ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Ιούλη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΩΝ ΘΡΙΑΣΙΟΥ
«Υπόθεση του λαού η προστασία του περιβάλλοντος»

Η ΠΕΤΡΟΛΑ προχωρά ακάθεκτη στην επέκταση, με τη στήριξη κυβέρνησης, Νομαρχίας και Δήμων

Κάλεσμα για γενικό ξεσηκωμό απευθύνει σε εργαζόμενους, νεολαία και κατοίκους του Θριασίου το «Συντονιστικό Φορέων Θριασίου για το περιβάλλον ενάντια στην ασυδοσία των βιομηχάνων», ώστε να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν να φύγει το διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ από την περιοχή.

Σε σχετική του ανακοίνωση, το Συντονιστικό επισημαίνει ο όμιλος Λάτση, προχωρά ακάθεκτος στις επεκτάσεις και την κατασκευή των νέων διυλιστηρίων της πρώην «ΠΕΤΡΟΛΑ», σήμερα ΕΛ.ΠΕ., καθώς με τη στήριξη της κυβέρνησης, κατάφερε να κερδίσει στα δικαστήρια τα οποία απέρριψαν την προσφυγή Δήμων και Νομαρχίας.

Το παραπάνω γεγονός, συμπληρώνει το Συντονιστικό, γνώριζαν ο Νομάρχης Δυτικής Αττικής και οι Δήμαρχοι του Θριασίου, που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αλλά και τα στελέχη της Επιτροπής Αγώνα. «Προσέφυγαν όμως στα δικαστήρια, για να παραπλανήσουν το λαό και τους εργαζόμενους, αλλά και να καλύψουν τη συνενοχή και στήριξή τους στις επιλογές των μεγαλοεπιχειρηματιών, που οδηγούν στην παραπέρα καταστροφή του περιβάλλοντος στο Θριάσιο», τονίζει.

Με την τακτική τους - καταγγέλλει - λειτούργησαν ως «πέμπτη φάλαγγα» για το κίνημα. Χτύπησαν τους αγώνες και αποπροσανατόλισαν το λαό, στηρίζοντας τα σχέδια των βιομηχάνων στην περιοχή καθώς μέχρι να πάνε στα δικαστήρια:

  • Ο Νομάρχης υπέγραψε την άδεια κατεδάφισης των παλαιών κτιρίων, δημιουργώντας προϋποθέσεις διαμόρφωσης του χώρου των επεκτάσεων.
  • Ο Δήμος Ελευσίνας, με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, χαρακτήρισε ολόκληρη την περιοχή βιομηχανική, χωρίς να καθορίζει νησίδα ασφαλείας πρασίνου μεταξύ ΠΕΤΡΟΛΑ και ΠΥΡΚΑΛ, διευκολύνοντας έτσι τις επεκτάσεις.
  • Ο Δήμος Ελευσίνας δέχτηκε οικόπεδο δωρεά από ΠΕΤΡΟΛΑ και Ναυπηγεία Ελευσίνας, προκειμένου να στήσει εργοστάσιο ανακύκλωσης.
  • Ο Δήμος Ελευσίνας δέχεται «χορηγίες» για τις εκδηλώσεις των «Αισχυλείων» από όλα τα μεγάλα συμφέροντα στην περιοχή (ΤΙΤΑΝ, Αγγελόπουλος, Λάτσης κ.λ.π.), αναγορεύοντας τους καταστροφείς σε «χορηγούς» και «ευεργέτες».
  • Ο Δήμος Ελευσίνας δέχτηκε το ΤΙΤΑΝ να αναλάβει το φωτισμό των αρχαιοτήτων και την κατασκευή Πολιτιστικού Κέντρου, με την προϋπόθεση το όνομα του ιδρυτή του εργοστασίου κ. Κανελλόπουλου να αναφέρεται και στις δύο χορηγίες.

«Το Συντονιστικό Φορέων Θριασίου ήταν αντίθετο στην τακτική και τις επιλογές των Δήμων και της Επιτροπής Αγώνα και επιβεβαιώθηκε με τραγικό τρόπο. Αποδείχτηκε ότι δεν μπορούν αυτοί που στηρίζουν τις επιλογές του κεφαλαίου και θεωρούν "πανάκεια" τη συνεργασία Λάτση, Αγγελόπουλου, Κανελλόπουλου και των άλλων βιομηχάνων, να αγωνιστούν για την προστασία του περιβάλλοντος στο Θριάσιο», τονίζει στην ανακοίνωση.

Καταλήγοντας το Συντονιστικό ξεκαθαρίζει ότι «θα μπει μπροστά στην υπόθεση της ενημέρωσης του λαού. Γιατί γνωρίζει ότι για να ανατραπούν τα σχέδια των βιομηχάνων, πρέπει πριν απ' όλα ο αγώνας για την προστασία του περιβάλλοντος να γίνει υπόθεση των εργαζομένων, της νεολαίας, των σωματείων και συνολικά του λαού της περιοχής».

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Στα βήματα των μαχητών του ΔΣΕ

Εκδηλώσεις - οδοιπορικό στο Γράμμο το τετραήμερο 9 - 12 Ιούλη

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν, από αύριο Πέμπτη 9.7.09 έως την Κυριακή 12.7.09, εκδηλώσεις αφιερωμένες στα 60 χρόνια από τη λήξη της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ και την έναρξη της πολιτικής προσφυγιάς.

Αύριο Πέμπτη, 9 Ιούλη, οι συμμετέχοντες θα μεταβούν, από την Αθήνα στη Ραχούλα - Αϊ Λιά, όπου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στον τάφο του σ. Χαρίλαου Φλωράκη. Προορισμός, το βράδυ, η Καστοριά, απ' όπου, μεθαύριο την Παρασκευή 10 Ιούλη, θα γίνει ξενάγηση στο Γράμμο από τον μαχητή του ΔΣΕ Γ. Κατσή. Διανυκτέρευση στην Καστοριά.

Το Σάββατο, 11 Ιούλη, θα γίνει επίσκεψη στη Φλώρινα και κατάθεση στεφάνου στον ομαδικό τάφο των μαχητών του ΔΣΕ. Μετά την εκδήλωση, αναχώρηση για Πρέσπες. Στην επιστροφή, επίσκεψη στο 18ο αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ στο Νεστόριο.

Την Κυριακή, 12 Ιούλη, αναχώρηση από Καστοριά για Λυκόρραχη, όπου το μνημείο του ΔΣΕ. Συμμετοχή στην κεντρική εκδήλωση της ΚΝΕ όπου θα μιλήσει ο Δ. Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μετά την εκδήλωση, επιστροφή στην Αθήνα.

Τηλέφωνα για συμμετοχή: 210. 8225.407, 210.8831.368 και κιν. 697.7453.200.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ έγιναν χτες βράδυ στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ αναρχικών και της Αστυνομίας μετά από συγκέντρωση στην Ομόνοια για το μεταναστευτικό. Οσοι συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια επιχείρησαν να πάνε στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, αλλά στην οδό Κοδριγκτώνος πριν την Αχαρνών συνάντησαν δυνάμεις της Αστυνομίας, αλλά και «αγανακτισμένους πολίτες», με αποτέλεσμα να σημειωθούν μικρής έκτασης επεισόδια με ανταλλαγή μολότοφ, χημικών και εκατέρωθεν λιθοβολισμούς. Στη συνέχεια, οι αναρχικοί πήγαν στην ΑΣΟΕΕ και για μια ώρα περίπου έστησαν πρόχειρα οδοφράγματα και άναψαν φωτιές, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Πατησίων.

ΣΕΙΣΜΟΣ: Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε χτες τα ξημερώματα με επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης. Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στο νησί, αλλά δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ: Σε εξέλιξη ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στη θέση Πετσοφά του Δήμου Καλλονής Λέσβου. Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες με εννέα οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: Είκοσι έξι μετανάστες από το Αφγανιστάν και το Μιανμάρ που μετέφεραν δύο Ουκρανοί δουλέμποροι με ιστιοφόρο, συνελήφθησαν από λιμενικές και αστυνομικές αρχές στον Αγιόκαμπο Λάρισας.

Στερνό αντίο στον Κώστα Χειμωνίδη

Ο Κώστας Χειμωνίδης, ένας μεγάλος άνθρωπος, αθλητής, δάσκαλος, αγωνιστής, έφυγε από τη ζωή, χτες τα ξημερώματα, στα 73 του χρόνια. Η κηδεία του πρώην πρωταθλητή του στίβου στο ύψος και ομοσπονδιακού προπονητή, έγινε χτες το απόγευμα στην Καστανιά Ημαθίας, παρουσία συγγενών και φίλων, πολλών αθλητών.

Ο Κώστας Χειμωνίδης, υπήρξε σε όλο του το βίο υπόδειγμα ανθρώπου, αγωνιστή, δασκάλου. Κοινωνικός αγωνιστής για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, διώχθηκε από τη δικτατορία των συνταγματαρχών. Υπήρξε πολυτάλαντος αθλητής και έγραψε το δικό του αξιόλογο κομμάτι στην αθλητική ιστορία της χώρας μας. Στην πολύχρονη εκπαιδευτική και προπονητική του προσφορά, ανέδειξε πληθώρα αθλητών διεθνούς επιπέδου, μα πάνω απ' όλα, δίδαξε ήθος και στάση ζωής στους μαθητές και τους αθλητές του. Συμμετείχε ως υποψήφιος με το ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές του 1993 και παρέμεινε δραστήριος οπαδός του Κόμματος μέχρι το τέλος της ζωής του.

Ο Κώστας Χειμωνίδης αφιερώθηκε στον κλασικό αθλητισμό και τα άλματα. Ηταν ο πρώτος Ελληνας αθλητής που υπερέβη τα 2 μέτρα στο αγώνισμα του ύψους, υιοθετώντας την τακτική Μπρούμελ στο αγώνισμα, ενώ ανέδειξε μια ολόκληρη σειρά πρωταθλητών στο ίδιο αγώνισμα, όπως τον Βασίλη Παπαδημητρίου και τον Γιώργο Οικονόμου. Ηταν αθλητής του ΠΑΟΚ, στον οποίο μεταγράφηκε το 1965 από την ΑΕΚ, όπου αγωνίστηκε για μικρό χρονικό διάστημα.

Σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία και έγινε γυμναστής και αργότερα προπονητής. Εκτελούσε χρέη ομοσπονδιακού τεχνικού μέχρι πριν από δύο χρόνια, όταν και προσεβλήθη από την επάρατο νόσο. Αφησε πίσω του αξιόλογο συγγραφικό έργο.

Τα συλλυπητήριά της στους οικείους του, για το θάνατο του Κώστα Χειμωνίδη, εκφράζει η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Εκδήλωση τιμής

Η Αχτιδική Επιτροπή Υπαίθρου Αχαΐας του ΚΚΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ οργανώνουν την Κυριακή 12.7.09 στις 11 πμ στην Κουνινά Αχαΐας εκδήλωση τιμής και μνήμης στους εκτελεσμένους κομμουνιστές και μαχητές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Ν. Καραθανασόπουλος, μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Θάνατος πρωτοπόρου αγωνιστή

Τη βαθιά της λύπη για το θάνατο του σ. Μανόλη Λυρώνη, μετά από άνιση μάχη με την επάρατο νόσο, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Εβρου του ΚΚΕ.

Ο Μανόλης Λυρώνης υπήρξε εξέχον στέλεχος του λαϊκού κινήματος, πρωτοπόρος αγωνιστής στους αντιιμπεριαλιστικούς και φιλειρηνικούς αγώνες και σημαντικός παράγοντας στον αθλητικό τομέα.

«Η απώλειά του είναι μεγάλη. Το κενό που αφήνει δυσαναπλήρωτο», τονίζεται στην ανακοίνωση. «Η προσφορά του, η στάση ζωής, η ανιδιοτέλεια και η μάχη ζωής που έδωσε είναι οδηγός για όλους μας. Ηταν κομμουνιστής. Αυτήν την ιδιότητα την τίμησε. Εμείς αναλαμβάνουμε την ελάχιστη υποχρέωση να δώσουμε συνέχεια παλεύοντας για τους στόχους και τη στρατηγική του κόμματος, όπως διαμορφώθηκαν με το 18ο Συνέδριο. Η ΝΕ Εβρου του κόμματος που τόσο αγάπησε ο Μανόλης, τον αποχαιρετά με ιδιαίτερη τιμή. Ταυτόχρονα, εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στη σύζυγο του Τασία, στα δύο του παιδιά και σε όλη την οικογένεια. Με αγώνες θα τιμάμε στο διηνεκές τη μνήμη του», τονίζεται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ