ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Οχτώβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ
Δομημένο στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων

Τα όσα είχε εξαγγείλει το 2008 το ΠΑΣΟΚ επανέφερε την Κυριακή ο πρωθυπουργός, στήνοντας μια δημαγωγική φιέστα στην περιοχή

Τη μετατροπή των πυρόπληκτων περιοχών σε νέα πεδία κερδοφορίας των πολυεθνικών ομίλων, με βασικό «χορηγό» τον κρατικό προϋπολογισμό και με στόχο την αλλαγή της χρήσης γης και την παράδοσή της σε ενεργειακούς μονοπωλιακούς κολοσσούς, σε επενδυτές πολυτελούς τουρισμού και σύγχρονους «μεγαλοτσιφλικάδες» που θα καρπωθούν τα οφέλη της «πράσινης ανάπτυξης», εξήγγειλε την Κυριακή από την Αρχαία Ολυμπία ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Με κουστωδία υπουργών της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός βρέθηκε στην Αρχαία Ολυμπία για να επαναφέρει τη πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ το 2008, για την «ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της Ηλείας», ανακοινώνοντας ότι θα το καταθέσει άμεσα ως επικαιροποιημένο νομοσχέδιο. Ταυτόχρονα, ο Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε ότι η Ηλεία «θα γίνει πρότυπος νομός πράσινης ανάπτυξης που θα αποτελέσει το πρόκριμα για ανασυγκρότηση ολόκληρης της χώρας». Οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια ανοιχτής σύσκεψης με τοπικούς φορείς στο Δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας και σε ομιλία του στους κατοίκους της περιοχής.

Πίσω από τις εύηχες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, κρύβεται ένα σχέδιο κομμένο και ραμμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις του κεφαλαίου. Ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε ένα πλέγμα προτάσεων, αλλά και κινήτρων που θα χορηγήσει το κράτος στους επιχειρηματικούς ομίλους, προκειμένου όπως υποστήριξε «να κινητοποιήσουμε τα απαραίτητα κεφάλαια και διεθνώς, που θα επενδύσουν σε αυτό το νέο πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης».

Κομβικό ζήτημα η αλλαγή της χρήσης γης

Το νομοσχέδιο για τις πυρόπληκτες περιοχές θα συνοδευτεί, όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου, «από θεσμικές αλλαγές για την αποκέντρωση και την περιφέρεια (...) το κράτος θα είναι σύμβουλός σας, συνεργάτης σας, συμπαραστάτης σας», ώστε μέσω της Τοπικής και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης το κράτος να μεταφέρει πόρους και στη συνέχεια με την αξιοποίηση των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Δικαίου (ΣΔΙΤ) να διοχετεύσει νέα οικονομικά κρατικά πακέτα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που θα αναβάλουν την «ανοικοδόμηση» της περιοχής τσεπώνοντας τεράστια κέρδη.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των τοπικών φορέων ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηλείας Αγγ. Αγγελόπουλος χαιρέτισε την αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντάς την «αναγκαία», ενώ εξήρε το έργο του Γ. Παπανδρέου ως υπουργού Εξωτερικών που σε όλες τις αποστολές του «φρόντιζε να έχει μαζί του εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου» και ευχήθηκε αυτή η «συνεργασία» να συνεχιστεί.

Ο Γ. Παπανδρέου, αλλά και οι υπουργοί άνοιξαν ταυτόχρονα το δρόμο και για την αλλαγή της «χρήσης γης» στην περιοχή, αφού φρόντισαν να συνδέσουν την «ανάπτυξη» με τη δημιουργία νέων εμπορικών και τουριστικών εγκαταστάσεων. Ο πρωθυπουργός μπορεί να ισχυρίστηκε ότι θα καταρτίσει «δασικούς χάρτες και ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό για τις πυρόπληκτες περιοχές», αλλά φρόντισε να διατηρήσει στο απυρόβλητο το υπάρχον αντιδασικό καθεστώς που έχει αποχαρακτηρίσει χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Ο πρωθυπουργός επανέφερε και το σχέδιο «για να καταστεί η Αρχαία Ολυμπία πρότυπη πόλη αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας και οικιστικής ανάπτυξης», που θα επιμεληθεί ο Ισπανός αρχιτέκτονας Αθεμπίγιο. Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προβλέπει την ίδρυση «μιας νέας Πανεπιστημιακής Σχολής Αθλητισμού, Ολυμπισμού, Πολιτισμού και Πρότυπης Ανάπτυξης, με ένα διεθνές πρότυπο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο και με την ανάπτυξη του Διεθνούς Ιδρύματος Ολυμπιακής Εκεχειρίας». Πρόκειται για ένα σχέδιο τσιμεντοποίησης της περιοχής που τα οφέλη του θα καρπωθούν οι χορηγοί, οι πολυεθνικές, η ΔΟΕ και οι μεγαλοκατασκευαστές.

Χτύπημα στους μικρούς αγρότες

Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι οι τοποθετήσεις των πέντε υπουργών της που συνόδευσαν τον πρωθυπουργό στην επίσκεψή του. Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι για την αποκατάσταση της Ηλείας και τη μετατροπή της σε «πράσινο νομό» θα υπάρξουν συνέργειες μεταξύ της τοπικών φορέων και των επιχειρηματιών για επενδύσεις «στην ενέργεια, τη διαχείριση των απορριμάτων και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος».

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Μπατζελή, προβάλλοντας τις αντιαγροτικές θέσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο της ΚΑΠ μίλησε «για αναγέννηση της γεωργίας», που «δε θα διεκδικεί σπατάλη χρηματοδοτικών πόρων, αλλά τη σωστή διαχείρισή τους», προαναγγέλλοντας επί της ουσίας την καρατόμηση των επιδοτήσεων σε μη εγκρινόμενες από την «πράσινη ανάπτυξη» γεωργικές καλλιέργειες. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος παρουσίασε ένα μοντέλο που θα «συνδυάζει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πολιτισμού, του αθλητισμού και του τουρισμού», ανοίγοντας το δρόμο για τη διείσδυση των μεγάλων επιχειρηματιών.

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Ρέππας εξήγγειλε την «ενίσχυση των οδικών, λιμενικών και άλλων υποδομών», όπως της Ιονίας Οδού που θα περάσει μέσα από τα καμένα, που θα έρθουν να καλύψουν τις ανάγκες των επιχειρηματιών και των επενδύσεών τους. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε ότι «θα εποπτεύσει ο ίδιος την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου», αλλά φυσικά απέφυγε να μιλήσει για κάλυψη των κενών θέσεων στην πυροσβεστική και τον εξοπλισμό της με σύγχρονα μέσα.

Ξεκληρίζουν την αγροτιά για να θησαυρίσουν οι μεγαλοξενοδόχοι

Με βάση το κυβερνητικό σχέδιο, οι φτωχοί και μεσαίοι καλλιεργητές δεν έχουν κανένα μέλλον στη γη τους, η οποία θα αλλάξει χρήση και θα μετατραπεί σε επιχειρηματικό φιλέτο

Το σπίρτο μαζί με το σπιρτόκουτο δίνει στους εμπρηστές η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχει μετατρέψει τη γη σε κερδοφόρο εμπόρευμα

Eurokinissi

Το σπίρτο μαζί με το σπιρτόκουτο δίνει στους εμπρηστές η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχει μετατρέψει τη γη σε κερδοφόρο εμπόρευμα
Το Σεπτέμβρη του 2007, μετά τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ηλεία, το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε ένα «σχέδιο ανασυγκρότησης» με τον τίτλο «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πυρόπληκτων Περιοχών». Είναι ένα σχέδιο - όπως είπε προχτές ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η κυβέρνηση για την υλοποίηση της πολιτικής της στην περιοχή - που διακρίνεται για την παροχή πλήθους κινήτρων στο πολυεθνικό κεφάλαιο και ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την επέλασή του στις πυρόπληκτες περιοχές, προαναγγέλλοντας την αλλαγή της χρήσης της γης και την παράδοσή της σε επενδυτές πολυτελούς τουρισμού και μεγαλογαιοκτήμονες.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το εν λόγω σχέδιο - χρησιμοποιώντας ως όχημα την «πράσινη οικονομία» για την επιβολή του - δηλώνει έτοιμη να αναθέσει την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με την εφαρμογή ενός «νέου παραγωγικού προτύπου». Ενα «παραγωγικό πρότυπο», κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου και των κατευθύνσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τις τραγικές συνέπειες της οποίας ζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες είτε με το ξεκλήρισμά τους από την παραγωγή είτε με τις χαμηλές τιμές (στο όριο του κόστους) που αναγκάζονται να πωλούν τα προϊόντα τους στους εμποροβιομήχανους.

Εκατοντάδες σπίτια σαν κι αυτό παραμένουν στην ίδια κατάσταση. Τα φτωχά λαϊκά στρώματα της περιοχής δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης

Associated Press

Εκατοντάδες σπίτια σαν κι αυτό παραμένουν στην ίδια κατάσταση. Τα φτωχά λαϊκά στρώματα της περιοχής δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης
Το βασικό μότο της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε δηλώσει από τις 2 Σεπτέμβρη 2007 στον Πύργο ο Γ. Παπανδρέου, είναι: «Η αναπτυξιακή μας προοπτική βρίσκεται στην "πράσινη οικονομία". Με νέα οργάνωση και κατευθύνσεις στον αγροτικό τομέα και νέα πολιτική αγροτικής γης, με νέες πολιτικές για την ενέργεια, τις μεταφορές, τη βιομηχανία, τον τουρισμό». Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η επιτάχυνση της κατασκευής του Νότιου/Δυτικού Αξονα Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα και του άξονα Τρίπολη - Καλαμάτα, που έχουν ανατεθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ με τις περιβόητες «συμβάσεις παραχώρησης», που θα χαρατσώσουν το λαό με πενταπλάσια διόδια και θα δημιουργήσουν μια νέα δεξαμενή υπερκερδών για τέσσερις - πέντε κατασκευαστικούς ομίλους και άλλες τόσες τράπεζες...

Τι σημαίνουν ουσιαστικά όλες αυτές οι εξαγγελίες για την Ηλεία; Οτι δρομολογείται πλέον η χαριστική βολή στους μικρομεσαίους αγρότες και η συγκέντρωση της αγροτικής παραγωγής σε λίγα χέρια. Η απαξιωμένη πλέον καμένη γη θα περάσει έναντι «πινακίου φακής» στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι θα τη μετατρέψουν σε «φιλέτα» φτιάχνοντας μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα, κέντρα θαλασσοθεραπείας, γήπεδα γκολφ, καζίνο, φάρμες αγροτοτουρισμού για τα μεγάλα βαλάντια.

«ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ» ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Κερδοφόρες μπίζνες στα καμένα

Τα σχέδια για την επιχειρηματική δραστηριοποίηση στην περιοχή είχαν εκπονηθεί και δρομολογηθεί με δικομματική συνευθύνη πριν ξεσπάσει η φωτιά

Η καμένη σήμερα περιοχή, στη λίμνη Καϊάφα, αποτελεί ένα αυριανό «φιλέτο» για το μεγάλο κεφάλαιο
Η καμένη σήμερα περιοχή, στη λίμνη Καϊάφα, αποτελεί ένα αυριανό «φιλέτο» για το μεγάλο κεφάλαιο
Πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, το καλοκαίρι του 2007, είχε εκδηλωθεί το ενδιαφέρον από μια σειρά επιχειρηματικούς ομίλους να βάλουν στο χέρι τον Ταΰγετο, τον Πάρνωνα, το Μαίναλο, το φαράγγι του Βουραϊκού, τις δημόσιες παραλιακές εκτάσεις όπως του Καϊάφα και, φυσικά, το «φιλέτο» που διαμορφώνεται παράλληλα στην Ιόνια Οδό και την ΕΟ Πύργου - Πάτρας - Κορίνθου.

Ειδικότερα, για την περιοχή της Ηλείας «έτρεχε» σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας, του Καϊάφα και του Κατακόλου. Μάλιστα, λίγες μόλις μέρες πριν ξεσπάσουν οι φωτιές στην Ηλεία, στο νομό έγινε επίσκεψη από εκπροσώπους μεγάλων πολυεθνικών τουριστικών και επενδυτικών ομίλων έπειτα από πρόσκληση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πύργου, οι οποίοι με τις ευλογίες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, από χρόνια θέλουν να δημιουργήσουν τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες, εμπορικά κέντρα και άλλες χρυσοφόρες μπίζνες στις προστατευόμενες περιοχές του Καϊάφα (ξενοδοχειακές μονάδες πέντε και τεσσάρων αστέρων, γήπεδο γκολφ, κέντρο θαλασσοθεραπείας κ.ά.), κατασκευή Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στην αρχαία Ολυμπία, τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού στο Κατάκολο για να υπάρχουν δυνατότητες ελλιμενισμού πλοίων.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση του πρώην υφυπουργού Ανάπτυξης, πρώην βουλευτή Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Γεωργακόπουλου, την οποία στήριζε (και εξακολουθεί να στηρίζει) με ιδιαίτερη θέρμη, προέβλεπε τη χωροθέτηση στην περιοχή του Καϊάφα, σε περιοχή 1.125 στρεμμάτων, δύο ξενοδοχείων πέντε και τεσσάρων αστέρων 400 και 200 δωματίων αντίστοιχα, συνδυασμένου με κέντρο θαλασσοθεραπείας, γήπεδο γκολφ στην περιοχή πίσω από τη λίμνη και τουριστικές κατοικίες.

Λίγο νοτιότερα, στη Μεσσηνία, την ίδια περίοδο ξεκίνησε η υλοποίηση του περιβόητου Προγράμματος Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ) που επικύρωσαν από κοινού ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη Βουλή την 1η Μάρτη 2007 και που περιλαμβάνει, εκτός των άλλων την κατασκευή 6 ξενοδοχειακών μονάδων 5 αστέρων, συνεδριακό κέντρο 1.200 θέσεων, κέντρο θαλασσοθεραπείας, και 2 γήπεδα γκολφ. Δηλαδή, και με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού (κάτι λιγότερο από τα μισά) πριμοδοτήθηκε ο εφοπλιστής - μεγαλοεπιχειρηματίας Βασίλης Κωνσταντακόπουλος για την επένδυσή του.

ΝΕ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επιθετική απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια

Ανακοίνωση για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού και την ανάγκη τα λαϊκά στρώματα της περιοχής να οργανώσουν την πάλη για τη ματαίωσή τους

Σε ανακοίνωση, σχετικά με την παρουσία του Γ. Παπανδρέου και κυβερνητικού κλιμακίου στην περιοχή, η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα:

«Η επίσκεψη στο νομό μας του Γ. Παπανδρέου ανέδειξε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σαφή ταξική επιλογή και συμπλέει με τις στρατηγικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ προβλέπει κίνητρα και προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο και μάλιστα αξιοποιεί και την αγωνία των εργαζομένων μέσω του ΟΑΕΔ για προγράμματα "ενεργητικής στήριξης", κάτι που στην πράξη σημαίνει νέα κίνητρα, νέα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο που θα αξιοποιήσει τους ανέργους της περιοχής, για να προωθήσει την ομηρία των ανέργων και την προώθηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Δεν απαντά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών του περσινού καλοκαιριού, αφού δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες που γεννούν τέτοια φαινόμενα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη λειτουργία του τομέα αποκατάστασης των πυρόπληκτων με τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια της "ελεύθερης αγοράς" φαίνεται ξεκάθαρα από τις προβλέψεις του άρθρου 3 της πρότασης νόμου, όπως καταγράφεται στην εισηγητική έκθεση, το οποίο αποκαλυπτικά αναφέρει: "Συνιστάται νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου υπό τη μορφή ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία "Οργανισμός Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πυρόπληκτων Περιοχών ΑΕ" του οποίου τις μετοχές αναλαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο. Το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ενσωματώνεται στον "Οργανισμό Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πυρόπληκτων Περιοχών ΑΕ" στον οποίο μεταβιβάζονται όλες οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του".

Για την επίτευξη των σκοπών της η Εταιρεία "θα μπορεί να συνεργάζεται και να συνάπτει συμβάσεις με ειδικούς επιστήμονες, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς και με εταιρείες και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που θα έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν συγκεκριμένες δράσεις των προγραμμάτων".Επίσης "η Εταιρεία θα μπορεί να ιδρύει άλλες εταιρείες ή να συμμετέχει σε εταιρείες οποιασδήποτε μορφής".

Τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα

Οι αναφορές για κατάρτιση δασικών χαρτών και ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό για τις πυρόπληκτες περιοχές δεν αποτελούν δέσμευση για πλήρη και ταχεία αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων. Αντίθετα, οδηγούν σε αλλαγή χρήσης γης. Οσο για την πολιτιστική κληρονομιά, προβλέπεται ότι αυτή δε θα είναι λαϊκή περιουσία, αλλά θα αξιοποιηθεί για να αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του πολιτισμού και του αθλητισμού. Τόσο ενδιαφέρονται για τα μνημεία της Αρχαίας Ολυμπίας, της Αρχαίας Ηλιδας και του Επικούρειου Απόλλωνα που ήδη ξέχασαν τι έλεγαν πριν από τις εκλογές τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο νομό μας και οι υποψήφιοι βουλευτές του για τον Επικούρειου Απόλλωνα.

Από την άλλη, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα των 1.000 ευρώ μηνιαίως δεν μπορεί να κρύψει την απουσία δέσμευσης για πλήρη αποζημίωση των κατεστραμμένων σπιτιών, αγροτικών καλλιεργειών, ζωικού κεφαλαίου. Ακόμα και από αυτό το επίδομα θα αποκλειστεί σημαντικό μέρος του αγροτικού πληθυσμού με το πρόσχημα ότι το κύριο επάγγελμα τους δεν είναι η αγροτική δραστηριότητα αλλά δουλεύουν για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους στην οικοδομή κ.ά.

Τέτοια ανάπτυξη επιθυμεί για την περιοχή μας το ΠΑΣΟΚ. Ανάπτυξη για το μεγάλο κεφάλαιο. Οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι νέοι και οι νέες της περιοχής δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από το πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η «πράσινη ανάπτυξη» δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για την ομιλία του Γ. Παπανδρέου την Κυριακή στην Ηλεία

Σε ανακοίνωση για την ομιλία του Γ. Παπανδρέου την Κυριακή στην Ηλεία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το αντιλαϊκό πρόσωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης αποκάλυψε για άλλη μια φορά σήμερα (σ.σ. την Κυριακή) ο Γ. Παπανδρέου με την ομιλία του στο Νομό Ηλείας. Ο Γ. Παπανδρέου επανέφερε την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2008, με την οποία η κρατική ευθύνη για την ανασυγκρότηση της κατεστραμμένης περιοχής μεταβιβάζεται σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα διασφαλίζει την κερδοφόρα συμμετοχή των μονοπωλιακών ομίλων.

Το κράτος θα αναλάβει να διοχετεύσει νέο πακτωλό κρατικών και κοινοτικών ενισχύσεων σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, για την ανακατασκευή των πυρόπληκτων περιοχών. Οι αναφορές για κατάρτιση δασικών χαρτών και ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό για τις πυρόπληκτες περιοχές, δεν αποτελούν δέσμευση για πλήρη και ταχεία αναδάσωση των καμένων δασικών εκτάσεων. Αντίθετα οδηγούν σε αλλαγή χρήσης γης. Παράλληλα, η σύνταξη δασικών χαρτών θα γίνει σύμφωνα με το υπάρχον δασοκτόνο νομικό πλαίσιο, που παρακάμπτει ακόμα και τη δυνατότητα προσφυγής στο Συμβούλιο Επικρατείας σε περίπτωση διαφωνίας. Τα πρόσφατα παραδείγματα των προσπαθειών παραχώρησης δημόσιας γης σε ιδιώτες, στην περιοχή Καϊάφα και στο Δήμο Ζαχάρως είναι χαρακτηριστικά.

Από την άλλη το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα των 1.000 ευρώ μηνιαίως δεν μπορεί να κρύψει την απουσία δέσμευσης για πλήρη αποζημίωση των κατεστραμμένων σπιτιών, αγροτικών καλλιεργειών, ζωικού κεφαλαίου. Ακόμα και από αυτό το επίδομα θα αποκλειστεί σημαντικό μέρος του αγροτικού πληθυσμού με το πρόσχημα ότι το κύριο επάγγελμά τους δεν είναι η αγροτική δραστηριότητα. Οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι νέοι και οι νέες της περιοχής δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από το πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ.

Ο λαός των πυρόπληκτων περιοχών πρέπει πιο αποφασιστικά να διεκδικήσει:

  • Ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια και τις αγροτικές υποδομές. Αποζημίωση για το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο.
  • Ετήσια απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.
  • Λεπτομερή, δεσμευτικό σχεδιασμό αναδάσωσης. Καμία αλλαγή χρήσης γης.
  • Ουσιαστικά τεχνικά αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα από το κράτος.
  • Αμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και Δασική υπηρεσία και σε ιατρικό προσωπικό, μόνιμο, όχι εποχικό».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ