ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Οι θέσεις του ΚΚΕ για το ροδάκινο

Παρέμβαση της Κομματικής Οργάνωσης, με αφορμή τα συνεχώς οξυνόμενα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών

Τις θέσεις της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί της περιοχής δημοσιοποίησε η Οργάνωση ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει, στα πλαίσια της προσπάθειας των κομμουνιστών να αναδείξουν τα προβλήματα των μικρών και μεσαίων αγροτών και να στηρίξει τους αγώνες τους στην κατεύθυνση της αντιμετώπισής τους. Η Επιτροπή Περιοχής δεν περιορίζεται απλά στην καταγραφή των προβλημάτων, ούτε στην αποκάλυψη των ενόχων γι' αυτήν την κατάσταση. Προχωρά στη διατύπωση συγκεκριμένων προτάσεων, τόσο με μέτρα άμεσης ανακούφισης των παραγωγών, όσο και για τη διεκδίκηση - προώθηση μιας ριζικά διαφορετικής πολιτικής στήριξης της μικρομεσαίας αγροτιάς. Στο κείμενο της Επιτροπής Περιοχής, τονίζεται:

«Οι πάνω από 30.000 ροδακινοπαραγωγοί της Κ. Μακεδονίας με τις οικογένειές τους βρίσκονται για μια ακόμη χρονιά - και στο "και πέντε" της συγκομιδής - σε απόγνωση. Σημαντικό μέρος της περσινής τους παραγωγής είναι ακόμη απλήρωτο από τους κονσερβοβιομήχανους (τους οφείλονται πάνω από 3.000.000 ευρώ) και η αναμενόμενη φετινή παραγωγή δεν είναι διασφαλισμένη.

Η αρνητική πορεία της ροδακινοπαραγωγής και η μείωση του εισοδήματος των ασχολούμενων με το προϊόν δεν είναι, ούτε σημερινή, ούτε και συγκυριακή. Εχει σαν ξεκάθαρη αφετηρία τις εφαρμοζόμενες τα τελευταία 15-20 χρόνια αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ, που από κοινού συναποφάσιζαν στις Βρυξέλλες όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και στη συνέχεια εφάρμοζαν απαρέγκλιτα στη χώρα μας. Να θυμίσουμε εδώ για επιβεβαίωση τις τιμές των Συμπύρηνων Ροδάκινων τα έτη 1996 και 1997, που ήταν 25 και 26 λεπτά/κιλό. Μια πορεία παράλληλη με την αρνητική πορεία συνολικά της αγροτικής οικονομίας σε μια σειρά δυναμικές και για την περιοχή μας καλλιέργειες (Καπνός, Βαμβάκι, Τεύτλα, Βιομηχανική Τομάτα, κ.ά.).

Οι παραγωγοί πασχίζουν να πουλήσουν τα ροδάκινα στους εμπόρους, αλλά, στην αγορά, οι τιμές στο φρούτο βρίσκονται στα ύψη

Eurokinissi

Οι παραγωγοί πασχίζουν να πουλήσουν τα ροδάκινα στους εμπόρους, αλλά, στην αγορά, οι τιμές στο φρούτο βρίσκονται στα ύψη
Και στα επιτραπέζια ροδάκινα η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλύτερη. Πέρα από τα γνωστά εμπόδια των εξαγωγών προς την κύρια χώρα εισαγωγής τους - τη Ρωσία με το 60-65% των ελληνικών εξαγωγών - με το γνωστό αυστηρό για υπολείμματα φυτοφαρμάκων "Μνημόνιο ΕΕ - Ρωσίας", που δημιούργησε πολλά προβλήματα στον έγκαιρο προγραμματισμό και το κόστος των εξαγωγών, είχαμε και το πρόβλημα με τα φορτηγά μεταφορών (σαν Κόμμα αναδείξαμε τα παραπάνω ζητήματα με ανακοινώσεις και με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις).

Οι παραγωγοί είναι κάθε χρόνο έρμαια εμπόρων και μεσαζόντων. Και φέτος βλέπουμε την κατηφόρα των τιμών παραγωγού να 'χει τη γνωστή, πηγαίνοντας από πρωιμότερες σε οψιμότερες ποικιλίες, κατρακύλα τιμών παραγωγού (Η κύρια επιτραπέζια ποικιλία RED HAVEN πουλιέται με ...25 λεπτά!). Καλλιεργήθηκαν από πέρσι μεγάλες προσδοκίες για την αγορά της Ρωσίας. Μιλούσαν για "καθημερινά τρένα από τη Βέροια και αεροπλάνα από την Αλεξάνδρεια"!

Δυσμενή αποτελέσματα

Η εφαρμογή της ΚΑΠ είχε συγκεκριμένους στόχους: Συγκέντρωση γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια, αγροτικά προϊόντα - φτηνή πρώτη ύλη για τη μεταποιητική βιομηχανία, Ομάδες Παραγωγών με αρχές λειτουργίας στο πνεύμα της ανταγωνιστικότητας, κ.ά. Κατάργησε την κατώτατη εγγυημένη τιμή και αποδέσμευσε την επιδότηση από την παραγωγή. Εφερε τα αποτελέσματά της με το γιγάντεμα των κερδών των εμποροβιομήχανων του κλάδου, από τη μια, και το σταδιακό ξεκλήρισμα χιλιάδων ροδακινοπαραγωγών. Η εικόνα των παρατημένων ροδακινοφυτειών στα χωριά μας είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας.

Αποψη από παλιότερη κινητοποίηση των ροδακινοπαραγωγών στα Γιαννιτσά

Eurokinissi

Αποψη από παλιότερη κινητοποίηση των ροδακινοπαραγωγών στα Γιαννιτσά
Οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν σαν αποτέλεσμα:

  • Τη μαζική χρεοκοπία και την περιθωριοποίηση των συνεταιρισμών, με αποτέλεσμα να μονοπωλούν τώρα οι εμποροβιομήχανοι τη διάθεση της παραγωγής και τις τιμές εμπορίας.
  • Τη λειτουργία όσων συνεταιρισμών απέμειναν στη λογική των ΑΕ.
  • Τη λειτουργία των Ομάδων Παραγωγών και της Διεπαγγελματικής, που εφάρμοσαν πιστά τις αντιαγροτικές πολιτικές στο χώρο των οπωροκηπευτικών.

Συνυπεύθυνοι είναι η Διεπαγγελματική, αλλά και οι Διοικήσεις των συνεταιριστικών οργανώσεων, που έχουν μετατραπεί όλα αυτά τα χρόνια σε όργανα εφαρμογής των αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των κυβερνήσεων και λειτουργούν σαν ΑΕ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να στηρίξουν το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών. Κατάντησαν, από εκπρόσωποι και διαχειριστές των συμφερόντων των ροδακινοπαραγωγών, να γίνουν "μεσίτες και εκπρόσωποι" των κονσερβοποιών στα χωριά μας. Το ίδιο κάνουν και οι ξεπουλημένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΕΣΑΣΕ, που έχουν προ πολλού απεμπολήσει τον αγωνιστικό και διεκδικητικό τους ρόλο. Από κοντά με την αγωνιστική τους απραξία και οι πλειοψηφίες Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και το σύνολο σχεδόν των Αγροτικών Συλλόγων.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τώρα έχουμε και τη Νέα ΚΟΑ Οπωροκηπευτικών, με την οποία αποφάσισαν:

-- Αποσυνδέουν την επιδότηση από την παραγωγή, συνεχίζοντας την επιδότηση στα επίπεδα των 4,75 λεπτών/κιλό και για το υπόλοιπο εισόδημα στέλνουν τους αγρότες στην «αρένα» της αγοράς.

-- Η δυνατότητα της απόσυρσης περνά μέσα από την αυτοχρηματοδότηση των Ομάδων Παραγωγών, δηλαδή ο αγρότης θα βγάλει από τη μια τσέπη τα λεφτά για να τα βάλει στην άλλη.

-- Καταργούν και αυτές τις λίγες εξαγωγικές επιδοτήσεις για τα επιτραπέζια και μάλιστα με το αιτιολογικό ότι είναι πολύ λίγες (ποιος ευθύνεται, άραγε, γι' αυτό!!!).

-- Ενισχύουν το ρόλο των απαξιωμένων στα μάτια των αγροτών Ομάδων Παραγωγών και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, που είναι γνωστός ο ρόλος τους ως μεσιτών των εμποροβιομηχάνων. Και φέτος ακόμη συνεδριάζουν για τις τιμές, ενώ η συγκομιδή έχει ξεκινήσει για τα καλά.

«Απορρίπτουν» τη μισή παραγωγή

Δυστυχώς, και το 2009 δεν προοιωνίζεται καλύτερο λίγες μέρες πριν το ξεκίνημα της συγκομιδής. Η Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) απειλεί πως ούτε το 50% (200.000 τόνους) της αναμενόμενης παραγωγής (450.000 - 500.000 τόνους) θα μπορέσει να απορροφήσει λόγω απούλητων μεταποιημένων προϊόντων στις αποθήκες τους. Δυστυχώς, η ΕΚΕ "πατάει" στη ανοργανωσιά, πλήρη οικονομική αποδυνάμωση και την πολυδιάσπαση και πλήρη απαξίωση στα μάτια των αγροτών των Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς και τον αρνητικό ρόλο των Ομάδων Παραγωγών με ξεκάθαρες ευθύνες της αγροτικής πολιτικής, που ψήφισαν στις Βρυξέλλες και εφάρμοσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Το ενδεχόμενο απορρόφησης μόνο 200.000 τόνων σημαίνει και την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας για τους πάνω από 10.000 εποχιακούς της μεταποίησης με όλες τις αρνητικές προεκτάσεις για το χαμένο συμπλήρωμα εισοδήματος πολλών αγροτικών νοικοκυριών, μεγαλώνοντας τα, έτσι και αλλιώς, αυξημένα ποσοστά ανεργίας της περιοχής μας. Η αποζημίωση των 2,5 λεπτών/κιλό του "πακέτου Χατζηγάκη" μόνο σαν κοροϊδία αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος θα μπορούσε να γίνει δεκτή.

Η πολιτεία και με την τελευταία ανακοίνωση του αρμόδιου υφυπουργού θα επιληφθεί του θέματος με τη ...λήξη της συγκομιδής για καθορισμό τιμών παραγωγού(!) "διαβεβαιώνοντας" για διασφάλιση τιμών επιπέδου ...1996(!), δηλαδή τα 25 λεπτά/κιλό χωρίς να 'ναι ξεκάθαρο ποιος θα δώσει και με ποιον συγκεκριμένο τρόπο τα επιπλέον 13-15 λεπτά/κιλό στα 12 λεπτά/κιλό, που προτείνουν οι κονσερβοποιοί.

Είναι χαρακτηριστική η άποψη του υφυπουργού Γεωργίας: "Είναι πρόωρο να συζητεί κανείς για λύση, προτού ανακύψει το πρόβλημα". Οι Συσκέψεις επί Συσκέψεων και διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, των βουλευτών, των νομαρχών και των δημάρχων, πως όλα τα προβλήματα "θα λυθούν". Ολοι αυτοί, που "έβαλαν πλάτη" ο καθένας από το δικό του μετερίζι όλα τα προηγούμενα χρόνια για την εφαρμογή των γνωστών στον ροδακινοπαραγωγό αντιαγροτικών πολιτικών. Επικαλέστηκαν ακόμη και την "πράσινη απόσυρση", υπολογίζοντας τα ποσοστά της. Εχουν, όμως, μπόλικη αρνητική πείρα οι ροδακινοπαραγωγοί, ξέρουν πολύ καλά πού οδήγησαν οι προηγούμενες αποσύρσεις της τότε ΕΟΚ. Ωφελήθηκαν κάποιοι αετονύχηδες και χάθηκαν οι περισσότερες αγορές για το προϊόν. Να απορροφηθεί με ευθύνη της πολιτείας όλη η αναμενόμενη παραγωγή. Οι αγρότες δεν παράγουν για να θάβουν τα προϊόντα τους!!!

Τώρα ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του:

Οι αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ και στο χώρο των οπωροκηπευτικών οδηγούν σε ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, ενώ τα κέρδη για τους εμποροβιομηχάνους καλά κρατούν. Οσο θα συνεχίζεται η ίδια πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, θα έχουμε τα ίδιο αποτέλεσμα: Οι τιμές των προϊόντων θα καθορίζονται σύμφωνα με τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων, σύμφωνα με τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς, έτσι ώστε να συμβάλουν και αυτές στο ξεκλήρισμα μικρομεσαίων αγροτών, στη συγκέντρωση της γης σε λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Εμείς, σαν Κόμμα, όλα τα προηγούμενα χρόνια, παλέψαμε με τις δυνάμεις μας στην ξεκάθαρη κατεύθυνση υπεράσπισης των συμφερόντων των ροδακινοπαραγωγών με διάφορους τρόπους και μορφές (παρεμβάσεις με Αγροτικούς Συλλόγους, με την ΠΑΣΥ για την οργάνωση αγωνιστικών αντιδράσεων των ροδακινοπαραγωγών, Ερωτήσεις στη Βουλή και την Ευρωβουλή, περιοδείες κομματικών κλιμακίων των Νομαρχιακών Επιτροπών Ημαθίας και Πέλλας με βουλευτές - ευρωβουλευτές, εξορμήσεις με μοίρασμα κοινών ανακοινώσεων των Νομαρχιακών Επιτροπών του Κόμματος για όλα τα ζητήματα της ροδακινοπαραγωγής κλπ.).

Οι δυο γραμμές

Ταυτόχρονα, και οι ροδακινοπαραγωγοί πρέπει να ξεκαθαρίσουν τον αντιαγροτικό χαρακτήρα της Νέας ΚΑΠ και πως μέσα στο αγροτικό κίνημα συγκρούονται δύο γραμμές, ανάλογα με τη θέση τους απέναντί της:

-- Η πρώτη εκπροσωπείται από τις ηγεσίες των ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ - ΠΑΣΕΓΕΣ και τα ηγετικά αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου". Αυτή εκφράζει τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών, συμμετέχει στη διαμόρφωση της ΚΑΠ σαν "κοινωνικός εταίρος", αναλώνεται σε συσκέψεις αποπροσανατολισμού, υπονομεύει και αποδυναμώνει την προοπτική αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Οι μεγαλοαγρότες και αρκετοί μεσαίοι αγρότες ελπίζουν ότι όλοι μαζί θα επωφεληθούν από το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς. Αυτόν το στόχο υπηρετούν οι θέσεις για το "μητρώο αγροτών" και τη στήριξη των "κατά κύριο επάγγελμα αγροτών".

-- Η δεύτερη γραμμή, που εκπροσωπείται από τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, συγκρούεται με την ΚΑΠ και τον ΠΟΕ, εκφράζει τα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Τα αιτήματα που προβάλλει η ΠΑΣΥ απαντούν στις σημερινές ανάγκες, υπηρετούν τους μικρομεσαίους αγρότες και τις οικογένειές τους. Η αποδυνάμωση του "συνδικαλισμού" των "ξεπουλημένων" ηγεσιών θα βοηθήσει στην οργάνωση της αγροτιάς, στη δημιουργία μαζικών, ισχυρών αγροτικών συλλόγων και επιτροπών αγώνα και θα συμβάλει στην ανασύνταξη του αγροτικού κινήματος.

Το ΚΚΕ, σε αντίθεση με όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, πιστεύει ότι η συρρίκνωση της αγροτικής οικονομίας, η διατροφική εξάρτηση του λαού μας, η οικονομική και κοινωνική ερήμωση της υπαίθρου δεν αποτελούν μονόδρομο για τη χώρα μας. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση, για να αναπτυχθεί η αγροτική οικονομία σε όφελος του λαού και των μικρομεσαίων αγροτών. Βασικές προϋποθέσεις γι' αυτήν την ανάπτυξη αποτελούν η σύγκρουση και ανατροπή της ΚΑΠ, η ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ, η αλλαγή της πολιτικής εξουσίας στη χώρα μας.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Η πρόταση του ΚΚΕ για την αγροτική οικονομία αποτελεί οργανικό κομμάτι της γενικότερης πρότασης για λαϊκή οικονομία - λαϊκή εξουσία.

Βασικά κριτήρια ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας για το ΚΚΕ αποτελούν η αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, η κάλυψη των σύγχρονων διατροφικών αναγκών του λαού μας με ασφαλή τρόφιμα, η στήριξη της μεταποιητικής βιομηχανίας, ο σεβασμός της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Διεκδικούμε:

  • Αμεση εξόφληση της παραγωγής ροδάκινων της περσινής χρονιάς 2008 από τους κονσερβοποιούς με ευθύνη και έλεγχο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Αμεση προώθηση της περσινής παραγωγής κομπόστας με επισιτιστική βοήθεια (Νοσοκομεία, Στρατός, Ιδρύματα, Σχολεία, Κατασκηνώσεις κλπ.), με ταυτόχρονη δέσμευση της κυβέρνησης και των κονσερβοβιομηχάνων σε τέτοιες κατώτερες τιμές των προϊόντων, ώστε να καλύπτουν το κόστος και να αφήνουν και ένα εισόδημα στον παραγωγό.
  • Συγκεκριμένες δεσμεύσεις της κυβέρνησης από σήμερα και όχι με τη λήξη της παραγωγής για απορρόφηση του συνόλου της αναμενόμενης παραγωγής.
  • Αμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγρότες από χαλάζι, μειωμένη παραγωγή, χωρίς τις γνωστές καθυστερήσεις. Σταθερή επιχορήγηση του ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλύπτεται η αγροτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο σε όλες τις ζημιές και στο 100%.
  • Ελεγχος της απαράδεκτης "ψαλίδας τιμών" ανάμεσα σε παραγωγό - καταναλωτή.

Επίσης το ΚΚΕ αγωνίζεται για:

  • Ενίσχυση και δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας των Συνεταιρισμών για να μπορεί να χτυπηθεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων και να ενισχυθεί το εισόδημα των μικρομεσαίων παραγωγών. Η δημιουργία του Παραγωγικού Συνεταιρισμού είναι η προοπτική των μικρομεσαίων αγροτών, ώστε οι αγρότες από κοινού να παράγουν, από κοινού να προμηθεύονται τα εφόδιά τους, να κάνουν κοινή επεξεργασία των προϊόντων τους και να κάνουν κοινή διάθεση των προϊόντων και δε θα έχει καμιά σχέση με το χρεοκοπημένο σημερινό Αγροτικό Συνεταιρισμό.
  • Δραστική μείωση του κόστους παραγωγής με εκτέλεση βασικών αγροτικών έργων υποδομής, με κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο αγροτικό πετρέλαιο, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, με επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων, όπως ζωοτροφές κ.ά.
  • Δωρεάν επιστημονική και τεχνική στήριξη από το κράτος σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες.
  • Ουσιαστική ρύθμιση των αγροτοκτηνοτροφικών χρεών, το άμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών των περιουσιακών στοιχείων των αγροτών και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
  • Οι επιδοτήσεις της ενιαίας ενίσχυσης να μην παραμείνουν στα επίπεδα της τριετίας 2000-2002 και να παίρνουν την απώλεια του επίσημου πληθωρισμού κάθε χρονιάς χωρίς το παραμικρό ψαλίδισμα.
  • Αναπροσαρμογή του συντελεστή επιστροφής του ΦΠΑ και κατάργηση κάθε περικοπής της Ενιαίας Ενίσχυσης με διάφορα παρακρατήματα και χαράτσια για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.
  • Διπλασιασμό των αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους άντρες και τα 55 για τις γυναίκες με κατάργηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.
  • Δωρεάν δημόσια Υγεία, Πρόνοια και Παιδεία και πολιτιστική αναβάθμιση της υπαίθρου. Ολόπλευρη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας με σεβασμό στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία.

Το ΚΚΕ πιστεύει ότι οι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς, ανάμεσά τους και των ροδακινοπαραγωγών, θα είναι πιο αποτελεσματικοί αν είναι συντονισμένοι με τους αγώνες της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και αν αναδείχνουν τις αιτίες και τους υπεύθυνους. Αν εντάσσονται στην πάλη για ριζική αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων της χώρας με στόχο τη λαϊκή εξουσία - λαϊκή οικονομία, στα πλαίσια της οποίας μπορεί να εφαρμοστεί μια πραγματικά φιλοαγροτική πολιτική».


ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Να ανατρέψουμε την πολιτική που οδηγεί στο μαρασμό

Ανακοίνωση - κάλεσμα της ΠΑΣΥ, με αφορμή τις κινητοποιήσεις των ροδακινοπαραγωγών

«Την οργή και την απόγνωσή σας, για τη φετινή συγκομιδή του συμπύρηνου, κάντε την πλημμύρα να πνίξετε τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων που ξεκληρίζουν και τους μικρομεσαίους ροδακινοπαραγωγούς».

Τα παραπάνω τονίζονται σε ανακοίνωση - κάλεσμα της ΠΑΣΥ στους ροδακινοπαραγωγούς, με την οποία τους καλεί να ανατρέψουν την πολιτική που οδηγεί στο μαρασμό της υπαίθρου, σημειώνοντας ότι απαιτείται κοινός αγώνας με τους εργαζόμενους στα εργοστάσια, στα διαλογητήρια και τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις που κλείνουν, με τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες και με εργαζόμενους και όλα τα λαϊκά στρώματα.

Οι αγρότες της Ημαθίας και της Πέλλας βγάζουν σήμερα και πάλι τα τρακτέρ τους στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τις εξευτελιστικές τιμές που τους προσφέρουν οι βιομήχανοι για το συμπύρηνο ροδάκινο, ενώ τα κονσερβοποιεία αρνούνται να παραλάβουν όλη την παραγωγή.

Η ΠΑΣΥ καλεί τους ροδακινοπαραγωγούς να διεκδικήσουν:

  • Αμεση εξόφληση της παραγωγής ροδάκινων της περσινής χρονιάς 2008 από τους κονσερβοποιούς με ευθύνη και έλεγχο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Αμεση προώθηση της περσινής παραγωγής κομπόστας με επισιτιστική βοήθεια (Νοσοκομεία, Στρατός, Ιδρύματα, Σχολεία, Κατασκηνώσεις κλπ.)με ταυτόχρονη δέσμευση της κυβέρνησης και των κονσερβοβιομηχάνωνσε τέτοιες κατώτερες εγγυημένες τιμές των προϊόντων, ώστε να καλύπτουν το κόστος και να διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στον παραγωγό.
  • Τη μείωση του κόστους παραγωγής με εκτέλεση βασικών αγροτικών έργων υποδομής, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο αγροτικό πετρέλαιο, μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων, λιπασμάτων, μηχανημάτων, φυτοφαρμάκων κλπ.
  • Την προστασία με κυβερνητικά μέτρα της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων και την ενίσχυση των εξαγωγών μέσα από ισότιμες διακρατικές συμφωνίες.
  • Τον εκδημοκρατισμό και την ενίσχυση των συνεταιρισμών για να χτυπηθεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.
  • Τον άμεσο διπλασιασμό της αγροτικής σύνταξης και τη μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις γυναίκες.

«Η ΠΑΣΥ πιστεύει ότι οι εξευτελιστικές τιμές του βιομηχανικού ροδάκινου και όλων των αγροτικών προϊόντων αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου της αντιαγροτικής πολιτικής, γιατί:

Τα μονοπώλια αγοράζουν πάμφθηνα τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα και πωλούν στους αγρότες πανάκριβα μέσα και εφόδια. Ταυτόχρονα συμπιέζουν μισθούς και ημερομίσθια στους εργαζόμενους, οδηγούν στο "λουκέτο" τους αυτοαπασχολούμενους.

Τα ίδια μονοπώλια, με τη στήριξη της κυβέρνησης της ΝΔ σήμερα, όπως και του ΠΑΣΟΚ πριν, διαμορφώνουν ελεύθερα τις τιμές των βιομηχανοποιημένων προϊόντων, βγάζοντας αμύθητα κέρδη σε βάρος αγροτών, εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων.

Την κατάσταση επιδεινώνει και ο εκβιασμός της Ενωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ) πως θ' απορροφήσει μόνο το 50% της φετινής παραγωγής των συμπύρηνων, αλλά και η λογική του συμβιβασμού και της υποτέλειας των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ - ΣΥΔΑΣΕ», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΑΣΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ