Αποσπάσματα από ομιλία που έκανε στο Αλιβέρι το μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ
Ο Γ. Μαρίνος |
«Οι λαϊκές δυνάμεις έχουν τη δύναμη και μπορούν να σαρώσουν την παγίδα του λεγόμενου "μικρότερου κακού" με το οποίο προσπαθούν να εκβιάσουν το λαϊκό προβληματισμό η ηγεσία και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η ίδια συνταγή χρησιμοποιήθηκε από τη ΝΔ το 2004, που το ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε στην αντιπολίτευση κάτω από το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι προσβολή. Μέσα από αυτή την επικίνδυνη λογική διαιωνίζεται ο δικομματισμός, αυξάνουν τα κέρδη του κεφαλαίου και χειροτερεύει η κατάσταση των εργατικών -λαϊκών οικογενειών.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμία υποχρέωση να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο κακά, ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη, να επιλέξουν δηλαδή να βγάλουν τα μάτια με τα χέρια τους και να δώσουν χαρά στους φορείς της αντιλαϊκής πολιτικής. Το κακό που έχουν κάνει στις λαϊκές δυνάμεις η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγάλο και η απάντηση πρέπει να είναι περήφανη και αποφασιστική.
Απευθυνόμαστε με μεγάλη ευθύνη στους εργαζόμενους που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και τους καλούμε να σκεφτούν το επόμενο βήμα που θα κάνουν. Να σκεφτούν καλά:
Αυτά και τα δεκάδες άλλα αντιλαϊκά μέτρα του ΠΑΣΟΚ που είναι η βάση της επίθεσης που ετοιμάζει για μετά τις εκλογές είναι κακά, είναι πολύ μεγάλα κακά για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες. Είναι κριτήρια που αναδεικνύουν την αναγκαιότητα καταψήφισης, αποδυνάμωσης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Είναι κριτήρια στήριξης, ενίσχυσης του ΚΚΕ που αντιπάλεψε αποφασιστικά και αντιπαλεύει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, αντιπαραθέτοντας στόχους πάλης που υπηρετούν τις ανάγκες των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που η εξουσία θα είναι στα χέρια του λαού.
Υπολογίζουμε τους συναισθηματικούς δεσμούς, αλλά έτρεξε πολύ νερό στ' αυλάκι. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ του 1981. Καταπρόδωσε τις ελπίδες και τις προσδοκίες των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και είναι ώρα να παρθούν αποφάσεις. Ετσι γίνεται η αρχή, περνάει μέσα από έντονο προβληματισμό και χρειάζεται τόλμη. Αυτό όμως το βήμα, το βήμα της συνάντησης με το ΚΚΕ, ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία με το σύνολο της πολιτικής του, έχει απελευθερώσει λαϊκές δυνάμεις και θα απελευθερώσει πολύ περισσότερες αν παρθεί αυτή η αναγκαία, μεγάλη απόφαση.
Εργάτες, εργάτριες, μικροί αγρότες και επαγγελματίες, νέοι και νέες που κάηκαν από την πολύχρονη επίθεση του κεφαλαίου και του δικομματισμού και μυρίζονται τη μετεκλογική θύελλα, τα σκληρά μέτρα που έχουν ετοιμάσει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ για να υπηρετήσουν τις ανάγκες της πλουτοκρατίας, να ενώσουν τη φωνή και τη δράση τους με το ΚΚΕ. Αυτή η επιλογή θα δικαιωθεί, αυτή η επιλογή θα δώσει δύναμη και ελπίδα».
Περιοδεία στο ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ χτες από τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιο βουλευτή Επικρατείας του ΚΚΕ
Το ελπιδοφόρο αυτό μήνυμα του ΚΚΕ μετέφερε στους τεχνικούς του ΟΛΠ ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος Επικρατείας του ΚΚΕ, χτες το πρωί στη διάρκεια περιοδείας του στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο Ικόνιο. Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ήταν και η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά.
Ο Ν. Σοφιανός ξεκαθάρισε προς τους εργάτες, ότι δεν είναι μονόδρομος η «ανάπτυξη» που υπηρετεί τα κέρδη μιας χούφτας πολυεθνικών, όπως η COSCO, στην οποία η κυβέρνηση της ΝΔ παρέδωσε το ΣΕΜΠΟ, την καρδιά του λιμανιού του Πειραιά, πατώντας στη βάση που της «έστησε» προηγούμενα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τόνισε ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ είναι δεσμευμένα να βγάλουν τους καπιταλιστές από την κρίση τους εξαπολύοντας επίθεση στην εργατική τάξη και τα σημάδια φαίνονται από το γεγονός, όπως σημείωσε, ότι μέσα σε μια μέρα βρέθηκαν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι, από τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα πλοία του εφοπλιστή Αγούδημου.
Αναφερόμενος ακριβώς στην άλλη προοπτική διεξόδου που προτείνει το ΚΚΕ, σημείωσε: «Το ΚΚΕ λέει καθαρά ότι σήμερα είναι πολύς ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι. Οτι σήμερα υπάρχουν όλα τα μέσα για να μπορεί όλη η εργατική τάξη, όλος ο λαός να ζει, όχι απλά ανθρώπινα, να ζει με βάση τις συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες του. Βασικό εργαλείο είναι αυτός ο πλούτος να γίνει λαϊκή ιδιοκτησία, είναι αυτός ο πλούτος να περάσει στα χέρια των εργαζόμενων αυτών που τον παράγουν».
Από τη χτεσινή συζήτηση με τους εργαζόμενους στο ΣΕΜΠΟ |