ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Σε αντιπαράθεση τάσεις και συνιστώσες

Μέχρι αργά χτες βράδυ συνεδρίαζε η ΠΓ του ΣΥΝ, προσπαθώντας να συγκεράσει τις διαφωνίες

Ως αργά χτες βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη η κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ σε μια ύστατη προσπάθεια να διαμορφωθούν συνθήκες ενότητας, ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Η διατασική επιτροπή που είχε συγκροτηθεί με σκοπό να επεξεργαστεί ένα συναινετικό κείμενο - εισήγηση στην ΚΠΕ και μια συναινετική πρόταση για τη θέση του Γραμματέα της ΚΠΕ και της νέας ΠΓ, δε στάθηκε δυνατό να φέρει σε πέρας την αποστολή της καθώς υπήρξαν σημεία στα οποία διαφώνησαν οι εκπρόσωποι των τάσεων, ενώ απ' την «Ανανεωτική Πτέρυγα» έγινε γνωστό ότι θα καταθέσει στην κρίση της ΚΠΕ ξεχωριστό κείμενο αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος.

Ανεξάρτητα από το αν τελικά γεφυρωθούν οι διαφωνίες ανάμεσα στις τάσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας φαίνεται να εγκαταλείπει τη σκέψη για έκτακτο συνέδριο το Φθινόπωρο, αφού καμία τάση δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο. Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες, στη χτεσινοβραδινή συνεδρίαση ο Αλ. Τσίπρας κατάθεσε πρόταση για αύξηση των μελών της ΠΓ σε 21. Ολες τις προηγούμενες μέρες ο Αλ. Τσίπρας είχε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των βασικών τάσεων. Σύμφωνα με την «Αυγή», συναντήθηκε και με τον Αλ. Αλαβάνο σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των τεταμένων σχέσεών τους.

Στην πραγματικότητα ο Αλ. Τσίπρας επιδιώκει να διαμορφώσει στον ΣΥΝ συνθήκες συναίνεσης έτσι ώστε να ισχυροποιήσει τη θέση του και την πρότασή του στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια περίοδο που στο εσωτερικό του συζητιέται έντονα η αλλαγή στη δομή και τη λειτουργία του, χωρίς κάποιοι να κρύβουν την επιθυμία τους για μετεξέλιξή του σε ενιαίο κόμμα, ενδεχόμενο με το οποίο ο ΣΥΝ διαφωνεί. Πολύ περισσότερο που το παραπάνω Σαββατοκύριακο συγκαλείται πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το Φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί η Οργανωτική του Συνδιάσκεψη. Η ηγεσία του ΣΥΝ θέλει να «κλείσει» τα μέτωπα στο εσωτερικό του κόμματος ώστε απερίσπαστη να δώσει τη μάχη στο ΣΥΡΙΖΑ για να αποτρέψει μεθοδεύσεις που θεωρεί πως θα αποβούν σε βάρος του ΣΥΝ, υποβαθμίζοντάς τον και στερώντας του το ειδικό βάρος που ως σήμερα είχε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο μεταξύ χτες η ΑΚΟΑ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «ένας μήνας πέρασε από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου και στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ακόμα δοθεί η δυνατότητα να συζητήσει ικανοποιητικά (με κείμενο εκτιμήσεων, ευρεία συμμετοχή και άλλες προϋποθέσεις) τόσο για το αποτέλεσμα όσο και για όσα επακολούθησαν» και επισημαίνει δύο κίνδυνους απ' τον τρόπο που εξελίσσεται η κατάσταση, αφενός «να θεωρηθεί ότι η λύση των προβλημάτων μπορεί να αναζητηθεί στο πλαίσιο νέων - διόλου προωθητικών - συμβιβασμών στο εσωτερικό του Συνασπισμού μεταξύ των τάσεών του» και αφετέρου «να αναζητηθεί η επίλυση των προβλημάτων στο έδαφος της συνεννόησης μεταξύ προσώπων στο ηγετικό επίπεδο».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ανοίγει το κεφάλαιο «ασφάλεια και εγγυήσεις»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στην πρώτη ανάγνωση των θέσεων των δύο πλευρών όσον αφορά στο κεφάλαιο «ασφάλεια και εγγυήσεις», προχώρησαν χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κατά την 36η συνάντησή τους. Στην επόμενη συνάντηση, στις 17 Ιούλη, οι δύο πλευρές θα κληθούν να τοποθετηθούν επισήμως στις εισαγωγικές θέσεις που κατατέθηκαν, ενώ θα υπάρξει και ενδιάμεση συνάντηση των συμβούλων των δύο ηγετών για περαιτέρω διευκρινίσεις και άλλα θέματα.

Απαντώντας στις βολές του προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, ότι δήθεν δεν υπάρχει ενημέρωση στα κόμματα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε ότι «είναι πλήρως ενήμερα τα κόμματα» και πως «λέγονται πράγματα τα οποία είναι εκτός πραγματικότητας και αυτό με λυπεί πραγματικά». Παράλληλα, ο Δ. Χριστόφιας έκανε λόγο για παιχνίδι εντυπώσεων, δεδομένου ότι ο Ν. Αναστασιάδης μιλά για δεύτερο γύρο συνομιλιών, ενώ δεν έχει κλείσει ακόμα ο πρώτος, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο».

ΠΑΓΚΙΝΕΖΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Στην Αθήνα με πρόσκληση της ΠΣΟ

Από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια

Eurokinissi

Από τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια
Με πρόσκληση της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας βρέθηκε στην Αθήνα για δυο μέρες μεγάλη αντιπροσωπεία της Παγκινεζικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων που αριθμεί σήμερα 213 εκατομμύρια μέλη. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν η Μ. Σουν, γενική γραμματέας. Χτες, η αντιπροσωπεία είχε επαφές με την υπουργό Απασχόλησης Φ. Πάλλη - Πετραλιά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Καρ. Παπούλια. Στις συναντήσεις αυτές την αντιπροσωπεία της Παγκινεζικής Συνομοσπονδίας συνόδευσε ο γγ της ΠΣΟ Γ. Μαυρίκος.

Μ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ
Εμπλέκει και τη ΝΔ στις μίζες

Ονόματα δύο πολιτικών στους οποίους ισχυρίζεται ότι έχει παραδώσει «μαύρο χρήμα» ανέφερε προχτές στην εισαγγελία του Μονάχου ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas, Μ. Χριστοφοράκος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας «Το Βήμα», πρόκειται για τον Γιάννη Βαρθολομαίο, πρώην διοικητή του ΙΚΑ και τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θ. Τσουκάτο. Κατά την εφημερίδα ο Μ. Χριστοφοράκος αναφέρθηκε και σε άλλους Ελληνες πολιτικούς τα ονόματα των οποίων κρατούνται στο συρτάρι της ανακρίτριας. Εξάλλου, δικαστικές πηγές στη Γερμανία εκτιμούν πως η απόφαση για την έκδοση του Μ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα θα έχει εκδοθεί σε 3-4 βδομάδες.

Επικύρωσαν την υποψηφιότητα Μπαρόζο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Επικυρώθηκε χτες από τις 27 χώρες - μέλη της ΕΕ η «ομόφωνη υποστήριξή» τους για την ανανέωση της θητείας του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόζο μέχρι το 2014. Η πρώτη ανακοίνωση ότι οι «27» θα στηρίξουν εκ νέου το σημερινό πρόεδρο της Επιτροπής, έγινε στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής, στις 18 και 19 Ιούνη, χωρίς ωστόσο να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Χτες ολοκληρώθηκε η γραπτή διαδικασία που επικυρώνει την απόφαση, χωρίς κανένα κράτος - μέλος να διατυπώσει αντίρρηση. Η χτεσινή ολοκλήρωση της διαδικασίας επικύρωσης χρησιμοποιείται και ως μέσο πίεσης προς τους ευρωβουλευτές που σκοπεύουν να μπλοκάρουν την υποψηφιότητα Μπαρόζο, όταν το θέμα έρθει για έγκριση στο Ευρωκοινοβούλιο. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι η αναβολή της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα και αναβλήθηκε για το φθινόπωρο, προκειμένου να καμφθούν οι όποιες αντιδράσεις σε διαχειριστικές πλευρές της δραστηριότητας που ανέπτυξε στην προηγούμενη θητεία της η Κομισιόν υπό την προεδρία Μπαρόζο.

Συνειδητή κοροϊδία

Κερδοσκοπία της τάξης του 4.067% στην ελληνική αγορά τροφίμων ανακάλυψε το ΠΑΣΟΚ. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδωσε μάλιστα χτες συνέντευξη Τύπου για το θέμα. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, «οι τιμές καταναλωτή εξακολουθούν να βρίσκονται στα ίδια ή και ελαφρώς υψηλότερα με τα περσινά επίπεδα, ενώ οι τιμές παραγωγού έχουν κυριολεκτικά καταβαραθρωθεί». Μετά απ' όλα αυτά, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ διαβλέπει ότι «παρά τη δραματική μείωση των διεθνών τιμών και των εθνικών τιμών παραγωγού, η ψαλίδα μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτή συνεχώς διευρύνεται». Και ισχυρίζεται ότι «τίθεται το μεγάλο ζήτημα της προστασίας του οικογενειακού εισοδήματος από τη μια πλευρά και της προστασίας της ελληνικής παραγωγής από την άλλη πλευρά».

Φιλότιμη η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να παραστήσει τον υπερασπιστή του λαϊκού εισοδήματος από τη μια και των μικροπαραγωγών από την άλλη. Αλλά αφού βάλθηκε να κάνει το άσπρο μαύρο και να πείσει ότι η δική του πολιτική είναι διαφορετική από αυτή της ΝΔ, ας μας πει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ: Αφού νοιάζεται για το εισόδημα των εργαζομένων, γιατί το κόμμα του χειροκροτεί τις συμβάσεις τους ενός ευρώ και εκεί όπου πλειοψηφεί συνδικαλιστικά βάζει την υπογραφή του σε «αυξήσεις» πείνας στα μεροκάματα και τους μισθούς;

Και πώς γίνεται σαν κόμμα από τη μια να στηρίζεις και να προωθείς την ΚΑΠ και τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς που αυτή επιχειρεί να ολοκληρώσει στον αγροτικό τομέα της παραγωγής και από την άλλη να κόπτεσαι για τους μικροαγρότες, τις «τιμές παραγωγού» και την κλοπή που γίνεται στο δικό τους εισόδημα, όσων τουλάχιστον έχουν καταφέρει να επιβιώσουν από τον αντιαγροτικό οδοστρωτήρα της ΕΕ; Μάλλον δε γίνεται. Οσο κι αν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ συνειδητά προσπαθούν να κοροϊδέψουν τους εργαζόμενους και τους μικρούς αγρότες και να τους πείσουν πως είναι τάχα φίλοι τους και πως διαφέρουν από τη ΝΔ.


Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ