Τρίτη 25 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αθλιότητες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στη ρούγα βγήκε πάλι χτες ο αρθρογράφος της «Ελευθεροτυπίας» Γ. Βότσης για να υπερασπιστεί τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κοροβέση, αλλά δεν απέφυγε τον πειρασμό να εκτονώσει το απωθημένο του και να συκοφαντήσει το ΚΚΕ. 'Η μάλλον, για να το πούμε καλύτερα, σκοπός του ήταν να ανακυκλώσει διάφορες κατασκευασμένες βρομιές για το ΚΚΕ και γι' αυτό το λόγο χρησιμοποίησε τον (πάντα χρήσιμο στο αστικό πολιτικό σύστημα) βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Για πολλοστή φορά μάλιστα ο αρθρογράφος προσπαθεί, με απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό από κάθε άποψη τρόπο, να εμπλέξει στα μυθεύματά του τον Χαρίλαο Φλωράκη, για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να κάνει πιστευτά τα μυθεύματά του. Αυτή τη φορά γράφει για τη «ΖΗΜΕΝΣ» και τη «διερεύνησή» του για το κατά πόσο το ΚΚΕ είχε εμπλοκή στη χρηματοδότηση από τα μαύρα ταμεία της πολυεθνικής την περίοδο του ενιαίου Συνασπισμού και της κυβέρνησης Ζολώτα: «Ο Χαρ. Φλωράκης, με τον οποίο είχα τότε πολύ καλές σχέσεις (όσο κι αν ανατριχιάσουν κάποιοι στον «Ριζοσπάστη» που με ανεβοκατεβάζουν προβοκάτορα), αντέδρασε γελώντας, όταν τον ρώτησα αν ο «Συνασπισμός» το τσέπωσε το ένα δισ. «Και σαν χωρατό είναι κακό, Γιώργη...». «Τόσο χωρατό, καπετάνιε, όσο και το ότι ο Κόκκαλης ενισχύει το κόμμα;, αντέτεινα. Σοβάρεψε απότομα και ξεστράτισε την κουβέντα». Βρομιά πάνω στη βρομιά ο Βότσης και μάλιστα χρησιμοποιώντας μετά θάνατο το όνομα του Χαρίλαου Φλωράκη για να σπιλώσει το ΚΚΕ. Σε τέτοια κατρακύλα τον σπρώχνει η αντιΚΚΕ τύφλωση. Οσο για το «προβοκάτορας» μόνο και μόνο το γεγονός ότι χρησιμοποιεί το όνομα του Χαρίλαου Φλωράκη για να κάνει πιστευτές τις βρομιές του αυτό δείχνει. Δε χρειάζεται άλλη απόδειξη. Αλλωστε του το 'χουμε ξαναπεί πως όσο και αν πέρασαν τα χρόνια το κίνημα έχει ιστορία και συνέχεια που είναι γνωστή. Ο κόσμος επίσης είναι μικρός και γνωριζόμαστε. Αλλωστε, καθείς εφ ώ ετάχθη...

Να τους κοπεί η φόρα...

«Οταν αναφέρεστε σε "μαύρο" χρήμα υπονοείτε μια έκνομη δραστηριότητα οικονομικής συναλλαγής. Οχι, τέτοια δεν υπήρχε. Υπήρχε όμως σαφώς - όπως και σε όλα ανεξαρτήτως τα κόμματα - ιδιωτική χρηματοδότηση πέρα από τις συνδρομές και μέσω οικονομικών εξορμήσεων (...) με κουπόνια για την κάλυψη προεκλογικών δαπανών που ήταν υπέρογκες. Η διαδικασία είναι κοινή για τα κοινοβουλευτικά κόμματα και ισχύει για ολόκληρη τη μεταπολιτευτική περίοδο (...) Η υπόθεση του πολιτικού χρήματος δεν έχει χρώμα και οι θεσμοί διαφάνειας δεν κάνουν διακρίσεις (...) Δεν είσαι εξ ορισμού καθαρός επειδή εκφράζεις κατά τη γνώμη σου το "λαϊκό συμφέρον" και οι αντίπαλοί σου τα "μονοπώλια" ή το "κεφάλαιο". Η δημοκρατία και η διαφάνεια είναι ίδιες για όλους. Συχνά τα κόμματα της άλλης Αριστεράς θυμίζουν "μωρές παρθένες" όταν αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα ηθικής τάξης». Τάδε έφη Κώστας Σκανδαλίδης, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξή του στο κυριακάτικο ΒΗΜΑ. Ο οποίος, εν μια νυκτί, όπως κάνουν αυτές τις μέρες και όλοι οι υπόλοιποι μεγαλοσχήμονες του δικομματισμού, βαφτίζει «οικονομική ενίσχυση από ιδιώτες» τις μίζες και τη διαπλοκή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τις πολυεθνικές.

... στις αθλιότητες που αναπαράγουν

Στόχος όλων είναι να θολώσουν τα νερά. Να πείσουν τους εργαζόμενους ότι η χρηματοδότηση από το κεφάλαιο είναι μια άδολη και χωρίς δεσμεύσεις χειρονομία προς τους εταίρους του δικομματισμού και πως αυτή η χρηματοδότηση αφορά όλα τα κόμματα. Με άλλα λόγια, ονοματίζουν «οικονομική ενίσχυση με κουπόνια για προεκλογικούς σκοπούς» τη μίζα που πήραν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από τη «Ζήμενς» για να κάνει η «Ζήμενς» ως μονοπώλιο τη δουλειά της, προκειμένου να πουν πως αυτά τα κάνουν όλα τα κόμματα! Αρα, όλοι ίδιοι είμαστε και δεν υπάρχει καμιά ανάγκη να προβληματίζονται για τη διαφθορά που χαρακτηρίζει την ίδια την πολιτική του δικομματισμού. Κάπως έτσι φτάνουμε και στην αθλιότητα που λέει ότι «τα κόμματα της Αριστεράς (η φρασεολογία Σκανδαλίδη φωτογραφίζει απροκάλυπτα το ΚΚΕ) δεν είναι "μωρές παρθένες"». Δουλεμένη η προπαγάνδα τους, αλλά ταυτόχρονα και δηλωτική της δύσκολης θέσης στην οποία έχουν έρθει, στριμωγμένοι από τις αποκαλύψεις και τα σκάνδαλα. Σκοπός είναι ο λαός να τους στριμώξει περισσότερο. Και με την πάλη και την ψήφο του να τους κόψει τη φόρα και την άθλια τακτική να προσπαθούν να τσουβαλιάσουν στις πομπές το ΚΚΕ, επειδή στέκεται απέναντί τους και δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι.

Να πληρώσουν την καταστροφή

Σχεδόν 4.000 κενές θέσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, ανύπαρκτα μέτρα πρόληψης, πεπαλαιωμένα μέσα πυρόσβεσης, απουσία σύγχρονων τεχνολογικών υποδομών ικανών να συντονίζουν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης... Πρόκειται για τη γνωστή μακρά λίστα που πάντα έρχεται στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από κάθε μεγάλη πυρκαγιά. Η τραγική λίστα της ανεπάρκειας, σε έμψυχο δυναμικό και μέσα δασοπυρόσβεσης, έχει πολιτικούς «αυτουργούς». Είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η διαχρονική πολιτική των εταίρων του δικομματισμού, που στο όνομα των «περικοπών», της «μείωσης της σπατάλης στις δημόσιες υπηρεσίες», έχει «αποψιλώσει» το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο και σ' αυτή την καταστροφή έδωσε την ηρωική μάχη με λειψό ανθρώπινο δυναμικό και απαρχαιωμένα μέσα.

Οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις, λοιπόν, δεν κάνουν προσλήψεις γιατί ισχυρίζονται ότι δεν αντέχει ο προϋπολογισμός. Δεν αγοράζουν πυροσβεστικά οχήματα γιατί υποστηρίζουν ότι θα «τιναχτεί» το δημόσιο χρέος. Λένε ψέματα και κοροϊδεύουν το λαό. Αυτοί που επικαλούνται τη «στενότητα» του προϋπολογισμού, σε αγαστή συνεργασία έδωσαν 28 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες. Η κυβέρνηση της ΝΔ με τις ευλογίες του ΠΑΣΟΚ, από τις 4 Αυγούστου μέχρι και παραμονές των πυρκαγιών, πρόσφερε 4,7 δισ. ευρώ(!) σε βιομήχανους, τραπεζίτες και μεγάλες επιχειρήσεις. Πάνω από 5,7 δισ. ευρώ έχουν δοθεί μέσα σ' ένα χρόνο στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Για τους επιχειρηματικούς ομίλους, για το μεγάλο κεφάλαιο, τα χρήματα βρέθηκαν.

Οπως βρέθηκαν αντίστοιχα ποσά για να καλυφθεί η συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, υπηρετώντας τις οικονομικές και «γεωστρατηγικές» επιδιώξεις της πλουτοκρατίας. Εδώ και δέκα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δαπανούν κάθε έτος από τον κρατικό προϋπολογισμό 300.000.000 ευρώ για να διατηρούν 1.200 Ελληνες στρατιώτες στις ιμπεριαλιστικές αποστολές στη Βοσνία, στο Κόσσοβο, στο Αφγανιστάν και πολεμικά πλοία σε νεοταξικές αποστολές. Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να αγοραστούν 1.200 πυροσβεστικά οχήματα το χρόνο (!) ή να καλυφθούν οι πάγιες ετήσιες αποδοχές περίπου 22.000 πυροσβεστών πλήρους απασχόλησης... Σ' αυτή τη δεκαετία έχουν δαπανηθεί 3 δισ. ευρώ που ισοδυναμούν με την αγορά 100 πυροσβεστικών αεροσκαφών! Χρήματα, λοιπόν, υπάρχουν. Αλλά από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διατίθενται για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Αυτή η ίδια πολιτική που προωθούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι που με νόμους και αναθεωρήσεις του Συντάγματος οικοπεδοποιεί τα δάση και εμπορευματοποιεί τη γη, οπλίζοντας το χέρι των εμπρηστών. Είναι η ίδια που οδηγεί προκλητικά τα πολιτικά στελέχη της να ισχυρίζονται ανερυθρίαστα ότι δεν έχουν «κονδύλια» για προσλήψεις, την ίδια στιγμή που με το άλλο χέρι «μπουκώνουν» το κεφάλαιο. Η σαπίλα αυτής της πολιτικής αναδεικνύει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την ανάγκη να παλέψει ο λαός για σύγχρονες και αξιόπιστες υπηρεσίες πρόληψης και πυρασφάλειας, που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και θα προασπίζουν τη λαϊκή περιουσία. Βάζοντας στην πυξίδα του αγώνα τους μια άλλη, λαϊκή εξουσία, που θα μετατρέψει σε πραγματική δημόσια περιουσία τα βουνά και τα δάση της χώρας, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα εκείνους τους μηχανισμούς πρόληψης και πυροπροστασίας που στα πλαίσια ενός κεντρικού σχεδιασμού θα διαθέτουν τα αναγκαία σύγχρονα μέσα για να διασφαλίσουν και να υπερασπιστούν το φυσικό περιβάλλον της χώρας.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Κροκοδείλια δάκρυα από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΕ ΤΟΣΑ ...δάκρυα που έχυσαν για τα αδικοχαμένα δάση της Αττικής, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, κανονικά δεν έπρεπε να υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε μια εστία φωτιάς.

Επειδή όμως ξέρουμε ότι η ...λύπη τους σήμερα, θα μετασχηματιστεί σε ρυθμίσεις που θα βολεύουν επενδύσεις εταιρειών στην καμένη (και έτοιμη για οικοδόμηση) γη αύριο, καλό θα είναι να σιωπήσουν αμφότεροι.

Και δε χρειάζεται να έχουμε μαντικές ικανότητες ή καχυποψία για να κάνουμε αυτή την πρόβλεψη. Ξέρουμε τι γίνεται στην Ηλεία, την Εύβοια και την Πάρνηθα, που κάηκαν πέρσι και πρόπερσι. Και (το χειρότερο γι' αυτούς) το ξέρει κι ο κόσμος.

Οσο για το αστείο ερώτημα του αν θα οργανωνόταν καλύτερα η πυρόσβεση αν ήταν πρωθυπουργός ο Γ. Παπανδρέου αντί του Κ. Καραμανλή, τι να πει κανείς. Εξαρτάται από πόσες ...τηλεοπτικές σειρές με πυροσβέστες έχουν δει ως έφηβοι.

ΠΑΝΤΩΣ ΤΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ κανάλια ήταν σαφέστατα στα συμπεράσματά τους: Δεν υπάρχει οργάνωση και δεν είναι επαρκή τα κονδύλια για την πυροσβεστική προστασία. (Τι μας λέτε; Σοβαρά μιλάτε;).

Οταν έρχεται όμως η ώρα τού «γιατί συμβαίνει αυτό;», πέφτει ...άκρα του τάφου σιωπή και τα πλάνα με πυρκαγιές και πανικόβλητους ανθρώπους δίνουν και παίρνουν για να καλυφθεί το κενό.

Δεν περιμένουμε φυσικά να μιλήσουν για τα μεγάλα συμφέροντα των τουριστικών και κατασκευαστικών εταιρειών μέσα ενημέρωσης που έχουν για ιδιοκτήτες επιχειρηματίες του ίδιου φυράματος.

Αφήστε που σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως να ...διαπλέκονται και τα συμφέροντα αυτά. Ποτέ δεν ξέρεις. Οπότε οι ...παμμέγιστοι αναλυτές και ρεπόρτερ το ρίχνουν στο καθ' όλα βολικό ...οικολογικό μελόδραμα.

Μιλάμε για ...ερμηνείες - φωτιά και ...καυτές προσεγγίσεις του θέματος.'Η καλύτερα του ...θεάματος.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Βιάζονται...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ούτε τα προσχήματα δεν κρατά πλέον η κυβέρνηση. Χτες, την ώρα που εξακολουθούσε η φωτιά να καταστρέφει το περιβάλλον της Αττικής, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, «έσπευσε» να στείλει στον πρόεδρο της Βουλής «ενημερωτικό σημείωμα» για το σχέδιο νόμου «Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων»! Και αυτό «προκειμένου να γίνει συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής»...

Πρόκειται για το νομοσχέδιο που κάνει ακόμη πιο ασύδοτη την εκμετάλλευση ανθρώπων και περιβάλλοντος από το κεφάλαιο, με πλήθος «διευρύνσεων», «απλοποιήσεων» και λοιπών «διευκολύνσεων» στις επιχειρήσεις. Εν ολίγοις, όπως σημείωνε ο «Ρ»: «Είναι φανερό ότι και με το αντιλαϊκό νομοσχέδιο για τα επιχειρηματικά πάρκα η κυβέρνηση στοχεύει στην ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, στην εμπορευματοποίηση της γης, στην κατάργηση του όποιου προστατευτικού πλαισίου υπάρχει για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και στην αλλαγή των χρήσεων της γης, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα συμφέροντα».

Ποιος είπε ότι το κράτος «κοιμάται»..;

Παράγουν πλούτο...

Οσο κι αν ακούγεται κυνικό είναι μια πραγματικότητα. Εξάλλου, κυνικός και απάνθρωπος είναι ο καπιταλισμός. Οι στάχτες και τα σύννεφα καπνού που σκεπάζουν την Αττική είναι τα παρεπόμενα μιας διαδικασίας που συνδέεται με το όλο σύστημα καπιταλιστικής ανάπτυξης. Μιας διαδικασίας παραγωγής πλούτου, για κάποιους, και στέρησης ζωτικών πόρων επιβίωσης για το σύνολο του λαού. Αυτό διδάσκει η ιστορία των πυρκαγιών ιδιαίτερα στα περιαστικά δάση. Ο εμπρησμός αποτελεί το βασικό εργαλείο για κερδοσκοπία στη γη αφού η πολιτική των κυβερνήσεων την έχει μετατρέψει σε εμπόρευμα για τις τσέπες ορισμένων. Ας όψεται η ατομική ιδιοκτησία που είναι ο θεός τους. Καταλύτης αυτής της διαδικασίας είναι οι εμπρηστικοί νόμοι και η εμπρηστική πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που οι εκπρόσωποί τους βγαίνουν τώρα στις κάμερες συντετριμμένοι για όσα συμβαίνουν.

... από τις στάχτες των δασών

Πράγματι, η ανεπανόρθωτη καταστροφή του δάσους δεν προέρχεται τόσο από αυτή καθ' αυτή την πυρκαγιά, αλλά από τους δασοκτόνους νόμους και τη δασοκτόνα πολιτική των αποχαρακτηρισμών δασών και δασικών εκτάσεων, των αλλαγών χρήσης γης κλπ. Το δάσος που καίγεται αν δεν οικοπεδοποιηθεί μπορεί σε 10-20 χρόνια να έχει αναγεννηθεί και από μόνο του. Ομως, όταν όλα εμπορευματοποιούνται τότε ο εμπρησμός είναι μια διαδικασία παραγωγής πλούτου σε βάρος του παρόντος και του μέλλοντος του λαού. Αρκεί κάποιος να κάνει έναν απλό υπολογισμό. Σε περιοχές που καίγονται, περιοχές φιλέτα της Αττικής, η αξία των οικοπέδων, σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς, φθάνει το 1 εκατ. ευρώ το στρέμμα. Πράγμα που σημαίνει ότι κάθε 1.000 στρέμματα που καίγονται αν οικοπεδοποιηθούν, οι στάχτες και τα κάρβουνα του δάσους μετατρέπονται σε 1 δισ. ευρώ! Οσα δηλαδή προσδοκά να συγκεντρώσει η κυβέρνηση από την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθιρων χώρων όλης της χώρας κερδίζει ένας οικοπεδοφάγος από μόνο 1.000 στρέμματα. Είναι λοιπόν λαϊκή υπόθεση και επιτακτική λαϊκή ανάγκη αυτά τα σχέδια, να ακυρωθούν και να ανατραπούν. Το λαϊκό κίνημα να απαιτήσει άμεση αναστολή όλων των δασοκτόνων νόμων και διατάξεων. Μόνο έτσι θα γίνουν «καμένο» χαρτί τα σχέδια αυτών που πλουτίζουν καταστρέφοντας τη λαϊκή περιουσία.

Μονά - ζυγά δικά τους

Σε ρόλο φερέφωνου των πιο αντιδραστικών απόψεων και παπαγάλου των αξιώσεων των εμποροβιομηχάνων εμφανίζεται για άλλη μια φορά η πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΕΣΑ) με τα θέματα που αποφάσισε να υποβάλει κατά προτεραιότητα στους πολιτικούς αρχηγούς ενόψει της ΔΕΘ. Ούτε λίγο ούτε πολύ αξιώνει να απαγορευτεί κάθε είδους εμπορική δραστηριότητα που δεν στεγάζεται - «επιτρέπει» μόνο τις λαϊκές αγορές και μόνο για αγροτικά προϊόντα και ψάρια - και να «εξολοθρευτούν» οι μετανάστες («λαθρομετανάστευση - εγκληματικότητα», σημειώνεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση κι ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του). Από την άλλη μεριά, το προεδρείο της ΕΣΑ αξιώνει να πληρώνει ο ΟΑΕΔ τις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων ως... επιβράβευση αυτού που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο, της διατήρησης θέσεων πλήρους απασχόλησης σε επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 50 άτομα. Καμία έκπληξη από τη συγκεκριμένη διοίκηση.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μπουρλότο η πολιτική τους

Από τη σκοπιά του κεφαλαίου, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εδώ και δεκαετίες εφαρμόζουν πολιτική αλλαγής της χρήσης γης και μετατροπή της σε εμπόρευμα για να «φιλοξενήσει» φιλόδοξα επιχειρηματικά σχέδια. Το νομοθετικό πλαίσιο είναι ήδη έτοιμο - με έναν σχεδόν «μακάβριο» τρόπο - πριν καν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές, σαν ένα χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου. Οι πολλαπλές συνέπειες των πυρκαγιών έρχονται - όπου είναι απαραίτητες - απλά για να επιβάλουν «ντε φάκτο» τους υπάρχοντες σχεδιασμούς. Τους σχεδιασμούς για αξιοποίηση μεγάλων φιλέτων, για αλλαγή χρήσης γης ή και για διατήρηση της ίδιας χρήσης, αλλά οργάνωση πια της γης με στόχο το κέρδος.

Ούτε σε ένα μήνα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική (μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη) θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και μετά για ψήφιση στη Βουλή το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας - Αττικής του ΥΠΕΧΩΔΕ. Μεταξύ άλλων προβλέπει την επέκταση των σχεδίων πόλης σε έκταση άνω των 200.000 στρεμμάτων, κυρίως προς την Ανατολική Αττική, δηλαδή την εμπορευματοποίηση ενός μεγάλου μέρους της αδόμητης γης που έχει απομείνει και που μόλις έγινε στάχτη! Επισημοποιείται η οικιστική επέκταση στις παρυφές της Πάρνηθας - με τη δημιουργία της «Τεχνόπολης» - στον Υμηττό και την Πεντέλη. Ετοιμα από καιρό είναι και τα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια για Τουρισμό, Βιομηχανία, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που προβλέπουν επενδύσεις ακόμα και σε Εθνικούς Δρυμούς, όπως και το νομοσχέδιο για τα επιχειρηματικά πάρκα, όπου προβλέπεται ότι αυτά θα μπορούν να οργανωθούν και σε προστατευόμενες περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ, σε δάση ή δασικές εκτάσεις.

Τώρα, οι πυρκαγιές έρχονται να γράψουν τον επίλογο του έργου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των δημάρχων τους. Μία από τις συνέπειες των εκτεταμένων καταστροφών αφορά και τους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων, που έχασαν τα πάντα, κάηκαν τα ζώα τους, τα βοσκοτόπια, οι καλλιέργειες, τα σπίτια τους. Σε περιοχές όπως η Ν. Μάκρη, όπου εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μεθόδευαν τη δημιουργία του πλωτού τσιμεντονησιού, με τη δημιουργία μαρίνας και άλλων τουριστικών επενδύσεων, που θα άλλαζαν τη φυσιογνωμία της περιοχής. Στον κόλπο του Μαραθώνα σχεδιάζεται αιολικό πάρκο με 90 ανεμογεννήτριες από την εταιρεία «Πλειάδες Αιολική ΑΕ». Οι «δημαρχαίοι», που όλες αυτές τις μέρες βγαίνουν στα κανάλια και «κλαίνε», έχουν βάλει κι οι ίδιοι το χέρι τους, όπως οι προτάσεις της δημοτικής αρχής Μαραθώνα για την κατασκευή μαρίνας, όπως οι προτάσεις για την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Ν. Μάκρης, σύμφωνα με τις οποίες, εκτάσεις επί της παραλιακής γραμμής - κάποιες ανήκουν στο δήμο - χαρακτηρίζονται ως τουρισμού και αναψυχής.

Ολα αυτά τα χρόνια οι παραπάνω μεθοδεύσεις εμποδίζονταν από το λαϊκό κίνημα, τώρα, όμως, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του υπολογίζουν ότι θα είναι πιο εύκολο να υποκύψουν οι εργαζόμενοι στα σχέδια του κεφαλαίου για ...ανάπτυξη, αφού θα είναι οικονομικά και ηθικά εξαντλημένοι. Λογαριάζουν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, άλλοι προοδευτικοί και ριζοσπάστες θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για ένα ρωμαλέο λαϊκό κίνημα, που ανάμεσα σε άλλα θα διεκδικεί και η γη να είναι λαϊκή περιουσία. Ενα ενιαίο λαϊκό μέτωπο που θα τσακίσει τη δικομματική εναλλαγή, θα διεκδικεί τη λαϊκή εξουσία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ