ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Υπόσχεται έκτακτο πρόγραμμα υπέρ των πλουτοκρατών

Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ανατροπές των εργασιακών σχέσεων με επέκταση της μερικής απασχόλησης και της «επιδοτούμενης εργασίας», σε συνδυασμό με νέες φοροαπαλλαγές και ενισχύσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι οι προτάσεις που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις, που είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, παρουσιάστηκαν από τον Γ. Παπανδρέου και τον εκπρόσωπο Τύπου και ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων και δηλώσεων τις προηγούμενες μέρες.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με συνέντευξή του την Κυριακή στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα «εφαρμόσει ένα έκτακτο πρόγραμμα που θα στοχεύει πρώτα στην ανάταξη και αναθέρμανση της οικονομίας», δηλαδή στήριξης και ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου. Ενα πρόγραμμα που στην κορυφή του, όπως τόνισε ο Γ. Παπανδρέου, θα έχει τη «μείωση της φορολογίας στα κέρδη των επιχειρήσεων που επανεπενδύονται»... Δίνοντας, ουσιαστικά, νέα κίνητρα στους μεγαλοεπιχειρηματίες για να επενδύσουν τα υπερσυσσωρευμένα κέρδη τους ο Γ. Παπανδρέου στήριξε τις αποφάσεις της ΕΕ για δημιουργία «νέων επενδυτικών ευκαιριών» για τους πολυεθνικούς ομίλους.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέλαβε και τη δέσμευση για την τήρηση των κανόνων του «Συμφώνου Σταθερότητας», προαναγγέλλοντας ότι μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει την πολιτική λιτότητας, υποσχόμενος, όμως, σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει το λαό, ότι αυτή θα γίνει μέσα από μια ...«επαναδιαπραγμάτευση» του «χρονοδιαγράμματος των υποχρεώσεών μας ως μέλος της ΟΝΕ, με ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με το οποίο θα αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων και των αγορών μας».

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, με συνέντευξή του στο «Εθνος», αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, πρότεινε «κίνητρα για παραμονή στην εργασία και όχι πρόωρη συνταξιοδότηση», στηρίζοντας απόλυτα τη θέση του ΠΑΣΟΚ για παράταση του «εργάσιμου βίου», που στοχεύει στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Εξάλλου, χτες, ο Γ. Παπακωνσταντίνου με αφορμή την έκθεση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την αύξηση της ανεργίας κατά μία μονάδα το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρουσίασε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπισή της, οι οποίες κινούνται στην ίδια αντεργατική κατεύθυνση μ' αυτές της κυβέρνησης. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει πριμοδότηση της μερικής απασχόλησης, μέσω της «κοινωνικής εργασίας» για «τις περιοχές της χώρας που πλήττονται από την κρίση». Δηλαδή, όσοι χάνουν τη δουλειά τους να προσλαμβάνονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με σχέσεις «μερικής απασχόλησης»... Το ΠΑΣΟΚ επίσης τάσσεται υπέρ της μείωσης του μισθολογικού κόστους μέσω της απαλλαγής των εργοδοτών από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, με τον Γ. Παπακωνσταντίνου να υποστηρίζει: «Μια πολιτική καταπολέμησης της ανεργίας θα έπρεπε σήμερα να στοχεύει ιδιαίτερα στους νέους, όπως οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει εμείς για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για 4 χρόνια»!

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ σε μια προσπάθεια να πολώσει το κλίμα ανάμεσα στους εταίρους του δικομματισμού και να κρατήσει «ζεστή» τη συζήτηση γύρω από την «εκλογολογία», επαναφέρει το αίτημά του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ο Γ. Παπανδρέου έθεσε σαν τελευταία ημερομηνία τον επόμενο Μάρτη, δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δε θα συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ήδη στην Ιπποκράτους εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει πολύ σύντομα στη διεξαγωγή εκλογών, αφού, όπως δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, στην ίδια παραπάνω συνέντευξη, «η κυβέρνηση κρέμεται από μια κλωστή».

Συγχρόνως, ενισχύοντας το κλίμα της τρομο-λαγνείας ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «εγκληματικούς τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην τρομοκρατία», ενώ το ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας να συνδέει θέματα «ασφάλειας», «τρομοκρατίας» και «μετανάστευσης» απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων και εγκαλεί την κυβέρνηση για «αδράνεια» ανοίγοντας το δρόμο για επιβολή ακόμα πιο σκληρών μέτρων.

«Εφυγε» ο Γιάννης Μπογιόπουλος

«Εφυγε» προχτές από τη ζωή ο Γιάννης Μπογιόπουλος, σε ηλικία 80 χρόνων, πατέρας του συναδέλφου και συντρόφου μας Νίκου Μπογιόπουλου. Ο Γ. Μπογιόπουλος γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1929. Από νεαρή ηλικία συμμετείχε σε όλους τους αγώνες του λαού μας μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και παρέμεινε πιστός στο Κόμμα μέχρι την τελευταία του πνοή. Η ταφή του με πολιτική κηδεία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 24 Ιούνη, στις 7 μ.μ., στο νεκροταφείο του Καλίτσα στην Αμαλιάδα. Η οικογένειά του επιθυμεί, αντί στεφάνων, τα χρήματα να δοθούν προσφορά στο ΚΚΕ και στον «Ρ», καθημερινό σύντροφο του μπάρμπα - Γιάννη.

Τα θερμά τους συλλυπητήρια στον σύντροφο Νίκο Μπογιόπουλο και στην οικογένειά του για το θάνατο του πατέρα του, εκφράζουν η Διεύθυνση και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη».

ΛΑ.Ο.Σ.
Συνεχίζει τον πρωτόγονο αντικομμουνισμό

Τον καημό του να ανακόψει τη δυναμική του ΚΚΕ και οπωσδήποτε να το μετατοπίσει από την τρίτη θέση της Βουλής, εξέφρασε χτες ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, πιστός στην αποστολή που του ανατέθηκε από κύκλους του μεγάλου κεφαλαίου εντός κι εκτός χώρας.

Προχτές Δευτέρα, στη νιοστή εμφάνισή του στην εκπομπή του Γ. Παπαδάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, πρόβαλε ότι στις επόμενες εκλογές το ΛΑ.Ο.Σ. θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση, επειδή ΝΔ/ΠΑΣΟΚ θα συνεργαστούν σε συγκυβέρνηση. Επιπλέον έσπευσε να εμπλέξει το ΚΚΕ στην αποπροσανατολιστική για το λαό προεδρολογία στην οποία ο ίδιος είναι πρωταγωνιστής (προπαγανδίζει επανεκλογή του νυν Προέδρου Κ. Παπούλια). Ανέπτυξε την προβοκατόρικη θεωρία ότι η κυβέρνηση αναζητά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας πρόσωπο αποδεκτό στο ΚΚΕ, ώστε μαζί με το ΛΑ.Ο.Σ. να τον εκλέξουν και να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές. Κι αφού είπε το σενάριό του, μετά ηρωικώς και μεγαλοφώνως ανέκραξε ότι αυτός σε τέτοια παιχνίδια «ανίερης συμμαχίας» δε συμμετέχει και δε θα στηρίξει τέτοιο πρόσωπο.

Σημειωτέον ότι στην εφημερίδα «Α1», που απηχεί τις απόψεις του Καρατζαφέρη, το Σάββατο δημοσιεύτηκε ολοσέλιδο λιβελογράφημα ενάντια στο ΚΚΕ, ένα παραλήρημα όπου μεμφόταν το ΚΚΕ επειδή αντέδρασε στα όσα απαράδεκτα κι αναπόδεικτα ισχυρίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος. Επίσης αναπαράγονταν οι δηλώσεις του Γεωργίου Παπανδρέου, παππού του σημερινού προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ότι «το ΚΚΕ είναι κόμμα εγκλήματος και προδοσίας» και ότι «στα κομμουνιστικά και φασιστικά καθεστώτα το κράτος υποτάσσεται στο κόμμα». Χώρια τα λοιπά αντικομμουνιστικά, πρωτόγονα κι ωμά, περί προσπάθειας επιβολής στην Ελλάδα κομμουνιστικής τρομοκρατίας, πηγαδών, παιδομαζώματος, σφαγής Πολωνών αξιωματικών με εντολή Στάλιν στο Κατίν, και των νεκρών του ΚΚΕ που είναι θύματα τελικά της ηγεσίας τους...

ΣΚΑΝΔΑΛΟ «SIEMENS»
Αύριο Πέμπτη η απολογία Τσουκάτου

Αύριο Πέμπτη, το πρωί, τελικά θα απολογηθεί στον 4ο ειδικό ανακριτή, Ν. Ζαγοριανό, ο Θ. Τσουκάτος, κατηγορούμενος για το σκάνδαλο της «SIEMENS». Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, κλήθηκε από τον ανακριτή να απολογηθεί καθώς βαρύνεται με τις κατηγορίες της συνέργειας σε δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σε βαθμό κακουργήματος. Οπως υποστηρίζει ο ίδιος, το ένα εκατομμύριο ευρώ που βρέθηκε στα ταμεία του κόμματος από την γερμανική εταιρεία, ήταν «προεκλογική χορηγία».

Για την ίδια υπόθεση, καλούνται σε απολογία άλλα 10 άτομα, ως παρένθετα πρόσωπα στη διαδρομή του παραπάνω χρηματικού ποσού που διασκορπίστηκε στους λογαριασμούς τους.

Από την άλλη, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Λ. Νικολόπουλος, ζήτησε, με πρότασή του στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, να απορριφθεί η αίτηση για αποφυλάκιση της συζύγου του Χ. Καραβέλα αφού, όπως είπε, είναι ύποπτη φυγής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ