ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα, μετά από σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας»

Από τη χτεσινή παρέμβαση, έξω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ

Motion Team

Από τη χτεσινή παρέμβαση, έξω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ
Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) συγκροτήθηκε χθες το βράδυ, μέσα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ) και της Δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα». Στην Επιτροπή Αγώνα, εκτός από τους παραπάνω, συμμετέχουν αγωνιστικές δημοτικές κινήσεις από δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, εργατικά σωματεία και σύλλογοι - μέλη της ΟΓΕ.

Νωρίτερα, από τις 9 μέχρι τις 10 το πρωί, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, της ΝΑΣ και της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα», πραγματοποιήθηκε μαζική παρέμβαση έξω από τα γραφεία της ΕΥΑΘ στο κέντρο της πόλης. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου.

Το μεσημέρι, εκπρόσωποι των τριών φορέων έδωσαν συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας καταδίκασαν την απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει ακόμα ένα ποσοστό, το 23,5%, της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), σε ιδιωτική εταιρεία. Οπως αναφέρθηκε, μετά την Υγεία, την Παιδεία, τον ΟΤΕ, τον ΟΣΕ, τα λιμάνια, ήρθε η ώρα του νερού να γίνει, από φυσικό αγαθό, εμπόρευμα και κερδοσκοπία στα χέρια ιδιωτικών εταιρειών. Οι δικαιολογίες ότι το 51% θα παραμείνει στο κράτος πέφτουν στο κενό, γιατί κανείς δεν βάζει τα κεφάλαιά του, αν δεν εξασφαλίσει ότι θα έχει τον έλεγχο. Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ θα είναι τα πρώτα θύματα αυτής της απόφασης, καθώς εδώ και καιρό τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματά τους θυσιάζονται στο βωμό της προγραμματισμένης ιδιωτικοποίησης.

Οι επιπτώσεις, όμως, θα βαρύνουν κάθε εργαζόμενο, όλο το λαό, με ακριβότερο και χειρότερης ποιότητας νερό.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και πήραν το λόγο οι πρόεδροι των δύο σωματείων εργαζομένων της ΕΥΑΘ. Σημείωσαν τη συνεπή και ξεκάθαρη στάση του ΠΑΜΕ, της ΝΑΣ και της «Θεσσαλονίκη Τώρα» ενάντια στο ξεπούλημα της ΕΥΑΘ, τις αυτόνομες δράσεις και παρεμβάσεις τους, αλλά και τη στήριξη που παρείχαν στον αγώνα των εργαζομένων. Ανακοίνωσαν πως την επόμενη Τετάρτη 22 Ιούλη, μέσα από ΓΣ, θα αποφασίσουν τις αγωνιστικές μορφές πάλης που θα ακολουθήσουν, κλιμακώνοντας τον αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.

Ο Α. Σαχίνης, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα», θύμισε ότι η πορεία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ έχει τη σφραγίδα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που άνοιξε το δρόμο το 1998 και της ΝΔ που συνεχίζει με στόχο το ολοκληρωτικό ξεπούλημα. Θύμισε ότι μόλις πριν από λίγο καιρό σύσσωμες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ.) αποφάσισαν να ζητήσουν τη μετατροπή της ΕΥΑΘ σε δημοτική επιχείρηση, που θα λειτουργούσε με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αποδεχόμενες τη μετατροπή του νερού, από κοινωνικό αγαθό, σε εμπόρευμα. Καυτηρίασε τις υποκριτικές αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα διαμαρτύρονται για την ιδιωτικοποίηση, ενώ αποδέχθηκαν και ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που αποτελεί τον προάγγελο των ιδιωτικοποιήσεων και των γενικότερων εργασιακών ανατροπών που ακολούθησαν.

Ο Γ. Νοτάκης, από τη Γραμματεία της ΝΑΣ, αναφέρθηκε στις νέες δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκύψουν τόσο στα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, αλλά και στη χειροτέρευση των παρεχόμενων υπηρεσιών, την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού κλπ. Σημείωσε πως αν περάσει η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ανοίξει ο δρόμος και για τους υπόλοιπους οργανισμούς ύδρευσης, συνολικά για την παράδοση της υδατικής πολιτικής στα χέρια του πολυεθνικού κεφαλαίου.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, παρουσιάζοντας την πρόταση του ΠΑΜΕ, σημείωσε την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου δημόσιου φορέα ύδρευσης με συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Ξεκαθάρισε, όμως, πως αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο κουμάντο κάνει το κεφάλαιο και τα κόμματά του. Τόνισε, λοιπόν, πως «το να παρεμποδίσεις την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και άλλων οργανισμών, να προστατέψεις εργατικά δικαιώματα, ασφαλιστικά δικαιώματα, να προστατέψεις τη λαϊκή περιουσία, σημαίνει αυτόματα την τοποθέτηση των εργατικών συνδικάτων, όχι γενικά και αόριστα κατά της πολιτικής, αλλά κατά των φορέων της. Δηλαδή, κατά της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου. Αυτή είναι η πραγματική αξιόπιστη απάντηση που πρέπει να δώσει το εργατικό κίνημα, συνολικά ο εργαζόμενος λαός», είπε.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νέες χρηματοδοτήσεις για... «καινοτόμους»

Η κυβέρνηση δίνει ακόμα 90 εκατομμύρια ευρώ προς επιχειρηματίες

Τρία ακόμη προγράμματα που εντάσσονται στο γενικότερο πρόγραμμα «Επιχειρώ 2009», ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να διοχετεύσουν χρηματοδοτήσεις 90 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις, με κριτήρια και σκεπτικό ανάλογο των προηγούμενων προγραμμάτων που έχουν εξαγγελθεί, όπου την «μερίδα του λέοντος» την καρπώνονται μεγάλες, για τα ελληνικά δεδομένα, επιχειρήσεις, τις οποίες καλούνται να συναγωνιστούν στη διεκδίκηση της χρηματοδότησης πολύ μικρότερες επιχειρήσεις. Παράλληλα, για μικρότερες επιδοτήσεις ισχύουν μια σειρά από κριτήρια και προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με την «καινοτομία» και την «πρωτοτυπία» των υποψήφιων προς χρηματοδότηση επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα «Εξελίσσομαι» απευθύνεται σε μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν σχέση με τη μεταποίηση με δημόσια δαπάνη 50 εκατ. ευρώ για έργα από 150 χιλ. ευρώ έως 1,2 εκατ. ευρώ. Απευθύνεται σε επιχειρήσεις που συστήθηκαν μέχρι 1/1/2005, έχουν βιβλία Γ' κατηγορίας και το ύψος της επενδυτικής πρότασης δεν μπορεί να ξεπερνά το 50% του μέσου όρου του τζίρου της τελευταίας τριετίας. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από το Νοέμβρη. Σκοπός του είναι η ανάπτυξη νέων υποδομών για διεύρυνση της παραγωγικής γκάμας. Το πρόγραμμα «Πρωτοτυπώ» απευθύνεται σε μικρές επιχειρήσεις και σε υπό ίδρυση. Με δημόσια δαπάνη 12 εκατ. ευρώ θα επιδοτούνται σχέδια από 50-200 χιλ. ευρώ για τη στήριξη «καινοτόμων» σχεδίων και ιδεών. Το πρόγραμμα «Μετοικώ» θα χρηματοδοτήσει με συνολική δημόσια δαπάνη 20 εκατ. ευρώ τις επιχειρήσεις που θέλουν να μετεγκατασταθούν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στην περιφέρεια, ή νέες επιχειρήσεις με έδρα την επαρχία.

ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Ξεκληρίζονται από την πολιτική της ΕΕ

Περιοδεία του βουλευτή Νίκου Γκατζή

Τα οξυμένα προβλήματα των αμπελοκαλλιεργητών της Σαντορίνης που καλλιεργούν και πληρώνονται τις περισσότερες φορές κάτω από το κόστος παραγωγής τους, εκφράστηκαν στον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Γκατζή που περιόδευσε στο νησί επικεφαλής κλιμακίου τις περασμένες ημέρες. Ο βουλευτής επισκέφτηκε το Οινοποιείο της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών και το εργοστάσιο ντομάτας της Ενωσης και μίλησε με παραγωγούς και μέλη της διοίκησης της Ενωσης. Η κατεύθυνση να επιδοτείται το ξερίζωμα του αμπελώνα, η εισαγωγή ζαχαρωμένων και χημικών κρασιών, η ανάγκη εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων της Ενωσης, ήταν ζητήματα που αναδείχτηκαν από την περιοδεία. Ο βουλευτής διατύπωσε για άλλη μια φορά με σαφήνεια τη συμπαράσταση του Κόμματος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ενωση και οι παραγωγοί και δόθηκε υπόσχεση αγώνα στα πλαίσια της ΠΑΣΥ για εγγύηση στις τιμές των αγροτικών προϊόντων που να καλύπτουν τουλάχιστον το κόστος παραγωγής.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η περιοδεία και τα οξυμένα προβλήματα που εκφράστηκαν ήρθαν λίγες μόνο ημέρες μετά το συνέδριο που έγινε στο νησί από το Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου με θέμα: «Η εφαρμογή της νέας Κοινής Οργάνωσης της Αμπελοοινικής Αγοράς», με τη συμμετοχή της επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας. Ενα συνέδριο που στόχο είχε να εξωραΐσει την πολιτική της ΕΕ όσο αφορά τους αμπελοκαλλιεργητές και ειδικότερα του οίνου.

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Η «γραφειοκρατία» μάς κοστίζει

«Δυσβάσταχτο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των εμποροβιομηχάνων Κ. Μίχαλος το γραφειοκρατικό κόστος για τις επιχειρήσεις, μιλώντας χτες σε εκδήλωση της Κεντρικής Επιτροπής Απλούστευσης Διαδικασιών και ζήτησε επίσπευση των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων.

Τα τελευταία χρόνια, με πρόσχημα το υπαρκτό πρόβλημα της γραφειοκρατίας που επιβαρύνει σημαντικά την καθημερινότητα των εργαζομένων, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προωθήσει αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις για τον «περιορισμό» της. Μόνο που στο όνομα της απλούστευσης των διαδικασιών, στην πραγματικότητα απαλλάχτηκαν και απαλλάσσονται οι μεγάλες επιχειρήσεις από εύλογες οικονομικές επιβαρύνσεις, αλλά και από μια σειρά προαπαιτούμενα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, όπου ως «απλοποίηση» νοείται η κατάργηση όρων και προϋποθέσεων που περιόριζαν, έστω ως ένα μικρό βαθμό, την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου.

Εξάλλου, και ο Κ. Μίχαλος έκανε σαφές πού εστιάζεται το πρόβλημα από τους επιχειρηματίες, λέγοντας ότι η γραφειοκρατία: «εξακολουθεί να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάληψη νέων και δυναμικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ