ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Αυγούστου 2009
Σελ. /32
«Πυρπολήστε» τους πολιτικά για «να γενούνε λάμψη τα σκοτάδια»...

Πολύ πριν φτιαχτεί το νέο αεροδρόμιο στα Σπάτα, κυκλοφορούσαν μελέτες που έλεγαν πως ένα εκατομμύριο πληθυσμός θα προστεθεί στις μερικές χιλιάδες που ζούσαν ως τότε στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Πού θα έμεναν αυτοί οι άνθρωποι; Εκεί που ανοίγει πλάτωμα η φωτιά.

Οταν άρχισαν να μετατρέπουν το έλος του Μαραθώνα σε κωπηλατικό κέντρο ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων, πολλοί απορούσαν για τη μετέπειτα χρήση του. Στα γύρω βουνά, όμως, είχαν ήδη χτιστεί οι βίλες των εκλεκτών. Και «δόξα τω θεώ» επεκτείνονται...

Απ' τη δεκαετία του '60 και μετά στο Σχοινιά κατασκήνωναν οι άνθρωποι απ' τις λαϊκές συνοικίες του βόρειου τμήματος του Λεκανοπεδίου. Αστραφτε ο τόπος και για φωτιά, ούτε υποψία. Μόλις άρχισε η εμπορική αξιοποίηση της γύρω γης άρχισαν και οι μουρμούρες για τους «άπλυτους» που βρωμίζουνε τον τόπο και βάζουνε σε κίνδυνο το δάσος.

Και τώρα που το μαύρο της καμένης γης ήρθε να προαναγγείλει τις επόμενες χρήσεις γης, ορισμένοι ψάχνουν ακόμα να βρούνε πού είναι το κράτος. Δεν τους περνά απ' το νου ότι κράτος είναι το εμπόριο της γης;

Μακάρι να αφήσουνε τη γη να ανασάνει και ξέρει αυτή το δρόμο της. Αλλά δε φαίνεται τέτοια προοπτική στον ορίζοντα. Αντίθετα, μέσα στο χαμό ορισμένοι βρήκανε παπά να θάψουνε πεντέξι. Ετσι, η «Αυριανή» πλασάρει και ολίγον από ΕΥΠ, σαν κι εκείνα τα απορρυπαντικά που συνιστούν οι κατασκευαστές διά πάσαν χρήσιν. Εκτός κι αν έχουν κάτι που δεν ξέρουμε στο μυαλό τους. Που μάλλον το έχουν, αν δεν το κάνουν πράξη κιόλας. Αλλωστε, η πολιτική προστασία μπορεί να μην καταφέρνει να προστατέψει από φωτιές, πλημμύρες και άλλες καταστροφές από τη βαρβαρότητα του κεφαλαίου στη φύση, αλλά στην καταστολή του λαϊκού κινήματος εκπαιδεύεται και ξέρει να το κάνει καλά.

Πάμε γι' άλλα: Το τσαλακωμένο προφίλ της κυβέρνησης δε διορθώνεται και γιατί ήδη υπάρχει συσσωρευμένη κοινωνική εμπειρία, αλλά και γιατί το λίφτινγκ επιχειρείται να γίνει με τα ίδια υλικά. Οταν μιλάνε για διαρθρωτικές αλλαγές εννοούν κι άλλες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις προς το ελαστικότερο, κι άλλες ανατροπές στο Ασφαλιστικό για την εναρμόνιση με τις αξιώσεις της ΕΕ, βάθεμα της κοινωνικής ανισότητας με ενίσχυση του κεφαλαίου, ακόμα μεγαλύτερη πίεση και στους αυτοαπασχολούμενους.

Ετσι εννοεί η αστική τάξη τη λύση στα λαϊκά προβλήματα. Και δεν κρύβει πως αυτό που την καίει είναι οι σταθερές κυβερνήσεις ακριβώς για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα. Οπως ομολογεί και ότι για μια τέτοια προοπτική πρέπει και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να τα βρουν για να προχωρήσουν γενναίες μεταρρυθμίσεις. Να ένας ακόμα λόγος για να μη σταθεί στα πόδια της καμιά «σταθερή» κυβέρνηση με κανέναν απ' τους δύο.

Ασχετο: Είναι μερικοί έπαινοι που από μόνοι τους σε εκθέτουν. Ακόμα και αν ήταν αθώος του αίματος ο Κοροβέσης, που δεν είναι, ήρθε ο Βότσης χτες στην «Ελευθεροτυπία» να βεβαιώσει πως καμαρώνει για τον Κοροβέση. Δεν είχαμε καμιά αμφιβολία περί αυτού. Εχουν μακρά «αντιεξουσιαστική» ιστορία οι δυο τους...


ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ «ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»

ΘΕΛΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ: «Υπάρχουν αλλαγές στο εκλογικό σύστημα στις οποίες θα μπορούσαν να συμφωνήσουν από κοινού τα δύο μεγάλα κόμματα. Τι χρειάζεται σήμερα η χώρα; Σταθερές κυβερνήσεις και τον απογαλακτισμό των πολιτικών και των κομμάτων από τα σκοτεινά συμφέροντα και το μαύρο πολιτικό χρήμα. Η αυτονομία της πολιτικής θα μπορούσε να βοηθηθεί καταλυτικά από τις μονοεδρικές περιφέρειες και τη λίστα για τμήμα των 300 βουλευτών. Ο πρωθυπουργός και ο κ. Γ. Παπανδρέου μπορούν να συμφωνήσουν στην άμεση ψήφιση αυτών των αλλαγών. Θα ήταν αναμφισβήτητα μία κίνηση η οποία θα προσέφερε πολλά στη χώρα αλλά και στην υστεροφημία των ιδίων. Η Ελλάδα έχει τώρα την ανάγκη τέτοιων γενναίων μεταρρυθμίσεων. Απομένει να αποδειχθεί αν έχει τους πολιτικούς ηγέτες που μπορούν να τις φέρουν σε πέρας, βάζοντας το κομματικό μικροσυμφέρον στην άκρη» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΔΕ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ: «Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα επιχειρήσει να διορθώσει το "τσαλακωμένο" προφίλ της κυβέρνησης δίνοντας έμφαση στην οικονομία με αναφορές σε "διαρθρωτικές αλλαγές" σε ασφαλιστικό, αγορά εργασίας, δημόσια διοίκηση, φορολογία αλλά και στο άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΟ ΒΕΒΑΙΟΝ; «Σε πλήρη (;) ανατροπή των πολιτικών σχεδιασμών του πρωθυπουργού οδηγεί η μεγάλη καταστροφή στην Αττική. Ο κ. Καραμανλής σύμφωνα με πληροφορίες είχε πράγματι αποφασίσει - υπό την πίεση των δυσεπίλυτων οικονομικών προβλημάτων αλλά και με δεδομένα τα προβλήματα στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής του ομάδας την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Οκτώβρη και την προώθηση ορισμένων αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα λίγο νωρίτερα (...) ωστόσο τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στην Αττική (...) είναι πιθανόν να ανατρέψουν πλήρως τα όσα ο κ. Καραμανλής είχε επιλέξει» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ με στόχο τα φιλέτα γης

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επανήλθε ο πύρινος εφιάλτης

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Οργή και ευθύνες

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

ΕΘΝΟΣ: ΕΓΚΛΗΜΑ χωρίς ελαφρυντικά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τετέλεσται

ΤΑ ΝΕΑ: Κόλαση ξανά με βαριές ευθύνες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΚΟΛΑΣΗ!

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΦΗΣΤΕ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΠΕΡΙ ...ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ πιέζουν για εκλογές

ΤΟ ΒΗΜΑ: Μαυρος Σεπτέμβρης

Η ΑΥΓΗ: Στο ψυγείο σκάνδαλα, οικονομία

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Καμένα αξίζουν περισσότερο

«Μετά την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την προγραμματισμένη περιστολή της γεωργίας, παραδοσιακές αγροτικές χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα βρέθηκαν αντιμέτωπες με μαζικές πυρκαγιές. "Στο παρελθόν, τέτοιες φωτιές ξεσπούσαν σε περιοχές που είχαν χάσει τον πληθυσμό τους από πολέμους ή επιδημίες", γράφει ο καθηγητής Πάιν. "Σήμερα, οι φωτιές ακολουθούν τις αλλαγές στην οικονομία: υπάρχει περισσότερο υλικό που μπορεί να καεί, λιγότεροι άνθρωποι που μπορούν να σβήσουν τη φωτιά και περισσότερες φωτιές που γίνονται ανεξέλεγκτες" (...) Η αστυφιλία... ...προκάλεσε ένα αντίθετο μεταναστευτικό κύμα αστών προς την ύπαιθρο, σε εξοχικές κατοικίες. Αυτό το κύμα άλλαξε ριζικά και το καθεστώς της δασικής πυροπροστασίας. Μπορεί να μην υπάρχουν διαθέσιμες μπουλντόζες για να σταματήσουν τις φλόγες, αλλά εμφανίζονται στη στιγμή όταν πρόκειται να ισοπεδώσουν τις ακόμη αχνιστές στάχτες για να ρίξουν τα μπετά. Το ίδιο συμβαίνει σε όλον τον ανεπτυγμένο κόσμο, από την Ευρώπη μέχρι την Αμερική και την Αυστραλία, γράφει ο καθηγητής Πάιν, καθώς η αγροτική οικονομία εκτοπίζεται γοργά από τη σύγχρονη οικονομία των υπηρεσιών και η αγροτική γη εποικίζεται από αστούς. Οι μαζικές πυρκαγιές ακολουθούν τις μαζικές αλλαγές στη χρήση της γης (...) όπως σε κάθε πόλεμο, έτσι και στον πόλεμο της φωτιάς είναι γνωστό πως η τελική έκβαση κρίνεται από τις χερσαίες δυνάμεις. Ομως, τα κίνητρα για να ανάψει μια φωτιά έχουν αυξηθεί, ενώ οι δυνατότητες για να αναχαιτιστεί έχουν περιοριστεί. Γιατί οι πολιτικοί έχουν να κερδίσουν πολύ περισσότερες ψήφους από την αστείρευτη δεξαμενή των αστών παρά από τους φθίνοντες πληθυσμούς της υπαίθρου» (ο Ρ. Βρανάς στα ΝΕΑ).

Σαν έτοιμοι από καιρό

«Καθοριστικής σημασίας είναι και η ενεργοποίηση της ΕΥΠ στην πρόληψη των πυρκαγιών. Είναι ανάγκη να συγκροτηθεί ειδικό κλιμάκιο που θα ασχολείται με τον εντοπισμό των εμπρηστών, ενώ το τεχνικό τμήμα της υπηρεσίας μπορεί να τοποθετήσει αισθητήρες σε πολλά σημεία του λεκανοπεδίου» (το θέμα στην ΑΥΡΙΑΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ