ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Οι εργάτες έδειξαν τη δύναμή τους

Μεγάλη η επιτυχία της χτεσινής απεργίας, που μέσα σε περίοδο οικονομικής κρίσης και γενικευμένης επίθεσης του κεφαλαίου, έδωσε νέα ώθηση στην πάλη για την οργάνωση της αντίστασης και αντεπίθεσης των εργατών. Πιεσμένοι από την αγωνιστική κλιμάκωση οι εργοδότες

Τα γραφεία της «Ελλάκτωρ»(φωτ.) και της «J&P» απέκλεισαν οι οικοδόμοι
Τα γραφεία της «Ελλάκτωρ»(φωτ.) και της «J&P» απέκλεισαν οι οικοδόμοι
Εργάτες ξεσηκωθείτε. Η εργοδοσία δεν είναι ανίκητη. Τώρα ταξικός συντονισμός και αγώνας.

Αυτό ήταν το μήνυμα της χτεσινής 24ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης που έγινε με απόφαση των Ομοσπονδιών Οικοδόμων, Λογιστών και Εργαζομένων σε Τρόφιμα - Γάλατα - Ποτά και αιχμή τη διεκδίκηση ικανοποιητικών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων. Παραγωγικές μονάδες επιχειρήσεων που κυριαρχούν στον κλάδο των Τροφίμων, μεγάλα εργοτάξια, γραφεία εταιρειών σε όλη τη χώρα «νέκρωσαν». Τις πύλες εργοστασίων σε όλη τη χώρα «σφράγισαν» φρουρές που συγκρότησαν οι απεργοί μαζί με ταξικά σωματεία και Ομοσπονδίες, μαζί με εργαζόμενους από κάθε κλάδο που ανταποκρίθηκαν στο καθήκον της τάξης τους, δίνοντας μαζί, μαχητικά, συγκροτημένα, τη μάχη της περιφρούρησης μιας κρίσιμης αναμέτρησης.

Την αξία και επιτυχία της χτεσινής απεργίας αναδεικνύουν όλα τα χαρακτηριστικά που αποκτά η οργάνωσή της μέσα σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, σε μια περίοδο που δεν περνά μέρα χωρίς να εξαγγέλλονται ή να σχεδιάζονται νέα αντεργατικά μέτρα από ΕΕ - κυβέρνηση και όλους όσοι υπηρετούν τα μονοπώλια. Γι' αυτό και η χτεσινή μάχη έδωσε νέα, σημαντική ώθηση στην πάλη για την οργάνωση της εργατικής τάξης. Για τη δημιουργία πυρήνων αντίστασης μέσα σε κάθε τόπο δουλειάς, την απόκρουση της εργοδοτικής επιθετικότητας. Για το δυνάμωμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου που, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο και σε αυτή τη δύσκολη μάχη, απέδειξε ότι παλεύει αμείωτα, ακούραστα και αταλάντευτα για την υπεράσπιση των αναγκών των εργαζομένων, κόντρα στη συναίνεση και την υποταγή στην οποία πασχίζουν να τους σύρουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Σε ολονύχτια επαγρύπνηση

Τις νυχτερινές βάρδιες της περιφρούρησης άλλαξαν άλλες που ήρθαν το ξημέρωμα. Εργαζόμενοι από άλλους κλάδους που εξέφρασαν την έμπρακτη συμπαράστασή τους στους απεργούς πήγαν στη δουλειά ξάγρυπνοι
Τις νυχτερινές βάρδιες της περιφρούρησης άλλαξαν άλλες που ήρθαν το ξημέρωμα. Εργαζόμενοι από άλλους κλάδους που εξέφρασαν την έμπρακτη συμπαράστασή τους στους απεργούς πήγαν στη δουλειά ξάγρυπνοι
Από προχτές τη νύχτα, στο οικοδομικό τετράγωνο του Ταύρου όπου απλώνονται η ΝΕΣΤΛΕ και η ΔΕΛΤΑ του Βγενόπουλου η παραγωγή σταμάτησε. Στο Σχηματάρι, τα φορτηγά με προϊόντα της «Κόκα-Κόλα», που κατευθύνονται στην Αττική και άλλα σημεία της χώρας, δεν έφυγαν.

Από τις 10 το βράδυ, μεγάλες επιχειρήσεις περικυκλώθηκαν από απεργιακές αλυσίδες. Στις εισόδους στήθηκαν πανό και σημαίες των ταξικών Ομοσπονδιών και του ΠΑΜΕ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το ΠΑΜΕ ενημέρωνε με δελτία Τύπου για την πορεία της περιφρούρησης, ενισχύοντας το ηθικό των εργαζομένων. «Οι ταξικές δυνάμεις παραμένουν έξω από τις πύλες των εργοστασίων. Θα μείνουν ξάγρυπνες, γιατί οι πολυεθνικές μπορεί να θελήσουν να σπάσουν τις απεργιακές αλυσίδες. Να χτυπήσουν φιλικά δήθεν στην πλάτη τους εργάτες, ενώ το προηγούμενο διάστημα δεν τους άφηναν σε χλωρό κλαρί, κρατώντας πάνω από το κεφάλι τους τη ρομφαία της απόλυσης...», σημείωνε ανακοίνωσή του λίγο μετά τις 4.

Και λίγο μετά τις 6: «Ακόμα και όσοι εργάτες και εργάτριες κάτω από την τρομοκρατία, την πίεση της εργοδοσίας δυσκολεύονται να συνταχθούν μαζί με τους συναδέλφους τους και αυτοί τελικά πείθονται και παίρνουν μέρος στην απεργία...».

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Ενώ το ραδιόφωνο του «902» κάλυπτε με έκτακτη εκπομπή και ζωντανές ανταποκρίσεις τα μέτωπα της απεργιακής περιφρούρησης.

Ξεχωριστό ήταν το «παρών» που έδωσαν οι νέοι, αντλώντας μαθήματα ταξικής αλληλεγγύης και πάλης. Το ξημέρωμα τους βραδινούς άλλαξαν συνάδελφοί τους που ήρθαν για να τους ξεκουράσουν. Ενώ πολλοί έφυγαν από την περιφρούρηση πηγαίνοντας κατευθείαν για μεροκάματο, ξάγρυπνοι.

Η αποφασιστικότητα των διαδηλωτών ακύρωσε κάθε προσπάθεια να χτυπηθεί η απεργία, κάθε πρόκληση (έξω από την TASTY έκανε την εμφάνισή της από νωρίς το πρωί η αστυνομία, στη ΔΕΛΤΑ, στη ΦΑΓΕ και αλλού έπεσαν στο κενό οι διαμαρτυρίες ανθρώπων της εργοδοσίας). «Μας έχουν κλείσει μέσα και δεν μπορούμε να βγούμε» διαμήνυαν οι εταιρείες στα σημεία πώλησης όπου δεν έφτασαν τα προϊόντα τους.

Δεν έπεσε σφυριά

Το χάραμα «φώτισε» την επιτυχία της απεργίας και στις Κατασκευές. Σε μεγάλα εργοτάξια όπως αυτά του Μετρό σε Ελληνικό, Περιστέρι, Αιγάλεω, Ελαιώνα, αλλά και στα έργα του προαστιακού σιδηροδρόμου δεν έπεσε σφυριά.

Στις 7 το πρωί, οι οικοδόμοι, με συντονισμό και οργάνωση, προχώρησαν σε ταυτόχρονους συμβολικούς «αποκλεισμούς» των γραφείων του Ομίλου «Ελλάκτωρ» στη Λυκόβρυση, των γραφείων της κατασκευαστικής εταιρείας «J&B» στο Χαλάνδρι, αλλά και των γραφείων της Ενωσης των κατασκευαστών στο κέντρο της Αθήνας. Το μπλοκάρισμα των εισόδων για τέσσερις ώρες έστειλε κι αυτό ηχηρό αποφασιστικό μήνυμα στη μεγαλοεργοδοσία ότι είναι πολύ γελασμένη αν θεωρεί ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα κάνει πίσω από τον αγώνα και τις διεκδικήσεις του.

Χαρακτηρίζοντας την απεργία «παρακαταθήκη για το ταξικό εργατικό κίνημα», η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας καλεί με χτεσινή της ανακοίνωση τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα, «για να απαντήσουμε στην πρόκληση των εργοδοτών, για να απαντήσουμε στην επιθετικότητα του κεφαλαίου, στα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης».


«Στο πόδι» και η επαρχία

Μετά την πορεία, στη Λάρισα, οι απεργοί κατέλαβαν συμβολικά τα γραφεία των Θεσσαλών βιομηχάνων
Μετά την πορεία, στη Λάρισα, οι απεργοί κατέλαβαν συμβολικά τα γραφεία των Θεσσαλών βιομηχάνων
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία και στην υπόλοιπη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη μεγάλα έργα, όπως αυτά του Μετρό, δε λειτούργησαν. Οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στις 10 π.μ. έξω από το κεντρικό κατάστημα του ΟΑΕΔ, προχωρώντας σε συμβολικό αποκλεισμό του Οργανισμού.

Στη συνέχεια, μαζί με εργαζόμενους της ΑΜΑΣΑ και της PILUX (που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας λεφτά που τους χρωστά η εργοδοσία), αλλά και συνδικαλιστές από τα Εμφιαλωμένα Ποτά (ΠΟΕΕΠ), το εμπόριο και άλλα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, οι απεργοί πραγματοποίησαν μαχητική πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου συναντήθηκαν με τον υπουργό Σ. Καλαφάτη. Μεταξύ άλλων, ζήτησαν την κατάργηση του νόμου για την εκ περιτροπής απασχόληση, να σταματήσει η επίθεση στο 8ωρο, στα ΒΑΕ, η γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Ξεκαθάρισαν ότι απέναντι στα νέα αντεργατικά μέτρα, που σχεδιάζουν κυβέρνηση και ΕΕ, απέναντι στην άγρια επίθεση του κεφαλαίου, οι εργαζόμενοι συντονίζονται και ετοιμάζονται να απαντήσουν δυναμικά, με κλιμάκωση του αγώνα.

Ούτε πρόκα δεν καρφώθηκε στις μεγάλες κατασκευές, στα οδικά έργα και στις σήραγγες του ΟΣΕ στην Πελοπόννησο. Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, οι πρώτες απεργιακές φρουρές στήθηκαν στις σήραγγες του ΟΣΕ κατά μήκος της διαδρομής Κιάτο - Πάτρα, ενώ λίγη ώρα αργότερα εκατοντάδες οικοδόμοι και άλλοι εργαζόμενοι περιφρούρησαν με επιτυχία όλα τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Πελοπόννησο.

Ενδεικτικά, στην Πύλο, στο εργοτάξιο της ΠΟΤΑ, στο οποίο δουλεύουν περίπου 1.300 εργαζόμενοι, νέκρωσε. Στα οδικά έργα της Ολυμπίας οδού (άξονας Κορίνθου - Πατρών) και στο κομμάτι Κόρινθος - Τρίπολη - Τσακώνα δε ρίχτηκε ούτε μέτρο πίσσας.

Στην απεργιακή κινητοποίηση που έγινε στην Πάτρα, δυναμική ήταν η συμμετοχή των μουσικών της μπάντας του δήμου που απολύθηκαν πρόσφατα από τη δημοτική αρχή. Η πορεία κατέληξε στα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ, όπου αντιπροσωπεία των οικοδόμων προχώρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας, απαιτώντας η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας να γίνεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σε αντίθεση με το νέο νόμο Πετραλιά που έχει ανεβάσει το κατώτατο όριο στα 60 με προοπτική να το ανεβάσει ακόμη περισσότερο.

Μαχητικά δόθηκε η μάχη και σε άλλες περιοχές, όπως στη Θεσσαλία, όπου τα τέσσερα μεγάλα εργοτάξια στη σήραγγα των Τεμπών (των εταιρειών ΑΘΗΝΑ, ΒΙΝΣΙ, ΑΕΓΕΚ και ΑΚΤΩΡΑ) δε λειτούργησαν, αλλά και στην Ηπειρο (π.χ., χωρίς εργάτες έμεινε το εργοτάξιο της Εγνατίας στο Μεγάλο Περιστέρι, το εργοτάξιο του νέου νοσοκομείου στο Αγρίνιο). Στη Λάρισα οι απεργοί προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ»
Μπαίνουν στη δεύτερη βδομάδα της επίσχεσης

Συνεχίζουν, παρά τις πολύμορφες εργοδοτικές πιέσεις

Την ενότητα και την αγωνιστική τους επιμονή αντιπαραθέτουν στις εκφοβιστικές και διασπαστικές πρακτικές της εργοδοσίας οι εργάτες της επιχείρησης «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ» στα Γιάννενα, που συνεχίζουν ανυποχώρητα εδώ και δυο βδομάδες περίπου τη μάχη για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων Μάη και Ιούνη που οφείλει η εργοδοσία.

Οι 55 περίπου Ελληνες και μετανάστες εργάτες, γυναίκες και άνδρες, βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις 26/6, ενώ πριν είχαν προηγηθεί για 6 μέρες 4ωρες στάσεις εργασίας. Περιφρουρούν καθημερινά μπροστά από τις πύλες του εργοστασίου τον αγώνα τους. Δεν υποκύπτουν στις πιέσεις που ασκεί με διάφορους τρόπους η εργοδοσία η οποία προσπαθεί να τους διασπάσει. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, πλήρωσε, έναντι, τους μισούς περίπου εργαζόμενους, ενώ δε δίστασε ακόμα και να αρχίσει να τους παίρνει τηλέφωνα, παρακινώντας τους να μην ακολουθούν το ΠΑΜΕ και να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Παρ' όλ' αυτά, οι εργάτες συνεχίζουν ενωμένοι την πάλη τους, με συμπαραστάτες το ταξικό Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων και το ΠΑΜΕ. Τις προηγούμενες μέρες εμπόδισαν και τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς που επιχειρήθηκε να στηθούν για να φύγουν τα εμπορεύματα της επιχείρησης με τη μεταφορά εργατών από άλλες επιχειρήσεις. Σημαντικό εφόδιο στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι έχουν, άλλωστε, την πείρα από τον αντίστοιχο πολυήμερο αγώνα που έδωσαν στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη.


ΑΘΗΝΑ
Μαχητική η απεργιακή διαδήλωση

Με συνθήματα, όπως «Φτώχεια, ανεργία, απολύσεις, στον ταξικό αγώνα βρίσκονται οι λύσεις» και «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», πορεύτηκαν οι απεργοί

Η απεργιακή πορεία ανεβαίνει την Ακαδημίας
Η απεργιακή πορεία ανεβαίνει την Ακαδημίας
Γύρω στις 10 το πρωί απεργοί που από το ξημέρωμα έδωσαν αποφασιστικά τη μάχη της περιφρούρησης αρχίζουν να φτάνουν στο αγωνιστικό ραντεβού τους στην πλατεία Κάνιγγος. Την ίδια ώρα, η μάχη της περιφρούρησης συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και αποφασιστικότητα έξω από τις πύλες των εργοστασίων.

Την εικόνα από τους «νεκρούς» χώρους και τη συντονισμένη μάχη της περιφρούρησης μεταφέρει από το βήμα της συγκέντρωσης ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων της Αθήνας, Γιάννης Τασιούλας, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι για τους εργαζόμενους «ο συντονισμός της δράσης, η ταξική ενότητα και η αλληλεγγύη είναι ο δρόμος που θα φέρει σίγουρα αποτελέσματα».

Ακολουθεί δυναμική πορεία με παλμό και συνθήματα καθ' όλη τη διάρκειά της. Πρώτη στάση των απεργών τα γραφεία της Ενωσης των κατασκευαστών, στην οδό Πινδάρου. Σε συνάντηση με τους συνδικαλιστές, οι εργοδότες λένε ότι δεν έχουν συνεννοηθεί και θα καταθέσουν πρόταση για τη ΣΣΕ τις επόμενες μέρες.

«Οι εργοδότες σαφώς και έχουν συνεννοηθεί. Εχουν συνεννοηθεί με τον ΣΕΒ, την κυβέρνηση και όλους αυτούς που θέλουν την υποταγή της εργατικής τάξης», σημειώνει ο Γ. Πάσουλας, πρόεδρος της κλαδικής Ομοσπονδίας, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους μετά τη συνάντηση. «Απαντάμε στους εργοδότες ότι θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω», συμπληρώνει.

Επόμενος σταθμός, τα γραφεία του ΣΕΒ, όπου γίνεται συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών με εκπροσώπους του Συνδέσμου. Η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα που είχαν καταθέσει μόλις λίγο νωρίτερα οι βιομήχανοι (που τις προηγούμενες μέρες αρνούνταν), πιεσμένοι από την αγωνιστική κλιμάκωση. Οι εργοδότες χαρακτήρισαν «υπερβολικά» τα αιτήματα των εργαζομένων και ορίστηκε νέα συνάντηση την Παρασκευή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ