ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
Πιέσεις για λύση μέχρι το χειμώνα

Τις αμερικανικές απαιτήσεις για γρήγορη διευθέτηση μετέφερε στην Αθήνα ο διαμεσολαβητής Μ. Νίμιτς

Τις αμερικανικές απαιτήσεις για διευθέτηση του προβλήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ μέχρι τον ερχόμενο χειμώνα, προκειμένου αυτή η χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, μετέφερε σε Αθήνα και Σκόπια ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαμεσολαβητής προτείνει το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ως διεθνή ονομασία αυτής της χώρας. Η λύση αυτή έχει γίνει γίνει αποδεκτή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και από τις δύο πλευρές. Αγκάθι, ωστόσο, παραμένει το εύρος της χρήσης της προτεινόμενης ονομασίας. Η ελληνική πλευρά υπογραμμίζει πως η ονομασία πρέπει να ισχύει έναντι όλων των σχέσεων του κράτους. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επιδιώκει η νέα ονομασία να ισχύει μόνο για τις σχέσεις της χώρας με την Ελλάδα.

Χτες ο Μ. Νίμιτς συναντήθηκε στην Αθήνα με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Στόχος της συνάντησης, όπως διατυπώθηκε στις δηλώσεις, ήταν «η αναθέρμανση της διαδικασίας για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ».

Ο διαμεσολαβητής εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πιθανότητα να εξευρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας. Ταυτόχρονα, αρνήθηκε την ύπαρξη χρονοδιαγράμματος. «Δεν πιστεύω σε προθεσμίες», τόνισε και πρόσθεσε: «Υπάρχει ισχυρή βούληση και από τις δύο πλευρές για εξεύρεση λύσης, πιστεύω στις συνομιλίες για μία λύση προς αμοιβαίο όφελος, πιστεύω ότι είμαστε πολύ πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης, γι' αυτό είμαι και πιο αισιόδοξος από πριν».

Εξερχόμενος από το γραφείο της υπουργού, είπε ότι προσκόμισε ιδέες που συνιστούν μικρές αλλαγές στην πρόταση του Οκτώβρη, η οποία περιελάμβανε το όνομα «Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας». Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα, ο Νίμιτς είπε πως «η Αθήνα και τα Σκόπια θα μελετήσουν τις ιδέες μου και εγώ θα είμαι σε επαφή με όλες τις πλευρές». Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι κοινός παρονομαστής είναι «η αμοιβαία επιθυμία προκειμένου να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και οι σχέσεις των χωρών της ΝΑ Ευρώπης».

Η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, αναμένεται να ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, την ερχόμενη Πέμπτη.

Στη συνέχεια, ο Μάθιου Νίμιτς συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. «Εγινε μια καλή συζήτηση», είπε αμέσως μετά στους δημοσιογράφους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, ερωτηθείς εάν συμμερίζεται την αισιοδοξία του κ. Νίμιτς, είπε ότι «από τη δική μας πλευρά έχουμε κάνει εποικοδομητικές κινήσεις και βήματα και απομένει τώρα να ανταποκριθεί η γείτονα χώρα και να παίξει το δικό της ρόλο σε αυτή τη διαπραγμάτευση».

ΠΑΣΟΚ
«Ναι» στην αντιλαϊκή πολιτική αλλά με... σχέδιο

Η δικομματική «κοκορομαχία» για τα παντός είδους σκάνδαλα καλά κρατεί, με στόχο τον αποπροσανατολισμό της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων απ' την προώθηση με δικομματική συναίνεση σωρείας μέτρων σε βάρος εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Το ΠΑΣΟΚ επανήλθε με την πρότασή του για ευνοϊκή μεταχείριση εμπλεκόμενων σε υποθέσεις όπως αυτή της ΖΗΜΕΝΣ ώστε να διευκολύνονται να καταθέσουν, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι δεν την αποδέχεται γιατί κάτι την «φοβίζει» και συμπληρώνοντας ότι η πρότασή του αφορά «και τις υποθέσεις του Βατοπεδίου, των ομολόγων, των υποκλοπών, των άγονων γραμμών».

Την ίδια στιγμή, ενδύεται τον μανδύα του υπερασπιστή των φτωχών και αδυνάτων, παρότι όταν η συζήτηση έρχεται στο δια ταύτα, αδυνατεί να κρύψει πως ασπάζεται την ίδια αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ. Ετσι, χτες την κατήγγειλε πως «δεν έχει σχέδιο», παρά τα τόσα αντιλαϊκά σχέδιά της που ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Ακόμα πως ετοιμάζει νέο πακέτο μέτρων και διαρθρωτικές αλλαγές, δηλαδή ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στο ωράριο εργασίας που θα δυσκολέψουν τη ζωή των εργαζομένων. Κι αυτό όταν και το ίδιο κλίνει σε όλες τις πτώσεις την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών, προσπερνώντας πως τα αντιλαϊκά μέτρα της ΝΔ επεκτείνουν αυτά που το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση νομοθέτησε.

Αλλωστε, σχέδιο για αντιλαϊκές διαρθρωτικές αλλαγές υποκρύπτει η υιοθέτηση από μέρους του ΠΑΣΟΚ σαν ανάγκη και υποχρέωση της χώρας να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο χτες «για την εκπλήρωση της υποχρέωσης της χώρας μας να κατεβάσει το έλλειμμα κάτω από το 3%», αντιπαρατιθέμενος με τη ΝΔ ως προς το χρονοδιάγραμμα που για το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να είναι μακρύτερο, πέραν δηλαδή του 2010.

Ενδεικτική είναι η χτεσινή τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ για το προετοιμαζόμενο πετσόκομμα των Βαριών κι Ανθυγιεινών. Σχολίασε λοιπόν: «Μετά από απραξία πέντε ετών, ανακοινώνουν, έτσι χωρίς σχέδιο, αλλαγές στα Βαρέα και Ανθυγιεινά...»! Το ζήτημα δηλαδή για το ΠΑΣΟΚ είναι ότι οι αντιασφαλιστικές ανατροπές, που επί των ημερών του δρομολογήθηκαν, θα γίνουν χωρίς σχέδιο ενώ το ίδιο θα τις κάνει αλλά με σχέδιο και «επεξεργασμένη και εμπεριστατωμένη πρόταση» την οποία - όπως είπε - δεν διαθέτει η κυβέρνηση. Ακόμα, έκανε λόγο για «κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων που οδήγησε σε απόγνωση τους συνταξιούχους» έργο για το οποίο το ΠΑΣΟΚ επίσης παριστάνει πως δεν ξέρει τίποτα.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Διεργασιών κι αντιπαραθέσεων συνέχεια...

Στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ παραπέμπεται το κείμενο το οποίο επεξεργάστηκε η διατασική επιτροπή για την «πολιτική συνεννόηση», που αν και σε μεγάλο βαθμό διαμορφώθηκε συναινετικά, σε ορισμένα σημεία δε στάθηκε δυνατό να συμφωνήσουν όλοι, όπως στο τι θα κάνει ο ΣΥΝ στην περίπτωση μη αυτοδύναμης κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές αλλά και σε ορισμένα τεχνικής φύσεως ζητήματα για τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως έγινε γνωστό, η «Ανανεωτική Πτέρυγα» προτίθεται να καταθέσει στην ΚΠΕ που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο ξεχωριστό κείμενο για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, ένα απ' τα πέντε ζητήματα για τα οποία επιδιώχθηκε συναίνεση στη διατασική επιτροπή, που ωστόσο όπως λέγεται «δεν αποτελεί αγκάθι» στην προσπάθεια συναίνεσης. Στην ΠΓ σήμερα θα γίνει μια ύστατη προσπάθεια για ένα ενιαίο κείμενο και, σε περίπτωση που δεν αποδώσει, τότε δε θα πρέπει να αποκλείεται η προσφυγή σε έκτακτο συνέδριο το Φθινόπωρο.

Προχτές πάντως, μια εν κρυπτώ συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ «υπενθύμισε» στην ηγεσία του ΣΥΝ πού βρίσκεται το κέντρο των αποφάσεων και ποιος είναι επικεφαλής. Αλλωστε, η αντιπαράθεση καλά κρατεί ανάμεσα στον ΣΥΝ και σε άλλες συνιστώσες. Είναι ενδεικτική η αρθρογραφία στην εφημερίδα της ΚΟΕ, όπου μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για «επιθέσεις που δέχεται εκ των έσω» ο Αλ. Αλαβάνος, επικρίνονται «στελέχη του Ρεύματος και της ηγεσίας του ΣΥΝ, που αγκαζέ με την Ανανεωτική Πτέρυγα διαφυλάττουν το "κόμμα" από τις απόπειρες διάλυσής του». Καταγγέλεται ο ΣΥΝ για «βεβαιότητα ότι ο Αλαβάνος θα φανεί "συνεπής" και θα παραιτηθεί (τα "Αλέκο, μην παραιτείσαι" ήταν τυπικά)» και πως ο ΣΥΡΙΖΑ «κινδυνεύει περισσότερο από τους ηγεμονισμούς και χειρισμούς του ΣΥΝ» που «ενιαία πλέον τορπιλίζει την ενότητα - για να λύσει η σημερινή ηγεσία τους λογαριασμούς της με τον Αλαβάνο».

Στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται η εισήγηση του Γ. Θεωνά (ΚΕΔΑ) στην τελευταία συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ όπου κατήγγειλε «προσπάθεια από πλευράς ΣΥΝ να δικαιολογηθούν εκ των υστέρων αυθαίρετες επιλογές σχετικά με την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου κλήθηκε χτες να σχολιάσει την πρόταση του Φ. Κουβέλη για συγκρότηση κοινού μετώπου για θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας, και δήλωσε: «Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε οποιεσδήποτε προτάσεις εκπορεύονται από τον προοδευτικό χώρο, για μια ευρύτερη συζήτηση και για προγραμματικές συγκλίσεις γύρω από όλα τα θέματα. Η λαθρομετανάστευση θα μπορούσε να είναι ένα από αυτά. Εχουμε βάλει κι εμείς στο τραπέζι πολλά άλλα».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ