ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούλη 2009
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Δυναμική παρέμβαση ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία

Κινητοποίηση σε κατάστημα του Σκλαβενίτη, όπου η εργοδοσία έχει εγκαταστήσει διάφορα χαφιεδοσυστήματα, οργάνωσε χτες το ταξικό σωματείο

Από τη χτεσινή παρέμβαση στο κατάστημα του Πειραιά
Από τη χτεσινή παρέμβαση στο κατάστημα του Πειραιά
Συμβολική «εισβολή» και κατάληψη στο σούπερ μάρκετ της αλυσίδας ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ που βρίσκεται στην 2ας Μεραρχίας του Πειραιά, έγινε χτες το απόγευμα από συνδικαλιστές και εργαζόμενους των ταξικών δυνάμεων, απαιτώντας να ξηλωθούν τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης που έχει εγκαταστήσει η εργοδοσία μέσα στον εργασιακό χώρο (κάμερες και άλλα), εντείνοντας το κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων. Την κινητοποίηση οργάνωσε ο ταξικός Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά, έχοντας στο πλευρό του δυνάμεις από ταξικά συνδικάτα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Γραμματείας Πειραιά του ΠΑΜΕ.

Το πρώτο ραντεβού της καλά οργανωμένης κινητοποίησης αρχικά ήταν στο Εργατικό Κέντρο της περιοχής. Το δεύτερο, λίγα μέτρα μακριά από το κατάστημα, στην πλατεία Τερψιθέας. Με μια αιφνιδιαστική κίνηση οι εργαζόμενοι βρέθηκαν μπροστά στην είσοδο του σούπερ μάρκετ όπου και ξετύλιξαν το πανό που ανέγραφε: «Ο χαφιεδισμός δε θα περάσει». Μία ομάδα «εισέβαλε» στο κατάστημα και άρχισε να καλύπτει τις κάμερες με μαύρες σακούλες. Ταυτόχρονα, τα συνθήματα «η τρομοκρατία δε θα περάσει των εργατών η πάλη θα τη σπάσει» και «εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη» δονούσαν συνεχώς την ατμόσφαιρα. Συνδικαλιστές της ταξικής εργατικής οργάνωσης των εμποροϋπαλλήλων του Πειραιά, ενημέρωναν με ανακοίνωση και συζήτηση τους πελάτες, πολλοί από τους οποίους έδωσαν συγχαρητήρια.

Αντιπροσωπεία του Συνδέσμου συναντήθηκε με το διευθυντή του καταστήματος, τονίζοντας ότι η κινητοποίηση αυτή ήταν απλώς μια προειδοποίηση. Αν άμεσα δεν ξηλωθούν τα χαφιεδοσυστήματα η απάντηση θα είναι πιο δυναμική. Η πρόεδρος του Συνδέσμου Κούλα Κυριακοπούλουν μιλώντας από την ντουντούκα στους εργαζόμενους ανέφερε ότι «η εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων στους χώρους δουλειάς με το πρόσχημα της ασφάλειας γίνεται για να επιβληθεί κλίμα τρομοκρατίας, να ελέγχεται, να εντείνεται η εντατικοποίηση, να παρακολουθείται η συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων», ειδικά αυτήν την περίοδο που απαιτείται ανάπτυξη του εργατικού κινήματος ενάντια στην αντεργατική έφοδο που έχουν εξαπολύσει το κεφάλαιο, η ΕΕ και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι. Επισήμανε ότι η χτεσινή κινητοποίηση ήταν η αρχή και ότι εντάσσεται στη «μάχη που δίνει το ΠΑΜΕ για την κατάργηση όλων των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής στους χώρους δουλειάς».

Στάση εργασίας για την απόλυση

Εν τω μεταξύ, στάση εργασίας από τις 8 έως τις 12 το μεσημέρι έχει κηρύξει για την Παρασκευή το Συνδικάτο εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Πειραιά στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής Λαζαρίδη στο Μοσχάτο, απαιτώντας να ακυρωθεί η καταχρηστική απόλυση της Τασίας Παππά, η οποία είναι μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου.

Η συνδικαλίστρια απολύθηκε, επειδή αρνήθηκε την περικοπή του εργάσιμου χρόνου εργασίας από την εργοδοσία και απαίτησε ως όφειλε την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Οπως αναφέρει το συνδικάτο, σε ανακοίνωσή του, η Επιθεώρηση Εργασίας «είχε ενημερωθεί από τη συνδικαλίστρια με καταγγελία ότι αν δεν δεχθεί τη μείωση του εργάσιμου χρόνου εργασίας σε 3 μέρες απειλείται με απόλυση». Ωστόσο - συμπληρώνει - «ο εργοδότης αφού ήρθε σε συνεννόηση με την Επιθεώρηση, όπως ο ίδιος είπε, προχώρησε σε απόλυσή της». «Ο έλεγχος που απαίτησε το Συνδικάτο - συνεχίζει η ανακοίνωση - στο χώρο εργασίας μαζί με την Επιθεώρηση, ήταν: "ελάτε σας περιμέναμε"». Οσο για το υπουργείο Απασχόλησης, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του Συνδικάτου αρνείται να ορίσει τριμερή συνάντηση.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ
Αντέδρασαν μαζικά στο παιχνίδι με τα λεφτά του Ταμείου τους

Με τρίωρο αποκλεισμό του κτιρίου της Τράπεζας Αττικής μπλόκαραν την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που θα υποθηκεύσει ακόμη περισσότερο τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα

Με μια μαζική συγκέντρωση και τρίωρο συμβολικό αποκλεισμό του κτιρίου της Τράπεζας Αττικής στο ύψος της Ακαδημίας 55 στην Αθήνα, χτες το μεσημέρι, οι μηχανικοί διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στη νέα απειλή που σηματοδοτεί για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, της οποίας βασικός μέτοχος είναι το Ταμείο τους (πρώην ΤΣΜΕΔΕ και νυν Τομέας του ΕΤΑΑ). Με την κινητοποίησή τους αυτή οι μηχανικοί μπλόκαραν την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας που επρόκειτο να γίνει στις 2.30 μ.μ. με αποκλειστικό θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, κατά 152 εκατ. ευρώ περίπου.

Με συνθήματα όπως «Μ' αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση» και «Με τα λεφτά του ΤΣΜΕΔΕ, δικές μας εισφορές, στη Σοφοκλέους παίζουνε οι καπιταλιστές», οι συγκεντρωμένοι δήλωσαν την απόλυτη αντίθεσή τους στην εξέλιξη αυτή που αποτελεί ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της ληστείας των αποθεματικών του Ταμείου τους και της κατεδάφισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων μηχανικών προς όφελος της κερδοφορίας της Τράπεζας Αττικής.

Επίσης, με το σύνθημα «Αγώνας μαζικός, αγώνας διαρκείας, ενάντια στα σχέδια ΤΕΕ - ολιγαρχίας», εξέφρασαν την έντονη αποδοκιμασία τους και προς την ηγεσία του ΤΕΕ, η οποία συναινεί στους αντιλαϊκούς αυτούς σχεδιασμούς.

«Στην περίπτωση του πρώην ΤΣΜΕΔΕ και νυν ΕΤΑΑ αποτυπώνεται με σαφήνεια το πού οδηγεί τα Ταμεία η αντιασφαλιστική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει με συνέπεια η κυβέρνηση, τονίζει στον "Ρ" ο Τσιμπουκάκης Ηλίας εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ στο ΔΣ του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Αφού με προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές, μειώθηκε η κρατική και εργοδοτική εισφορά και προχώρησε η ενοποίηση των Ταμείων, τώρα γίνεται το επόμενο βήμα για τη ληστεία των αποθεματικών. Το ΤΣΜΕΔΕ "επενδύει" περίπου 63 εκατομμύρια Ευρώ για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής της οποίας είναι βασικός μέτοχος. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ που προώθησαν ενεργά αυτήν την πολιτική ως ηγεσία του ΤΕΕ από κοινού με τις δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Η ΕΣΑΚ Μισθωτών Τεχνικών μετά τη σημερινή συμβολική κατάληψη σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για αντεπίθεση διαρκείας των εργαζόμενων μηχανικών».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ: Παρέμβαση στο ξενοδοχείο «ΛΟΥΗΣ ΖΑΝΤΕ ΜΠΗΤΣ» πραγματοποίησε το ταξικό Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, σερβιτόρων και εργατών ξενοδοχείων Ζακύνθου, απαιτώντας να σταματήσουν άμεσα οι συνθήκες εξάντλησης μέσα στις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι. Οι καμαριέρες φτάνουν να καθαρίζουν καθημερινά από 20 μέχρι και 40 δωμάτια (σε μέρες αναχωρήσεων). Η απάντηση ήταν ότι αυτή είναι η απόφαση της εταιρείας και δεν αλλάζει.

«ΕΛΤΕΡ ΑΕ»: Σε επίσχεση εργασίας βρίσκονται από την Τρίτη οι περίπου 20 εργαζόμενοι στο φράγμα «ΑΧΕΙΡΩΝ» της Αιτωλοακαρνανίας που κατασκευάζει η εταιρεία «ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ» διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται από τον μήνα Μάη.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΖΩΝΗ ΣΙΝΔΟΥ: Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι της «ΑΜΑΣΑ» και της «PILUX», διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία. Χτες στη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης που έγινε στην επιθεώρηση εργασίας, ο εργοδότης της «PILUX» δήλωσε ότι προτίθεται να εξοφλήσει τα δεδουλευμένα 6 μηνών που οφείλει στους εργαζόμενους, τον επόμενο Οκτώβρη. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν την ποινική δίωξη του εργοδότη.

ΟΤΕ: 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ στη Νοτιοδυτική Ελλάδα. Η απεργία εντάσσεται στο πλαίσιο των περιφερειακών απεργιακών κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η ΟΜΕ ΟΤΕ. Η επόμενη περιφερειακή απεργία έχει προγραμματιστεί για τις 16 Ιούλη στην Περιφέρεια Κρήτης και Νήσων.

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ: Την ολόπλευρη στήριξη του Κόμματος στους εργαζόμενους του Κέντρου Υγείας Ορεστιάδας που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, μεταφέρει με ανακοίνωσή της η Αχτιδική Επιτροπή βορείου Εβρου του ΚΚΕ και μαζί τους διεκδικεί τον άμεσο διορισμό του απαραίτητου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, με μόνιμη και σταθερή εργασία, σύγχρονες υποδομές και εξοπλιστικά μέσα για να αντιμετωπίζονται με επάρκεια όλες οι ανάγκες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ