ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ
Θέλουμε ικανοποίηση των αναγκών μας, όχι εμπαιγμό και συμπόνοια

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, με αφορμή την καθιέρωση της 1ης Οκτώβρη ως Παγκόσμιας Μέρας για την Τρίτη Ηλικία

«Θα τους
«Θα τους "περιποιηθούμε" στους δρόμους και στην κάλπη», διαδήλωσαν οι συνταξιούχοι στο συλλαλητήριο 24/9/09
«Ξεχειλίζει από υποκρισία η καθιέρωση της 1ης Οκτώβρη σαν "Ημέρα τι­μής των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας"» υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας (ΟΣΕ) του ΙΚΑ.

«Οι φιέστες, επισημαίνει η Ομοσπονδία, που θα ακολουθήσουν, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα από νεοφιλελεύθερες και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις που θα ακουστούν και θα είναι προσαρμοσμένα στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του ΟΟΣΑ κρύβουν την αλήθεια και πλασάρουν μια εικονική πραγματικότητα για τη θέση των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας που η συντριπτική τους πλειοψηφία βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας».

Η ΟΣΕ θυμίζει ότι η πλειοψηφία των συνταξιούχων έχουν συντάξεις 600 ευρώ, τα φάρμακα γίνονται φαρμάκι με τις συνεχείς αυξήσεις, αρκετοί ηλικιωμένοι αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι τα 70 και σκοτώνονται στους τόπους δουλειάς και για όλα αυτά αναγκάζονται να «κατεβαίνουν στους δρόμους παρά την ηλικία τους και τη βεβαρημένη υγεία τους για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους».

«Ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, που θέλει να προσφέρει στους ηλικιωμένους την "ενεργή συμμετοχή στα κοινωνικά δρώμενα", αλλά και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέ­ου με "την ενεργή γήρανση" δεν εννοούν τίποτα άλλο από τη συνεχή δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα, προσφορά στο βωμό του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου», σημειώνει η ΟΚΕ και τονίζει: «Η "Τρίτη Ηλικία" δεν έχει ανάγκη από αυτές τις "πρόνοιες" απ' όπου και αν προέρχονται. Εχει ανάγκη να παίρνει τη σύνταξη στα 60 και 55. Εχει ανάγκη από 1.120 ευρώ κατώτερη σύνταξη για να ζει με αξιοπρέπεια. Επίδομα θέρμανσης 600 ευρώ για να μην υποφέρει το χειμώνα σε όποια περι­οχή της χώρας και αν ζει. Χρειάζεται δωρεάν δημόσια περίθαλψη και δωρεάν φάρμακα».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Αυτά ζητούν τα γηρατειά και σ' αυτούς τους στόχους και με αγώνες ανα­φέρονται στην 1η Οκτώβρη. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όλα τα άλλα που ακούγονται είναι για να χαϊδέψουν αυτιά, αλλά και να κρύψουν το απάνθρωπο πρόσωπο του κοινωνικού συστήματος που ζούμε».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ»
Μετακινεί ασθενείς «με τελικό στόχο την κατάργησή» του

Με εσπευσμένες διαδικασίες η κυβέρνηση της ΝΔ και με όχημα τους νόμους ιδιωτικοποίησης της ψυχικής υγείας που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε ένα ακόμα βήμα βεβιασμένης αποασυλοποίησης, ώστε να επιτευχθεί η εναρμόνιση με τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για τη συρρίκνωση των ψυχιατρικών νοσοκομείων.

Στο «Δρομοκαϊτειο» ψυχιατρείο έφτασε έγγραφο του υπουργείου Υγείας (με ημερομηνία 28.7.2009) με το οποίο δίνεται η εντολή να μετακινηθούν 30 χρόνιοι ασθενείς σε δομές ΝΠΙΔ με - όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά - «τελικό στόχο την κατάργηση του ψυχιατρείου». Η μεταφορά, προσωρινά πάγωσε, λόγω των αντιδράσεων των εργαζομένων αλλά και της προεκλογικής περιόδου.

Η «Αγωνιστική Πρωτοβουλία και Δράση» (ΑΠΔ) σε ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Η ψυχική υγεία δε μένει απ' έξω από τη γενικότερη πολιτική για την ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση της υγείας... Είναι σαφές πως η κυβέρνηση της ΝΔ με πρόσχημα - όχημα την "ψυχιατρική μεταρρύθμιση" προχωρά με σταθερά βήματα στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας εφαρμόζοντας το νόμο 2716/1998 του ΠΑΣΟΚ, που έδωσε το δικαίωμα για την ίδρυση ιδιωτικών δομών ψυχικής υγείας και την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της ψυχικής υγείας».

Η ΑΠΔ καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν ένα αποκλειστικά, δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας με πλήρη χρηματοτοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και την κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν και εμπορευματοποιούν την Υγεία και Πρόνοια. Υποστηρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης ειδικού ψυχιατρικού νοσοκομείου και την ένταξη όλων των εξωνοσοκομειακών δομών φροντίδας και περίθαλψης στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΛΠ
Απεργούν ενάντια στην παραχώρηση

Σε πάλη για λιμάνια 100% δημόσια, στην υπηρεσία του λαού, καλούν η «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων Λιμανιών» και η «Ενότητα Λιμενεργατών»

Καθολικά συμμετείχαν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά στη χτεσινή πρώτη μέρα των απεργιακών τους κινητοποιήσεων, δείχνοντας έτσι τις αγωνιστικές τους διαθέσεις ενάντια στην παράδοση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στην κινεζική πολυεθνική «COSCO», η οποία από χτες είναι και επίσημα το αφεντικό του ΟΛΠ, με τη σφραγίδα του δικομματισμού, των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων των εργαζομένων περιλαμβάνει δύο 48ωρες απεργίες. Η πρώτη ξεκίνησε χτες και η δεύτερη θα γίνει στις 5 και 6 Οκτώβρη. Για το Σαββατοκύριακο έχουν αποφασίσει αποχή από την εργασία.

Παρά τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, η πλειοψηφία στη διοίκηση της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΜΥΛΕ) και της Ενωσης Λιμενεργατών, δηλαδή οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ, πιστές στη λογική της ανταγωνιστικότητας, έχουν διαμορφώσει αιτήματα κομμένα και ραμμένα στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό που απαιτούν είναι πάγωμα της εγκατάστασης της πολυεθνικής στο ΣΕΜΠΟ και επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης παραχώρησης. Ο,τι, δηλαδή, αναφέρει και το ΠΑΣΟΚ.

Οι αγωνιστικές παρατάξεις «Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Υπαλλήλων Λιμανιών» και «Ενότητα Λιμενεργατών» καταγγέλλουν τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες, τονίζοντας ότι εξυπηρετούν προεκλογικές σκοπιμότητες του ΠΑΣΟΚ και καλούν τους εργαζόμενους του ΟΛΠ να συμμετέχουν μαζικά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να δώσουν μάχη ενάντια στην αντεργατική πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών με οποιαδήποτε μορφή και τρόπο. Να διεκδικήσουν την επαναφορά του ΟΛΠ κάτω από κρατικό έλεγχο, λιμάνια 100% αποκλειστικά δημόσια, που να εξυπηρετούν τις ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας και όχι των μονοπωλίων. Να παλέψουν για να υπερασπιστούν τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, για μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις που να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ «GA FERRIES»
Ανεξέλεγκτος ο εφοπλιστής - απλήρωτοι οι ναυτεργάτες

Τη σύλληψη κατά την αυτόφωρη διαδικασία εκπροσώπων της εταιρείας «GA FERRIES» διέταξε χτες η εισαγγελέας Πειραιά, λόγω της μη καταβολής δεδουλευμένων σε ναυτεργάτες. Ωστόσο, η εισαγγελική εντολή, με βάση την κατεύθυνση της φιλοεφοπλιστικής πολιτικής των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφορά επί της ουσίας υπαλλήλους (αρχιπλοιάρχους) της εταιρείας και όχι τον ίδιο τον εφοπλιστή Αγούδημο, στον οποίο ανήκει η «GA FERRIES». Ο εφοπλιστής, δηλαδή, παραμένει ανενόχλητος και αυτό παρά το γεγονός ότι οι ναυτεργάτες στις καταθέσεις τους κατήγγειλαν συγκεκριμένα ως υπεύθυνο τον εφοπλιστή.

Η Εισαγγελία αναγκάστηκε να κάνει παρέμβαση μετά τις καταγγελίες των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και τις κινητοποιήσεις των ναυτεργατών των πληρωμάτων στα πλοία του Αγούδημου διεκδικώντας τα λεφτά τους.

Να σημειωθεί ότι ο Αγούδημος είναι από τους εφοπλιστές που έχουν πάρει «χοντρά λεφτά» με την πατέντα των «άγονων γραμμών» που εφηύρε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και προβλέπεται στο νόμο της, 2932/2001, τον οποίο εφάρμοσε απαρέγκλιτα η κυβέρνηση της ΝΔ. Πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται ότι «τσέπωσε» από επιδοτήσεις την περίοδο 2003 έως το περασμένο καλοκαίρι. Τώρα έχει εγκαταλείψει απλήρωτα τα πληρώματα στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ τα 8 πλοία του βρίσκονται σε διαδικασία κατάσχεσης.

Στο μεταξύ, οι βλάβες των καταπονημένων και υποσυντήρητων ακτοπλοϊκών πλοίων συνεχίζουν να ταλαιπωρούν ναυτεργάτες και επιβάτες. Προχτές το μεσημέρι στο επιβατηγό ακτοπλοϊκό πλοίο «ΦΟΙΒΟΣ», κατά την εκτέλεση προγραμματισμένου δρομολογίου από Πειραιά για Αίγινα, με 88 επιβάτες, παρουσιάστηκε βλάβη στο σύστημα τροφοδοσίας των ηλεκτρομηχανών του πλοίου από τη δεξαμενή καυσίμου.

Mία μαθήτρια Γυμνασίου των Μουδανιών Χαλκιδικής μαζί με το αδερφάκι της, που πάει νηπιαγωγείο, μεταφέρθηκαν με ήπια συμπτώματα της γρίπης, προχτές, στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης. Τούς χορηγήθηκε θεραπεία και θα παραμείνουν στο σπίτι τους για μία βδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ