Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2009 - αριθ. φύλλου: 10468

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Β' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Γέννημα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων

Τα 70χρονα από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου επιχειρήθηκε από τους καπιταλιστές να συνοδευτούν με ένα ακόμη αντικομμουνιστικό βήμα. Θυμήθηκαν το σοβιετικογερμανικό σύμφωνο μη επίθεσης που υπογράφηκε στις 23 Αυγούστου 1939, αλλά ξέχασαν ότι οι ίδιοι είχαν ανοίξει τα σύνορα για να ξεχυθούν οι ορδές του Χίτλερ όταν υπέγραψαν μαζί του, ένα χρόνο πριν, το 1938, τη συμφωνία του Μονάχου, με την οποία του δώρισαν ουσιαστικά την Τσεχοσλοβακία κι ενώ ήδη είχαν ανεχτεί την προσάρτηση της Αυστρίας με στόχο την περικύκλωση της ΕΣΣΔ. Οι αστοί θέλουν να ξεχαστεί ότι ο πόλεμος ήταν αποτέλεσμα της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, αλλά και της παγκόσμιας κρίσης του 1929-1933, ότι ο πόλεμος αποτελούσε το μέσο για το ξαναμοίρασμα του κόσμου ανάμεσα στις τότε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, ενώ στόχευε στη συντριβή του πρώτου σοσιαλιστικού κράτους στον κόσμο, της ΕΣΣΔ, και στην ανατροπή του σοσιαλισμού, ώστε να ξανακερδίσουν ένα χαμένο κρίκο στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα.


ΣΕΛ.  11   -   14


ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Νέες θεωρίες για την εξαφάνιση των Νεάντερταλ

Από την ανακάλυψη των πρώτων απολιθωμένων οστών ανθρώπων του Νεάντερταλ, το 1856, οι επιστήμονες συζητούν έντονα δύο ζητήματα: Τη θέση αυτού του είδους στο οικογενειακό δέντρο του σύγχρονου ανθρώπου και τις αιτίες της εξαφάνισής του.


ΣΕΛ.  7
Η κινηματογραφική «επιτομή» του αντικομμουνισμού

Η ναζιστική προπαγάνδα αναβιώνει σε ένα λετονικό «ντοκιμαντέρ» με τίτλο «Η σοβιετική ιστορία».


ΣΕΛ.  3
ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ
«Αγαπώ τη ζωή γιατί είμαι στο Κόμμα»...

Συμπληρώνονται 26 χρόνια από το θάνατο (28/9/1988) της μεγάλης κομμουνίστριας, παιδαγωγού και πεζογράφου Ελλης Αλεξίου, η οποία μας κληροδότησε ένα σημαντικό έργο και ένα αγωνιστικό παράδειγμα ζωής, που θα αποτελεί πάντα πρότυπο για την προοδευτική διανόηση.


ΣΕΛ.  5
ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Χώροι εργασίας - κρεματόρια

Η πολιτική που συμβάλλει στη μείωση της τιμής πώλησης της εργατικής δύναμης, είναι η ίδια που «γεννά» τα καθημερινά εργοδοτικά εγκλήματα. Λειτουργεί με τον ίδιο ακριβή και στυγνό τρόπο, όπως ένα εκτελεστικό απόσπασμα. Ετσι λειτουργεί η ανάπτυξη που υπάρχει και σχεδιάζεται για να αυξάνονται τα κέρδη των βιομηχάνων, μια ανάπτυξη βαμμένη με εργατικό αίμα.


ΣΕΛ.  24

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ