ΓΕΝΕΥΗ.--
Κατάσταση πανδημίας ήπιας «νέας γρίπης» κήρυξε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη εξαιτίας της γεωμετρικής αύξησης των εστιών μετάδοσης της νόσου σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη με χαρακτηριστικό την ιδιαίτερη έξαρση των νέων κρουσμάτων σε ΗΠΑ, Χιλή, Βρετανία, Αυστραλία και Αργεντινή.
Ετσι, με απόφαση του ΠΟΥ, τέθηκε σε εφαρμογή το έκτο (και τελευταίο) επίπεδο διεθνούς συναγερμού, που σε απλά λόγια σηματοδοτεί την πρώτη πανδημία γρίπης του 21ου αιώνα. Το καλό είναι πως η τωρινή πανδημία γρίπης δεν είναι (για την ώρα...) ούτε τόσο φονική ούτε τόσο επικίνδυνη όσο εκείνη που εκδηλώθηκε διεθνώς πριν 41 χρόνια (γνωστή και ως γρίπη του Χονγκ Κονγκ).Γι' αυτό και η διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν εμφανίστηκε καθησυχαστική δηλώνοντας ότι το σημαντικό μήνυμα της χτεσινής έκτακτης συνόδου είναι ότι «είμαστε διαφορετικές χώρες με διαφορετικές καταστάσεις χωρίς μία μοναδική συνταγή για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Συνεπώς, η Τσαν προέτρεψε τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ να μην κλείσουν τα σύνορα ή να θέσουν ταξιδιωτικούς και εμπορικούς περιορισμούς...
Νωρίτερα, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ αποφάσισαν να κλείσουν για δύο βδομάδες όλα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της περιοχής έπειτα απ' τη μόλυνση 12 μικρών μαθητών από τον ιό Η1Ν1 της «νέας γρίπης» στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων αποφυγής περαιτέρω μετάδοσης της ασθένειας. Για προληπτικούς λόγους έκλεισε χτες και ένα σχολείο στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, έπειτα απ' τον εντοπισμό κρούσματος σε 11χρονο μαθητή.
Ως χτες επισήμως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της ασθένειας πλησίαζαν τα 30.000 (εκ των οποίων τα 141 απέβησαν θανατηφόρα) σε 74 χώρες.
«Η Ελλάδα είναι απόλυτα προετοιμασμένη και για αυτό το στάδιο εξάπλωσης της Νέας Γρίπης» δήλωσε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά την ανακοίνωση του ΠΟΥ. «Το σύστημα, πρόσθεσε, τελεί κάτω από διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα, με βάση και το προβλεπόμενο, από την πρώτη στιγμή, σχέδιο. Δεν υπάρχει συνεπώς λόγος ανησυχίας λόγω της ηπιότητας της νόσου και της θερινής περιόδου αλλά κυρίως λόγω της θωράκισης της χώρας μας απέναντι σε αυτήν».
Χτες το μεσημέρι, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ο εκπρόσωπος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε ότι το εμβόλιο κατά της νέας γρίπης θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη ή το αργότερο μέχρι τον Οκτώβρη απ' τους διεθνείς οργανισμούς. Η Ελλάδα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, έχει ήδη αρχίσει τις σχετικές διαβουλεύσεις ώστε να προμηθευτεί το νέο εμβόλιο μόλις αυτό ετοιμαστεί.
Χτες το βράδυ επίσης ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκε και 8ο κρούσμα της «νέας γρίπης» στη χώρα μας. Πρόκειται για 38χρονη γυναίκα Καναδή υπήκοο, που ήρθε από τον Καναδά και τώρα νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Σωτηρία».
ΠΕΣΑΒΑΡ, ΚΑΜΠΟΥΛ, ΑΓΚΥΡΑ.--
Την κλιμάκωση του πολέμου «κατά της τρομοκρατίας», με πρωταρχικό στόχο τους «Ταλιμπάν», αντί οποιουδήποτε κόστους στηρίζει η κυβέρνηση του Πακιστάν, ιδιαίτερα μετά τη διεύρυνση του μετώπου και πέρα από την κοιλάδα Σουάτ, στις ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών, που θεωρούνται «προπύργια των ανταρτών», παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι των περιοχών αυτών μετά και την τελευταία επίθεση σε μουσουλμανικό τέμενος συγκρούονται με τους ενόπλους.
Ο χτεσινός απολογισμός του πακιστανικού στρατού φτάνει τους 66 νεκρούς, οι οποίοι φυσικά και χαρακτηρίζονται ως αντάρτες των Ταλιμπάν, χωρίς να γίνεται για ακόμα μία φορά η παραμικρή αναφορά σε αμάχους.
Την ίδια στιγμή εξακολουθούν οι πιέσεις εκ μέρους των ΗΠΑ προς τις κυβερνήσεις της Ινδίας και του Πακιστάν να ξαναρχίσουν τις «ειρηνευτικές συνομιλίες», μετά και τις δηλώσεις του Ινδού πρωθυπουργού, Μανμόχαν Σινγκχ, ότι είναι πρόθυμος να «υπερκεράσει τις διαφορές των δύο χωρών με στόχο την πάταξη της τρομοκρατίας». Παράλληλα, η Ουάσιγκτον πιέζει το Ισλαμαμπάντ, να συλλάβει και να παραδώσει στην Ινδία τους υπόπτους για τις επιθέσεις στη Βομβάη, που κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 166 ανθρώπους, τον περασμένο χρόνο.
Κλιμάκωση των επιθέσεων πραγματοποιείται και στο γειτονικό Αφγανιστάν, όπου οι αμερικανο - ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις και ο αφγανικός στρατός ανακοίνωσαν ότι 40 «αντάρτες Ταλιμπάν» σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της χώρας, θέτοντας ως στόχο να «αυξηθεί η ασφάλεια», ενόψει των εκλογών του Αυγούστου και προμηνύοντας ακόμα μεγαλύτερη ένταση του πολέμου.
Ενεργό ρόλο στο παιχνίδι του πολέμου σε Πακιστάν και Αφγανιστάν, δείχνει να αναλαμβάνει η Τουρκία, η οποία σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, αναμένεται να φιλοξενήσει τους προσεχείς μήνες δύο διεθνείς Συνόδους Κορυφής, με θέμα την ενίσχυση της «υποστήριξης» προς το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, στο πλαίσιο και της ομάδας Φίλων του Πακιστάν. Το Νοέμβρη, η Αγκυρα φιλοδοξεί να φιλοξενήσει μία δεύτερη συνάντηση των γειτονικών χωρών του Αφγανιστάν, με θέμα την «ανοικοδόμηση».
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, επιχειρεί ανανέωση των συμμαχιών της Ουάσιγκτον όσον αφορά το Αφγανιστάν, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, ώστε να μην υπάρξει «αμερικανοποίηση του πολέμου».
ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Χωρίς μετρό η βρετανική πρωτεύουσα και χτες, καθώς συνεχίστηκε η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στο μετρό με κύρια αιτήματα την ανάκληση των σχεδίων για 4.000 απολύσεις και απαιτώντας αύξηση στις αποδοχές τους 5%.
ΚΑΡΑΚΑΣ.-- Η Βενεζουέλα εκλέχτηκε αντιπρόεδρος της 64ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2009-2010 ενώ την προεδρία θα έχει η Λιβύη.
ΣΑΝ ΚΡΙΣΤΟΜΠΑΛ.-- Στην πρωτεύουσα του Σεντ Κιτς και Νέβις πραγματοποιείται η 6η σύνοδος των 18 χωρών του Petrocaribe με αντικείμενο την προώθηση της συνεργασίας και την υπογραφή σειράς συμφωνιών όσον αφορά την ενέργεια.
ΡΩΜΗ.-- Ο Λίβυος ηγέτης Μ. Καντάφι κατηγόρησε χτες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ότι με την επέμβασή τους και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν παρέδωσαν το Ιράκ στην «Αλ Κάιντα», κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε βοηθητική αίθουσα της Γερουσίας στη Ρώμη όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Καταδίκασε επίσης την επίθεση των ΗΠΑ κατά της χώρας του το 1986 και αναρωτήθηκε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε εκείνη την επίθεση «και στις τρομοκρατικές ενέργειες του μπιν Λάντεν», σπεύδοντας ωστόσο να καταδικάσει τη λεγόμενη τρομοκρατία. Πάντως, δεν έλειψαν και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του.
ΤΟΚΙΟ.-- Ολοκληρώθηκε χτες με επιτυχία η προσελήνωση του ιαπωνικού ερευνητικού δορυφόρου «Καγκούγια» έπειτα από 19μηνη λεπτομερή χαρτογράφιση της επιφάνειας της Σελήνης. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν απ'την Ιαπωνική Υπηρεσία Διαστημικής Εξερεύνησης (JAXA) θα δημοσιοποιηθούν στο διαδίκτυο τον ερχόμενο Νοέμβρη.
ΛΙΜΠΡΕΒΙΛ.-- Και ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα μεταβεί την Τρίτη στην πρωτεύουσα της Γκαμπόν, Λιμπρεβίλ, για να λάβει μέρος στην επικήδεια τελετή για τον επί 41 χρόνια «πρόεδρο» Ομάρ Μπόνγκο που πέθανε τη Δευτέρα σε ηλικία 73 χρόνων σε νοσοκομείο της Βαρκελώνης.
ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.-- Τη νέα (21μελή) κυβέρνηση συνασπισμού του Μαυροβουνίου με πρωθυπουργό το Μίλο Τζουκάνοβιτς εξέλεξε το Κοινοβούλιο της χώρας.
Τα ρωσικά ΜΜΕ δείχνουν έντονο ενδιαφέρον σχετικά με τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, πως οι ρώσο-αμερικανικές σχέσεις «κάπως καλυτέρευσαν» και πως η Ρωσία «συνειδητοποίησε τον κίνδυνο που προβάλλει από την πλευρά του Ιράν» και πως Μόσχα και Ουάσιγκτον εξετάζουν το ενδεχόμενο εγκατάστασης ραντάρ ή και κέντρου ανταλλαγής πληροφοριών στο ρωσικό έδαφος. Οι δηλώσεις αυτές του Γκέιτς, που έγιναν στην αμερικανική Γερουσία, προκάλεσαν αρχικά τη σύγχυση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που έκανε λόγο για «πιθανά λαθεμένη απόδοση των όσων είπε πραγματικά ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας». Αντίθετα, ο πρώτος υφυπουργός Αμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στρατηγός Αλεξάντρ Κολμακόφ, ήταν πιο ετοιμόλογος, δηλώνοντας: «Οταν θα υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις θα τις εξετάσουμε», ενώ σχετικά με το αν η Μόσχα θεωρεί πλέον πως κινδυνεύει από το Ιράν, πρόσθεσε: «Η χώρα μας έχει μια αρκετά συνεπή, εγκεκριμένη εξωτερική στρατιωτικο-τεχνολογική πολιτική, η οποία, φυσικά, λαμβάνει υπόψη της όλες τις υπάρχουσες και πιθανές απειλές».
Να σημειώσουμε πως από το 2007 στη συνάντηση των G8 η Ρωσία είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ αντί να εγκαταστήσουν την αντιπυραυλική ασπίδα τους σε Τσεχία και Πολωνία, να συμφωνήσουν σε μια κοινή με τη Ρωσία εκμετάλλευση της βάσης της Γκαμπάλα στο Αζερμπαϊτζάν, εφόσον ισχυρίζονται πως ο κίνδυνος προέρχεται από το Ιράν και πως η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη δεν υπηρετεί σχέδια σε βάρος της Ρωσίας.
Φαίνεται πάντως πως, πριν την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στη Μόσχα, που θα πραγματοποιηθεί 6-8 Ιούλη, νέες προτάσεις πέφτουν στο τραπέζι των παζαριών ανάμεσα στις ηγεσίες των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- «Μπήκαμε μαζί, θα βγούμε μαζί...», δήλωσε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, λίγο μετά την υπουργική σύνοδο των ομολόγων του στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, που αποφάσισε την τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο μείωση της ΝΑΤΟικής δύναμης ΚFOR στο προτεκτοράτο. Με βάση τη συγκεκριμένη εξέλιξη, προσεχώς η δύναμη που σήμερα αριθμεί περίπου 14.000 άτομα θα φθάσει τις 10.000. Σύμφωνα με ΝΑΤΟικούς αξιωματούχους, η απόφαση ήταν «πολιτική» και αφορούσε τη μετεξέλιξη της KFOR από δύναμη επιβολής σε δύναμη «αποτροπής». Σχεδιάζεται η αρχική μείωση (κατά περίπου 4.000 στρατιώτες) να γίνει μέχρι το Γενάρη του 2010. Μακροπρόθεσμα δεν αποκλείεται και περαιτέρω μείωση στους 5.700 άνδρες, με τελικό στόχο η στρατιά του ΝΑΤΟ στο προτεκτοράτο να συρρικνωθεί σε περίπου 2.300 στρατιώτες. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν προβλέπεται πλήρης αποχώρηση της ΝΑΤΟικής δύναμης από την περιοχή...
Από το τραπέζι της χτεσινής υπουργικής συνόδου δεν έλειψαν και προτάσεις που αποσκοπούσαν στη μετάβαση της δύναμης των υπό αποχώρηση περίπου 4.000 στρατιωτών της ΚFOR να φεύγουν από το Κοσσυφοπέδιο για να πάνε στο έτερο πεδίο ιμπεριαλιστικής επέμβασης, το Αφγανιστάν...