ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Κυβερνητικό αίσχος!

Πλούσιος ...μπουφές, προκλητικές δηλώσεις του Κ. Λαλιώτη στο χώρο της Ζώνης και φυγή ...διά θαλάσσης, ενώ οι εργαζόμενοι απαίτησαν λύσεις με συγκέντρωσή τους

Η εγκληματική πολιτική εγκατάλειψης και συρρίκνωσης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης από την κυβέρνηση, με στόχο τη διάλυσή της, επιβεβαιώθηκε και χτες διά μέσου, αυτή φορά, του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη. Ο υπουργός το «έσκασε» διά θαλάσσης (!), από φιέστα που στήθηκε στο Ναυπηγείο της «ΝΑΥΣΙ» - με αφορμή την παραγγελία κατασκευής δυο πυροσβεστικών σκαφών - για να αποφύγει συνάντηση με την αντιπροσωπεία των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και των φορέων που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτήν.

Την «κουστωδία» των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά και άλλων παρατρεχάμενων, της οποίας επικεφαλής ήταν ο Κ. Λαλιώτης, υποδέχτηκαν οι εργάτες και οι άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, που πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Παράρτημα του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά στο Πέραμα.

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της Ζώνης άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από το Παράρτημα στις 11 το πρωί. Στη συγκέντρωση, μίλησαν οι πρόεδροι των σωματείων της Ζώνης, ενώ χαιρέτισε και η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Περάματος Μ. Ζύμαρη. Παρών ήταν και ο δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος. Στις ομιλίες τους, οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν τη συγκεκριμένη φιέστα, τονίζοντας, παράλληλα, ότι αυτές οι δυο αναθέσεις είναι αποτέλεσμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, που χρόνια τώρα πραγματοποιούν οι εργάτες και οι άνεργοι της Ζώνης. Υπογράμμισαν ότι, παρά τη λάσπη που έριξαν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, τα σωματεία της Ζώνης, όχι μόνο δεν αντιτίθενται στις αναθέσεις, αλλά διεκδικούν ακόμα περισσότερες δουλιές και για τη ΝΑΥΣΙ, αλλά και για άλλες επιχειρήσεις της Ζώνης. Να δοθούν χρήματα για την υποδομή και τον εκσυγχρονισμό της Ζώνης. Να καλυφθούν οι άνεργοι. Να κατασκευαστούν και στη Ζώνης καράβια της ακτοπλοΐας.

Κατήγγειλαν, επίσης, τα διάφορα «πληρωμένα», όπως τα χαρακτήρισαν, δημοσιεύματα που παρουσιάζουν κυβερνητικό έργο στη Ζώνη και τόνισαν ότι οι επιθέσεις το επόμενο διάστημα θα ενταθούν. Γύρω στις 12.40 έφτασε στο χώρο, περιτριγυρισμένος από 40 περίπου περιφερόμενους χειροκροτητές, βουλευτές και άλλους παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Λαλιώτης. Η αντιπροσωπεία ζήτησε από τον υπουργό μετά τη «φιέστα» να συναντηθεί μαζί του, όμως ο κ. Λαλιώτης δε γύρισε καν το πρόσωπό του να απαντήσει! Οι συγκεντρωμένοι αποδοκίμασαν έντονα τη στάση του υπουργού, ενώ πρέπει να αναφερθεί ότι η Συντονιστική Επιτροπή για πάνω από τρεις μήνες επιδιώκει συνάντηση μαζί του και αυτός αρνείται!

Η κατασκευή στο ναυπηγείο δυο πλωτών σκαφών του Πυροσβεστικού Σώματος θα δώσει δουλιά μόλις σε 35 - 40 εργαζόμενους, σύμφωνα με συνδικαλιστές.

Στη «φιέστα», ο Κ. Λαλιώτης ξεπέρασε κάθε όριο κοροϊδίας και εμπαιγμού, αφού, όπως υποστήριξε, μια σειρά προβλήματα στο χώρο της ναυπηγικής βιομηχανίας βρήκαν το δρόμο τους, αναφέροντας ως παράδειγμα τα Ναυπηγεία της Σύρου και της Ελευσίνας. Τόνισε ότι «δόθηκαν λύσεις για την εργασία των εργαζομένων. Ενισχύθηκε ο παραγωγικός κύκλος και οι θέσεις εργασίας». Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κάνει έργο στη Ζώνη και ότι τα περιβόητα 26 σημεία, τα οποία, να σημειωθεί, δε λύνουν σοβαρά προβλήματα, έχουν υλοποιηθεί στην πλειοψηφία τους. Τέλος, με θρασύτητα, υποστήριξε ότι «κάποιοι εμπορεύονται το πρόβλημα της ανεργίας, εμείς όμως θέλουμε να δώσουμε λύσεις»!

Μετά την ομιλία του και ενώ πληροφορήθηκε ότι οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι συνεχίζουν την κινητοποίησή τους, απαιτώντας να συναντηθούν μαζί του, προτίμησε να επιβιβαστεί σε ρυμουλκό και να το σκάσει! Οι συγκεντρωμένοι τον αποδοκίμασαν έντονα και έδωσαν ραντεβού στο δρόμο, τονίζοντας ότι εκεί θα επιβληθούν λύσεις.

ΟΡΙΟ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ
Μαζικές απολύσεις αν καταργηθεί

Τα σχέδια της κυβέρνησης για παρέμβαση στα όρια απολύσεων καταγγέλλει το ΠΑΜΕ, το 10% θέτει σαν όριο οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ανεξέλεγκτες μαζικές απολύσεις σε βάρος των εργατών θα σημάνει η κατάργηση του ορίου του 2% ανά μήνα για τις ομαδικές απολύσεις, που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Αυτό τονίζει σε χτεσινή του ανακοίνωση το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) με αφορμή την πρόσφατη τοποθέτηση του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση. Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και «καλεί την εργατική τάξη, όλους τους εργαζόμενους, να ορθώσουν το δικό τους μέτωπο, που όχι μόνο θα αντιστέκεται σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, αλλά και θα εδραιώνει το δικαίωμα της μόνιμης συνεχούς ημερήσιας 7ωρης και εβδομαδιαίας πενθήμερης εργασίας».

Σημειώνεται ότι στην τελευταία του συνέντευξη την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Εργασίας αρνήθηκε επίμονα, να επιβεβαιώσει ότι θα εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση -ως είθισται- και για το επόμενο εξάμηνο, με την οποία θα ορίζει ότι ισχύει το όριο του 2% στις απολύσεις. Αντίθετα οι απαντήσεις του τύπου, «θα το δούμε» ή ότι το υπουργείο δεν έχει εξετάσει το θέμα, επιβεβαιώνουν την πρόθεση της κυβέρνησης ν' «ανοίξει» το ζήτημα των απολύσεων για το οποίο οι βιομήχανοι επανειλημμένα έχουν διατυπώσει τις αξιώσεις τους και από ό,τι φαίνεται όχι χωρίς αποτέλεσμα... Μάλιστα στη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη του υπουργού Εργασίας, με το ΣΕΒ της Βόρειας Ελλάδας οι εκπρόσωποι των εργοδοτών «δεν ξέχασαν» να ζητήσουν την κατάργηση του 2%, αξιοποιώντας οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Είναι φανερό πλέον, ότι η κυβέρνηση, σταθερά προσανατολισμένη στην «αναμόρφωση» των εργασιακών σχέσεων σύμφωνα με τις επιταγές της ΟΝΕ, θα επιχειρήσει παρέμβαση στα όρια των απολύσεων, ως ένα επιπλέον μέτρο, για τη μείωση του εργατικού κόστους και κατά συνέπεια την ενίσχυση των εργοδοτικών υπερκερδών.

Σύμφωνα άλλωστε με την οδηγία 98/59 ΕΚ που αφορά στις ομαδικές απολύσεις στα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να απολύουν: α) μέχρι και 10 εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που απασχολούν συνήθως περισσότερους από 20 και λιγότερο από 100 εργαζόμενους, β) έως 10% του εργατικού δυναμικού σε επιχειρήσεις που εργάζονται από 100 έως 300 εργαζόμενοι, γ) μέχρι και 30 εργαζόμενους σε επιχειρήσεις άνω των 300 ατόμων.

Βέβαια η συγκεκριμένη οδηγία (άρθρο 5) δεν εμποδίζει τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών να εφαρμόζουν ή να εκδίδουν νομοθετικές, κανονιστικές ή διοικητικές διατάξεις που θα κινούνται κάτω από τα όρια των απολύσεων που θέτει. Ωστόσο, μέσα στο γενικό κλίμα - που εντέχνως καλλιεργείται - «για την ανάγκη απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας», κυβέρνηση και ΣΕΒ, δε δείχνουν διατεθειμένοι να «κολλήσουν» σε τέτοιες λεπτομέρειες...

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Προωθεί το «δεκαχίλιαρο»...

Η ρύθμιση που επέβαλε ο ΣΕΒ προωθείται για τη χορήγηση του «δεκαχίλιαρου» από 1η Αυγούστου

Την 1η Αυγούστου ανακοίνωσε τελικά ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης, ως ημερομηνία έναρξης της περιβόητης κάλυψης, κατά 10.000 δραχμές των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης στο ΙΚΑ για τους εργαζόμενους που αμείβονται με το κατώτερο μεροκάματο. Απαιτείται πριν, νομοθετική ρύθμιση.

Τη συγκεκριμένη ρύθμιση την επέβαλλαν και την εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο οι εργοδότες ώστε να καταλήξουν αυξήσεις «πείνας» στην ΕΓΣΣΕ. Αυξήσεις τις οποίες αποδέχτηκε και η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ, αποδεχόμενη με ικανοποίηση την κυβερνητική εξαγγελία! Την ίδια στιγμή, ανοίγει ένας άκρως επικίνδυνος δρόμος ανατροπής της καθολικότητας και υποχρεωτικότητας της κοινωνικής ασφάλισης, με τους εργοδότες να αξιώνουν ακόμα πιο έντονα την κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν.

Οπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό, οι δικαιούχοι του μέτρου είναι όσοι αμείβονται με τις κατώτερες αποδοχές της ΕΓΣΣΕ (υπάλληλοι - εργατοτεχνίτες) και εργάζονται με πλήρη απασχόληση. Οπως εκτιμάται, το μέτρο αφορά 470.000 εργαζόμενους από τους οποίους οι 200.000 πραγματοποιούν λιγότερα από 25 ημερομίσθια μηνιαίως.

Ο εργοδότης θα προμηθεύεται τα ένσημα για τους εργαζόμενους που απασχολεί όπως και πριν, μέσω τραπεζών ή από τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, ωστόσο από το κόστος των ενσήμων θα αφαιρείται το ποσό των εισφορών των εργαζομένων. Το ποσό θα πιστώνεται σε ειδικό λογαριασμό του Γενικού Λογιστηρίου.

Η ρύθμιση θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2000. Τα αναδρομικά θα αποδοθούν στους εργαζόμενους μέσω των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2000 (μετά από ένα χρόνο) και βάσει βεβαιώσεων των εργοδοτών.

Το συνολικό κόστος εκτιμάται σε 60 δισ. δραχμές, συνυπολογιζόμενου του κόστους της εμπλοκής των τραπεζών στη διαχείριση του συστήματος διάθεσης των ενσήμων (500 δραχμές ανά αίτηση).

Ημιτελή - χωρίς να διαφωνεί - χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ Α. Καλύβης, τη ρύθμιση, επισημαίνοντας ότι εξαιρούνται οι μερικά απασχολούμενοι και ότι μεταφέρεται η καταβολή του αναδρομικού ποσού μετά από ένα χρόνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ