ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΣΘ - «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΤΩΡΑ» - ΟΓΕ
Πρωτοβουλίες για την προστασία του Σέιχ Σου

Σύσκεψη τη Δευτέρα, συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα και άμεσες δράσεις για να οχυρωθεί το περιαστικό δάσος από την εμπρηστική πολιτική

Από τις περσινές δραστηριότητες των ταξικών δυνάμεων και άλλων αγωνιστικών φορέων της Θεσσαλονίκης για την πυροπροστασία του Σέιχ Σου
Από τις περσινές δραστηριότητες των ταξικών δυνάμεων και άλλων αγωνιστικών φορέων της Θεσσαλονίκης για την πυροπροστασία του Σέιχ Σου
Την πρότασή της για τη δασοπροστασία - προστασία του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης κατέθεσε σε συγκέντρωση το βράδυ της Δευτέρας στο ΕΚΘ η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», επισημαίνοντας τις εκρηκτικές διαστάσεις που παίρνει η καταστροφή των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας και καλώντας το λαό να παλέψει για να επιβάλει άμεσα την εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν η ΝΑΣΘ, η δημοτική κίνηση «ΘεσσαλοΝΙΚΗ - Τώρα», οι δημοτικές αγωνιστικές κινήσεις των δήμων της Θεσσαλονίκης και η ΟΓΕ, καταδικάστηκε η πολιτική που είναι πλήρως ενταγμένη στις οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ και που αντιμετωπίζει τα δάση και γενικότερα το περιβάλλον με τους νόμους της αγοράς. Οι ομιλητές επισήμαναν ότι τα δασικά οικοσυστήματα είναι κοινωνικό αγαθό, λαϊκή περιουσία και πως η σημερινή κατάσταση, που η οποιαδήποτε χρήση των δασών οδηγεί στην καταστροφή τους, μπορεί να αντιστραφεί.

Ο Γ. Ζιώγας, βουλευτής του ΚΚΕ και νομαρχιακός σύμβουλος, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της ΝΑΣΘ, σημείωσε ότι τα έργα που έχουν γίνει μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του Σέιχ Σου κρίνονται ανεπαρκή για τη διασφάλιση της αντιπλημμυρικής προστασίας της Θεσσαλονίκης, ενώ πρόβλημα συνιστά και η πλημμελής συντήρηση του δασικού δικτύου, που οφείλεται στην έλλειψη κονδυλίων. Επίσης η έλλειψη κτηματολογίου οδήγησε στην εμπορευματοποίηση και οικοπεδοποίηση της δασικής γης, ενώ άμεσα στο Νομό Θεσσαλονίκης κινδυνεύουν να αποχαρακτηρισθούν με σκοπό την οικοπεδοποίηση πάνω από 20.000 στρέμματα δάσους και δασικών εκτάσεων. Την ίδια ώρα οι χρηματοδοτήσεις από το κράτος για έργα προστασίας και ανόρθωσης των δασικών οικοσυστημάτων βαίνουν ολοένα και μειούμενες και το ίδιο δραματικά μειούμενες βαίνουν οι αναδασώσεις.

Οι πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνουν οι φορείς που διοργάνωσαν την εκδήλωση και που αποτελούν συνέχεια ανάλογων πρωτοβουλιών που έγιναν και πέρσι, περιλαμβάνουν:

-- Συναντήσεις με μαζικούς φορείς και αρμόδιες υπηρεσίες (Δασαρχείο, Πυροσβεστική κλπ.).

-- Συνέντευξη Τύπου όπου θα παρουσιαστούν οι θέσεις για τη δασοπροστασία.

-- Εξορμήσεις στις συνοικίες και τους τόπους δουλειάς.

-- Πανεξόρμηση για τον καθαρισμό του Σέιχ Σου.

Ανάλογες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει το ΠΑΜΕ. Τέλος, συγκροτήθηκε επιτροπή αγώνα που είναι ανοιχτή, με δεδομένο το πλαίσιο του αγώνα και της διεκδίκησης.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα από το ΕΣΥΝ

Στην Ικαρία η κεντρική εκδήλωση, διήμερο πρόγραμμα από σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά των ναρκωτικών, την Παρασκευή 26 Ιούνη, το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) θα πραγματοποιήσει μια σειρά εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, με την κεντρική του εκδήλωση να γίνεται στην Ικαρία.

Διήμερο εκδηλώσεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης, διοργανώνει το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ, σήμερα Τετάρτη 24 Ιούνη και αύριο Πέμπτη 25 Ιούνη. Σήμερα στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συζήτηση στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με ομιλητές τους, Παναγιώτη Γεωργάκα, επιστημονικό υπεύθυνο προγράμματος εναλλακτικής θεραπείας εξαρτημένων ατόμων «ΑΡΓΩ», Φαίδων Καλοτεράκη, Ειδικό Βοηθό Διευθυντή ΚΕΘΕΑ, Σωτήρη Λαϊνά, συντονιστή προγράμματος προαγωγής αυτοβοήθειας ΑΠΘ, Ανδρέα Τσούνη, μέλος ΔΣ σωματείου στελεχών κέντρων πρόληψης. Αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 το απόγευμα στο Αγαλμα του Βενιζέλου.

Την Παρασκευή, το παράρτημα Βοιωτίας του ΕΣΥΝ πραγματοποιεί για τρίτη συνεχή χρονιά στην Λιβαδειά το Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ Νέων, στο χώρο του Ζαππείου. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ξεκινήσει από τις 8:30 μ.μ. όπου παιδιά θα ξεκινήσουν από την κεντρική πλατεία και μέσω κεντρικού δρόμου θα καταλήξουν στο Ζάππειο. Θα ακολουθήσουν τα τμήματα του Αθλητικού Κολυμβητικού Ομίλου Λιβαδειάς, ομιλία από εκπρόσωπο του ΕΣΥΝ και παραδοσιακοί χοροί.

Στο μεταξύ, από την Αττική μέχρι τη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη, οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης (ΚΠ) πραγματοποιούν την Παρασκευή πολύμορφες εκδηλώσεις και δράσεις προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν και να πληροφορήσουν την τοπική κοινωνία σχετικά με την καθοριστική σημασία της Πρόληψης. Εκδηλώσεις πραγματοποιούν την Παρασκευή σε κεντρικά σημεία των περιοχών τους, τα ΚΠ Περιστερίου, Ιλίου - Πετρούπολης - Καματερού - Αγ. Αναργύρων, Συκεών, Ημαθίας, Κατερίνης, Λέσβου, Σάμου, Ρεθύμνου, Καρδίτσας, Τρικάλων, Κορινθίας, Μεσσηνίας κ.ά.

Στο πλαίσιο του γιορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας κατά των ναρκωτικών, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει επιλογές από το φωτογραφικό εργαστήριο της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Ανω, στο χώρο νέων μέσων του Μουσείου. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί από την Τρίτη 23 έως την Κυριακή 28 Ιούνη 2009.

Για εγκατάλειψη του τομέα πρόληψης για τα ναρκωτικά κατήγγειλαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης του Οργανισμού, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη Λάρισα. Οπως τόνισαν, η πολιτεία χρωστά 13 εκατομμύρια ευρώ στα 73 Κέντρα Πρόληψης της χώρας, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι ν' αγωνίζονται και, μάλιστα απλήρωτοι, χωρίς ένσημα, χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς εκπαίδευση, εποπτεία και πιστοποίηση των υπηρεσιών τους.

ΝΑΣ KΟΖΑΝΗΣ
Καταγγέλλει την καταδίκη αγωνιστών

«Η καταδίκη των έξι, όπως και η άγρια καταστολή κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, θέλουν να δώσουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση, το κράτος - υπηρέτης των μεγαλομετόχων της ΔΕΗ ΑΕ και του κεφαλαίου και η ταξική Δικαιοσύνη θα αντιμετωπίσουν ανάλογα κάθε εμπόδιο που απειλεί την απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου». Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας Κοζάνης, με αφορμή την καταδίκη την προηγούμενη βδομάδα από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κοζάνης σε φυλάκιση έξι μηνών με τριετή αναστολή των 6 μελών του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης των οικισμών Αγίου Δημητρίου - Ρυακίου της Κοζάνης, που διώκονταν για τις κινητοποιήσεις του Ιούνη του 2008 στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.

«Είναι προφανές ότι η καταδίκη στοχεύει να τρομοκρατήσει τους κατοίκους και τον εργαζόμενο λαό της περιοχής», επισημαίνεται. «Να δημιουργήσει την αίσθηση ότι κανείς δεν πρέπει να τολμά να τα βάλει με την "εταιρεία", γιατί τον περιμένει η Δικαιοσύνη και η ταξική της τύφλα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, εντάσσεται στο ίδιο πλαίσιο της "επιχείρησης τρομοκράτησης", και το γεγονός ότι τρεις μόλις μέρες μετά τις ευρωεκλογές, άλλοι 31 αγωνιστές κάτοικοι των πληττόμενων οικισμών κλήθηκαν, για να δικαστούν στις 29 Σεπτέμβρη 2009 για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του 2007, όταν δυναμικά διεκδίκησαν προστασία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος από τη ΔΕΗ ΑΕ και μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας». Η ΝΑΣ καλεί το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κοζάνης να αποδεχτεί συζήτηση, προ ημερησίας διάταξης, για το όλο θέμα και να καταδικάσει την επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ορθάνοιχτες οι πόρτες για την καύση απορριμμάτων

Ορθάνοιχτες κρατά τις πόρτες για τη δημιουργία εργοστασίου καύσης η διοίκηση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, όπως αναδείχθηκε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όπου συζητήθηκε το θέμα με αφορμή τις πρόσφατες αντιδράσεις των κατοίκων της Ασσήρου για το ΧΥΤΑ Μαυροράχης και τα σχέδια του Συνδέσμου ΟΤΑ για εγκατάσταση και λειτουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν δήμαρχοι και εκπρόσωποι επιστημονικών και κοινωνικών φορέων. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης, η λειτουργία εργοστασίου ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων προϋποθέτει την ολοκλήρωση του περιφερειακού σχεδιασμού.

Οι σύμβουλοι της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣΘ) Γιάννης Ζιώγας και Μιχάλης Σπυριδάκης κάλεσαν το Νομαρχιακό Συμβούλιο να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων για τη διεκδίκηση άμεσης υλοποίησης των αναγκαίων υποδομών στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης και στον υπόλοιπο νομό, ώστε στην πράξη να μπει φραγμός στην επιλογή του εργοστασίου καύσης. Ο Γιάννης Ζιώγας σημείωσε ότι η καθυστέρηση στην υλοποίηση των απαραίτητων έργων αποσκοπεί στην εγκατάσταση και λειτουργία «εργοστασίου καύσης». Πρόσθεσε ότι η κατασκευή της μονάδας πηγαίνει πακέτο με τη λειτουργία, λόγω της αυστηρής εξειδικευμένης τεχνολογίας, της κάθε μονάδας. Γεγονός που σημαίνει ευθεία ιδιωτικοποίηση.

Τελευταίο «αντίο» στον σ. Γιάννη Ζούπινα

Το τελευταίο «αντίο» απηύθυναν, χθες το απόγευμα, συγγενείς και πλήθος από συναγωνιστές και φίλους που συγκεντρώθηκαν στον Πύργο, στο μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ, Γιάννη Ζούπινα, ο οποίος πέθανε την περασμένη Κυριακή από την επάρατη νόσο σε ηλικία 62 χρόνων. Σκεπασμένος με την κόκκινη σημαία και με τους συντρόφους του από τη ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ τιμητική φρουρά γύρω από τη σορό του, τον αποχαιρέτησε για τελευταία φορά ο Χρήστος Γιάνναρος, γραμματέας της ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ