ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Εντονότερη αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος

Το νέο σύστημα πρόσληψης που παρουσίασε, χτες, το υπουργείο Παιδείας καταργεί και επίσημα το πτυχίο ως μοναδική προϋπόθεση διορισμού, ενώ οι ωρομισθίες και τα κενά καλά κρατούν

Σε επικοινωνιακά παιχνίδια «αξιοκρατίας», διατηρώντας το απαράδεκτο καθεστώς της ωρομισθίας, ενισχύοντας την αποσύνδεση πτυχίου επαγγέλματος, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες αλλαγές στο σύστημα προσλήψεων των εκπαιδευτικών. Η υπουργός Παιδείας παρουσίασε «κατευθυντήριες αρχές» για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών, που σε τρεις μήνες, μετά από ...διαβούλευση, θα γίνουν σχέδιο νόμου που θα ισχύσει απ' τον Σεπτέμβρη.

Η Α. Διαμαντοπούλου είπε ότι «οι προσλήψεις στο εξής θα γίνονται μόνο με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ». Σε ερώτηση για το εάν όλοι οι καθηγητές θα είναι μόνιμοι απάντησε «όχι βεβαίως. Πάντα χρειάζεται ο θεσμός των αναπληρωτών», με πρόφαση τα κενά που δημιουργούνται από άδειες και άδειες λοχείας κ.ά! Κατά τα άλλα, είπε ότι «και οι αναπληρωτές θα πρέπει να επιλέγονται με το ΑΣΕΠ».

Πέρα από τις εξαγγελίες περί επανεξέτασης συνολικά του συστήματος μοριοδότησης και κινήτρων, περί εκπαιδευτικού που δε θα αποσπάται χωρίς αντικαταστάτη και μεταθέσεων που θα εξυπηρετούν το σχολείο, το υπουργείο προχωρά σε μεγαλύτερη αποσύνδεση πτυχίου επαγγέλματος. Συγκεκριμένα, τα πτυχία των εκπαιδευτικών απαξιώνονται περισσότερο, αφού θα πρέπει να περνάνε δύο «επίσημες» εξετάσεις για να δουλέψουν. Θα επανεξετάζονται στο ΑΣΕΠ για τις γνώσεις που πήραν στο πανεπιστήμιο και θα αξιολογούνται από το «θεσμό» του δόκιμου εκπαιδευτικού, ο οποίος ενεργοποιείται και αποκτά άλλα χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τις χτεσινές ανακοινώσεις, ο εκπαιδευτικός θα είναι «δόκιμος» τα δυο πρώτα χρόνια δουλειάς του (θα μπορεί να απολυθεί, δηλαδή, αν εκτιμηθεί ότι «δεν κάνει») θα αξιολογείται την πρώτη διετία (προφανώς, σύμφωνα με τις αντιλήψεις του σχολείου της αγοράς που σχεδιάζει η ΕΕ) και μετά θα κρίνεται το δικαίωμά του στη δουλειά. Δηλαδή, το δικαίωμα στη δουλειά με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο καταργείται και επίσημα.

Το νέο σύστημα προσλήψεων δεν είναι άσχετο και με το αποκεντρωμένο σχολείο που είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης. Τα περί «προσλήψεων με σαφή προσδιορισμό του τόπου και του χρόνου διορισμού», σε συνδυασμό με την αξιολόγηση προετοιμάζουν το έδαφος. Χαρακτηριστικά, η Α. Διαμαντοπούλου δήλωσε: «Η πρόσληψη δηλαδή μπορεί να γίνεται είτε σε επίπεδο σχολείου, είτε σε επίπεδο αρμόδιας Διεύθυνσης», δείχνοντας το δρόμο για το σχολείο - επιχείρηση που θα επιλέγει τους εργαζομένους του!

Η υπουργός έδωσε στοιχεία για τις αποσπάσεις που... έχουν καταστρέψει το σχολείο, ζήτησε «συγγνώμη απ' τους μαθητές και τους γονείς» για τα κενά που συνεχίζουν να υπάρχουν και προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι υποστηρίζοντας ότι «έγινε μεγάλη προσπάθεια» και «τα κενά είναι πλέον μονοψήφια στις περισσότερες περιοχές». Ομως αυτό δεν αναιρεί την πραγματικότητα ότι κοντεύουν Χριστούγεννα και ακόμα υπάρχουν σχολεία που τους λείπει... μαθηματικός!

Τέλος, η υπουργός ανακοίνωσε «διάλογο» με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης για λειτουργία ειδικού τμήματος στελεχών της εκπαίδευσης. Αυτό είναι ένα καλό ...ξεκίνημα για τη δημιουργία άξιων «μάνατζερ» της Παιδείας που θα υπηρετούν την πολιτική που θέλει το σχολείο επιχείρηση.

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Αγωνιστικές διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος...

...και φιέστες υμνολογίας στην κυβέρνηση από τη συμβιβασμένη συνομοσπονδία

Από τη χτεσινή κινητοποίηση ΑμΕΑ, γονέων και συνδικαλιστών των ταξικών δυνάμεων στο υπουργείο Υγείας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση ΑμΕΑ, γονέων και συνδικαλιστών των ταξικών δυνάμεων στο υπουργείο Υγείας
Αγωνιστική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας καταγγέλλοντας την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης των φιλανθρωπικών οργανώσεων και ιδιωτικών φορέων, πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι, γονείς - κηδεμόνες και Ατομα με Ειδικές Ανάγκες. Στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία ομάδας συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), οι φορείς απαίτησαν να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, να σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν για τις ανάγκες εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών τους. Ακόμα την απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης στον ευαίσθητο τομέα, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Ειδική Αγωγή κ.ά.

Σε συνάντηση που ακολούθησε με την υφυπουργό Υγείας Φώφη Γεννηματά, η τελευταία, προκλητικά... εγκάλεσε τους συνδικαλιστές και εργαζόμενους για το ότι δήθεν έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας ενώ η κυβέρνηση έχει αναλάβει μόλις εδώ και ένα μήνα και ενώ επί διακυβέρνησης ΝΔ δεν έκαναν κινητοποιήσεις! Για να πάρει βέβαια άμεση απάντηση από τους ανθρώπους με αναπηρία και εργαζόμενους. Επί της ουσίας, η υφυπουργός παρέκαμψε τα καυτά και άμεσα προβλήματα των κέντρων ειδικής αγωγής που της έθεσαν (απλήρωτοι εργαζόμενοι, αδυναμία λειτουργίας των κέντρων λόγω της υποχρηματοδότησης κ.ά.), λέγοντας ότι ακόμα δεν έχει γίνει καταμερισμός αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Υγείας. Γενικόλογα αναφέρθηκε στην... κοινωνική ευαισθησία του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία και Πρόνοια, αποφεύγοντας να απαντήσει συγκεκριμένα για το αν θα απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση στον ευαίσθητο χώρο και αν θα σταματήσουν οι γονείς να πληρώνουν.

Φιέστα υμνολογίας στην ευαισθησία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ

Λίγο νωρίτερα, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η υφυπουργός Φώφη Γεννηματά πραγματοποίησαν επίσκεψη στα γραφεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμΕΑ), η οποία όπως ήταν αναμενόμενο εξελίχτηκε σε φιέστα υμνολογίας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το πρόγραμμά της. Η υπουργός είπε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις δομές Πρόνοιας εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης και απαξίωσης που προώθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και γενικόλογα «διαβεβαίωσε» ότι θα γίνει το μέγιστο δυνατό για την Υγεία και Πρόνοια. Απ' την πλευρά της, η Φ. Γεννηματά ανέφερε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου θα δώσει βάρος στην ολοκλήρωση της Κάρτας Αναπηρίας - που αποτελεί εργαλείο περικοπών των παροχών και συντάξεων προς τα ΑμΕΑ -, στη στήριξη των Κέντρων Εκπαίδευσης και Υποστήριξης ΑμΕΑ (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) και στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ για να σταματήσει η ιδρυματοποίηση και να προωθηθεί η υποστηριζόμενη ζωή στην κοινότητα για τα ΑμΕΑ.

Σχολιάζοντας εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ ο Χάρης Χουρδάκης τόνισε ότι πρόκειται για «φιέστες και φτιασιδώματα που δεν μπορούν να κρύψουν τις βασικές στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας, Πρόνοιας, ειδικής αγωγής, παραπέρα περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών, για να φορτωθούν ακόμα περισσότερα βάρη στους εργαζόμενους, γονείς και κηδεμόνες για τις ανάγκες των ΑμΕΑ».

«Ο πολιτισμός και η ανάπτυξη κάθε κοινωνίας κρίνονται στο πώς αντιμετωπίζει τα άτομα με αναπηρίες», είπε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου μετά τη συνάντηση που είχε και αυτή χθες, με το προεδρείο της ΕΣΑΜΕΑ. Είναι αλήθεια ότι ο καπιταλιστικός «πολιτισμός και ανάπτυξη» έχει ήδη κριθεί και όχι μόνο έχει υπό διωγμό τα δικαιώματα των αναπήρων, αλλά στο όνομα των υπερκερδών του παράγει διαρκώς νέους ανάπηρους. Και τη στιγμή που τα ειδικά σχολεία αντιμετωπίζουν συσσωρευμένα προβλήματα, τα περισσότερα δε λειτουργούν ή υπολειτουργούν, η ΕΣΑΜΕΑ απέφυγε να προβάλλει συγκεκριμένα αιτήματα που να απαντούν στις ανάγκες των ΑμΕΑ. Οσο για τις αιτίες των προβλημάτων που πηγάζουν από την πολιτική της ΕΕ δεν είπε λέξη, όπως ήταν αναμενόμενο.

Προσλήψεις με τους όρους της ΕΕ και της πλουτοκρατίας

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιό του για το σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών που ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«Το υποτιθέμενο νέο "ριζικό σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών", που εξήγγειλε η υπουργός, είναι η προσαρμογή του συστήματος πρόσληψης με τους όρους που επιθυμεί η ΕΕ και η πλουτοκρατία.

Η κυβέρνηση με τις διακηρύξεις της υπέρ της διαφάνειας και της αξιοκρατίας στις προσλήψεις εκπαιδευτικών, μέσω του ΑΣΕΠ, κρύβει ότι αποσυνδέει το πτυχίο από το επάγγελμα και ότι καταργεί το δικαίωμα να αποτελεί το πτυχίο τη μοναδική προϋπόθεση διορισμού. Δικαιολογεί και διαιωνίζει την αδιοριστία και την ανεργία των εκπαιδευτικών, χτυπάει το δικαίωμα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους, με πλήρη δικαιώματα και ελεύθερο χρόνο.

Ταυτόχρονα, το νέο σύστημα προσλήψεων το εντάσσει στο πλαίσιο του αποκεντρωμένου - διαφοροποιημένου σχολείου και "ως προς τον τόπο και ως προς το χρόνο", αλλά και ως προς την "αξιολόγησή" τους, αρχίζοντας από τους δόκιμους εκπαιδευτικούς. Η πρόθεση της κυβέρνησης να λειτουργήσει στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ειδικό τμήμα για τη στελέχωση της εκπαίδευσης, υπηρετεί πλήρως την απαίτηση του ΣΕΒ για επάνδρωση της εκπαίδευσης με διευθυντές - μάνατζερ και στελέχη που θα υπηρετούν την επιχειρηματικότητα στην εκπαίδευση και το σχολείο ΑΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ