ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Γενάρη 2009
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΜΕ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑ
Προς μεγαλύτερο έλεγχο του Διαδικτύου

Η αύξηση της αστυνόμευσης, τα μέτρα περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών, το ροκάνισμα ακόμα και των αστικών δικαιωμάτων στη μυστικότητα της ιδιωτικής ζωής, που βρίσκεται σε εξέλιξη στον έναν ή τον άλλο βαθμό σε όλες τις καπιταλιστικές χώρες, σε μια προσπάθεια των κυβερνήσεων του κεφαλαίου να σκοτώσουν εν τη γενέσει, ή έστω να ελέγξουν τις αντιδράσεις που γεννά η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, δεν εξελίσσονται μόνο στον πραγματικό κόσμο, αλλά και στο Διαδίκτυο. Τα καπιταλιστικά κράτη «θωρακίζονται» και στον κυβερνοχώρο, όπως και στο φυσικό χώρο. Στόχος είναι τώρα η πλήρης χειραγώγηση ενός μέσου επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών που επειδή είχε φτιαχτεί ως ανοιχτό σύστημα, δομημένο με τρόπο που να είναι ανθεκτικό σε παρεμβάσεις και πλήγματα, συνεχίζει να δυσκολεύει τον κρατικό μηχανισμό (από τον οποίο άλλωστε προήλθε το Arpanet, ο πρόγονος του Internet).

Οι επιμέρους περιορισμοί στο Διαδίκτυο δεν ικανοποιούν πια. Επιδίωξη είναι ο πλήρης έλεγχος, αλλά και η χρήση του ως οχήματος για την εισβολή ενός ηλεκτρονικού χαφιέ σε κάθε σπίτι που διαθέτει ηλεκτρονικό υπολογιστή συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο. Πολιορκητικός κριός για την απεμπόληση από τους λαούς και τους «πολίτες» ακόμα και αυτών των αστικών δημοκρατικών δικαιωμάτων είναι - όπως έχει φανεί από την αρχή του αιώνα - το θέμα της ασφάλειας σε όλες του τις εκδοχές: εξασφάλιση από τις λεγόμενες «τρομοκρατικές απειλές», εξασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των οικονομικών πράξεων της καπιταλιστικής αγοράς, που είναι πια βαθύτατα συνδεδεμένη τεχνικά με τη λειτουργία του Διαδικτύου και των υπολογιστικών συστημάτων, εξασφάλιση των παιδιών από τους «δράκους» - παιδεραστές και πάει λέγοντας. Είναι προφανές ότι ακριβώς λόγω του αυξημένου ρόλου του Διαδικτύου στη λειτουργία του συστήματος, η εξασφάλιση του πλήρους ελέγχου του Ιντερνετ θα δώσει στρατηγικό πλεονέκτημα στον ιμπεριαλιστή που θα την πετύχει.

Φίλτρα...

Σε πρόσφατες δηλώσεις της, η υπουργός Οικογένειας (!) της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν, ανακοίνωσε ότι έχει ήδη συμφωνήσει με τον υπουργό Εσωτερικών για την εφαρμογή, σε συνεργασία με τις εταιρείες παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών της χώρας, ενός φίλτρου που θα εμποδίζει την εμφάνιση στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στη Γερμανία οποιουδήποτε πορνογραφικού ιστοτόπου. Με άλλα λόγια η γερμανική κυβέρνηση θα εγκαταστήσει ένα μηχανισμό που θα της δίνει το κλειδί για να εξαφανίζει από το Διαδίκτυο ολόκληρους ιστοτόπους. Το «σβήσιμο» της διαδικτυακής παρουσίας με αυτόν τον τρόπο θα γίνει αισθητό μόνο σε όσους επισκέπτονταν αυτούς τους ιστοτόπους. Για τους υπόλοιπους θα είναι σα να μην υπήρξαν ποτέ. Το ίδιο και οι ενοχλητικοί ιστοτόποι που θα εξαλειφθούν πριν καν βγουν στο Διαδίκτυο. Ομως ποιος εξασφαλίζει ότι οι ιστοτόποι που θα εξαφανίζονται θα είναι μόνο οι πορνογραφικοί; Και τι εμποδίζει τη γερμανική κυβέρνηση να επεκτείνει το μέτρο και για άλλους «αποκλίνοντες» ή μη «κόσμιους» για τις αστικές αντιλήψεις ιστοτόπους, πολύ περισσότερο που η κοινωνία θα έχει ήδη αποδεχτεί αυτή την τακτική;

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι, όπως και άλλες κυβερνήσεις χωρών μελών της ΕΕ, θα επιτρέπει στο εξής στις αντιτρομοκρατικές και άλλες υπηρεσίες της να εγκαθιστούν μέσω Διαδικτύου προγράμματα παρακολούθησης στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ανθρώπων, που θεωρούνται ύποπτοι (σ.σ. από τις ίδιες τις υπηρεσίες) ως τρομοκράτες ή μέλη του οργανωμένου εγκλήματος.

... και στρόφιγγες

Στις ΗΠΑ πάνε για κάτι περισσότερο. Μετά την αποκάλυψη πριν από μερικούς μήνες ορισμένων αδυναμιών στα θεμελιώδη πρωτόκολλα επικοινωνίας στο Διαδίκτυο και αξιοποιώντας το πλαίσιο της καλλιεργημένης τρομοϋστερίας, το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ τετραπλασίασε τη χρηματοδότηση για την προσθήκη ψηφιακών υπογραφών στις επικοινωνίες μεταξύ των δρομολογητών του Ιντερνετ (μηχανήματα που κατευθύνουν τα πακέτα πληροφοριών στο κατάλληλο υποδίκτυο). Θα πει κανείς ότι δεν είναι κακό να διορθωθούν κάποια τεχνικά ζητήματα που δυνητικά επιτρέπουν την πραγματοποίηση μαζικής κλίμακας κυβερνοεπιθέσεων (προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία) ή προκαλούν προβλήματα στη λειτουργία του Διαδικτύου εξαιτίας τεχνικών λαθών που μπορεί να γίνουν σε επίπεδο παρόχων Ιντερνετ. Το κόλπο βρίσκεται στο γεγονός ότι με τα τροποποιημένα πρωτόκολλα η ελεγχόμενη από τις ΗΠΑ κεντρική υπηρεσία παραχώρησης διευθύνσεων Ιντερνετ (IANA), αλλά και οι κατά περιοχή (π.χ. Ευρώπη) αντίστοιχοι οργανισμοί, θα μπορούν να εξαλείψουν από το Διαδίκτυο ολόκληρους κλάδους του Ιντερνετ, να εξαλείψουν ακόμη και τη διαδικτυακή παρουσία ολόκληρων χωρών. Η εξαφάνιση αυτού του είδους δεν αφορά μόνο τους ιστοτόπους, αλλά σημαίνει πλήρη αποκλεισμό οποιασδήποτε επικοινωνίας με το υπόλοιπο Διαδίκτυο.

Σημασία όμως έχει, ότι όλα αυτά γίνονται... για το καλό μας!


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγές: «Discover», «Spiegel», www.networkworld.com

Μυξομύκητες εκδηλώνουν μορφή «μνήμης»!

Ιάπωνες ερευνητές διαπίστωσαν ότι την ικανότητα απομνημόνευσης ενός φαινομένου και αναμονής της επανεμφάνισής του δεν την έχουν μόνο τα ανώτερα ζώα, αλλά και οι μονοκύτταροι μυξομύκητες! Προφανώς, η εκδήλωση μιας εγκεφαλικής λειτουργίας από ζώα χωρίς εγκέφαλο πρέπει να πραγματοποιείται με εντελώς διαφορετικό τρόπο, ίσως μέσω κάποιας βιοχημικής προσαρμογής στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος.

Στα πειράματά τους οι βιοφυσικοί του πανεπιστημίου του Χοκάιντο επέδρασαν στο περιβάλλον ανάπτυξης των αμοιβάδων Φυσάρουμ. Καθώς τα πρωτόζωα εξαπλώνονταν έρποντας πάνω σε ένα πήκτωμα άγαρ, οι επιστήμονες τα υπέβαλλαν σε ψυχρές και ξηρές συνθήκες το πρώτο δεκάλεπτο κάθε ώρας. Στη διάρκεια αυτού του κρύου δεκάλεπτου, τα κύτταρα επιβράδυναν την κίνησή τους. Μετά από τρεις επαναλήψεις οι επιστήμονες έπαψαν να αλλάζουν τη θερμοκρασία και την υγρασία και παρατήρησαν αν οι αμοιβάδες είχαν με κάποιον τρόπο «απομνημονεύσει» το φαινόμενο: Πολλοί από τους μονοκύτταρους οργανισμούς επιβράδυναν την κίνησή τους μόλις ερχόταν η αρχή της επόμενης ώρας, σα να περίμεναν το νέο κύμα ψύχους και ξηρότητας.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες διατήρησαν τις συνθήκες περιβάλλοντος σταθερές, οπότε οι μυξομύκητες έπαψαν να επιβραδύνουν κάθε μια ώρα. Οταν όμως οι ερευνητές επανέλαβαν μια φορά ακόμα το κύμα ψύχους, οι μικροοργανισμοί επανήλθαν αμέσως στον κύκλο επιβράδυνσης ανά μία ώρα. Τα πειράματα έγιναν και με χρονικά διαστήματα μισής ώρας και μιάμισης ώρας και το αποτέλεσμα ήταν πάντοτε ίδιο. Εκείνο που δεν μπορεί να προσφέρει η έλλειψη εγκεφάλου, ίσως να το προσφέρει η συλλογική ανάπτυξη πλειάδας μεμονωμένων κυττάρων που αναπτύσσονται με τη μορφή δικτύου.

Πληθαίνουν τα μεγακρυομετέωρα

Τα υπολείμματα του μεγακρυομετέωρου, που ένα ηλιόλουστο πρωινό του 2007 χτύπησε τη σκεπή αποθήκης ανατολικά της Μαδρίτης
Τα υπολείμματα του μεγακρυομετέωρου, που ένα ηλιόλουστο πρωινό του 2007 χτύπησε τη σκεπή αποθήκης ανατολικά της Μαδρίτης
Οι επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα μετεωρολογικά φαινόμενα που θα συνοδεύουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, συνήθως αναφέρονται σε δυνατές καταιγίδες ή μακρόχρονες ξηρασίες. Παραλείπουν να μιλήσουν για κομμάτια πάγου βάρους 10 κιλών που πέφτουν ξαφνικά από το γαλανό ουρανό, τρυπώντας σκεπές, σπάζοντας ανεμοθώρακες αυτοκινήτων ή ανοίγοντας μικρούς κρατήρες στο έδαφος. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν αναφορές για τέτοια φαινόμενα (πάνω από 50 μέσα σε 7 χρόνια), όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα μελέτη Ισπανών επιστημόνων.

Τα θηριώδη παγομετέωρα, γνωστά και ως μεγακρυομετέωρα, δημιουργούνται όταν ένας παγοκρύσταλλος στην τροπόσφαιρα (το κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας) περάσει επανειλημμένα μέσα από κρύους υδρατμούς, ως αποτέλεσμα έντονων ατμοσφαιρικών αναταράξεων. Σε κάθε πέρασμα αποκτά ένα επιπλέον στρώμα πάγου, φτάνοντας τελικά σε μέγεθος τούβλου ή τσιμεντόλιθου. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των επιστημόνων, τόσο η συγκέντρωση των υδρατμών όσο και οι αναταράξεις στο ανώτερο τμήμα της τροπόσφαιρας έχουν αυξηθεί, ενδεχομένως ως αποτέλεσμα των κλιματολογικών αλλαγών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ