ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΖΑΧΑΡΩ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ
Να πληρώσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το έγκλημα διαρκείας

Δύο χρόνια μετά και οι πληγές δεν έχουν κλείσει ακόμα

Associated Press

Δύο χρόνια μετά και οι πληγές δεν έχουν κλείσει ακόμα
«Δύο χρόνια μετά τις φονικές πυρκαγιές η κατάσταση που επικρατεί για τους πυρόπληκτους, τις καμένες περιοχές και τα δάση επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΚΚΕ, που από την πρώτη στιγμή μίλησε για οργανωμένο σχέδιο και μεγάλο πολιτικό - οικονομικό - οικολογικό έγκλημα διαρκείας κατά του ελληνικού λαού προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Ηρθε η ώρα μπροστά και στις επικείμενες εθνικές εκλογές ο λαός να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ και να αποδυναμώσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ευθύνονται για τα δεινά που του έχουν προκαλέσει».

Αυτό τόνισε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ, προχτές το βράδυ, κατά τη διάρκεια δυναμικής συγκέντρωσης στην πλατεία της Ζαχάρως, με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου από τα πυρόπληκτα χωριά της Ηλείας, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιοχή. Κεντρικά συνθήματα στη συγκέντρωση ήταν «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή, με το συνεχές ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και την πολιορκία που υφίστανται από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, επισήμανε σχετικά: «Θυμάστε πως λίγες μέρες πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές στην περιοχή μεγάλα συγκροτήματα του πολυεθνικού κεφαλαίου είχαν επισκεφτεί την περιοχή και συγκεκριμένα την Αρχαία Ολυμπία, τη Λίμνη Καϊάφα, το Κατάκολο, παρουσιάζοντας τεράστια επενδυτικά προγράμματα. Και αυτό γιατί οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι επιχειρούν να καταπατήσουν περιοχές "φιλέτα", αξιοποιώντας τους αντιδασικούς νόμους των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί οι εργαζόμενοι και οι αγροτοκτηνοτρόφοι στο νομό να έχουν καταφέρει να βάλουν εμπόδια στο να υλοποιηθούν τα σχέδιά τους και να τα καθιστούν μέχρι στιγμής ανενεργά, αλλά η κατάσταση ειδικά σε ό,τι αφορά τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους είναι δραματική. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες του 2007 και οι υποσχέσεις για αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, όπως και το απολεσθέν εισόδημα δεν έγιναν ποτέ πραγματικότητα. Η θέση της μικρομεσαίας αγροτιάς στις περιοχές αυτές επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο από τις συνέπειες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς».

Και πρόσθεσε: «Η ίδια αυτή πολιτική είναι που οξύνει καθημερινά τα προβλήματα στο όνομα της κρίσης και θυσιάζει τους εργαζόμενους στο βωμό της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και της ανταγωνιστικότητας. Είναι γνωστό ότι μετά και τις αναφορές από διάφορα κέντρα του καπιταλισμού, όπως το ΔΝΤ, ο ΟΑΣΑ, η ΚΟΜΙΣΙΟΝ, υπάρχουν έτοιμα νέα αντιλαϊκά μέτρα στο συρτάρι, τα οποία έχουν συναποφασιστεί στην ΕΕ και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ, σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού. Γι' αυτό χρειάζεται μια αδύνατη κυβέρνηση και μια αδύνατη αξιωματική αντιπολίτευση. Ο λαός να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του δραπετεύοντας από τα κόμματα του δικομματισμού και προσπερνώντας τα αναχώματα».

Καταλήγοντας κάλεσε σε μαζική και μαχητική συστράτευση τα λαϊκά στρώματα, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές, ώστε το βράδυ της Κυριακής ο λαϊκός παράγοντας να βγει ενισχυμένος, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Οσο πιο πολλά είναι τα κόκκινα βόλια στην κάλπη, τόσο πιο πολλά θα είναι τα χτυπήματα που θα δεχθεί ο ταξικός αντίπαλος».

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΑΒΑΛΑΣ
Αμέτρητα προβλήματα για γονείς και παιδιά

Κοινή ανακοίνωση της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» και του ΠΑΜΕ

Τα αμέτρητα προβλήματα των δημοτικών Παιδικών Σταθμών της Καβάλας, εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ και των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΝ, καταγγέλλουν, με δημοσιοποίηση συγκεκριμένων στοιχείων, η «Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ) και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

«Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Πρόνοια, η Υγεία, η Παιδεία πρέπει να είναι προσωπική υπόθεση και μετακυλίουν την ευθύνη στην οικογένεια και στο γονιό», υπογραμμίζουν με κοινή ανακοίνωσή τους η δημοτική παράταξη στο Δήμο Καβάλας, ΔΑΣ, και το ΠΑΜΕ. «Ολες οι κυβερνήσεις μετά το 2001, πιστές στην εμπορευματοποίηση των πάντων και στη μετατροπή των δήμων σε επιχειρήσεις ανταγωνιστικές που λεηλατούν το εισόδημα των εργαζομένων, παρέδωσαν τη φροντίδα και μέριμνα των παιδιών προσχολικής ηλικίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς την απαιτούμενη χρηματοδότηση και αυτή πέρασε το κόστος στους γονείς», σημειώνουν.

Οπως καταγγέλλουν, εκατοντάδες γονείς της Καβάλας αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρογκα τροφεία, που ξεκινούν από 50 και φτάνουν τα 250 ευρώ το μήνα, χώρια το χαράτσι της εγγραφής. Στην επιβάρυνση αυτή προστίθεται η ανησυχία για το είδος διαπαιδαγώγησης και ανάπτυξής τους, όταν τα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού και της ακαταλληλότητας των κτιρίων είναι σοβαρά. Το ΠΑΜΕ και η ΔΑΣ επισημαίνουν ότι εξαιτίας της δυσαρέσκειας των γονιών από τις προσφερόμενες υπηρεσίες φέτος μειώθηκαν τα παιδιά από 718 στα 610.

Καταγράφοντας τα προβλήματα υπογραμμίζουν:

«Από τις προβλεπόμενες στον (απαρχαιωμένο) οργανισμό 163 θέσεις προσωπικού καλύπτονται μόνον οι 68 και θα συμπληρωθούν με 20 συμβασιούχους 8 μηνών, που δεν έχουν προσληφθεί ακόμα και πιθανόν αργότερα με συμβασιούχους έργου, "εθελοντές" εξαναγκασμένους στις χειρότερες εργασιακές σχέσεις. Αρχίζει νέος Γολγοθάς συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης και περικοπές μισθών και δικαιωμάτων.

Ενώ οικόπεδα Παιδικών Σταθμών "μεταμορφώθηκαν" σε οικοδομές και παιδικές χαρές (Ναυπλίου, Λιμενικά, Αμύντα κ.ά.), τρία κτίρια που φιλοξενούσαν Παιδικούς Σταθμούς (Αγ. Λουκά, Λυσιμάχου, ΠΙΚΠΑ) κρίθηκαν ακατάλληλα και εγκαταλείφθηκαν. Αναπληρώθηκαν μόνο από ένα σύγχρονο κτίριο, αυτό της Νεάπολης, που επιτέλους εδέησαν να λειτουργήσουν μετά από δύο χρόνια αχρησίας. Ελπίζουμε να μην έχουν την τύχη του τα κατασκευαζόμενα νέα κτίρια στα Καλαφατιά και στη Λυσιμάχου. Ηδη πάντως ο αριθμός των κτιρίων μειώθηκε και θα μειωθεί κι άλλο. Αντίθετα, οι Σταθμοί θα 'πρεπε να απλωθούν σε κάθε συνοικία.

Το παιδαγωγικό πρόγραμμα διαμορφώνεται χωρίς την εποπτεία και την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, χωρίς ενιαίο σχεδιασμό. Οι φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων δεν αρκούν.

Το πρόγραμμα της Εργατικής Εστίας "Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής", για την υποτιθέμενη ενίσχυση των ευπαθών ομάδων, καλύπτει στην πόλη μας, από τα 610 παιδιά, μόνο 58 θέσεις στον μοναδικό πιστοποιημένο δημοτικό Παιδικό Σταθμό (Τήνου) και 12 σε ιδιωτικό».

Η ΔΑΣ και το ΠΑΜΕ καλούν εργαζόμενους και γονείς να διεκδικήσουν αποκλειστικά Κρατικούς Δημόσιους Δωρεάν Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς και Δημόσια Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Βρεφών και Νηπίων, τέτοιας ποιότητας που να καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Να καταδικάσουν τις πολιτικές του ευρωμονόδρομου.

Προσοχή σε συμπλήρωμα διατροφής

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ) ανακοίνωσε χτες ότι σύμφωνα με ενημέρωση των ισπανικών αρμόδιων αρχών, το συμπλήρωμα διατροφής «Symbiolact» της εταιρείας SYMBIOLPHARM GMBH, που κυκλοφορεί στην ισπανική αγορά, βρέθηκε να περιέχει ίχνη πρωτεϊνών γάλακτος, χωρίς αυτό να αναγράφεται στη συσκευασία του προϊόντος. Τίθεται, επομένως, σε κίνδυνο η υγεία των καταναλωτών που μπορεί να είναι αλλεργικοί στις ουσίες αυτές.

Αν και δεν έχει διαπιστωθεί στη χώρα μας η διάθεση του συγκεκριμένου προϊόντος, ο ΕΟΦ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους προϊόν με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να τον ενημερώσουν άμεσα.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Εκδήλωση τιμής και μνήμης στους μαχητές του ΔΣΕ και στους αγωνιστές του ΕΑΜ που εκτελέστηκαν στα Γιάννενα γιατί αντιστάθηκαν στον ιμπεριαλισμό (1946-1949) πραγματοποιεί, αύριο Κυριακή 6 Σεπτέμβρη και ώρα 11 π.μ., στο μνημείο Σταυρακίου το τοπικό παράρτημα της ΠΕΑΕΑ και του ΔΣΕ.

-- Αύριο Κυριακή 6/9/09, ώρα 10 το πρωί, στα Στενά του Μουχαρέμ Χάνι Εδεσσας, η ΝΕ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ν. Πέλλας διοργανώνει παλλαϊκή εκδήλωση προς τιμή των νικηφόρων μαχών του ΕΛΑΣ και των ηρωικών νεκρών στις μάχες κατά των φασιστικών δυνάμεων κατοχής.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στα εργασιακά και μισθολογικά αιτήματα των συνδικαλιστικών φορέων της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού, εξέφρασε ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Ζιώγας κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής συγκέντρωσης που διοργάνωσαν χτες το βράδυ στη Θεσσαλονίκη οι πανελλήνιες ομοσπονδίες των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας.

Στη συγκέντρωση στην πλατεία του Λευκού Πύργου και στην πορεία που ακολούθησε προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας κατήγγειλαν την καθήλωση του «πενθήμερου» και του «νυχτερινού» σε ευτελή ποσά, τη μη αναγνώριση του επαγγέλματός τους ως επικίνδυνου, τη μη κάλυψη των κενών θέσεων και τα εξοντωτικά ωράρια κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ