ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΦΕΣΙΑ» ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Εκρηξη 1,7 δισ. ευρώ το εξάμηνο

Αλματώδης αύξηση στις ακάλυπτες επιταγές και τις απλήρωτες συναλλαγματικές

Με φρενήρεις ρυθμούς συνεχίζουν να αυξάνουν οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, σαν αποτέλεσμα της κρίσης που βιώνουν εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Τειρεσία», η αξία των ακάλυπτων επιταγών το α' εξάμηνο του χρόνου ανήλθε στα 1,6 δισ. ευρώ! Μόνο τον Ιούνη του 2009 έφτασαν τα 338,3 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο είναι αυξημένο κατά 289,9% σε σχέση με τον Ιούνη του 2008. Αντίστοιχα, η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών τον Ιούνη ανήλθε στα 23,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 73,8% σε σχέση με τον Ιούνη του 2008. Στο δε πρώτο εξάμηνο του 2009, η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών ανήλθε στα 117,2 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι επιταγές και συναλλαγματικές είναι μορφή χρήματος, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως για την κάλυψη εμπορικών πράξεων, η καλπάζουσα αύξηση των μη καλυμμένων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών, φέρνει στην επιφάνεια και αποκαλύπτει το μέγεθος της οξύτατης δυσπραγίας που αντιμετωπίζουν οι μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, οι μικρές βιοτεχνίες κλπ.

Οι επιχειρήσεις αυτές, υφίστανται κατά κύριο λόγο τις συνέπειες των πολιτικών αφαίμαξης των μισθών και των συντάξεων, καθώς οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να περιορίζουν στο ελάχιστο τις καταναλωτικές τους δαπάνες, σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης των οικογενειακών προϋπολογισμών που πιέζονται ασφυκτικά από το γενικότερο πλαίσιο των ασκούμενων πολιτικών λιτότητας. Η επέκταση των πολυεθνικών στο χώρο της λιανικής αγοράς (πολυκαταστήματα) αποτελεί ένα δεύτερο μεγάλο βρόγχο που σφίγγει το λαιμό των μικρών επιχειρήσεων. Οι τελευταίες, χωρίς επαρκή κεφάλαια, δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τα πολυκαταστήματα, ούτε σε επίπεδο τιμών, εκπτώσεων και προσφορών, αλλά ούτε έχουν και τη διαπραγματευτική δύναμη των πολυεθνικών, στις συναλλαγές τους με τους προμηθευτές. Ενας τρίτος αρνητικός παράγοντας, είναι η μη επαρκής χρηματοδότηση των μικρών επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα, καθώς το τελευταίο έχει επιβάλλει αυστηρούς όρους στις χορηγήσεις δανείων, τους οποίους δεν μπορούν να καλύψουν οι μικρές επιχειρήσεις. Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαχειρίζεται το όλο πρόβλημα σε προπαγανδιστικό επίπεδο, μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων στήριξης των μικρομεσαίων, τα οποία στην ουσία είναι προγράμματα που απευθύνονται σε σχετικά μεγάλες επιχειρήσεις, με μεγάλο κύκλο εργασιών και με κριτήριο την απασχόληση ως και 50 εργαζομένων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ανάπτυξης

Την Τρίτη 21 του Ιούλη, στις 10 το πρωί

Μία ακόμη συνδικαλιστική παρέμβαση θα πραγματοποιήσει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), μαζί με συνδικαλιστές των ΔΣ των σωματείων - μελών της και άλλους επαγγελματοβιοτέχνες, την Τρίτη 21 Ιούλη 2009, στις 10 το πρωί, στο υπουργείο Ανάπτυξης (Μεσογείων). Είχε προηγηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) την περασμένη Τρίτη, για τις εισφορές, τη διεύρυνση των ασφαλιστικών παροχών και άλλα άμεσα ζητήματα. Η ΟΒΣΑ επιμένει, με τις παρεμβάσεις της και αυτήν την περίοδο, στη διεκδίκηση άμεσων μέτρων ανακούφισης των μικρών ΕΒΕ, οι οποίοι πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική, την πριμοδότηση των μεγάλων επιχειρήσεων και την οικονομική κρίση. Παράλληλα αναδεικνύει, στο πλαίσιο και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΕΒΕ - Αυτοκινητιστών, τα καίρια ζητήματα που απασχολούν αυτήν την περίοδο τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.

Η ΟΒΣΑ διεκδικεί:

Να παρθούν μέτρα που θα απαγορεύουν την εισαγωγή προϊόντων που κατασκευάζονται από τη Βιοτεχνία. Τον περιορισμό της εξάπλωσης των πολυκαταστημάτων, τα οποία ξεφυτρώνουν σαν «μανιτάρια» και επεκτείνονται όπου αυτά θέλουν, αλλάζοντας τη χρήση γης με τη στήριξη της κυβέρνησης και των κομμάτων της πλουτοκρατίας. Να πάρει μέτρα η κυβέρνηση για την οικοδομική αναθέρμανση. Αυτό είναι δυνατό να γίνει, αν η κυβέρνηση χρηματοδοτήσει την ανέγερση λαϊκής στέγης. «Χιλιάδες εργαζόμενοι πληρώνουν στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) για σπίτι και σπίτι δεν έχουν, γιατί τα χρήματα του ΟΕΕ πηγαίνουν στους μεγαλοκατασκευαστές και στις τράπεζες», τονίζει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία. Ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου να πάει στο 45% .

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
«Βουτιά» 39% τον Απρίλη

Συνεχίζεται η πτωτική πορεία

Νέα «βουτιά» της οικοδομικής δραστηριότητας τον Απρίλη, καθώς κατέγραψε πτώση 39%. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, τον Απρίλη του 2009, εκδόθηκαν από τις Πολεοδομίες της χώρας 4.433 οικοδομικές άδειες (μειωμένες κατά 26,3% σε σχέση με τον Απρίλη του 2008), οι οποίες αντιστοιχούν σε 1.114,7 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας (μείωση 33,4%) και σε 4.216,8 κυβικά μέτρα όγκου (μείωση 39%).

Το τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης 2009, εγκρίθηκαν συνολικά 17.495 οικοδομικές άδειες (μείωση 13,5% ως προς την ίδια περίοδο του 2008), οι οποίες αντιστοιχούν σε 4.224,1 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας (μείωση 22,3%) και σε 16.375,9 κυβικά μέτρα όγκου (μείωση 22,8%).

ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΑΓΙΑΣ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Σήμερα το πρωί στις 10, στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα

Νέα αγωνιστική κινητοποίηση πραγματοποιούν, σήμερα, οι μηλοπαραγωγοί της επαρχίας Αγιάς, απαιτώντας να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματά τους σχετικά με τις αδιάθετες ποσότητες της περσινής χρονιάς και τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από την ακαρπία και το χαλάζι. Οπως αποφάσισαν, σε μεγάλη σύσκεψη που συγκάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, σήμερα, στις 10 π.μ. θα προχωρήσουν σε κατάληψη των γραφείων του ΕΛΓΑ στη Λάρισα, όπου θα καταφτάσουν με τα αγροτικά αυτοκίνητα και στη συνέχεια θα μεταβούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς, που ξεκίνησαν δυναμικά τις κινητοποιήσεις τους πραγματοποιώντας, πριν λίγες μέρες, συλλαλητήριο με τρακτέρ, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να δοθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματά τους.

Τα αιτήματα που θέτουν είναι:

  • Να πάρει πίσω ο ΕΛΓΑ τις απαράδεκτες εκτιμήσεις για την ακαρπία του 2008 και να αποζημιώσει δίκαια τους παραγωγούς. Να αποζημιωθούν και οι ποικιλίες πράσινων μήλων.
  • Χορήγηση έκτακτης οικονομικής βοήθειας στους αγρότες της επαρχίας Αγιάς.
  • Πάγωμα των δανείων και χορήγηση άτοκων δανείων για 3 χρόνια.
  • Απορρόφηση των αδιάθετων ποσοτήτων μήλων που βρίσκονται στα ψυγεία της περιοχής με ενεργοποίηση σχετικού νόμου που επιτρέπει τη διάθεσή τους σε σπόρους, παιδικές κατασκηνώσεις κ.ά.
  • Αμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις για τη χαλαζόπτωση του περασμένου Μάη.
  • Ν' αλλάξει επιτέλους ο αναχρονιστικός και άδικος κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να δίνεται αποζημίωση στο 100% της ζημιάς και να συμπεριληφθούν όλα τα ζημιογόνα αίτια που οφείλονται σε φυσικά και καιρικά φαινόμενα.
Κανονικά η έκτακτη εισφορά

Στις προβλεπόμενες ημερομηνίες πρέπει να καταβληθεί η έκτακτη εισφορά, που αφορά εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ το 2008, αναφέρεται σε χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή την άσκηση προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια, ή την υποβολή αίτησης για διοικητική επίλυση της διαφοράς, πολιτών, που σύμφωνα με το σχετικό νόμο, είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν την εφ' άπαξ εισφορά. Με αφορμή αυτό, στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι οι προσφυγές δεν αναστέλλουν τη βεβαίωση και είσπραξη της οφειλής, ενώ στην περίπτωση της μη καταβολής της θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία προσαυξήσεις και η μη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ
Παραπληροφόρηση από το υπουργείο Ανάπτυξης

Παραπληροφόρηση καταλογίζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας στο υπουργείο Ανάπτυξης, με αφορμή την πληρωμένη καταχώρηση του υπουργείου στις κυριακάτικες εφημερίδες, σχετικά με τα καύσιμα. Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι το υπουργείο περιγράφει αναλυτικά τα μέτρα για τα πρατήρια, για να δείξει ότι με την πολιτική κρατά χαμηλές τις τιμές, αλλά «αφήνει απληροφόρητους τους καταναλωτές για το πώς σχηματίζονται οι τιμές στα διυλιστήρια και στη χονδρική. Στρέφει έτσι τους καταναλωτές να κοιτάζουν μόνο τους βενζινοπώλες».

Η Ομοσπονδία προσθέτει ότι το υπουργείο «δεν ενημερώνει τους καταναλωτές ότι με τη γενικότερη πολιτική που προωθεί το τελευταίο διάστημα και τα μέτρα έναντι των βενζινοπωλών εξωθεί στον αφανισμό των πρατηρίων και την παράδοση της λιανικής σε μερικές αλυσίδες μεγάλων επιχειρήσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ