ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ
Χυδαίος αντικομμουνισμός με τις ευλογίες της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ

Με τις «ευλογίες» και τις παραινέσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, συνέχισε και χτες το αντικομμουνιστικό του παραλήρημα ο Θ. Πάγκαλος, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι οι χυδαίες φραστικές του επιθέσεις εναντίον του ΚΚΕ δεν αποτελούν προσωπικές του απόψεις, αλλά τμήμα ενός οργανωμένου προβοκατόρικου σχεδίου.

Στους ρόλους, που προφανώς έχουν επιμεριστεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Θ. Πάγκαλος έχει αναλάβει να συντηρεί και να εντείνει την αντικομμουνιστική υστερία. Μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο του «Αλφα», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε ότι το ΚΚΕ είναι ένας «πολιτικός σχηματισμός που δεν έχει καμία σχέση με το δημοκρατικό μας σύστημα»!! Τη συγκεκριμένη δήλωση έσπευσε να υιοθετήσει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, στηρίζοντας απόλυτα τον Θ. Πάγκαλο και φανερώνοντας ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει αναθέσει συγκεκριμένο ρόλο στο στέλεχος. Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, κληθείς να σχολιάσει τη συγκεκριμένη τοποθέτηση Πάγκαλου, υποστήριξε: «Κάθε κόμμα κρίνεται από την πορεία του. Και οι Ελληνες πολίτες έχουν κρίνει την πορεία και τη στάση της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος σε μια σειρά από ζητήματα»...

Με τη συγκεκριμένη του δήλωση, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επικρότησε πλήρως την αντικομμουνιστική επίθεση του Πάγκαλου, ο οποίος στη συγκεκριμένη συνέντευξή του, αναφερόμενος στην επιστολή της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα με την οποία ζητούσε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει αν στηρίζει παλιότερες δηλώσεις του στελέχους του, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται: «Για μια ακόμα εκδήλωση της ολοκληρωτικής νοοτροπίας (...) Η κα Παπαρήγα λέει στον κ. Παπανδρέου να μου υποδείξει με ποιον τρόπο να σκέφτομαι. Εγώ διεκδικώ, και δε δέχομαι καμία κουβέντα για αυτό, το δικαίωμα να κρίνω ελεύθερα το ιστορικό παρελθόν της χώρας στην οποία ζω επειδή είμαι ένας Ελληνας πολίτης που ψηφίζει. Η κα Παπαρήγα απέτυχε στην προσπάθεια να μου στερήσει αυτό το δικαίωμα, απέτυχε και αυτή και το κόμμα της. Αν ήταν το κόμμα της κας Παπαρήγα στην εξουσία στην Ελλάδα, δε θα είχα το δικαίωμα αυτό. Η κα Παπαρήγα θα μπορούσε να με απολύσει από τη δουλειά μου, να με βάλει φυλακή, να με βάλει στο ψυχιατρείο και ενδεχομένως στο παρελθόν να με εκτελέσει. Η κα Παπαρήγα δεν μπορεί να τα κάνει αυτά, ευτυχώς για τον ελληνικό λαό».

Είναι πράγματι προκλητικό να μιλάει για «δημοκρατικά δικαιώματα» ο Θ. Πάγκαλος. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που έχει στηρίξει κάθε νομοθέτημα που χτυπάει τις λαϊκές ελευθερίες και τα δικαιώματα. Ποιος; Ο Θ. Πάγκαλος που έχει προτείνει να λειτουργήσουν πλήρως οι χαφιεδοκάμερες για την παρακολούθηση των πολιτών. Οταν πραγματικά μιλάει για δημοκρατικά δικαιώματα ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος με συνέντευξή του στη ΝΕΤ είχε δηλώσει ότι πρέπει να επιτραπεί η είσοδος της αστυνομίας στις πανεπιστημιουπόλεις, ακόμα και χωρίς την άδεια των πρυτανικών αρχών, σημειώνοντας «εγώ δε βλέπω γιατί πρέπει να είναι απούσα η αστυνομία τάξης από τα πανεπιστήμια»(!!), τότε σε πιάνει ανατριχίλα. Οταν μιλάει για «δημοκρατικές αρχές» ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που σε αγαστή συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες των ιμπεριαλιστών παρέδωσε τον Οτσαλάν, τότε κάθε άλλη κρίση περισσεύει...

Ταυτόχρονα, στη διατεταγμένη του υπηρεσία για λογαριασμό της άρχουσας τάξης και της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ο Θ. Πάγκαλος ισχυρίστηκε ότι το ΚΚΕ «εκτός από τις σφαγές που οδήγησαν ανθρώπους σε τάφους», προχώρησε και σε «πολιτικές και ψυχολογικές δολοφονίες». Ο ίδιος μάλιστα, συνεχίζοντας το αντικομμουνιστικό του λογύδριο, υποστήριξε: «Θέλω να ρωτήσω την κα Παπαρήγα και τους οπαδούς του κόμματός της η απουσία του κόμματος αυτού, του ΚΚΕ, από την κηδεία του Γρ. Φαράκου, που δεν πήγε κανείς από την ηγεσία του ΚΚΕ στην κηδεία του, αυτό δεν είναι πολιτική δολοφονία; Εγώ αυτό το κρίνω ως πολιτική δολοφονία και ως αίσχος και ντρέπομαι γιατί υπάρχουν τέτοιου είδους άνθρωποι δίπλα μας και έχουν τέτοιου είδους μυαλά και συμπεριφορά και μάλιστα καμαρώνουν για αυτά και προσπαθούν να τα επιβάλλουν και στους άλλους».

Στην αντιΚΚΕ επίθεση Πάγκαλου, έσπευσε να πάρει θέση και ο Ν. Μπίστης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και «παπαγαλάκια» του αστικού Τύπου, με αρθρογράφο της «Ελευθεροτυπίας» την προηγούμενη Κυριακή να πρωταγωνιστεί... Κοινή αγωνία τους να δικαιώσουν την αντικομμουνιστική υστερία Πάγκαλου.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΚΡΙΣΗ
Αγωνιά για τη διάσωση του συστήματος

Με «ψευδοφάρμακα» σε μια εσκεμμένα λανθασμένη διάγνωση, απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στην καπιταλιστική οικονομική κρίση, την κατ' αυτόν «κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος» για την οποία ξαναπαρουσίασε χτες, σε συνέντευξη Τύπου, τις προτάσεις του.

«Είναι φανερό - ανέφερε εισηγητικά ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας - ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια δομική και ολιστική κρίση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου οικονομίας και ανάπτυξης» και υπερθεμάτισε των «αναγκαίων, ριζικών δομικών αλλαγών στην αρχιτεκτονική του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη δομή του».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ περίλυπος διαπίστωσε πως «η ελληνική οικονομία δεν ακολουθεί απλώς έναν κατήφορο. Βρίσκεται σε πορεία ελεύθερης πτώσης και μάλιστα χωρίς δίχτυ προστασίας». Και πως «δυστυχώς (...) οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ εμμένουν σε μια δογματική προσήλωση σε νεοφιλελεύθερες συνταγές, αυτές που μας οδήγησαν στην κρίση». Χαρακτήρισε παραλογισμό τη διατήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας αλλά και τη διατήρηση στις θέσεις τους αξιωματούχων όπως ο Μπαρόζο!

Ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να επαναλάβει τους όρκους πίστης του κόμματός του στην ΕΕ των μονοπωλίων και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αποκρούοντας με το χαρακτηρισμό «ανέκδοτο» τις αναφορές στον Τύπο που θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ σαν μια «αντιευρωπαϊκή δύναμη», λέγοντας ότι αντιευρωπαϊστές είναι όσοι θέτουν την πορεία της ΕΕ σε κίνδυνο και υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή «που είναι μια βόμβα στα θεμέλια της ίδιας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της ευρωπαϊκής προοπτικής». Είχε δε το θράσος να χαρακτηρίσει την υποστήριξη στο ευρωοικοδόμημα των μονοπωλίων σαν «υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου», όπου σαν τέτοιο παρουσίασε τις κατακτήσεις του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Εντοπίζοντας την κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μοιραία ο πρόεδρος του ΣΥΝ ισχυρίστηκε ότι «κύρια ευθύνη έχουν οι τράπεζες γι' αυτό το σύστημα. Δε θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι οι τράπεζες σε πολλές περιπτώσεις και στη χώρα μας λειτούργησαν και λειτουργούν ως κράτος εν κρατεί». Συνεπώς, αντέτεινε μέτρα για αλλαγή της «δομής και αρχιτεκτονικής του χρηματοπιστωτικού συστήματος» ενταγμένα στην προοπτική - ανύπαρκτη στο πλαίσιο του καπιταλισμού που ουδόλως αμφισβητεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - μιας «οικονομίας των κοινωνικών αναγκών και των συλλογικών αγαθών».

Ο Αλ. Τσίπρας έφτασε ως το σημείο να διατυπώνει ελπίδες για σωστές αποφάσεις του G20, λέγοντας «συνεδριάζουν για τις τύχες μας και περιμένουμε με μεγάλη αγωνία να δούμε αν θα καταλάβουν την ανάγκη για ριζικές αλλαγές»! Ενώ κάλεσε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «να δουν κατάματα και να αναγνωρίσουν την αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου οικονομικής διαχείρισης και ανάπτυξης και να υιοθετήσουν μια σειρά από προτάσεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναπτύχθηκαν απ' τον Π. Λαφαζάνη, δεν παρεκκλίνουν χιλιοστό απ' τη γραμμή αποπροσανατολισμού του λαού με μυθεύματα που παρουσιάζονται σαν ρεαλιστική πολιτική. Ετσι, το «ναι» στην ΕΕ και την ολοκλήρωσή της δεν τους εμποδίζει να διατυπώσουν πρόταση για κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και «ένα πολύ διαφορετικό, υπό πολιτικό έλεγχο, ρόλο και προσανατολισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας». Το «ναι» στον καπιταλισμό δεν τους εμποδίζει να διατυπώσουν πρόταση για «προοδευτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα που θα λειτουργεί σε όφελος του λαού». Στο πλαίσιο ενός τέτοιου συστήματος εντάσσονται υποπροτάσεις όπως δημόσιος έλεγχος στην Εθνική Τράπεζα, ενίσχυση του ρόλου του δημοσίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, κλπ.

Με όπλο ... το κοινωνικό Μάαστριχτ

Το αποπροσανατολιστικό επιχείρημα της «θεσμοθέτησης ενός κοινωνικού Μάαστριχτ», που δήθεν θα «διασφαλίζει την ενίσχυση της εργασίας και την κοινωνική σύγκλιση», πρόταξε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Ξενογιαννακοπούλου ως αναγκαία προϋπόθεση για την ...«προοδευτική στροφή» της ΕΕ. Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ με άρθρο της στην «Ελευθεροτυπία» της Κυριακής, με αφορμή τις επικείμενες ευρωεκλογές προσπάθησε να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα, υποστηρίζοντας ότι η Συνθήκη του Μάαστριχτ, που σηματοδότησε την ολομέτωπη επίθεση του ευρωενωσιακού κεφαλαίου ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων, μπορεί να πάρει ...«φιλολαϊκά» χαρακτηριστικά! Η ίδια ισχυρίστηκε ότι η πορεία της ΕΕ «τα τελευταία χρόνια βιώνει μια κρίση στρατηγικής», που οφείλεται στη «συντηρητική πλειοψηφία στα ευρωπαϊκά όργανα», αλλά πίσω από αυτό επιδίωξε να κρύψει ότι δεν υπάρχει ούτε ένα αντεργατικό και αντιδημοκρατικό νομοθέτημα που να μη φέρει την υπογραφή τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Η θεσμοθέτηση της μερικής απασχόλησης, της εργασίας των 65 ωρών τη βδομάδα, της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, είναι αποφάσεις που είτε ψήφισε είτε εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, τη συνέχιση αυτών των πολιτικών στήριξε και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, δίνοντας την υπόσχεση ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ...καλύτερο «διαπραγματευτικό σχέδιο»!

Ο λαϊκός κόσμος θα τους κρίνει

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνεται σχετικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ:

«Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τις τοποθετήσεις του Θ. Πάγκαλου, σημαίνουν ότι η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συγκαλύπτει τις αντικομμουνιστικές δηλώσεις του. Αρα, δικαίως το ΚΚΕ έκανε λόγο για καταμερισμό ρόλων στο ηγετικό τους όργανο.

Ο λαϊκός κόσμος του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται το λόγο που επαναφέρουν τη μαύρη προπαγάνδα της δεκαετίας του 1950. Και θα τους κρίνει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ