Αναλυτικά, περιλαμβάνει: (13/7) 9.30 πμ - 2 μμ, Πολιτιστικό Κέντρο Συλλόγου: Εργαστήρι Κιθάρας - σεμινάρια με την Εύα Φάμπα. 8.30 μμ, Βίλα Βικτώρια: επίσημη έναρξη του 3ου φεστιβάλ - συναυλία των Imre Bojtar (όμποε) και Εύας Φάμπα (κιθάρα) σε έργα των G. P. Telemann, Fr. Tarrega, J. B. Loeillet, P. Locatelli και Δημ. Φάμπα. Συναυλία με το μουσικό σύνολο «Graviton» σε δικά τους τραγούδια. (14/7) 9.30 πμ - 2 μμ, Πολιτιστικό Κέντρο Συλλόγου: Εργαστήρι Κιθάρας - σεμινάρια με την Εύα Φάμπα. 7 μμ, Πολιτιστικό Κέντρο: Διάλεξη του Γιώργου Μαυροειδή για τον «Francisco Tarrega». 8.30 μμ, Αρχοντικό Παρίση: Συναυλία με το ντούο Valentin και Milena Valchev, σε έργα των:Castelnuovo - Tedesco, A. Vivaldi, C. Machado, N. Koshkin, M. D. Pujol και Δημ. Φάμπα. Ρεσιτάλ κιθάρας του Αγγελου Αγκυρανόπουλου με έργα των: Giuliani, Malats, Albeniz, Δ. Νικητού, Δημ. Φάμπα. Συναυλία των Γιώργου Ζήφκου και Δήμου Βουγιούκα (ακορντεόν και πιάνο), σε μουσική των Piazzola, Rodriguez, Monti, Μ. Χατζηδάκι κ.ά. (15/7) 9.30 πμ - 2 μμ, Πολιτιστικό Κέντρο Συλλόγου: Εργαστήρι κιθάρας - σεμινάρια με την Εύα Φάμπα. 8 μμ, Αρχοντικό Παρίση: Συναυλία με νέους κιθαρίστες που συμμετείχαν στο σεμινάριο. Ρεσιτάλ του Carlos Dorado, με δικές του συνθέσεις, επηρεασμένες από το αργεντίνικο τάνγκο και την τζαζ. Συναυλία με τον Γιώργο Μαυροειδή.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας καθιερώνει ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για νέους δημιουργούς, προκειμένου να φέρει σε επαφή τους νέους κινηματογραφιστές και κινηματογραφόφιλους με την ταινία μικρού μήκους. Το «Dramamini-talentcampus» θα περιλάβει πρωτότυπες και ζωντανές εκδηλώσεις, με δημιουργούς από όλον τον κόσμο, εντάσσοντάς τους σε μια διαδραστική εκπαιδευτική διαδικασία. Θα γίνει σεμινάριο, με τους Βαρβάρα Δούκα - Στάθη Παρασκευόπουλο, με θέμα ««Απ' τη μικρή ιδέα στη μεγάλη οθόνη» (πώς μια αξιόλογη ιδέα γίνεται ταινία). Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν μια ιδέα ή ένα έτοιμο σενάριο, ανεξαρτήτως μήκους ή είδους, και αντοχές να το αλλάξουν πολλές φορές μέσα στη διάρκεια μιας μέρας.
Με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Λεόν Χέρμπερτ θα πραγματοποιηθεί, επί τόπου, μία μικρού μήκους ταινία, με θέμα: «Ενας ξένος στη Δράμα». Στο θέμα θα κυριαρχεί η πόλη της Δράμας, το στοιχείο του ξένου, και είναι ελεύθερο στη φαντασία των συμμετεχόντων. Οσοι επιλεγούν στο εργαστήριο θα πρέπει να συμμετέχουν σε όλες τις θέσεις ενός συνεργείου, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του φεστιβάλ.
Τα δύο παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα θα πλαισιωθούν από master classes Ελλήνων και ξένων από το χώρο του σινεμά.
Αιτήσεις και κατάθεση σεναρίου για το «Astranger in Drama» μέχρι τις 31/7/2009. Οι ιδέες και τα βιογραφικά πρέπει να αποσταλούν στα γραφεία του Φεστιβάλ Δράμας (ηλεκτρονικά: kinfest@dra.forthnet.gr ή ταχυδρομικά: Εμμ. Μπενάκη 71, 106 81 Αθήνα). Πληροφορίες: Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, Σοφία Γεωργιάδου (συντονίστρια προγράμματος) kinfest@dra.forthnet.gr, www.dramafilmfestival.gr. Τηλ.: 210-3300309, 210- 3302818. Δράμα: Αγίας Βαρβάρας 9, 66100 Δράμα. Τηλ.: 25210 47575, Fax: 25210 33526. Αθήνα: Εμμ. Μπενάκη 71 10681 Αθήνα Τηλ.: 210 3300309 Fax: 210 3302818. www.dramafilmfestival.gr - Email: kinfest@dra.forthnet.gr.
«Λυσιστράτη» με τον Θύμιο Καρακατσάνη |
Με τις «Χοηφόρες» του Αισχύλου από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας - «Θεσσαλικό Θέατρο», σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, εγκαινιάστηκε το «Θέατρο των Τεμπών» (1.000 θέσεων) που κατασκεύασε η Νομαρχία Λάρισας στην έξοδο της Κοιλάδας των Τεμπών. Βάση για την κατασκευή του θεάτρου αποτέλεσε παλιό κτίσμα λατομείου που βρισκόταν εκεί, το οποίο μετατράπηκε σε μεγάλο τριώροφο κτίριο, με εκθεσιακό και συνεδριακό χώρο και καμαρίνια, ενώ υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης του κτιρίου και το χειμώνα. Η σκηνή του θεάτρου κατασκευάστηκε με τρόπο που να καλύπτει και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες (συναυλίες, εκθέσεις, ομιλίες κλπ). Το κτίριο διαθέτει και πάρκινγκ.
Η Ενωση Σκηνοθετών - Παραγωγών Κινηματογράφου (ΕΣΠΚ), με επιστολή της στα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ της Αθήνας, «Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου» και «Νύχτες πρεμιέρας», τα οποία περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους αρκετές ελληνικές ταινίες και αφιερώματα σε Ελληνες της διασποράς, προτείνει να συμπεριληφθούν και ελληνικές ταινίες στα διαγωνιστικά τμήματα των δύο φεστιβάλ. «Μια τέτοια συμμετοχή θα αναβαθμίσει τα ίδια τα προγράμματα, θα δώσει επιπλέον κίνητρα στους σινεφίλ που τα παρακολουθούν και θα φέρει πιο κοντά την ελληνική ταινία στο κοινό της», τονίζει στην επιστολή της η ΕΣΠΚ.
Στα πλαίσια του 5ου Φεστιβάλ Αιγαίου 2009, στην Ερμούπολη της Σύρου, σήμερα, αύριο και το Σαββάτο, στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων», έξι σολίστ από το Μπαλέτο της Οπερας της Βιέννης θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με αποσπάσματα από τη «Λίμνη των κύκνων», τον «Κουρσάρο», αλλά και σύγχρονα κομμάτια, όπως το «Voyage», σε χορογραφία Ρενάτο Ζανέλα, η «Αννα Καρένινα» σε χορογραφία Μπόρις Αιφμαν, αλλά και σε παγκόσμια πρώτη τη νέα χορογραφία του σπουδαίου Ιταλού χορογράφου Ρενάτο Ζανέλα, βασισμένη στο μπαλέτο «Ζορμπάς» του Μ. Θεοδωράκη.