ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Οχτώβρη 2009
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΕΙΔΩΝ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Με εντατικούς ρυθμούς και το Σεπτέμβρη

Ξεκομμένος από την πραγματικότητα των λαϊκών στρωμάτων, ο επίσημος μέσος πληθωρισμός εμφανίζεται μόλις σε 0,7%...

Εκρηκτικές ανατιμήσεις, πολύ πάνω από τα μέσα επίπεδα του πληθωρισμού, συνεχίζει να καταγράφει μια μεγάλη ομάδα εμπορευμάτων πλατιάς κατανάλωσης σε μια εξέλιξη που δυναμιτίζει παραπέρα τα λαϊκό εισόδημα. Ταυτόχρονα, ο επίσημος πληθωρισμός εμφανίζεται για το μήνα Σεπτέμβρη να «τρέχει» με ρυθμό μόλις 0,7%. Τα επίπεδα αυτά σκοπεύει να αξιοποιήσει και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για τις δήθεν «αυξήσεις» σε μισθούς, συντάξεις στα όποια επιδόματα ελεημοσύνης για το 2010 και αντίστοιχα για τα πολλά επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο των πολυετών προγραμμάτων «δημοσιονομικής προσαρμογής» και σε απόλυτη συμφωνία με την Κομισιόν.

Ο επίσημος τιμάριθμος, ιδιαίτερα κάτω από συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, αποδείχνεται ολότελα ξεκομμένος από την πραγματικότητα των λαϊκών στρωμάτων, που είναι εξαναγκασμένα να ξοδεύουν το σύνολο του εισοδήματός τους στα απολύτως απαραίτητα είδη της καθημερινότητας.

Σύμφωνα με τα ίδια τα επίσημα στοιχεία οι καταγραφόμενες ανατιμήσεις σε επιμέρους κατηγορίες φτάνουν να είναι σχεδόν μέχρι και 10 φορές πάνω από τα εμφανιζόμενα μέσα επίπεδα του πληθωρισμού. Από τη σύγκριση των τιμών (Σεπτέμβρη 2009 προς Σεπτέμβρη 2008) προκύπτουν και τα παρακάτω:

  • Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά 1,6%
  • Αλκοολούχα ποτά και καπνός 6,3%
  • Δαπάνες για Υγεία 2,9%
  • Ενδυση - υπόδηση 3%
  • Εκπαίδευση 2,8%

Από την άλλη πλευρά τα έξοδα των νοικοκυριών για τις ανάγκες στέγασης, και παρά τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στα νοίκια, κ.α., εμφανίζουν μεγάλη μείωση που φτάνει σε 4,9%. Αυτό το στατιστικό γεγονός έχει να κάνει με τη μείωση (36,5%) των τιμών για το πετρέλαιο θέρμανσης, υποχώρηση που μέσα στο μήνα Σεπτέμβρη δεν έχει απολύτως κανένα αντίκρισμα και που περνάει παντελώς αδιάφορη για τα νοικοκυριά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που ο επίσημος τιμάριθμος εμφανίζεται να κινείται με το ρυθμό του 0,7%, οι ανατιμήσεις σε είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης που έχουν καταγραφεί από τον περσινό μέχρι και το φετινό Σεπτέμβρη είναι:

  • Νοίκια 3,5%
  • Υδρευση - αποχέτευση 6,4%
  • Αστικές συγκοινωνίες 7,2%
  • Τέλη κυκλοφορίας 18%
  • Ταξί 14,2%
  • Ρύζι 7,8%
  • Ψάρια 9,1%
  • Λαχανικά 10,6%
  • Πατάτες 13,7%
  • Νοσοκομειακή περίθαλψη 5%
  • Τσιγάρα 6,7%
  • Κινητή τηλεφωνία 4,9%
  • Υπηρεσίες αναψυχής 3,2%
  • Κυλικεία 3,5%
  • Κουρεία 3,4%
  • Κρέατα 2,1%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γγ της ΕΣΥΕ ο επίσημος πληθωρισμός για το μήνα Οκτώβρη θα σκαρφαλώσει σε 1,4%, εξαιτίας της χαμηλής βάσης που είχαν τον Οκτώβρη του 2008 οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου. Το μέσο εκτιμώμενο επίπεδο για το 12μηνο του 2009 θα διαμορφωθεί σε 1,1%.

ΤΟΜΕΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
Προτεραιότητα η ενίσχυση των επιχειρήσεων

Ερχονται τα πρώτα νομοσχέδια για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Δύο νομοσχέδια, το ένα από τα οποία θα κατατεθεί μέσα στις επόμενες μέρες, είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Τομέα Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Αυτό είπε χτες μιλώντας στους υπάλληλους του Τομέα Εμπορίου του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης, η υπουργός Λ. Κατσέλη.

Το πρώτο αφορά την απλοποίηση διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων και το δεύτερο περιλαμβάνει θέματα «στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», το πλανόδιο και υπαίθριο εμπόριο και άλλα θέματα για την «τόνωση της αγοράς και την αύξηση της ρευστότητας» όπως διατυπώνονται στις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Η υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η κρίση αντιμετωπίζεται με ανάταξη της οικονομίας» και συνόψισε τις κατευθύνσεις - άξονες των κυβερνητικών προτεραιοτήτων στην «ορθή λειτουργία της αγοράς και την αναθέρμανσή της», με ...προστασία του καταναλωτή και έμφαση στην εποπτεία. Σ' αυτό το πλαίσιο έκανε λόγο για ανάγκη αξιοποίησης των κοινοτικών προγραμμάτων στήριξης των επιχειρήσεων, του αναπτυξιακού νόμου και των κρατικών προμηθειών. Προανήγγειλε, δηλαδή, ουσιαστικά, την επικείμενη λήψη μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων, με το πρόσχημα της αναθέρμανσης της αγοράς και της αύξησης της ανταγωνιστικότητας.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα του σχήματος που θα έχει το νέο υπουργείο στον Τομέα του Εμπορίου, η Λ. Κατσέλη που συναντήθηκε χτες και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, ζήτησε από τους γενικούς γραμματείς να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι την αντικατάστασή τους μέσω προσλήψεων με διαγωνισμό, όπως εξήγγειλε η κυβέρνηση.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ KKE
«Οχι» στα εξοντωτικά 14ωρα των ιπτάμενων

Ζητά με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Γιώργος Τούσσας

Τα εξοντωτικά ωράρια 14 ωρών για το ιπτάμενο προσωπικό των αεροπορικών εταιρειών, θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων, κατήγγειλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας.

Παράλληλα, με την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στις κινητοποιήσεις των πιλότων και των πληρωμάτων καμπίνας αεροπλάνων, που αγωνίζονται για την μείωση του εξοντωτικού ωραρίου εργασίας, άνω των 14 ωρών, που έχουν επιβάλει η ΕΕ και οι αεροπορικές επιχειρήσεις.

Τονίζοντας τον κίνδυνο για την ασφάλεια των πτήσεων, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε τα εξής:

«Η κατάργηση με Οδηγίες της ΕΕ και νόμους στα κράτη μέλη του 8ωρου γενικότερα, οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις διαμορφώνουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, προκαλώντας την οργή και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατακλύζεται καθημερινά από διαδηλώσεις οργισμένων αγροτών και αγανακτισμένων εργαζομένων.

Χαρακτηριστικά, το ωράριο εργασίας του προσωπικού καμπίνας και των πιλότων στις αερομεταφορές που προβλέπεται από τον Κανονισμό 1899/2006 υπερβαίνει τις 14 ώρες την ημέρα, θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή των εργαζομένων και των επιβατών, όπως αποδεικνύεται από πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες.

Η ΕΕ αρνείται να λάβει υπόψη της τις επιστημονικές μελέτες, γιατί υπακούει στις εντολές των μονοπωλιακών αεροπορικών επιχειρήσεων, που δε δέχονται να θυσιάσουν ούτε ένα ευρώ από τα κέρδη τους για την υγεία των εργαζομένων, την ασφάλεια των πτήσεων.

Ζητάμε να μειωθεί ο χρόνος εργασίας των πιλότων και των πληρωμάτων καμπίνας στις αερομεταφορές και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων».

ΛΕΣΒΟΣ
Νέα απειλή στο εισόδημα των ελαιοπαραγωγών
  • Ασθένειες πλήττουν τη φετινή παραγωγή
  • Αντικειμενική καταγραφή των ζημιών και άμεσες αποζημιώσεις, απαιτεί, με δήλωσή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης

Σοβαρότατη απειλή για το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου αποτελεί η μεγάλη εξάπλωση των ασθενειών της ελιάς, με αποτέλεσμα την πτώση του ελαιοκάρπου, που, σύμφωνα με εκτιμήσεις των παραγωγών, φτάνει, σε ορισμένες περιοχές, ακόμη και σε ποσοστά της τάξης του 70%.

Σε ένα μεγάλο τμήμα των καλλιεργειών, ο καρπός σαπίζει, τη στιγμή που φέτος περίμεναν καλύτερη σοδειά, μετά από τρεις συνεχόμενες μη παραγωγικές χρονιές. Οι παραγωγοί ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προβούν άμεσα σε επιτόπιες αυτοψίες, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της πτώσης του ελαιοκάρπου και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αποζημίωσή τους.

Ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Στ. Σκοπελίτης, σε σχετική του δήλωση, σημειώνει: «Η ευρεία δακοπροσβολή που εμφανίζεται στο λεσβιακό ελαιώνα και ανεξάρτητα από τους λόγους στους οποίους αυτή οφείλεται, θα δώσει ένα ακόμα σοβαρότατο χτύπημα στο εισόδημα του μικρομεσαίου ελαιοπαραγωγού, που έχει λεηλατηθεί εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθιέται όλα τα τελευταία χρόνια και από όλες τις κυβερνήσεις».

Τονίζει, ακόμη, ότι «επιβάλλεται να κινηθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες από μεριάς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντικειμενική καταγραφή της ζημιάς που έχει προκληθεί και την ουσιαστική αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών. Και όταν λέω αντικειμενική, εννοώ ότι πρέπει να παρθούν υπόψη όχι μόνο οι αρνητικές επιπτώσεις στην απόδοση του ελαιοκάρπου, αλλά και εκείνες στην ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου.

Εννοείται ότι αυτή τη θέση μου θα τη φέρω άμεσα με σχετική Ερώτηση στη Βουλή, προς την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, καλώ δε τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς σε αγωνιστική επαγρύπνηση για την ικανοποίηση του δίκαιου αυτού αιτήματος».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αμετάβλητα τα επιτόκια

Αμετάβλητο στο 1% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη διάρκεια της χτεσινής της συνεδρίασης. Συνεχίζεται έτσι η παροχή «φθηνού» χρήματος στις εμπορικές τράπεζες, προκειμένου οι τελευταίες να ξεπεράσουν τα προβλήματα ρευστότητας που ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2007, με την εκδήλωση της κρίσης ακινήτων στις ΗΠΑ, η οποία συμπαρέσυρε σε χρεοκοπία τράπεζες κολοσσούς, όπως η Lehman Brothers. Η διατήρηση από την ΕΚΤ για 6ο συνεχή μήνα του βασικού της επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 1%, βοηθάει μεν τις τράπεζες της Ευρώπης να απαλλαγούν από τα ζημιογόνα στοιχεία των ισολογισμών τους και να επανέλθουν σε τροχιά κερδοφορίας, η πολιτική όμως αυτή, μεταφέρει τις ζημίες των τραπεζών, στους Ευρωπαίους εργαζόμενους, οι οποίοι καταβάλλουν και το τίμημα της «εξυγίανσης» του τραπεζικού συστήματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ