Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Γενάρη 2009 - αριθ. φύλλου: 10283

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ
Η μάχη
«η
μεγαλύτερη στην ιστορία των πολέμων»

Στις 2 Φλεβάρη 1943 ολοκληρώθηκε η εποποιία του Στάλινγκραντ. Ο Κόκκινος Στρατός, ο σοβιετικός λαός, αντιμετώπισαν σε μια μάχη σώμα με σώμα, κτίριο με κτίριο, δρόμο με δρόμο, τις χιτλερικές στρατιές μέχρι την τελική νίκη και επικράτηση. Δεν ήταν μια ακόμη μάχη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, αλλά, όπως τη χαρακτήρισε ο ηγέτης των μπολσεβίκων Ι. Β. Στάλιν, «η μεγαλύτερη στην ιστορία των πολέμων». Η νίκη της, άλλαξε ριζικά το ρου του πολέμου. Εδωσε «φτερά» στον ηρωικό σοβιετικό λαό που αντεπιτέθηκε σε όλο το μήκος του Ανατολικού Μετώπου. Παράλληλα, ενίσχυσε, ηθικά και ουσιαστικά, τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη. Και, τη μάχη αυτή, ο σοβιετικός λαός, με πρωτοπορία τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, την έδωσε μόνος του. Χωρίς καμιά βοήθεια από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και Μεγάλης Βρετανίας, οι οποίες έδρασαν με καθαρά υπονομευτικό τρόπο, αρνούμενες να ανοίξουν δεύτερο μέτωπο.


ΣΕΛ.  11   -   14


ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ
«Δεν έκανα ποτέ υποχώρηση... »

Μικρή αναφορά στη μεγάλη τραγουδίστρια, που αποχαιρετήσαμε πρόσφατα.


ΣΕΛ.  3
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Προς μεγαλύτερο έλεγχο του Διαδικτύου

Οι επιμέρους περιορισμοί στο Διαδίκτυο δεν ικανοποιούν πια. Επιδίωξη είναι ο πλήρης έλεγχος, αλλά και η χρήση του ως οχήματος για την εισβολή ενός ηλεκτρονικού χαφιέ σε κάθε σπίτι που διαθέτει ηλεκτρονικό υπολογιστή συνδεδεμένο στο Διαδίκτυο.


ΣΕΛ.  7
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Αγροτέρα Αρτέμιδα

Επί 50 χρόνια, σχεδόν, ο αρχαιολογικός χώρος της Αγροτέρας Αρτέμιδος κηρύσσεται απαλλοτριωτέος, αλλά μόνο για την ανάδειξή του... στα «χαρτιά».


ΣΕΛ.  5
ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ
Δημιουργούν παρά τις αντιξοότητες

ΣΕΛ.  6
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Παλεύουν με σθένος

ΣΕΛ.  15
ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
Πολιορκεί χειμώνα - καλοκαίρι το Λεκανοπέδιο

ΣΕΛ.  24

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ