ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αμεση απάντηση στην πρόκληση Σανιδά

Παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, στις 10 π.μ., στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Οργισμένες καταγγελίες από ταξικές Ομοσπονδίες και Συνδικάτα. Νέο κύκλο διώξεων προμηνύουν οι δικαστικές εξελίξεις

Αμεση και κατηγορηματική απάντηση δίνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στην απαράδεκτη και επικίνδυνη παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά σε βάρος του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και ενάντια συνολικά στους αγώνες των εργαζομένων. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί συνδικάτα και εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην παράσταση διαμαρτυρίας που διοργανώνει σήμερα Τετάρτη, στις 10 π.μ. στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει το απαράδεκτο έγγραφο - εντολή που απέστειλε ο Γ. Σανιδάς στους υφισταμένους του εισαγγελείς στις 16 του Φλεβάρη, τη μέρα δηλαδή που η πολυεθνική «Τζάμπο» (JUMBO) κατέθεσε για δεύτερη φορά ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος 8 συνδικάτων και συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος. Πρόκειται για το φιρμάνι με το οποίο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου χαρακτηρίζει «τελεσθέντα εγκλήματα» τις κινητοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων για την ανάκληση της απόλυσης του Νίκου Νικολόπουλου από τα «Τζάμπο» και απαιτεί την καταστολή και την ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων.

Η παρέμβαση Σανιδά έχει προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση των ταξικών συνδικάτων. Σε σχετική του ανακοίνωση, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σημειώνει μεταξύ άλλων ότι ο εισαγγελέας υιοθετεί και χρησιμοποιεί «τους όρους που χρησιμοποιούν η εργοδοσία των JUMBO και ο ΣΕΛΠΕ στις μηνύσεις που έχουν υποβάλει κατά των σωματείων και των συνδικαλιστών. Η ενέργεια αυτή επιβεβαιώνει την ταύτιση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με τους στόχους και τα συμφέροντα των πολυεθνικών».

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας δηλώνει ότι «το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν τρομοκρατείται, οι κινητοποιήσεις και οι αγώνες θα συνεχιστούν, θα ενταθούν και θα δυναμώσουν, με όλες εκείνες τις μορφές που επιλέγουν οι εργαζόμενοι». Καλεί όλους τους εργαζόμενους στα πανελλαδικά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 17 Μάρτη, «ενάντια στην κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία, ενάντια στην αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική».

Καμιά υποχώρηση!

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Οικοδόμων σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Δεν είχαμε καμία αυταπάτη για το ρόλο της "ανεξάρτητης" και "αδέκαστης" Δικαιοσύνης. Η ιστορική πείρα της εργατικής τάξης καταδεικνύει ότι η Δικαιοσύνη υπηρετούσε και υπηρετεί τα συμφέροντα της κρατούσας τάξης.

Την ώρα όμως που ο κ. Σανιδάς θεωρεί "έγκλημα" τη συνδικαλιστική δράση και απαιτεί τη σύλληψη των συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος στα "Τζάμπο", για να εξασφαλιστούν τα κέρδη της πολυεθνικής, η Δικαιοσύνη κλείνει μάτια και αυτιά στην αγωνία χιλιάδων εργατών που παράνομα οι εργοδότες αρνούνται να τους προκαταβάλουν τα δεδουλευμένα. Κλείνει μάτια και αυτιά στα εγκλήματα που διαπράττονται στους χώρους δουλειάς, στερώντας το δικαίωμα στη ζωή εκατοντάδων εργατών κάθε χρόνο. Αλήθεια, πόσοι από αυτούς πήγαν φυλακή; Κλείνει μάτια και αυτιά στην παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στα ωράρια κλπ.

Δηλώνουμε, ότι οι παρεμβάσεις του κ. Σανιδά, δεν τρομοκρατούν το ταξικό εργατικό κίνημα. "Το ποτάμι δε γυρίζει πίσω". Οι οικοδόμοι, η εργατική τάξη, το ταξικό εργατικό κίνημα, παλεύει για να εφαρμοστεί το δίκιο της δικής τους τάξης. Σε αυτό το δρόμο καλούμε τους οικοδόμους, συνολικά την εργατική τάξη, να στρατευτεί».

Καμιά εισαγγελική εντολή δεν πρόκειται να βάλει εμπόδια στη δράση μας» ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, ενώ καταγγελία για την παρέμβαση Σανιδά εξέδωσε και η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ.

Νέος κύκλος διώξεων

Στο μεταξύ, νέο κύκλο διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών και εργαζόμενων προμηνύει η χτεσινή εξέλιξη στο δικαστικό κομμάτι της υπόθεσης. Ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ Β. Κρανιάς παρουσιάστηκε χτες στον πταισματοδίκη Καρδίτσας Αθανάσιο Κόκκινο, ύστερα από την κλήση σε ανάκριση, που του στάλθηκε στα πλαίσια του πογκρόμ που έχει εξαπολύσει η πολυεθνική με τι πλάτες της δικαιοσύνης και της κυβέρνησης.

Η διαδικασία της ανάκρισης αναβλήθηκε, καθώς από το λεγόμενα του πταισματοδίκη προέκυψε ότι υπάρχει και πέμπτη αναφορά του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας και της εταιρείας «Τζάμπο» σε βάρος του ταξικού κινήματος και των κινητοποιήσεών του. Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα, ο Β. Κρανιάς καλείται «για να δώσει εξηγήσεις σε ποινική υπόθεση, αυτεπάγγελτη, σε σχέση με αναφορά του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) και το, από 26/1/09 έγγραφο της εταιρείας "Τζάμπο" για προκαταρκτική εξέταση».

«ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ» - ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Συγκέντρωση για την άδικη απόλυση

Μεγάλη η αποδοχή της κινητοποίησης από τους εργαζόμενους καταναλωτές

Από τη συγκέντρωση έξω από το σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος» στην Καλλιθέα, το περασμένο Σάββατο
Από τη συγκέντρωση έξω από το σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος» στην Καλλιθέα, το περασμένο Σάββατο
Με μια πρώτη δυναμική κινητοποίηση έξω από το σούπερ μάρκετ της αλυσίδας «Βερόπουλος», στην Καλλιθέα, απάντησε το περασμένο Σάββατο, για περίπου 2 ώρες, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στην απόλυση εργαζόμενης, εξαιτίας της συνδικαλιστικής της δράσης, όπως καταγγέλλει. Η εργαζόμενη δουλεύει στην επιχείρηση περίπου 10 χρόνια, με 4ωρη απασχόληση και η αιτία της απόλυσής της, σύμφωνα με τα όσα ο διευθυντής του καταστήματος ισχυρίστηκε, ήταν η δήθεν ανεπάρκεια στην εργασία της. Η συγκεκριμένη εργαζόμενη, ωστόσο, είχε ενεργό συνδικαλιστική δράση, ενώ συστηματικά συμμετείχε στις πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις.

Εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές από άλλα ταξικά σωματεία της Αθήνας και το ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 10 το πρωί έξω από την επιχείρηση, όπου άπλωσαν το πανό τους και μοίρασαν πλατιά την ανακοίνωση του συλλόγου στους εργαζόμενους - καταναλωτές που έφταναν στο κατάστημα. Ηταν τέτοια η αποδοχή της κινητοποίησης των ταξικών δυνάμεων για την ανάκληση της απόλυσης, που δεκάδες καταναλωτές (η συντριπτική πλειοψηφία όσων έφταναν στο κατάστημα) υπέγραφαν κάτω από την ανακοίνωση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων.

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών μπήκε μέσα στο κατάστημα και με την ντουντούκα κάλεσε τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές να συσπειρωθούν στις ταξικές δυνάμεις, να δείξουν την αλληλεγγύη τους, να απαιτήσουν από κοινού την άμεση επαναπρόσληψη της εργαζόμενης. Αμεσα, έσπευσαν δυο άνδρες της αστυνομίας μετά από απαίτηση της εργοδοσίας. Αρχικά ζήτησαν από την αντιπροσωπεία να βγει από το κατάστημα, για να πάρουν την απάντηση ότι αυτό αποτελεί παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης. Οι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν και οι συνδικαλιστές συνέχισαν την ενημέρωση. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, με την υπόσχεση ότι θα υπάρξει συνέχεια μέχρι την ανάκληση της απόλυσης.

ΠΑΜΕ
Πολύμορφη δράση για τους μετανάστες

Σταθερή παρέμβαση για την οργάνωση των μεταναστών αναπτύσσει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, εκφράζοντας έμπρακτη αλληλεγγύη σε ένα από τα πιο δοκιμαζόμενα τμήματα της εργατικής τάξης. Μπροστά στην Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας, στις 21 Μάρτη, αλλά και μπροστά στην Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, στις 8 του Μάρτη, το Τμήμα Εκμάθησης Ελληνικών του ΠΑΜΕ διοργανώνει εκδήλωση με μετανάστες, στο Στέκι της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ (πλ. Μητροπόλεως 10). Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές επισκέψεις την Κυριακή 15 Μάρτη στην Ακρόπολη και την Κυριακή 22 Μάρτη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Στο ίδιο πλαίσιο, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στηρίζει την εκδήλωση - συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Ενωση Εργαζομένων από το Μπαγκλαντές, το Σάββατο 7 Μάρτη, στις 5 μ.μ., ενάντια στην αντιμεταναστευτική πολιτική των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ.

ΠΣΟ - ΠΑΜΕ
Σημαντική εκδήλωση για την Κούβα

Μεγάλη εκδήλωση για την Κούβα, το Νησί της Επανάστασης, διοργανώνουν από κοινού την Παρασκευή 6 Μάρτη, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Στην εκδήλωση, που θα είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την κουβανέζικη επανάσταση και στα 70 χρόνια από την ίδρυση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Κούβας, θα μιλήσει ο Σαλβαντόρ Βάλντες Μέσα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας και γενικός γραμματέας της Συνομοσπονδίας Εργατών. Το ΠΑΜΕ απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής στην εκδήλωση, η οποία θα γίνει στις 6 μ.μ. στο θέατρο «Βεάκη» (Στουρνάρη 32).

ΠΑΜΕ
Φάρμακα για την Παλαιστίνη

Την τελευταία παρτίδα φαρμάκων στην έδρα της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στην Αθήνα θα παραδώσει το ΠΑΜΕ σήμερα Τετάρτη, στις 12 μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ