ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΜΑΝΤΡΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Χαροπαλεύει στο «Θριάσιο» 35χρονος εργάτης

Δούλευε την Κυριακή της Αποκριάς σε μια περιοχή - μπουρλότο για όλο το Λεκανοπέδιο. Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στη Μονάδα Εγκαυμάτων άφησαν τον τραυματία χωρίς κρεβάτι!

Στο «Θριάσιο» νοσοκομείο χαροπαλεύει ο 35χρονος Ρουμάνος εργάτης Ρέμους Μπραντσέσκο, ο οποίος το μεσημέρι της Κυριακής έγινε παρανάλωμα του πυρός, παλεύοντας για το μεροκάματο στην εταιρεία ανακύκλωσης αυτοκινήτων «Athens Recycling» στον Ασπρόπυργο. Η φωτιά, που ξέσπασε στον προαύλιο χώρο της μάντρας από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, είχε σαν αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του μετανάστη, αφού τα εγκαύματα καλύπτουν το 95% του σώματός του. Περιγράφοντας τη σοβαρότητα της κατάστασής του, οι γιατροί στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) όπου νοσηλεύεται, λένε χαρακτηριστικά ότι «μόνο οι πατούσες του δεν είναι καμένες».

Μαζί με τρεις ακόμα συναδέλφους του, ο 35χρονος εργάτης ήταν υποχρεωμένος να δουλεύει Κυριακάτικα και μάλιστα μέρα γιορτής (Απόκριες). Σύμφωνα με πληροφορίες, η εντατικοποίηση της δουλειάς στη συγκεκριμένη επιχείρηση δεν υπολογίζει ούτε Κυριακές, ούτε αργίες για το προσωπικό, που στο σύνολό του ξεπερνάει τα 15 άτομα. Την περασμένη Κυριακή αποδείχτηκε ότι, στο κυνήγι του κέρδους, η εργοδοσία δε χαμπαριάζει ούτε από μέτρα ασφάλειας, αφού, όπως καταγγέλθηκε στο «Ρ», ήταν η τρίτη φορά που ξεσπούσε πυρκαγιά στη συγκεκριμένη μάντρα. Η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Ασπρόπυργου, όπου επιχειρήσεις μεγάλης επικινδυνότητας (εύφλεκτα υλικά, χημικά, πετρέλαια) συνυπάρχουν σε μικρή απόσταση με οικισμούς, μπορεί ανά πάσα στιγμή να εξελιχθεί σε μπουρλότο για όλο το Λεκανοπέδιο, όπως επιβεβαιώθηκε και από την πυρκαγιά της Κυριακής.

Το μαρτύριο για τον 35χρονο εργάτη συνεχίστηκε στο «Θριάσιο» νοσοκομείο. Παρά τη βαρύτητα του περιστατικού, δε βρέθηκε κρεβάτι στη Μονάδα Εγκαυμάτων - δηλαδή τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) - γιατί δε λειτουργούν τέσσερα από τα οχτώ κρεβάτια, λόγω έλλειψης προσωπικού. Αλλά και στη ΜΑΦ -όπου μεταφέρθηκε αχρικά ο τραυματίας- οι ασθενείς βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ελλείψεις προσωπικού. Μένουν κλειστά οχτώ από τα 18 κρεβάτια, ενώ στην απογευματινή και στη βραδινή βάρδια δουλεύουν ένας ή δύο νοσηλευτές, παρά τη βαρύτητα των περιστατικών.

Κι ενώ η κατάσταση διαμορφώνεται επικίνδυνα για τις συνθήκες ασφαλούς νοσηλείας, η κυβέρνηση απέλυσε πρόσφατα τους 85 εργαζόμενους - εκ των οποίων οι μισοί νοσηλευτές - γιατί έληξαν οι οχτάμηνες συμβάσεις τους. Αργά το απόγευμα και ύστερα από δυο σχεδόν 24ωρα στη ΜΑΘ, ο μετανάστης εργάτης μεταφέρθηκε σε κρεβάτι της ΜΕΘ Εγκαυμάτων, παραμένοντας σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, καθώς η ζωή του κρέμεται από μια κλωστή.

Αμεση παρέμβαση από το ΠΑΜΕ

Αμεση ήταν το μεσημέρι της Κυριακής η παρέμβαση του ΠΑΜΕ, που απαίτησε από το διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Πάνο Ευσταθίου να βρεθεί κατάλληλο κρεβάτι για τη νοσηλεία του μετανάστη εργάτη. Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις «δολοφονικές ευθύνες της εργοδοσίας για την έλλειψη μέτρων ασφάλειας, για την εντατικοποίηση της δουλειάς με στόχο το κέρδος. Μπροστά σε αυτό δεν υπολογίζουν τη ζωή των εργατών γιατί γνωρίζουν ότι ποτέ κανένας εργοδότης δεν τιμωρήθηκε, δεν πήγε φυλακή. Νωπή είναι ακόμα η δολοφονία των εργατών στο Πέραμα και η κατηγορία που έστησαν στον εργάτη που έζησε, για ευθύνη για το έγκλημα».

Το ΠΑΜΕ σημειώνει ακόμα: «Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ που με την πολιτική της στηρίζει την εργοδοσία και έχει δώσει αέρα στα πανιά της. Το ίδιο άλλωστε έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Απαράδεκτη και εγκληματική είναι η έλλειψη μονάδων εγκαυμάτων, κρεβατιών και προσωπικού στο "Θριάσιο" αλλά και στα υπόλοιπα νοσοκομεία και έχει να κάνει με την πολιτική της κυβέρνησης, που στόχος της είναι η ιδιωτικοποίηση της υγείας και η ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών και των πολυεθνικών». Το ΠΑΜΕ το επόμενο διάστημα θα πάρει πρωτοβουλίες για το πολύ σοβαρό ζήτημα των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Ξεψύχησε ναυτεργάτης στο Πέραμα

Για άλλη μια φορά έρχονται στην επιφάνεια οι συνέπειες από την υποστελέχωση του Ιατρείου του ΙΚΑ, που λειτουργεί στην είσοδο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης

Η έλλειψη ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων για την προστασία των εργατών στεριάς και θάλασσας που βρίσκονται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη είχε σαν αποτέλεσμα προχτές το βράδυ, να πεθάνει αβοήθητος ο 63χρονος ναυτεργάτης Λουκάς Μαυρής, πλήρωμα του πλοίου «BOE WEST» με σημαία Παναμά. Ο ναυτεργάτης βρέθηκε στις 8 το απόγευμα της Καθαρής Δευτέρας από συνάδελφό του σε άσχημη κατάσταση, πιθανώς από καρδιακό επεισόδιο. Μία ώρα μετά τον εντοπισμό του, το ασθενοφόρο δεν είχε καταφέρει να φτάσει στη Ζώνη. Ο Λ. Μαυρής ξεψύχησε τελικά στα χέρια των λιμενικών.

Τα Σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης με δελτίο Τύπου καταγγέλλουν ότι ο θάνατος του ναυτεργάτη, ο οποίος έρχεται να προστεθεί στους δεκάδες σκοτωμένους της Ζώνης και τους εκατοντάδες σακατεμένους, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής και της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνουν ότι οι εργάτες ακόμα περιμένουν να υλοποιηθεί η δέσμευση που είχαν αποσπάσει το καλοκαίρι αμέσως μετά το φονικό των 8 νεκρών το καλοκαίρι στο αεράδικο «FRIENDSHIPGAZ», για την πλήρη επάνδρωση και σύγχρονο εξοπλισμό του ιατρείου του ΙΚΑ που λειτουργεί μπροστά στην πύλη της Ζώνης, αλλά και τη μόνιμη, κινητή μονάδα - ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ, στη Ζώνη.

Να σημειωθεί ότι στις 3 Φλεβάρη του 2009 βουλευτές του ΚΚΕ είχαν φέρει στη Βουλή το θέμα του ιατρείου του ΙΚΑ και της κινητής μονάδας του ΕΚΑΒ, επισημαίνοντας τη σημασία που έχουν για τη ζωή των εργατών της Ζώνης αλλά και όλου του λαού του Περάματος. Στη γραπτή απάντησή του, στις 18 Φλεβάρη, ο υφυπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Παν. Καμμένος αναμάσησε ξανά τις ίδιες δεσμεύσεις.

  • Χωρίς τις αισθήσεις του βρέθηκε χτες το πρωί στην καμπίνα του ένας ακόμα ναυτεργάτης, ο 37χρονος ναύτης Διονύσης Κιάφης, πλήρωμα του επιβατηγού - οχηματαγωγού πλοίου «ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ». Ο ναυτεργάτης μεταφέρθηκε στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο Πειραιά, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ τα αίτια αναμένεται να εξακριβωθούν από τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.
Σηκώνουν σκόνη για τα εγκλήματα

Να παρουσιάσει τη σφοδρότητα της αντεργατικής επίθεσης ως αποτέλεσμα των ανεπαρκειών στους ελεγκτικούς μηχανισμούς, επιχείρησε η υπουργός Απασχόλησης, σε δηλώσεις που έκανε χτες με αφορμή την αλλαγή του ειδικού επιθεωρητή του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ). Ούτε λίγο - ούτε πολύ, η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά προσπάθησε να πείσει τους εργαζόμενους ότι με περισσότερους ελέγχους και περισσότερο προσωπικό, το ΣΕΠΕ θα μπορούσε να τους γλιτώσει από την αυθαιρεσία των εργοδοτών. Η υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών είναι ένα το κρατούμενο για τις ζωές που χάνονται και τους εργάτες που σακατεύονται. Δεν είναι όμως αυτό το μόνο πρόβλημα.

Γι' αυτό η υπουργός δε βρήκε κουβέντα να πει για τις ρυθμίσεις με τις οποίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατοχυρώνουν - και μέσα από το τυπικό, γράμμα του νόμου - την υπερεκμετάλλευση των εργαζόμενων. Δεν εξήγησε π.χ. γιατί η κυβέρνησή της, αφού τόσο ανησυχεί για την προστασία των εργαζομένων, δεν κατάργησε ποτέ το νόμο 2639/98 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατοχυρώνοντας την εκ περιτροπής απασχόληση. Βέβαια, πώς να τον καταργήσει, αφού ο συγκεκριμένος νόμος συμπλήρωνε ουσιαστικά προηγούμενο της ΝΔ (το Ν.1892/90 που καθιέρωνε τη μερική απασχόληση). Ούτε βέβαια αναφέρθηκε η υπουργός στους αλλεπάλληλους νόμους που αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνουν τις συντάξεις, καθιερώνουν ανεξέλεγκτα ωράρια εργασίας και κρατούν στη σκαλωσιά ακόμα και 75χρονους εργάτες.

Από την άλλη μεριά, ακόμα και τις (λίγες) φορές που ο νόμος λαμβάνει υπόψη ή προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων, δεν εφαρμόζεται. Οπως συμβαίνει π.χ. με τη νομοθεσία που απαγορεύει την απόλυση εγκύων, τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, στων οποίων την τήρηση επιδρά καθοριστικά το κατά πόσο οι εργαζόμενοι επαγρυπνούν για τις κατακτήσεις τους. Οι συνέπειες της αντεργατικής επίθεσης που σήμερα κλιμακώνεται για να φορτωθούν οι εργάτες τα βάρη της κρίσης, είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας του κεφαλαίου να διατηρήσει τα κέρδη του. Οπως το ίδιο γινόταν και πριν, με στόχο την αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Οπως το ίδιο θα εξακολουθήσει και μετά την κρίση, με τον ίδιο στόχο.

Γιατί, στο επίκεντρο της πολιτικής που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι ο πλουτισμός των πολυεθνικών, η στήριξη των μονοπωλίων. Οπως ξεκαθάρισε η Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, στόχος είναι «να μπορέσουμε τις επιπτώσεις από την κρίση να τις κάνουμε όσο λιγότερο επίπονες γίνεται για το σύνολο των πολιτών. Αυτός είναι ο στόχος μας, ο κοινός στόχος όλων μας και αυτό το στόχο θα τον κατακτήσουμε». Και όταν βέβαια οι υποστηρικτές του κεφαλαίου μιλούν για «κοινούς στόχους», δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να ζητούν από τους εργάτες να σκύψουν ακόμα πιο χαμηλά το κεφάλι και να δεχτούν αγόγγυστα νέες θυσίες για τους εκμεταλλευτές τους.


Α. Μ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ