Ψευδεπίγραφες θέσεις εργασίας με προγράμματα... κατάρτισης και «φύλαξης παιδιών». Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει και καλεί τις γυναίκες σε αγώνα
Συγκεκριμένα, η εφημερίδα «Αυριανή» αναφέρεται σε σειρά προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας που θα δώσουν δουλιά σε 25 χιλ. γυναίκες, όπως προβλέπει το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση» (ΕΣΔΑ).
Αν και από το σχετικό δημοσίευμα δεν προκύπτει ο αριθμός των 25 χιλ. θέσεων, επιπλέον είναι ξεκάθαρο από το είδος των προγραμμάτων πως δεν προσφέρουν «θέσεις εργασίας». Ωστόσο, αυτό είναι το λιγότερο, καθώς αυτά τα προγράμματα στοχεύουν στην ενίσχυση της «απασχολησιμότητας», της υποχρέωσης δηλαδή των εργαζομένων (γυναικών και αντρών) σε μια περιστασιακή εργασία, συχνή εναλλαγή επαγγέλματος και, κυρίως, για λίγες ώρες ή μέρες. Δηλαδή θέσεις εργασίας που θα μοιράζονται - και η αμοιβή αντίστοιχα - στα δυο ή και στα τρία.
Το ΕΣΔΑ αναφέρει ότι θα διατεθούν 47 δισ. δραχμές για βασικά προγράμματα σχετικά με τις γυναίκες και συνολικά - μέσα από προγράμματα που δεν έχουν ειδικούς στόχους ανάλογα με το φύλο - 290 δισ. δραχμές. Τα προγράμματα αυτά προσφέρουν στις άνεργες γυναίκες κατάρτιση, «επαγγελματική εμπειρία», χρηματοδότηση της αυτοαπασχόλησης, ενίσχυση της... επιχειρηματικότητας, επανένταξη στην εργασία μέσα από... κατάρτιση, ...«κοινωνική εργασία» κ.ά. Δεν υπάρχει δηλαδή καμιά εγγύηση εργασίας και πολύ περισσότερο μια ουσιαστική στήριξη των άνεργων γυναικών.
Μάλιστα, ακόμη και προγράμματα δημιουργίας βρεφονηπιακών σταθμών (με επιδότηση για συγκεκριμένο χρόνο και στη συνέχεια μετατόπιση της ευθύνης και του κόστους λειτουργίας στους δήμους), χρεώνονται στη θέληση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης για διευκόλυνση των γυναικών να εργαστούν, την ίδια ώρα που διαγράφουν την υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει τέτοιες υπηρεσίες!
Ως πρόγραμμα υπονόμευσης της πλήρους απασχόλησης και επιδότησης των εργοδοτών, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, τονίζοντας ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση, μέρους του οποίου είναι και το συγκεκριμένο πρόγραμμα, «επιδιώκει να περάσει όλες τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, χρησιμοποιώντας ως "δούρειο ίππο" τους ανέργους».
Οπως σημειώνει, το συγκεκριμένο πρόγραμμα «δεν έχει καμιά σχέση με θέσεις σταθερής και πλήρους απασχόλησης. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα ενισχύονται τα αντεργατικά Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και καλούνται οι γυναίκες να επιστρέψουν στο σπίτι. κάνοντας ταυτόχρονα μια κακοπληρωμένη δουλιά, προσφέροντας υπηρεσίες σε υπερήλικες και παιδιά για λίγες ώρες, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα εφόδια γι' αυτές τις υπηρεσίες».
«Είναι πρόγραμμα, συνεχίζει το ΠΑΜΕ, των γενικότερων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς, που θέλει να αμβλύνει τις αντιδράσεις των ανέργων και πολλαπλά εκμεταλλευόμενων γυναικών. Είναι πρόγραμμα ανακύκλωσης άνεργων γυναικών που πουλά ελπίδες και μόνο».
Αναφερόμενο το ΠΑΜΕ στους σκοπούς που έχει η κυβέρνηση με αυτό το πρόγραμμα επισημαίνει ότι «τεχνητά θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις μείωσης της ανεργίας. Δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των γυναικών».
Τέλος το ΠΑΜΕ, καλεί τις εργαζόμενες γυναίκες να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους και να απαιτήσουν αγωνιστικά «όλα όσα δικαιούνται στην εργασία και στην κοινωνία».
Εργατικά Κέντρα καταγγέλλουν τη συμφωνία της ντροπής
Εντονες αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων προκάλεσε η υπογραφή, από τη ΓΣΕΕ, της νέας Εθνικής Σύμβασης Εργασίας.
«Η σύμβαση της ντροπής, που υπογράφτηκε από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αλυσοδένει χειροπόδαρα για άλλα δυο χρόνια τους εργαζόμενους», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, τονίζοντας ότι «θα επιμείνει στη διεκδίκηση για τους εργαζόμενους, στις 10.000 κατώτερο μεροκάματο και στις 250.000 κατώτερο μισθό».
Το ΕΚ Λάρισας καλεί τους εργαζόμενους ν' αντισταθούν στην αντεργατική λαίλαπα κυβέρνησης, εργοδοτών και ΕΕ και σημειώνει: «Η μόνη λύση είναι η συσπείρωση στα Σωματεία και τα Συνδικάτα και η απομάκρυνση των εγκάθετων της εργοδοσίας από τα συνδικαλιστικά όργανα της εργατικής τάξης, που "βλάπτουν σοβαρά την υγεία και το μέλλον" των εργαζομένων».
«Μετά από τρεισήμισι μήνες "μαγείρεμα" με το ΣΕΒ και την κυβέρνηση, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έκλεισε την ΕΓΣΕΕ στα πλαίσια της ΟΝΕ, ξεπουλώντας τα αιτήματα των εργαζομένων», επισημαίνει σε ανακοίνωση το Εργατικό Κέντρο Κεφαλληνίας και Ιθάκης.
Το ΕΚ καλεί τους εργαζόμενους του νομού, που θα υπογράψουν τοπικές συμβάσεις εργασίας, να συντονίσουν αγωνιστικά τη δράση τους. Καλεί επίσης τα σωματεία του ΕΚ να καταγγείλουν ΓΣΕΕ, κυβέρνηση και βιομηχάνους, να προσπεράσουν τις συμβιβασμένες και ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να ενισχύσουν την ταξική δύναμη στο συνδικαλιστικό κίνημα.
«Απαράδεκτη στο σύνολό της», χαρακτηρίζει το Εργατικό Κέντρο Ρόδου τη νέα ΕΓΣΣΕ, καταγγέλλοντας παράλληλα «όσους συνέβαλαν από τη ΓΣΕΕ στη διαμόρφωση του περιεχομένου και στην υπογραφή της». Επίσης, το ΕΚ θεωρεί ότι «και η σύμβαση αυτή, όπως και των τελευταίων χρόνων, είναι εναρμονισμένη με τις επιδιώξεις της μεγαλοεργοδοσίας και ικανοποιεί τους στόχους της κυβέρνησης στη μετα-ΟΝΕ εποχή».
Καταλήγοντας το ΕΚ επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους για την πορεία που ακολουθεί η ηγεσία της ΓΣΕΕ και θα ακολουθήσουν το δρόμο του ταξικού αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.
Απαράδεκτες χαρακτηρίζει τις απαντήσεις του υπουργείου Εργασίας στην έγγραφη καταγγελία που του είχε αποστείλει, ζητώντας την κατάργηση του άρθρου 62 του τελευταίου αντιασφαλιστικού νόμου 2676/99, με το οποίο περιορίζεται το δικαίωμα στη σύνταξη χηρείας, το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ στην Κοζάνη η «Ενωση».
Οπως σημειώνει η «Ενωση», από την πρώτη στιγμή είχε εγγράφως καταγγείλει την απαράδεκτη διάταξη που αφαιρεί τη σύνταξη χηρείας στον επιζώντα σύζυγο αν είναι κάτω από 40 ετών και περιορίζει δραστικά τη χορήγησή της στις μεγαλύτερες ηλικίες. Στην απαντητική του επιστολή - συνεχίζει - το υπουργείο ισχυρίζεται ότι η πλειοψηφία των γυναικών εργάζεται ή παίρνει εξ ιδίου δικαιώματος σύνταξη και ότι το χρονικό διάστημα τριών χρόνων κατά το οποίο χορηγείται η σύνταξη χηρείας είναι επαρκές για προσαρμογή στη νέα κατάσταση. Η «Ενωση» επισημαίνει ότι οι ισχυρισμοί του υπουργείου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς η ανεργία ειδικά στην περιοχή έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις και μόνο σε ένα μικρό ποσοστό εργάζονται και οι δυο σύζυγοι, ενώ τα θανατηφόρα ατυχήματα έχουν αυξητική τάση. Η εφαρμογή του άρθρου 62 - τονίζει - έχει οδηγήσει σε απόγνωση πολλές οικογένειες στην Κοζάνη. Καλεί τέλος τη ΓΣΕΕ να αφήσει την τακτική του Πόντιου Πιλάτου και να παρέμβει.