Σε παγκαλλιτεχνικό συλλαλητήριο καλεί όλους τους καλλιτέχνες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος - Ακροάματος σήμερα (11 π.μ.) στην Ομόνοια και πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης, με αιχμή την ανεργία, την υποαπασχόληση και το Ασφαλιστικό των καλλιτεχνών. Εικαστικοί, ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές κ.ά. θα δώσουν αγωνιστική απάντηση στην πολιτική της απαξίωσης του πολιτισμού, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΕΕ, που θέλει την τέχνη και τον πολιτισμό εμπόρευμα και τον καλλιτέχνη χειραγωγημένο από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται το χώρο.
Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, «το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό παραμένει το πιο σοβαρό πρόβλημα για τους ανασφάλιστους κλάδους των δημιουργών καλλιτεχνών». Παράλληλα, «καταργούνται ουσιαστικά οι λεγόμενες τιμητικές συντάξεις με το συνταξιοδοτικό νόμο που προβλέπει 30 συντάξεις για 35 κλάδους καλλιτεχνών» και «τα βιβλιάρια πρόνοιας που ίσχυαν από το 1989 και που εδώ και 8 μήνες δε δίνονται παρά μόνο σε απόρους, αφήνοντας τον καλλιτέχνη ανυπεράσπιστο».
«Η κυβέρνηση διαπράττει έγκλημα διαρκείας, στο οποίο και η αξιωματική αντιπολίτευση είναι το ίδιο ένοχη. Αντιμετωπίζει την τέχνη και τους καλλιτέχνες σαν βιτρίνα, αδιαφορώντας για τις συνθήκες μέσα στις οποίες ο καλλιτέχνης καλείται να δημιουργήσει, συνθήκες ανασφάλειας που συχνά τον οδηγούν στην ετεροαπασχόληση, τον παροπλίζουν και τον καταργούν».
Οι καλλιτέχνες διεκδικούν: «Καθολική ρύθμιση του ασφαλιστικού - συνταξιοδοτικού. Να μην υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των τιμητικών συντάξεων, έως ότου λυθεί καθολικά το συνταξιοδοτικό των ανασφάλιστων καλλιτεχνικών κλάδων. Οχι στην ουσιαστική "κατάργηση" των βιβλιαρίων υγείας».
Φαληρικό Δέλτα (μακέτα) |
«Ο παλιός Ιππόδρομος, έκταση 200 και πλέον στρεμμάτων, και το Φαληρικό Δέλτα είναι περιουσία του ελληνικού λαού και πρέπει να αποδοθεί στο λαό, σαν ελεύθερος χώρος πρασίνου, που τόσο έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και γενικά ο λαός του Λεκανοπεδίου», τονίζεται στην Ερώτηση. «Η εμπλοκή του ιδιωτικού Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" στον τομέα του πολιτισμού, παραδίνοντάς του τη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη, οδηγεί στην παραπέρα χειραγώγηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, στην παραπέρα εμπορευματοποίηση της τέχνης και της επιστημονικής γνώσης». Η κυβέρνηση ερωτάται: «Ποιο είναι το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας μεταξύ πολιτείας και Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" (ποια τα ακριβή στοιχεία της σύμβασης, τι ακριβώς προβλέπει σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της υπό ανέγερση Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης). Ποιος ρόλος επιφυλάσσεται στο ίδρυμα σχετικά με τη διοίκηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Εθνικής Βιβλιοθήκης και ποιος ο χαρακτήρας τους μετά την ολοκλήρωσή τους; Εάν και κατά πόσον το Φαληρικό Δέλτα και ο παλιός Ιππόδρομος θα μείνει ελεύθερος χώρος, και αν θα είναι στον αποκλειστικό έλεγχο του ελληνικού δημοσίου και με ελεύθερη - δωρεάν πρόσβαση για το λαό του Λεκανοπεδίου».
Την προηγούμενη βδομάδα απολύθηκε ο ηθοποιός, παλιός συνδικαλιστής Βασ. Σεϊμένης, ενώ τώρα ανακοινώθηκε η μη ανανέωση της σύμβασης του ηθοποιού - συνδικαλιστή Θανάση Κεραμίδα. Ο δεύτερος, συνοδευόμενος, προχτές (7/4), από συνδικαλιστές συναδέλφους του, επιχείρησε να συναντήσει τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Νικήτα Τσακίρογλου, προκειμένου να του εξηγήσει τους λόγους της απόλυσής του. Αντί για συνάντηση με τον διευθυντή, ο απολυμένος ηθοποιός και οι συνάδελφοί του, προς μεγάλη τους έκπληξη, αντίκρισαν στην είσοδο του θεάτρου ομάδα αστυνομικών, την οποία κάλεσε η διεύθυνση. «Πρόκειται για πρωτοφανή και καταδικαστέα ενέργεια το να καλείται η αστυνομία για την επίλυση ζητημάτων εργασιακών σχέσεων», σημείωσαν οι ηθοποιοί και πρόσθεταν ότι «κάτι τέτοιο συμβαίνει πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν σοβαρές αντιδράσεις από τον καλλιτεχνικό κόσμο της Θεσσαλονίκης».
Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών σε ανακοίνωσή του μιλά για «πογκρόμ» απολύσεων στο ΚΘΒΕ: «Οι ηθοποιοί που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις για την υπογραφή της νέας ΣΣΕ, και εκείνοι που κατά δήλωση του καλλιτεχνικού διευθυντή χρεώθηκαν τη μη πραγματοποίηση της παράστασης "Μυθολογία", σε χώρο που χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός, δέκα μέτρα κάτω από τη θάλασσα, αντιμετωπίζουν τώρα την μήνιν της διεύθυνσης». Το ΣΕΗ δηλώνει ότι «δε θα παραμείνει θεατής στο "ξεκαθάρισμα λογαριασμών" εκ μέρους του διευθυντή και θα κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις μέχρι να ανακληθούν οι απολύσεις».
Εκδήλωση - συζήτηση αφιερωμένη στον ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσο, διοργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Χαλκίδας, το Σάββατο 11/4 (7μμ), στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χαλκίδας. Το Συντονιστικό Χαλκίδας καλεί τους μαθητές να συμμετέχουν μαζικά, δίνοντας και με αυτό τον τρόπο συνέχεια στον αγώνα τους για δημόσια, προς όφελος του λαού, Παιδεία. Θα ακολουθήσει συζήτηση για την εργατική Πρωτομαγιά, καθώς και για το σχεδιασμό της παραπέρα δράσης των μαθητών.
Ούτε μία κινηματογραφική παραγωγή δε θα ξεκινήσει το 2009 στη Ρωσία στο πλαίσιο των μέτρων που οφείλει να λάβει το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού... «λόγω»(;) της οικονομικής κρίσης! Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Πολιτισμού, Αλεξάντρ Αβντέγιεφ, εντός του έτους θα συνεχιστεί μόνο η παραγωγή των ταινιών που έχει ήδη ξεκινήσει. Φυσικά, το γεγονός ότι κανείς στη ρωσική κυβέρνηση δεν σκέφτεται καν να κόψει χρήμα από το «πανηγυράκι» της «Γιουροβίζιον» - διεξάγεται στη Μόσχα - αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τις «πολιτιστικές» επιλογές του καπιταλισμού...
«Ηχητική επένδυση ενός οπτικοακουστικού έργου» χαρακτηρίζει τη μουσική που συνθέτει για τον κινηματογράφο και το θέατρο ο Κώστας Δημουλέας. Ενα cd με τη μέχρι τώρα δημιουργία του πάνω σε αυτό το είδος του μουσικού λόγου, με τίτλο «Μεταμορφώσεις - Μικρές μουσικές για εικόνα», αποκαλύπτει τι κρύβει αυτός ο φαινομενικά «μηχανιστικός» ορισμός.
Πρόκειται για μια παραγωγή της «δαιμόνιας» Ομάδας Νεανικής Πολυέκφρασης Αρκαδίας «Ελευσις» και περιλαμβάνει μουσική που ο συνθέτης έγραψε για τις παραστάσεις: «Μια παρτίδα σκάκι» (2008, ΚΘΒΕ), «Ορφέας» (2008, Μικρό Θέατρο), «Η γυναίκα της Ζάκυθος» (2002, Μίμηση Πράξεως) και τις ταινίες: «Στον κήπο» (2007, Χρόνης Θεοχάρης), «Περιουσιακά στοιχεία» (2007, Αθανασία Δρακοπούλου), «Το Ερέχθειο και ο Χρόνος» (2001, Αθανασία Δρακοπούλου), «Ξυπόλυτο Σαββατοκύριακο» (2004, Γεράσιμος Βάκρος), «Αγία Φαεινή» (2006, Γεράσιμος Βάκρος).
Αποκλειστική διάθεση «Ελευσις».
Πασχαλινό παζάρι διοργανώνει σήμερα (7.30 μ.μ.) ο Σύλλογος Οικογένειας του Θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΝΟΣΤΟΣ. Πραγματοποιείται στο νέο χώρο του Κέντρου Κοινωνικής Επανένταξης (Κολοκοτρώνη 93, Πειραιάς).
Πασχαλινό παζάρι πραγματοποιείται στις 10/4 (4 μ.μ. - 8 μ.μ.) και 11/4 (11 π.μ. - 8 μ.μ.) στο Πολιτιστικό Στέκι της «Διάβασης» (Σταυροπούλου 29, πλατεία Αμερικής). Θα βρείτε χειροποίητα δώρα, λαμπάδες και πασχαλινά γλυκά, φτιαγμένα από τις δημιουργικές ομάδες του Προγράμματος.
Σάρωσε τα βραβεία, κατακτώντας παράλληλα και τον «Χρυσό Ιππο» του Μεσογειακού Διαγωνιστικού Τμήματος, του 17ου Μεσογειακού Φεστιβάλ Νέων Κινηματογραφιστών στη Λάρισα, η ταινία «Επειδή υπάρχουν πράγματα που δεν ξεχνάς ποτέ» του Λούκας Φιγκουερόα (σύμπραξη Ισπανίας- Ιταλίας). Στην ίδια κατηγορία ο «Αργυρός Ιππος» δόθηκε στις «Ρίζες» (Ελβετία - Τουρκία) της Αϊλίν Χόφερ. Ο «Χρυσός Ιππος» στο διεθνές αγωνιστικό τμήμα απονεμήθηκε στην ταινία «Ρόμπιν» του Χάνο Ολντεβντίσεν (Γερμανία) και ο «Αργυρός Ιππος» στο «Δέκα» του Μπιφ (Γαλλία). Φέτος διαγωνίστηκαν 25 ταινίες για τα βραβεία του μεσογειακού τμήματος και 17 στο διεθνές.