,5%. Δηλαδή η ανεργία στους άνδρες αυξήθηκε κατά 60%.

Το πιο υψηλό ποσοστό ανεργίας συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι νέοι, στους οποίους η ανεργία φτάνει το 24,2%, αύξηση σε σχέση με τον Αύγουστο του 2008 κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες (19,2%). Δηλαδή ένας στους τέσσερις νέους ηλικίας 15 έως 24 ετών είναι άνεργοι. Η αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα (25-34 ετών) καταγράφει ανεργία στο 11,8%.

ΝΑΟΥΣΑ
Διαδήλωσαν για το δικαίωμα στη δουλειά

Σύσκεψη για την κλιμάκωση του αγώνα την Τρίτη

Την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με νέες κινητοποιήσεις μέχρι τη δικαίωσή τους, διατράνωσαν χτες το πρωί με μεγάλη συγκέντρωσή τους στο Εργατικό Κέντρο της Νάουσας, οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί, οι απλήρωτοι για πολλούς μήνες εργαζόμενοι της ΕΝ.ΚΛΩ και οι άλλοι εργαζόμενοι της πόλης. Οπως τόνισαν στην ομιλία τους ο Σάκης Τσίτσης, πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Νάουσας, και ο Βασ. Πιτσαλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργατών και Εργατριών Κλωστοϋφαντουργίας Ναούσης «ΚΛΩΘΩ», είναι επικίνδυνες οι αυταπάτες που σπέρνει η κυβέρνηση για ανοχή. «Σχεδιάζουν να ξαναδώσουν χρήματα στον όμιλο Λαναρά τη στιγμή που κλείνουν εργοστάσια και γίνονται απολύσεις. Τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης δείχνουν την αρχή μιας αντιλαϊκής επίθεσης. Συνεχίζουμε να διαδηλώνουμε με μεγαλύτερη ένταση και δε θα παραιτηθούμε για το δικαίωμα των κλωστοϋφαντουργών για σταθερή και μόνιμη εργασία», δήλωσαν.

Οι εργαζόμενοι διεκδίκησαν:

-- Να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο, να μη γίνει καμία απόλυση.

-- Να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ Γ', ΚΟΠΛΑΝ και ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ.

-- Να ενταχθούν στο νόμο της εισοδηματικής ενίσχυσης οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί, από τα κλειστά εργοστάσια.

-- Να αναπροσαρμοστεί το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης με βάση τις ΣΣΕ.

-- Να θεωρηθούν τα ατομικά βιβλιάρια υγείας των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών.

-- Να δοθεί έκτακτο βοήθημα 2.000 ευρώ.

Οι συγκεντρωμένοι αποφάσισαν κινητοποίηση την ερχόμενη Τρίτη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της Νάουσας.

Στο δρόμο πριν καν λήξουν οι συμβάσεις

Στο δρόμο έμειναν 7 εργαζόμενοι με προγράμματα «stage» στο Δήμο Κοζάνης και άλλοι 4 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), αν και οι δύο φορείς είχαν αποδεχθεί την παράταση των αρχικά 18μηνων συμβάσεων για 12 ακόμα μήνες.

Οι συνολικά 22 εργαζόμενοι στο Δήμο Κοζάνης έπιασαν δουλειά το Νοέμβρη του 2007 και μετά την ανανέωση των συμβάσεων έπρεπε να συνεχίσουν να δουλεύουν μέχρι το Μάη του 2010. Προχτές ο δήμος άρχισε να τους ενημερώνει ότι η ισχύς του συμφωνητικού συνεργασίας «λύεται αυτοδικαίως και η παράτασή του δεν είναι δυνατή χωρίς την ύπαρξη σαφούς και ειδικής νομοθετικής ρύθμισης». Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας, η λήξη του συμφωνητικού συνεργασίας γίνεται γιατί σύμφωνα με γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΚΕΔΚΕ, με τη συμπλήρωση 24μηνου, οι εργαζόμενοι μπορεί να εγείρουν αξιώσεις για μονιμοποίηση και αποζημιώσεις.

Η διοίκηση του ΕΒΕΘ επικαλείται ότι «δεν προτίθεται να παρατείνει ή να ανανεώσει το συμφωνητικό συνεργασίας» επειδή θεωρεί ότι «εκπληρώθηκε ο σκοπός του, δηλαδή η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ