ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΕΕΔΥΕ - ΕΕΔΔΑ
Σταθερή αλληλεγγύη στην Κούβα

Διάβημα διαμαρτυρίας χτες στην αμερικάνικη πρεσβεία, καταγγελία της επιθετικής πολιτικής της, ενάντια στο Νησί της

Επανάστασης

Η αντιπροσωπεία που επέδωσε χτες το ψήφισμα έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία
Η αντιπροσωπεία που επέδωσε χτες το ψήφισμα έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία
Διάβημα διαμαρτυρίας στην αμερικάνικη πρεσβεία, όπου και επέδωσαν σχετικό ψήφισμα, πραγματοποίησε χτες το πρωί αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και την Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Με το διάβημά τους, οι φορείς επισημαίνουν τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κουβανικός λαός και απαιτούν:

  • Την άρση του οικονομικού αποκλεισμού,
  • Την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών αγωνιστών,
  • Την κατάργηση της Κοινής Θέσης των κρατών - μελών της ΕΕ, η οποία με τη φύση των θεμάτων που θέτει, αποτελεί ωμή και απροκάλυπτη επέμβαση στην εσωτερική δικαιοδοσία της Δημοκρατίας της Κούβας, αφού, εμμέσως πλην σαφώς, αποβλέπει στην ανατροπή του πολιτικού, σοσιαλιστικού της συστήματος.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγες μέρες, οργανώθηκε εκδήλωση, από το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου, την ΕΕΔΔΑ και τον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο, όπου συζητήθηκαν όλα τα παραπάνω θέματα. Εκεί, επαναβεβαιώθηκε η αλληλεγγύη προς τον κουβανικό λαό και την κυβέρνησή του, καθώς επίσης καταδικάστηκε η πολιτική απάνθρωπου οικονομικού αποκλεισμού που ασκούν διαχρονικά εδώ και πενήντα χρόνια οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ ενάντια στον κουβανικό λαό.

Ο Νίκος Καρανδρέας, πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, μιλώντας στον «Ρ», τόνισε: «Αυτά που ζητάμε, είναι τ' αυτονόητα. Για το θέμα του αποκλεισμού, δεν μπορεί να γίνει καμιά συζήτηση. Είναι πενήντα χρόνια σχεδόν που είναι αποκλεισμένη η Κούβα. Υφίσταται έναν βαρύτατο, στις συνέπειες του, εμπορικό αποκλεισμό, εκτός βέβαια και από τις διάφορες τρομοκρατικές επιθέσεις, δολιοφθορές κ.λπ.».

Από την πλευρά της, η Μαρή Λαυρεντιάδου, πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ, επισήμανε πως η πρωτοβουλία αυτή είναι στο πλαίσιο της αλληλεγγύης «στους πέντε Κουβανούς πατριώτες που είναι φυλακισμένοι άδικα στις αμερικανικές φυλακές», αλλά και «για να αναδείξει το θέμα ότι η κοινή θέση - που αυτή τη στιγμή ισχύει στην ΕΕ - πρέπει επιτέλους να αρθεί». Και κατέληξε: «Παρ' όλο που και η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, νομίζουμε ότι μπορεί να δείξει την αλληλεγγύη της σε μια άλλη, επίσης μικρή και γενναία χώρα που αντιμάχεται τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό». Στην αντιπροσωπεία, συμμετείχαν επίσης ο Κώστα Τουμασάτος, Γραμματέας του Ελληνοκουβανικού και οι Αντρέας Φραγκέας, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ και Μιχάλης Λεγάκης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.

Στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Στη συζήτηση που έγινε χτες για την Κούβα και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, οι περισσότεροι συμμετέχοντες εξέφρασαν την εκτίμησή τους για τα επιτεύγματα που έχει πετύχει η αναπτυσσόμενη αυτή χώρα και σημείωσαν ότι αποτελεί ένα καλό παράδειγμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που περιλαμβάνουν κοινωνικά και πολιτισμικά δικαιώματα. Η περιοδική Εκθεση για την Κούβα σημειώνει ότι όλα αυτά γίνονται παρόλο που είναι θύμα ενός άδικου αποκλεισμού και διατυπώνει το αίτημα για άμεση άρση του οικονομικού, χρηματοπιστωτικού και εμπορικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ.

Στη σύνοδο του Συμβουλίου, συμμετέχουν πολλές διεθνείς οργανώσεις, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (εκπροσωπείται από τον Θανάση Παφίλη, Γενικό Γραμματέα του), η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, η Παγκόσμια Οργάνωση Δημοκρατικών Γυναικών και πολλές άλλες από κάθε γωνιά του πλανήτη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Επισημάνσεις για σοβαρά προβλήματα στην Μπολιβαριανή Διαδικασία

Κάλεσμα στις οργανώσεις που στηρίζουν την Μπολιβαριανή Διαδικασία στη Βενεζουέλα, και ιδιαίτερα στο Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Προέδρου της χώρας Ούγκο Τσάβες, απευθύνει το ΚΚ Βενεζουέλας, για να υπάρξει μια ουσιαστική λειτουργία της λεγόμενης Πατριωτικής Συμμαχίας, ώστε μέσα από μια ενωτική και συλλογική ηγεσία χωρίς διακρίσεις ανάμεσα στους συμμάχους, να προχωρήσει η διαδικασία. Ταυτόχρονα, σε απόφαση της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας επισημαίνονται μια σειρά από αρνητικά φαινόμενα που αδυνατίζουν την κοινή προσπάθεια, για να κατευθυνθεί η διαδικασία προς τη σοσιαλιστική προοπτική και επισημαίνεται η ανάγκη η εργατική τάξη να μπει μπροστά με την ανάπτυξη ενός ισχυρού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας «η πολιτική συγκυρία που ζει η χώρα επηρεάζεται από τη δομική κρίση του καπιταλισμού, με όξυνση των αντιθέσεων που εκφράζονται με τη σύγκρουση ανάμεσα στις προσδοκίες για την εθνική απελευθέρωση της πατρίδας και την προσπάθεια του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού να διατηρήσει και να διευρύνει την κυριαρχία του προς όφελος των πολυεθνικών μονοπωλιακών επιχειρήσεων».

Επισημαίνει ότι «κυρίαρχη αντίθεση στη σημερινή Βενεζουελάνικη κοινωνία, που εξακολουθεί να είναι καπιταλιστική, είναι ότι εξακολουθούν να αναπαράγονται οι ίδιες πρακτικές και συνήθειες αυτού του συστήματος στις σχέσεις ανάμεσα στην εργατική τάξη και τα συμφέροντα της αστικής τάξης και την κρατική εργοδοσία» και συνεχίζει ότι «πρέπει να απορριφθούν από τις γραμμές των δυνάμεων που στηρίζουν την επαναστατική διαδικασία, μεσαία και υψηλά στελέχη στο δημόσιο τομέα και τις κρατικές επιχειρήσεις που δουλεύουν για τα προσωπικά τους συμφέροντα και δεν είναι δεσμευμένα με το στόχο της οικοδόμησης του σοσιαλισμού».

Σε άλλο σημείο τονίζει ότι «αυτό το φαινόμενο, η αστική και μικροαστική αντίληψη που κυριαρχεί στην κρατική διοίκηση και σε διάφορες σφαίρες της κυβέρνησης, η ρεφορμιστική και οπορτουνιστική αντίληψη που κυριαρχεί σε σημαντικό κομμάτι της ηγεσίας αδυνατίζoυν την προσπάθεια της επανάστασής μας και την απομακρύνουν από το στόχο της οικοδόμησης μιας ελεύθερης και σοσιαλιστικής πατρίδας».

Υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, το ΚΚ Βενεζουέλας σημειώνει «την ύπαρξη μιας κάθε φορά μεγαλύτερης διάστασης μεταξύ των επαναστατικών και προοδευτικών κατευθύνσεων του Προέδρου Τσάβες και στις αντεργατικές, αντιλαϊκές, γραφειοκρατικές, διεφθαρμένες και ανεπαρκείς πρακτικές των διοικήσεων των οργανισμών και επιχειρήσεων που ανήκουν στο κράτος και συντείνουν στη δημιουργία μιας νέας αστικής τάξης, που διεκδικεί σημαντικό μέρος των εσόδων από το πετρέλαιο».

Για να ξεπεραστεί αυτή η σοβαρή κατάσταση που συνοδεύεται επίσης με απολύσεις συνδικαλιστών ή τις πιέσεις απειλής απόλυσης ακόμα και μελών του ΚΚ Βενεζουέλας αν δεν εγγραφούν στο Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα, το ΚΚ Βενεζουέλας καλεί τις δυνάμεις που στηρίζουν την Μπολιβαριανή Διαδικασία, να ενεργοποιηθούν και να ενισχύσουν μια συλλογική ενωτική ηγεσία, ώστε να ξεπεραστεί αυτή η κατάσταση. Επισημαίνεται ότι σε μια περίοδο με έντονες ταξικές αντιθέσεις πρέπει να αλλάξει ο σημερινός συσχετισμός δύναμης και στην κοινωνία και στις δυνάμεις που στηρίζουν τη διαδικασία. Οι κομμουνιστές καλούν και τις άλλες δυνάμεις να συμβάλουν στην ενδυνάμωση του ρόλου της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών μαζών σε όλη τη διαδικασία και τονίζουν ότι είναι «θέμα ζωής και θανάτου» να βαθύνει η διαδικασία, ώστε να προχωρήσει στο σοσιαλισμό» και αυτό σημαίνει «καθιέρωση άλλου τρόπου παραγωγής που θα στηρίζεται στην κοινωνική ιδιοκτησία των βασικών μέσων παραγωγής με πρωταγωνιστικό το ρόλο των εργαζομένων στην παραγωγική διαδικασία όπου θα καταργηθούν οι σχέσεις παραγωγής που στηρίζονται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Συνεχίζεται η απώλεια θέσεων εργασίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΠΑΡΙΣΙ.--

Καταστροφικό υπήρξε το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτος για τους εργαζόμενους. Στη Γαλλία υπάρχει «επιτάχυνση» της απώλειας θέσεων εργασίας, καθώς χάθηκαν 375.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων 175.100 οριστικά, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από το σύνολο των χαμένων θέσεων για όλο το 2008 σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία, INSEE.

Την ίδια στιγμή που η ανεργία εδώ και μήνες έχει χτυπήσει κόκκινο και έχει αναρριχηθεί στο 9,4%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών, οι πρόσφατες διακηρύξεις του Προέδρου Ομπάμα για δημιουργία περισσότερων των 600.000 νέων θέσεων εργασίας (στις δημόσιες υπηρεσίες και στα δημόσια έργα) είναι σταγόνα στον ωκεανό. Πάντως, κατά τους αναλυτές ενδεχομένως ένα στήριγμα της οικονομίας που κλυδωνίζεται είναι και οι πωλήσεις όπλων. Η κυβέρνηση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να αυξήσει τις πωλήσεις σύγχρονων οπλικών συστημάτων ακόμη περισσότερο και από την κυβέρνηση Μπους, που στην θητεία της τις είχε αυξήσει κατά 50%, δήλωσε ανώτατο στέλεχος της «Βoeing» όπως αναφέρει το πρακτορείο «Reuters». Μάλιστα, όπως αναφέρει το «Reuters», τα διπλωματικά ανοίγματα της κυβέρνησης Ομπάμα «προς νέους συμμάχους» προσφέρουν άπειρες δυνατότητες για πώληση υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων, παρά την κρίση, γεγονός που δεν πρόκειται να μείνει ανεκμετάλλευτο από την αμερικανική κυβέρνηση. Αν δεν επιβληθεί...

Υπεγράφη χτες η συμφωνία μεταξύ της «Chrysler» και της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Fiat», γεγονός που σημαίνει ότι θα τερματιστεί η διαδικασία πτώχευσης. Η επιχειρηματική της επωνυμία είναι «Chrysler Group LLC» και η τελική συμμετοχή της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας είναι 20%. Σταδιακά όμως και καθώς η κατάσταση θα εξομαλύνεται, η ιταλική συμμετοχή κλιμακούμενη θα φτάσει στο 35%. Ας σημειωθεί ότι η «Fiat» δεν εισφέρει προς το παρόν χρήματα στο «κοινό ταμείο», αλλά αποκλειστικά τεχνολογία για ορισμένες μοντέλα της «Chrysler».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ