Τρίτη 25 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Να πληρώσουν την καταστροφή

Σχεδόν 4.000 κενές θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης, πεπαλαιωμένα μέσα πυρόσβεσης, απουσία σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών ικανών να συντονίζουν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης... Πρόκειται για τη γνωστή μακρά λίστα που πάντα έρχεται στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από κάθε μεγάλη πυρκαγιά. Η τραγική λίστα της ανεπάρκειας, σε έμψυχο δυναμικό και μέσα δασοπυρόσβεσης, έχει πολιτικούς «αυτουργούς». Είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η διαχρονική πολιτική των εταίρων του δικομματισμού, που στο όνομα των «περικοπών», της «μείωσης της σπατάλης στις δημόσιες υπηρεσίες», έχει «αποψιλώσει» το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο και σ' αυτή την καταστροφή έδωσε την ηρωική μάχη με λειψό ανθρώπινο δυναμικό και απαρχαιωμένα μέσα.

Οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις, λοιπόν, δεν κάνουν προσλήψεις γιατί ισχυρίζονται ότι δεν αντέχει ο προϋπολογισμός. Δεν αγοράζουν πυροσβεστικά οχήματα γιατί υποστηρίζουν ότι θα «τιναχτεί» το δημόσιο χρέος. Λένε ψέματα και κοροϊδεύουν το λαό. Αυτοί που επικαλούνται τη «στενότητα» του προϋπολογισμού, σε αγαστή συνεργασία έδωσαν 28 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες. Η κυβέρνηση της ΝΔ με τις ευλογίες του ΠΑΣΟΚ, από τις 4 Αυγούστου μέχρι και παραμονές των πυρκαγιών, πρόσφερε 4,7 δισ. ευρώ(!) σε βιομήχανους, τραπεζίτες και μεγάλες επιχειρήσεις. Πάνω από 5,7 δισ. ευρώ έχουν δοθεί μέσα σ' ένα χρόνο στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Για τους επιχειρηματικούς ομίλους, για το μεγάλο κεφάλαιο, τα χρήματα βρέθηκαν.

Οπως βρέθηκαν αντίστοιχα ποσά για να καλυφθεί η συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, υπηρετώντας τις οικονομικές και «γεωστρατηγικές» επιδιώξεις της πλουτοκρατίας. Εδώ και δέκα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δαπανούν κάθε έτος από τον κρατικό προϋπολογισμό 300.000.000 ευρώ για να διατηρούν 1.200 Ελληνες στρατιώτες στις ιμπεριαλιστικές αποστολές στη Βοσνία, στο Κόσσοβο, στο Αφγανιστάν και πολεμικά πλοία σε νεοταξικές αποστολές. Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να αγοραστούν 1.200 πυροσβεστικά οχήματα το χρόνο (!) ή να καλυφθούν οι πάγιες ετήσιες αποδοχές περίπου 22.000 πυροσβεστών πλήρους απασχόλησης... Σ' αυτή τη δεκαετία έχουν δαπανηθεί 3 δισ. ευρώ που ισοδυναμούν με την αγορά 100 πυροσβεστικών αεροσκαφών! Χρήματα, λοιπόν, υπάρχουν. Αλλά από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διατίθενται για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Αυτή η ίδια πολιτική που προωθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι που με νόμους και αναθεωρήσεις του Συντάγματος οικοπεδοποιεί τα δάση και εμπορευματοποιεί τη γη, οπλίζοντας το χέρι των εμπρηστών. Είναι η ίδια που οδηγεί προκλητικά τα πολιτικά στελέχη της να ισχυρίζονται ανερυθρίαστα ότι δεν έχουν «κονδύλια» για προσλήψεις, την ίδια στιγμή που με το άλλο χέρι «μπουκώνουν» το κεφάλαιο. Η σαπίλα αυτής της πολιτικής αναδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ανάγκη να παλέψει ο λαός για σύγχρονες και αξιόπιστες υπηρεσίες πρόληψης και πυρασφάλειας, που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και θα προασπίζουν τη λαϊκή περιουσία. Βάζοντας στην πυξίδα του αγώνα τους μια άλλη, λαϊκή εξουσία, που θα μετατρέψει σε πραγματική δημόσια περιουσία τα βουνά και τα δάση της χώρας, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα εκείνους τους μηχανισμούς πρόληψης και πυροπροστασίας που στα πλαίσια ενός κεντρικού σχεδιασμού θα διαθέτουν τα αναγκαία σύγχρονα μέσα για να διασφαλίσουν και να υπερασπιστούν το φυσικό περιβάλλον της χώρας.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ