Κυριακή 6 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εμπαίζουν τους νέους αγρότες

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεν πέρασε και πολλή ώρα αφότου ανακοινώθηκε η ακριβής ημερομηνία των εθνικών εκλογών και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε την αύξηση του προγράμματος εγκατάστασης νέων αγροτών κατά 175 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ενισχύσεις που κυμαίνονται από 20.000-40.000 ευρώ και καταβάλλονται σε τρεις δόσεις, σε γεωργούς κάτω των 40 ετών, οι οποίοι εγκαθίστανται για πρώτη φορά στην ύπαιθρο ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης και έχουν εγκριθεί τα επιχειρηματικά τους σχέδια. Μιλάμε δηλαδή για «ψευτοποσά» τα οποία δίνονται, αφού προηγουμένως οι ενδιαφερόμενοι έχουν περάσει από τον «κυκεώνα» των απαιτούμενων διαδικασιών έγκρισης των σχεδίων τους. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας φρόντισε να ανακοινώσει την αύξηση των κονδυλίων του σχετικού προγράμματος, για την ένταξη σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότερων ενδιαφερομένων, όταν λίγο καιρό πριν ανακοίνωνε την εξάντληση των κονδυλίων. Το τι θα συναντήσουν βέβαια οι νέοι αγρότες που θα εγκατασταθούν για πρώτη φορά στην ύπαιθρο, είναι μια άλλη υπόθεση για την οποία φυσικά ο εκάστοτε «πονηρός πολιτευτής» που μοιράζει «χάντρες και καθρεφτάκια» δε λέει κουβέντα. Γιατί εκεί περιμένει ο εμποροβιομήχανος, το τεράστιο κόστος παραγωγής και οι εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων, που επέφερε η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και την οποία εφαρμόζουν εναλλάξ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη φυσικά του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Η λύσσα των διαστρεβλωτών

Σιγά που θα μπορούσε να συγκρατηθεί ο Ι. Πρετεντέρης από «το Βήμα» και να μην ανακατευτεί στην καμπάνια διαστρέβλωσης της Ιστορίας που κατευθύνεται από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα με προεξάρχοντα ρόλο αυτό της ΕΕ. Μια αντικομμουνιστική καμπάνια που στοχεύει να συκοφαντήσει την ΕΣΣΔ έτσι ώστε να διαχέεται το χυδαίο προπαγανδιστικό εύρημα εξίσωσης κομμουνισμού-φασισμού. Με περισσό θράσος ο αρθρογράφος, από <το Βήμα>, βάζει τα ιστορικά γεγονότα με το κεφάλι προς τα κάτω και τα περιγράφει ανάποδα. Ετσι αποσιωπώντας τα ιμπεριαλιστικά σχέδια να σπρώξουν την ναζιστική Γερμανία να επιτεθεί στην ΕΣΣΔ, κάνει λόγο για το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ και μετά αρχίζει το πολύ γνωστό χιλιοειπωμένο παραμύθι περί «μυστικών πρωτοκόλλων», περί «συμμαχίας μέχρι το 1941» κλπ. Ο Ι. Πρετεντέρης, η εφημερίδα του, τα ιμπεριαλιστικά κέντρα που στήνουν αυτά τα δυσκολοχώνευτα παραμύθια, ξέρουν πολύ καλά την αλήθεια. Ξέρουν ποιοι φούσκωσαν τον ναζισμό-φασισμό στην Ευρώπη, γιατί ήταν σπλάχνο από τα σπλάχνα τους και ξέρουν επίσης πως αν δεν ήταν η ΕΣΣΔ, το Κόμμα των Μπολσεβίκων με τον Στάλιν στην ηγεσία του, ο Κόκκινος Στρατός, ο ηρωικός λαός της Σοβιετικής Ενωσης, σήμερα αλλιώς θα ήταν η ζωή στον πλανήτη. Αυτό είναι που δεν μπορούν να συγχωρέσουν στην ΕΣΣΔ, στο Κόμμα των Μπολσεβίκων και στον Στάλιν. Το γεγονός ότι κατόρθωσαν τέτοια νίκη ενάντια στο ναζισμό και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια η οποία παραμένει αναμφισβήτητη στη μνήμη των λαών και που δεν μπορούν να την σβήσουν τα παραμύθια τους. Οι διαστρεβλωτές θα μείνουν με τη λύσσα τους!!!

Τι δουλειά έχουν τα φροντιστήρια;

Η φωτογραφία τα λέει όλα: Στα εγκαίνια του κτιρίου του Λυκείου Δήμου Βασιλικών, στη Θεσσαλονίκη, την πρόσκληση υπογράφουν δύο από τα φροντιστήρια της περιοχής. Με τις ευλογίες του δημάρχου και την επικύρωση του αρμόδιου υφυπουργού Παιδείας. Είναι μια ευγενική χορηγία της ιδιωτικής παραπαιδείας προς τους πελάτες της στη δημόσια εκπαίδευση.

Απότοκο της ανατροπής του σοσιαλισμού

Σύμφωνα με έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας της Βουλγαρίας 144 χωριά είναι πλέον ακατοίκητα και εγκαταλελειμμένα. Πρόκειται για χωριά που βρίσκονται σε 14 περιοχές της χώρας, με την περιφέρεια του Γκάμπροβο να έχει τα πρωτεία με 57 ακατοίκητα χωριά. Ακολουθούν το Βέλικο Τούρνοβο με 39 και η περιοχή του Κίρτζαλι με 9. Η κατάσταση είναι φανερό ότι επιδεινώνεται σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα (το 1999 σύμφωνα με τα αντίστοιχα επίσημα στοιχεία τα εγκαταλελειμμένα χωριά ήταν 92) και φυσικά καμία σύγκριση δεν μπορεί να γίνει με την περίοδο του σοσιαλισμού.

Η τάση αυτή της ερήμωσης των χωριών είναι ένα από τα θλιβερά αποτελέσματα της παλινόρθωσης του καπιταλισμού, αφού κατά χιλιάδες με την αποδιοργάνωση της αγροτικής παραγωγής, οι άνθρωποι είτε κατευθύνθηκαν στα αστικά κέντρα είτε έγιναν οικονομικοί μετανάστες στα καπιταλιστικά σκλαβοπάζαρα, ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Οσο γι' αυτούς που και στη χώρα μας ισχυρίζονται ότι γι' αυτή την κατάσταση ευθύνεται ο σοσιαλισμός, η καλύτερη απόδειξη για το γεγονός ότι ήταν ο καπιταλισμός που ξεσπίτωσε τους ανθρώπους είναι το γεγονός ότι η τάση αυτή της εγκατάλειψης οξύνθηκε στα 10 χρόνια από την καπιταλιστική παλινόρθωση.

ΒΙΒΛΙΟ
Για την οικονομική κρίση

«Η διεθνής οικονομική κρίση και η θέση της Ελλάδας. Οι θέσεις του ΚΚΕ», είναι ο τίτλος της νέας έκδοσης που κυκλοφόρησε από τη «Σύγχρονη Εποχή». Περιέχει τα υλικά της σχετικής ημερίδας που οργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ στις 14 Μάη του 2009. Η έκδοση θέλει να συμβάλει στον ιδεολογικό εξοπλισμό των εργαζομένων που υφίστανται τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και να τους εξοπλίσει στην πάλη για τη διέξοδο απ' αυτή.

Στο προλογικό σημείωμα του βιβλίου επισημαίνεται το γεγονός ότι και από τις εισηγήσεις που κατατέθηκαν στη συζήτηση τεκμηριώθηκε παραπέρα η θέση του ΚΚΕ ότι η διεθνής καπιταλιστική οικονομία βιώνει μια βαθιά κρίση, με κύριο χαρακτηριστικό τον εκτεταμένο συγχρονισμό της. Είναι μια γενικευμένη κρίση υπερπαραγωγής, υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου. Αντικρούονται οι θεωρίες περί «καζινοκαπιταλισμού», «υπερκατανάλωσης», των σοσιαλδημοκρατικών θεωριών περί ρυθμίσεων, «πράσινης οικονομίας» κλπ.

Ο αναγνώστης μπορεί να κατανοήσει γιατί «το αναπόφευκτο των κρίσεων βρίσκεται στο DNA του καπιταλισμού» και πως «η πηγή της κρίσης μπορεί να στερέψει μόνο με την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας». Η έκδοση περιέχει την εναρκτήρια ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, την κεντρική εισήγηση της Ελένη Μπέλλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, δύο χαιρετισμούς και επτά θεματικές εισηγήσεις για την εκδήλωση της κρίσης στην ΕΕ και την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, τα αίτια της κρίσης και την ελληνική οικονομία, την όξυνση της ταξικής πάλης και τους αστικούς σχεδιασμούς για την αντιμετώπισή της, το ρόλο των κοινοτικών κονδυλίων στην περίοδο της κρίσης κ.ά.

ΠΡΟΣΩΠΟ
Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Την «εντύπωση» ότι έχει πρόθεση να «διαπραγματευτεί» προσπαθεί να περάσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι διατεθειμένος, όπως δήλωναν συνεργάτες του, να «παγώσει για εννιά μήνες την εποικιστική δραστηριότητα στη Δ. Οχθη», εξαιρώντας τα 2.500 σπίτια που ήδη ανεγείρονται, τα δημόσια κτίρια και τους εποικισμούς της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Στις «εξαιρέσεις» αυτές, μάλιστα, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ανοικοδόμησης. Ο Νετανιάχου, μάλιστα, φέρεται να θριαμβολογεί τονίζοντας ότι «κατάφερε την νέα αμερικανική προεδρία να υπαναχωρήσει από τη θέση της για ολικό και άνευ χρονικών περιθωρίων πάγωμα των εποικισμών» και ν' αποδεχτεί την προαναφερόμενη πρότασή του διασφαλίζοντας, μάλιστα, διά της παρέμβασής της την επαναλειτουργία ισραηλινών εμπορικών αποστολών σε τέσσερις αραβικές χώρες.

Οι διαρροές αυτές προκάλεσαν αμηχανία στην Ουάσιγκτον, καθώς η Προεδρία Ομπάμα, στο πλαίσιο της νέας τακτικής προσέγγισής της απέναντι στον αραβικό κόσμο, επιδιώκει επισταμένα τους τελευταίους μήνες να καλλιεργήσει μια «διαφορετική» εικόνα για την πολιτική της και παράλληλα να «φτιάξει ατμόσφαιρα» επανέναρξης των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων. Εστω και αν αυτή η ατμόσφαιρα δεν είναι παρά «εικονική πραγματικότητα», καθώς ο Λευκός Οίκος, όπως και η ΕΕ, στηρίζουν την ισραηλινή κατοχή, με όλες τις τραγικές συνέπειες για τον παλαιστινιακό λαό (δολοφονίες, εποικισμοί, τείχος, προσαρτήσεις γης, αποκλεισμοί, δυσκολίες μετακίνησης, επιδρομές, φυλακίσεις, σημεία ελέγχου, εξευτελισμούς).


Ε. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ