ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Μάη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λεηλατούνται παραγωγοί και καταναλωτές

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ για τις τιμές των Αγροτικών Προϊόντων

«Με τις προτάσεις της προς το Συμβούλιο Υπουργών, η Επιτροπή δεν καθορίζει, όπως ψευδεπίγραφα αναφέρει, τις τιμές των προϊόντων και τις επιδοτήσεις αλλά απλώς, κατά τη γνώμη μας, θέλει να υπενθυμίσει τις τιμές και τις επιδοτήσεις που θα ισχύουν για την περίοδο 2000-2001 σύμφωνα με τους υπάρχοντες κανονισμούς και, το πολύ πολύ, να τροποποιήσει κάποιες μηνιαίες προσαυξήσεις στις τιμές παρέμβασης για όποια προϊόντα λειτουργεί ακόμα αυτό το καθεστώς», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του ΕΚ για τις τιμές των Αγροτικών Προϊόντων.

«Θέλουμε όμως, να σημειώσουμε ότι, πρώτον, οι τιμές παραγωγού και οι επιδοτήσεις είναι παγωμένες σε πολλά αγροτικά προϊόντα για δωδέκατη συνεχή χρονιά», επεσήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «όπως γίνεται με το αιγοπρόβειο κρέας, ενώ σε άλλα προϊόντα μειώνεται παράλληλα με τη συνεχή αύξηση του κόστους παραγωγής, και αυτό έχει ως συνέπεια να μειώνεται το καθαρό αγροτικό εισόδημα, όπως δείχνουν εξάλλου και τα στοιχεία της Eurostat. Το ερώτημα είναι λοιπόν τι κάνουν οι αγρότες γι' αυτό το ζήτημα».

«Δεύτερον, ο εκφυλισμός ή και η κατάργηση ακόμα της παρέμβασης, παραδίδει τον αγρότη στο έλεος της ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων που αγοράζουν από τον παραγωγό σε εξευτελιστικές τιμές και μεταπωλούν συχνά σε πολλαπλάσιες τιμές. Ετσι, ενώ και οι ονομαστικές ακόμα τιμές παραγωγού έπεσαν, συχνά κατακόρυφα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν. Εχουμε δηλαδή λεηλασία παραγωγού και ταυτόχρονα λεηλασία καταναλωτή, προς δόξα της προστασίας τους, που διατείνεται ότι κάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι αγρότες και οι καταναλωτές γι' αυτό. Θα αναπτύξουν τον αγώνα τους».

«Τρίτον, οι χαμηλές ποσοστώσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απορρέουν, εξανεμίζουν τις επιδοτήσεις και για τη σοδειά του 1999», σημείωσε ο Στρ. Κόρακας. «Ετσι, οι επιδοτήσεις καταντούν δώρο άδωρο. Κραυγαλέο παράδειγμα είναι αυτό του λαδιού, που αφορά και την πατρίδα μου, αλλά και την ιδιαίτερή μου πατρίδα, τη Λέσβο. Ενώ είχε ανακοινωθεί επιδότηση για το 1998-1999 ύψους 460 δραχμών, τελικά οι παραγωγοί πήραν, ένα χρόνο μετά, 330 δραχμές. Το ίδιο συμβαίνει με το βαμβάκι, όπου ενώ η ελάχιστη τιμή είναι 101 ΕΥΡΩ κατά 100 κιλά, ο Ελληνας παραγωγός θα πάρει, λόγω της συνυπευθυνότητας, λιγότερο από 65 ΕΥΡΩ».

«Στα θέματα της έκθεσης του ΕΚ», υπογράμμισε καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής: σχετικά με τα σιτηρά, διαφωνούμε με τη μείωση, αντί αύξησης που θα έπρεπε να έχουμε, της μηνιαίας προσαύξησης της τιμής παρέμβασης. Με τον τρόπο αυτό, εκφυλίζεται ακόμα πιο πολύ ο θεσμός της παρέμβασης, που, όπως φαίνεται, πάει μάλλον να καταργηθεί και για τα σιτηρά, όπως έγινε και για άλλα προϊόντα. Διαφωνούμε επίσης με την καταβολή της μηνιαίας προσαύξησης το Νοέμβριο, αφού στην Ελλάδα η συγκομιδή γίνεται τον Ιούνιο. Ετσι, οι Ελληνες και οι άλλοι Μεσογειακοί παραγωγοί χάνουν την προσαύξηση για 3-4 μήνες. Εχουμε λοιπόν άνιση μεταχείρισή τους σε σχέση με τους βόρειους παραγωγούς, αφού θα επιβαρύνονται με τα έξοδα αποθήκευσης 3-4 μηνών.

Για το ρύζι, προτείνουμε να αρχίζει η παρέμβαση από 1η Οκτωβρίου ή Νοεμβρίου και όχι από 1η Απριλίου, διότι έτσι, επί έξι μήνες, οι παραγωγοί μας είναι στο έλεος της κερδοσκοπικής βουλιμίας των εμποροβιομηχάνων αφού η συγκομιδή έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο».

ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΡΙΦΤΑΡΗΣ
Στόχος: Να σκύψουν το κεφάλι οι αγρότες

Επερώτηση της ΝΔ για το βαμβάκι συζητήθηκε χτες στη Βουλή

Η Επερώτηση της ΝΔ για το θέμα των βαμβακοπαραγωγών και τα προβλήματα στη συγκεκριμένη καλλιέργεια, απασχόλησαν χτες την Ολομέλεια της Βουλής. Από την πλευρά των επερωτώντων βουλευτών, ασκήθηκε έντονη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στα όργανα της ΕΕ, ενώ υποστήριξαν ότι δεν υπήρξε εθνικός σχεδιασμός για το βαμβάκι, καθώς και ανικανότητα των εκάστοτε ηγεσιών του υπουργείου Γεωργίας.

Παίρνοντας το λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης, άσκησε αρχικά κριτική στη ΝΔ, λέγοντας ότι στήριξε τις επιλογές της ΓΚΑΤΤ και της ΚΑΠ, δίνοντας τότε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν έφερε στη Βουλή τις αντίστοιχες συμβάσεις. Αναφερόμενος στο θέμα των επιδοτήσεων, προκάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει στο γιατί πραγματικά δίνονται, τονίζοντας ότι αυτό συμβαίνει «για να παίρνουν οι βιομήχανοι τσάμπα την πρώτη ύλη». Παράλληλα, σχολιάζοντας την προσπάθεια της κυβέρνηση για μείωση της παραγωγής βάμβακος χαρακτήρισε «γελοία και αντιεπιστημονική» τη δικαιολογία ότι το βαμβάκι μολύνει το περιβάλλον, λόγω λιπάσματος, σημειώνοντας πως οι αγρότες γνωρίζουν ότι για οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια χρειάζεται περισσότερο λίπασμα και «το βαμβάκι μολύνει το λιγότερο».

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση τόνισε: «Ο μόνος δρόμος είναι να επικαλεστείτε πραγματικά τη σημασία που έχει το βαμβάκι για τη χώρα, κι αν δεν μπορέσετε να αλλάξετε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να αφήσετε τους αγρότες να διαμαρτυρηθούν». Επίσης, για το θέμα της συνυπευθυνότητας αναρωτήθηκε ρητορικά «γιατί δεν κάνετε αυτό που προτείνει το αγροτικό κίνημα για τη συνυπευθυνότητα. Οσοι έχουν πάνω από 100 στρέμματα να πληρώνουν». Παράλληλα, αντικρούοντας το κινδυνολογικό επιχείρημα της κυβέρνησης, σχετικά με το ότι η παροχή εθνικών ενισχύσεων στο βαμβάκι θα επιφέρει πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ενωση σημείωσε στην Ιταλία και τη Γαλλία που δόθηκαν ενισχύσεις δεν επιβλήθηκαν πρόστιμα, τονίζοντας ότι στόχος αυτών των επιχειρημάτων είναι «να σκύψουν το κεφάλι οι αγρότες».

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα των αναδιαρθρώσεων τόνισε ότι «έτσι που πάτε θα πρέπει να σταματήσετε να κοροϊδεύετε τον κόσμο για τις αναδιαρθρώσεις. Τι θα βάλουν στα στρέμματα που θα εγκαταλειφθούν. Κάντε τέλος πάντων μια πρόταση»!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Υπέρ μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσε ρ σε λόγο που εκφώνησε πρόσφατα σε πυκνό «υψηλό» ακροατήριο έδωσε μια εικόνα της σχεδιαζόμενης μελλοντικής Ευρώπης των δύο ταχυτήτων: Δημιουργία μιας Ομοσπονδίας Κρατών με κυβέρνηση και Κοινοβούλιο, όπου ένας πυρήνας των πιο προηγμένων μελών της Ομοσπονδίας θα έχουν τον κύριο λόγο, ενώ τα ασθενέστερα κράτη θα εκτελούν ουσιαστικά τις αποφάσεις των πρώτων.

Ο κ.Φίσερ άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για προσωπικές ιδέες, αλλά ο γερμανικός Τύπος τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει ταυτόσημες αντιλήψεις του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, που δήλωσε στο γαλλικό ραδιοσταθμό «Europe 1» τα εξής: Στις 19 Μάη θα μιλήσει με τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και τον πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν για τη δυνατότητα «κατά την ολοκλήρωση μερικά κράτη να προχωρήσουν γρηγορότερα από άλλα κράτη». Σύμφωνα με τις πληροφορίες γερμανικών εφημερίδων, τα σχέδια αυτά έχουν γίνει τις τελευταίες βδομάδες αντικείμενο συζητήσεων με ορισμένα κράτη. Κατά τις συζητήσεις λήφθηκαν υπόψη και προτάσεις του άλλοτε προέδρου της Κομισιόν, Ζακ Ντελόρ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός «σκληρού πυρήνα» μέσα στην ΕΕ. Παρόμοιες αντιλήψεις ανέπτυξε και την Τετάρτη, ο οποίος δήλωσε πολύ συγκεκριμένα πως η «αντίληψη ότι όλα τα κράτη της ΕΕ θα μπορούσαν να τα κάνουν όλα ταυτόχρονα και μαζί είναι από πολύ καιρό ξεπερασμένη».

Ο Τύπος αναφέρει ότι συζήτηση για τα μελλοντικά σχέδια έχει διεξαχθεί ήδη με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, που έχουν «παρόμοιες σκέψεις». Η «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ» πληροφορεί ότι η «ενισχυμένη συνεργασία» των κυβερνήσεων, που θα αποτελέσουν τον «πυρήνα» και θα παίξουν το ρόλο του «κινητήρα», σημαίνει ότι θα τους επιτραπεί για ορισμένα έργα «να συνεργάζονται στενότερα», χωρίς να χρειάζεται να μετέχουν σ' αυτά και οι 15 χώρες - μέλη της ΕΕ.

Οι αντιρρήσεις

Εγινε γνωστό ότι ορισμένες κυβερνήσεις δε συμφωνούν με τα πιο πάνω σχέδια. Αναφέρονται συγκεκριμένα η Αγγλία, η Ιρλανδία, τα κράτη της Βόρειας Ευρώπης και η Ισπανία. Συγκεκριμένα ο Φιλανδός ΥΠΕΞ, Ερκι Τουμιόγια, δήλωσε σε ομιλία του στο Βερολίνο, (10 Μάη): «Δεν εκτιμώ πολύ την ιδέα να διευρυνθεί η ενισχυμένη συνεργασία, όπως προτείνεται από χώρες που θεωρούν τον εαυτό τους πυρήνα της Ευρώπης». «Φαίνεται», είπε, ότι κράτη-πυρήνας θέλουν να ορίζουν την κατεύθυνση της μελλοντικής εξέλιξης χωρίς να μπορούν να αναμειχθούν τα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ.


Θαν. ΒΟΡΕΙΟΣ

Συγκροτήθηκαν τρεις διαρκείς επιτροπές της Βουλής

Με μόνο θέμα την εκλογή προεδρείου, συγκροτήθηκαν χθες σε Σώμα τρεις από τις έξι συνολικά Διαρκείς Επιτροπές της Βουλής. Στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας, το προεδρείο απαρτίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κάρολος Παπούλιας (πρόεδρος), Παρασκευάς Αυγερινός (αντιπρόεδρος) και Γιάννης Σμπώκος (γραμματέας). Αντίστοιχα, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, τις αντίστοιχες θέσεις κατέλαβαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης, Βασίλης Τσιλίκας και η Σοφία Σακοράφα. Τέλος, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων εκλέχτηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Θωμόπουλος (πρόεδρος), Δημήτρης Αλαμπάνος (αντιπρόεδρος) και Ανδρέας Μακρυπίδης (γραμματέας).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ