Με τους εργάτες των διυλιστηρίων συζήτησαν οι κομμουνιστές
Από τη χθεσινή εξόρμηση |
Το αντάμωμα των εργατών με τους συναδέλφους τους κομμουνιστές έγινε, παρά την προσπάθεια της ασφάλειας της επιχείρησης να βάλει προσκόμματα, σε ιδιαίτερα ζεστό κλίμα την ώρα που η νυχτερινή βάρδια παρέδιδε τη σκυτάλη στην πρωινή. Με την ανακοίνωση - κάλεσμα της Πρωτομαγιάς και την ανταλλαγή λίγων κουβεντών με τους εργαζόμενους, καταλάβαινε κανείς τις σκληρές συνθήκες εργασίας στο «δηλητηριασμένο» περιβάλλον των διυλιστηρίων. «Δε βλέπετε ότι τα πρόσωπα όλων όσων σχόλασαν από τη νυχτερινή βάρδια είναι κατακίτρινα» είπε ένας εκ των εργαζομένων στα πεταχτά καθώς έπαιρνε την ανακοίνωση και το δρόμο της επιστροφής για το σπίτι...
Υπενθυμίζουμε ότι πριν από εξήμισι ακριβώς χρόνια τρεις εργάτες έχασαν τη ζωή τους στις δεξαμενές της επιχείρησης από εισπνοή αναθυμιάσεων και δηλητηριωδών αερίων, έχοντας συμπληρώσει περισσότερες από 16 ώρες δουλειάς, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης μέτρων ασφαλείας καθώς έλειπε μέχρι και η σκάλα ασφαλείας που θα διασφάλιζε τη διαφυγή τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης...
Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοθέτημα κατά τη χτεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής
Για «μικρορυθμίσεις που αποτελούν μπαλώματα» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος σημειώνοντας ότι το νομοθέτημα «στηρίζεται στην προηγούμενη νομοθεσία». Συνέχισε τονίζοντας ότι «αν θέλουμε να κάνουμε σοβαρές αλλαγές πρέπει να προσληφθεί προσωπικό», «να πληρώσουν οι εργοδότες εισφορά για τον επαγγελματικό κίνδυνο», «να επεκταθούν τα βαρέα και ανθυγιεινά» και «να περιοριστεί ο ιδιωτικός τομέας στους γιατρούς εργασίας, τους τεχνικούς κλπ».
Ειδικά για τους εργαζόμενους στις Επιθεωρήσεις σημείωσε ότι «ουσιαστικά δεν αυξάνει το προσωπικό αλλά αλλάζουν οι οργανικές θέσεις. Με εσωτερικές αλλαγές προσπαθεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κατάσταση». Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι κριτήριο είναι το «αν οι διατάξεις που έρχονται ανταποκρίνονται στις ανάγκες τού σήμερα».
Αναφερόμενος στο θέμα της υγιεινής και της ασφάλειας στην εργασία τόνισε ότι «από το 2000 έως το 2008 έχουμε 1.121 νεκρούς από εργατικά ατυχήματα», και όσον αφορά τους τεχνικούς επιθεωρητές «ενώ οι οργανικές θέσεις είναι 417 έχουν καλυφθεί οι 320». Ενδεικτικά σημείωσε πως «στην Αθήνα είναι μόλις 30 επιθεωρητές, που πρέπει να παρακολουθήσουν 1.000 επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους και χιλιάδες μικρότερες» δηλαδή «σε κάθε ζεύγος επιθεωρητών αντιστοιχούν 3.000 επιχειρήσεις».
Τέλος, όσον αφορά το θέμα των ποινών των οποίων των όριο αυξάνεται από 30.000 σε 60.000 ευρώ, ο Αντ. Σκυλλάκος σχολίασε πως «με την αύξηση των τιμωριών σε ευρώ, δεν αλλάζει πολύ η κατάσταση, γιατί μειώνεται παράλληλα η μικρότερη ποινή από 1.000 σε 500».
Το νομοσχέδιο «θέλει να προστατεύσει τους εργαζόμενους και την οικονομία της χώρας» υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ Π. Μελάς υποστηρίζοντας ότι αυτό επιτυγχάνεται «με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του ΣΕΠΕ». Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής του Μιχ. Κατρίνης κατηγόρησε δημαγωγικά την κυβέρνηση για «προσπάθεια εκμετάλλευσης της ανεργίας» και νομιμοποίηση της εισφοροδιαφυγής.
Συνέντευξη Τύπου χτες από τους φορείς που ένωσαν τις δυνάμεις τους μπροστά στις τεράστιες ελλείψεις
Την απόφασή τους να συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, αναπτυγμένο πλήρως σε όλες τις βαθμίδες ώστε να καλύπτει επαρκώς όλες τις ανάγκες του λαού εξέφρασαν χτες οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής μαζικών φορέων και σωματείων για την Υγεία που έχει συγκροτηθεί στις Δυτικές Συνοικίες του Πειραιά.
Σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασαν τις υποβαθμισμένες παροχές Υγείας που δέχονται, τα τεράστια προβλήματα των υπαρχόντων δομών Υγείας σε όλες τις βαθμίδες και έδωσαν στην δημοσιότητα σχετική επιστολή που αποστέλλουν στον πρωθυπουργό με τα αιτήματά τους και απαιτώντας συνάντηση μαζί του την Δευτέρα 11 Μάη, στο μέγαρο Μαξίμου.
Ανάμεσα στα αιτήματα είναι η κατασκευή Παιδιατρικού νοσοκομείου στο χώρο των Λιπασμάτων Δραπετσώνας, Γενικού νοσοκομείου στη Σαλαμίνα, ενεργοποίηση της υπουργικής απόφασης του 1998 για μετατροπή σε Κέντρο Υγείας του Σταθμού Α' Βοηθειών του ΙΚΑ Περάματος, κατασκευή Κέντρου Υγείας στο Κερατσίνι που έχει εξαγγελθεί από δύο κυβερνήσεις και δύο δημάρχους αλλά παραμένει στα χαρτιά. Επίσης η πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των ανέργων ανεξάρτητα από τις μέρες ασφάλισης που έχουν.
Στο Σταθμό Α' Βοηθειών στη Ζώνη, επισήμανε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, υπηρετεί γιατρός γυναικολόγος μόνο το πρωί και άρα ούτε ράμματα δεν μπορούν να γίνουν, ούτε να αντιμετωπιστούν τραύματα στα μάτια.
Η Κατερίνα Καλαρουτάκου, αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Τζάνειου νοσοκομείου, αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις στο νοσοκομείο, οι οποίες, όπως είπε, οδηγούν πιο εύκολα στην ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών. Στηρίζοντας το αίτημα για Παιδιατρικό νοσοκομείο, ανέφερε πως το Παιδιατρικό του Τζάνειου μόνο το 2007 δέχτηκε 10.000 έκτακτα περιστατικά και το 10% εισήχθη στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Την κατασκευή Παιδιατρικού νοσοκομείου ζητάνε από το 1975 ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά και οι Γυναικείες Οργανώσεις της περιοχής.
Χαρακτηριστική ήταν και η επισήμανση πως στο ΙΚΑ Αμφιάλης η αναμονή για εξέταση αίματος είναι 1,5 μήνας ενώ στο τμήμα ψυχικής Υγείας του ΙΚΑ ενώ πριν 10 χρόνια τα περιστατικά ήταν 300 παιδιά το χρόνο, σήμερα είναι 5.500.
Σημαντική ώθηση στους αγώνες των εργαζομένων στην εταιρεία TASTY δίνουν τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο επιχειρησιακό σωματείο, οι οποίες ολοκληρώθηκαν χτες. Ολοι σχεδόν οι εργαζόμενοι που πήραν μέρος στις εκλογές (153, από 123 το 2007) έριξαν στην κάλπη το ταξικό ψηφοδέλτιο της «Εργατοϋπαλληλικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΕΑΣ). Η ΕΑΣ ήταν ο μοναδικός συνδυασμός που μετείχε στις εκλογές (για πρώτη φορά δεν έγιναν με ενιαίο ψηφοδέλτιο) και καταλαμβάνει όλες (7) τις έδρες του νέου ΔΣ. Για την Ομοσπονδία ψήφισαν 107 (από 123) και η ΕΑΣ εκλέγει 4 αντιπροσώπους. Για το ΕΚΑ ψήφισαν επίσης 107 (από 123) και η ΕΑΣ εκλέγει 1 αντιπρόσωπο. «Οι αρχαιρεσίες αποτελούν σημαντική αφετηρία για νέους αγώνες στο μέλλον, ώστε οι εργαζόμενοι να δώσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και δύναμη τη μάχη για τα δικαιώματά τους, καλύτερες συλλογικές συμβάσεις, καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, κτλ. Αλλά και για να δυναμώσει η συντονισμένη πάλη όλων των εργαζομένων του κλάδου, όλης της εργατικής τάξης», τόνισε σε δήλωσή του στον «Ρ» ο Γιάννης Σχοινάς, μέλος της ΕΑΣ.