ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ξεκάθαρο «όχι» Χριστόφια στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την αντίθεσή του στην ένταξη της Κύπρου στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» εξέφρασε για ακόμα μία φορά την περασμένη Κυριακή σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, χαρακτηρίζοντας παράλληλα υπόσκαψη των προσπαθειών του τον τελευταίο χρόνο στο Κυπριακό «τη χρησιμοποίηση του Ευρωκοινοβουλίου από κόμματα για να κάνει έκκληση στην κυβέρνηση» να αναθεωρήσει τη θέση της αυτή και έξωθεν παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Κύπριος Πρόεδρος, δεν πρόκειται να αναθεωρήσει τη στάση του στο συγκεκριμένο ζήτημα, τονίζοντας ότι η απομόνωση στην οποία αναφέρονται επικριτές του «είναι στα μυαλά εκείνων που ισχυρίζονται ότι είμαστε απομονωμένοι», και διαβεβαίωσε ότι θα ακολουθήσει την πολιτική την οποία ενέκρινε ο κυπριακός λαός και όχι αυτήν που εγκρίνουν κάποιες ηγεσίες ή που θέλουν να επιβάλουν κάποιες ηγεσίες.

Ο Δ. Χριστόφιας απαντώντας σε όσους χαρακτηρίζουν το «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» «ευρωπαϊκό όργανο» και επικαλούνται αυτό ως δικαιολογία για την ένταξη της Κύπρου, είπε ότι ο «Συνεταιρισμός» είναι «ΝΑΤΟικό όργανο και ΝΑΤΟικό δημιούργημα». Αναφερόμενος δε στις επικρίσεις που δέχεται περί «ιδεολογικών αναστολών», που δεν του επιτρέπουν να προχωρήσει, διερωτήθηκε: «Γιατί άνθρωποι οι οποίοι ήταν ιδεολογικά ταυτισμένοι, θα έλεγα, όπως ο Πρόεδρος (Γλαύκος) Κληρίδης δεν έκαμε αίτηση να ενταχθεί στο "Συνεταιρισμό για την Ειρήνη" ή γιατί και ο Τάσσος Παπαδόπουλος που ήταν του Κέντρου πολιτικός δεν έκαμε τέτοια αίτηση, και απαιτείται τώρα συλλήβδην από ορισμένους, να κάνει ο Χριστόφιας αίτηση;».

Συνεχίζοντας και απευθυνόμενος σε όλους τους «επικριτές ανεξαιρέτως» εξέφρασε ειλικρινή λύπη γιατί, όπως είπε, «έπρεπε, τουλάχιστον, να παραδειγματιστούν λίγο από τις δικές μας συμπεριφορές τα δέκα χρόνια της Προεδρίας του Γλαύκου Κληρίδη και πολύ περισσότερο στα πέντε χρόνια της Προεδρίας του Τάσσου Παπαδόπουλου».

Ο Κύπριος Πρόεδρος, αναφερόμενος στη στάση του ΑΚΕΛ απέναντι στο ΔΗΣΥ και στο ΔΗΚΟ, όταν ασκούσαν την Προεδρία της χώρας, επισήμανε ότι «ουδέποτε, μα ουδέποτε στο διεθνή χώρο, κατηγόρησε τον Γλαύκο Κληρίδη το ΑΚΕΛ ή έκανε κινήσεις υπόσκαψής του. Πάντοτε, παρόλο που διαφωνούσαμε με πολλές πτυχές της πολιτικής του στο εσωτερικό, αλλά και στους χειρισμούς του Κυπριακού, στηρίζαμε τον Πρόεδρο και τις προσπάθειές του. Το ίδιο πράξαμε και με τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Διερωτώμαι τώρα γιατί δεν προβληματίζονται αυτοί οι οποίοι υψώνουν φωνή για λόγους καθαρά ιδεολογικο-κομματικούς και τίποτε άλλο, κατά της πολιτικής την οποία ακολουθούμε». Διαβεβαίωσε δε ότι «θα ακολουθήσουμε την πολιτική, την οποία ενέκρινε ο κυπριακός λαός και όχι που εγκρίνουν κάποιες ηγεσίες ή που θέλουν να επιβάλουν κάποιες ηγεσίες. Εχουμε ψηφιστεί από το λαό, ευχαριστώ το λαό για τη μεγάλη στήριξή του στην πολιτική μας στο Κυπριακό και στην εσωτερική διακυβέρνηση, και τη θέληση του λαού θα ακολουθήσουμε».

Σχολιάζοντας την κριτική περί απομόνωσης της Κύπρου στην Ευρώπη εξαιτίας αυτής της πολιτικής ο Δ. Χριστόφιας απάντησε: «Δεν ένιωσα ποτέ απομόνωση».

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, υποστήριξε ότι ο λόγος που ακολουθήθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφορικά με τη στάση της κυπριακής κυβέρνησης στο θέμα της αίτησης για ένταξη στο «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» έχει να κάνει με τις ευρωεκλογές και όχι την ουσία του θέματος, προκειμένου δηλαδή να αξιοποιηθεί το ζήτημα ψηφοθηρικά.

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Ακίν

Την ίδια στιγμή αντιδράσεις προκάλεσαν στην Κύπρο οι δηλώσεις του Κενάν Ακίν, του ανθρώπου που πυροβόλησε και σκότωσε τον Σολωμό Σολωμού και όντας υποψήφιος στις «εκλογές» του ψευδοκράτους, στις 19 του Απρίλη, δήλωσε προκλητικά ότι δε μετάνιωσε για την πράξη του και θα το ξαναέκανε. Ο Δ. Χριστόφιας σχολιάζοντας τις δηλώσεις του σημείωσε ότι αποτελούν πρόκληση για τα αισθήματα όλων των Κυπρίων, καταδικάζοντάς τις και χαρακτηρίζοντας τον Κ. Ακίν έναν άνθρωπο που διαπνέεται από αισθήματα βαρβαρότητας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, από την πλευρά του, είπε ότι πρόκειται για έναν δολοφόνο, που θα πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά, προσθέτοντας ότι «κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να σιωπά μπροστά σε αυτές τις προκλητικότατες δηλώσεις».

Οι πρώτες «απαιτήσεις» του Ομπάμα

Στην Ουάσιγκτον η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη

Επίσκεψη στην Ουάσιγκτον πραγματοποιεί από χτες η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Πρόκειται για την πρώτη, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπαράκ Ομπάμα, επίσημη επαφή της ελληνικής κυβέρνησης με τη νέα αμερικανική ηγεσία.

Αύριο, Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η συνάντηση που διακαώς επιδίωξε η Ντόρα Μπακογιάννη με τη νέα ομόλογό της Χίλαρι Κλίντον.

Η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας μίλησε χτες στο ίδρυμα στρατηγικών μελετών Brookings, το οποίο επηρεάζει την άσκηση εξωτερικής πολιτικής από τους Δημοκρατικούς. Συναντήθηκε, επίσης, με τον ελληνικής καταγωγής πρώην γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, ενώ παραβρέθηκε σε δεξίωση που παρέθεσε ο Ελληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον Αλέξανδρος Μαλλιάς.

Σήμερα, Τρίτη, η κ. Μπακογιάννη αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο και τα μέλη της επιτροπής του Κογκρέσου για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα ασκεί το 2009 την προεδρία του ΟΑΣΕ.

Θα συναντηθεί, επίσης, με τον πρόεδρο και τα μέλη των Επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων και θα γίνει δεκτή, στο Λευκό Οίκο, από τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Ομπάμα, στρατηγό Τζέιμς Τζόουνς.

Αύριο, Τετάρτη, θα συναντηθεί με την Χίλαρι Κλίντον, με την οποία αναμένεται να συζητήσουν, εκτός από τις διμερείς σχέσεις και θέματα του ΟΑΣΕ, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον Καύκασο, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, τις σχέσεις με την Τουρκία και το Κυπριακό. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν έμπειροι διπλωμάτες, στις επαφές της Ελληνίδας υπουργού με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, εκτός των «γενικών πολιτικών», θα συζητηθούν και συγκεκριμένα αμερικανικά πάγια αιτήματα, όπως:

  • Προσφορά ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων για το Αφγανιστάν.
  • Απεξάρτηση από το ρωσικό δίκτυο ενέργειας.
  • Προμήθεια αμερικανικού πολεμικού υλικού (αεροσκάφη).

Οπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, από τις απαντήσεις στα αμερικανικά αιτήματα θα εξαρτηθεί η πρόσκληση ή όχι του πρωθυπουργού για συνάντηση με τον Ομπάμα τον προσεχή Μάρτη.

Στο τέλος της βδομάδας η υπουργός των Εξωτερικών θα μεταβεί για δυο ημέρες και στη Νέα Υόρκη.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Παζάρια για τη «μοιρασιά» της ζημιάς

Οργανώνεται η Εαρινή Σύνοδος Κορυφής, με αντικείμενο την αντιμετώπιση της κρίσης

Η προετοιμασία του επικείμενου Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, μονοπώλησε το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Στην ατζέντα ήταν επίσης ζητήματα ενέργειας, οι κλιματικές αλλαγές, καθώς και η ανατολική εταιρική σχέση. Την Ελλάδα, λόγω της απουσίας της Ντόρας Μπακογιάννη στις ΗΠΑ εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Βαληνάκης.

Αναφορικά με το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, η πρόταση της επιτροπής σχετικά με τη χρηματοδότηση μιας σειράς ενεργειακών σχεδίων δε συγκέντρωσε την απαιτούμενη αποδοχή και παραπέμπεται προς περαιτέρω συζήτηση στις αρμόδιες ομάδες εργασίας του Συμβουλίου. Ο Γ. Βαληνάκης υποστήριξε στην παρέμβασή του ότι η Επιτροπή θα πρέπει να λάβει υπόψη της την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής της Κοινότητας. Δήλωσε, μάλιστα, ότι κρίνεται απαραίτητη η συμπερίληψη του ενιαίου έργου της διασύνδεσης Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας στον κατάλογο των επιλέξιμων έργων.

Οσον αφορά στην προετοιμασία των επικείμενων Συνόδων Κορυφής (της 1ης Μαρτίου και της 19ης και 20ής Μαρτίου) οι συζητήσεις θα εστιαστούν στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Από την πλευρά του, ο Γ. Βαληνάκης επισήμανε στο Συμβούλιο την ανάγκη συνέχισης της συντονισμένης δράσης της Ενωσης, με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα προστατευτισμού, διασφαλίζοντας παράλληλα την απαραίτητη σταθερότητα στην εσωτερική αγορά. Σχετικά με το Μεσανατολικό, όπως είπε ο Ελληνας υφυπουργός τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης της παρουσίας της ΕΕ στην περιοχή, η διασφάλιση της απρόσκοπτης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και η σταθερή υποστήριξη στην ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση. Επιπλέον, για το Αφγανιστάν συζητήθηκε η κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή και οι δυνατότητες συνδρομής της ΕΕ στο πλαίσιο της αποστολής EUPOL AFGHANISTAN, αλλά και ενόψει των εκλογών τον προσεχή Αύγουστο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ