ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Γενάρη 2009
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραπλάνηση ο «διάλογος» δήθεν από μηδενική βάση

Για διάλογο από μηδενική βάση για το Λύκειο και το Εξεταστικό μίλησε ο υπουργός Παιδείας

Με προτεραιότητα να στηθεί στο λαό και τη νεολαία η παγίδα του «διαλόγου» για το Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, συνεχίζει την αντιδραστική της πολιτική στην Παιδεία η κυβέρνηση. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Αρη Σπηλιωτόπουλου, μετά από συνεργασία με τον πρωθυπουργό, ο οποίος υποστήριξε ότι ο διάλογος που θα ξεκινήσει θα είναι «άγραφο χαρτί», θα ξεκινήσει από μηδενική βάση.

Εκείνο βέβαια που συστηματικά αποκρύπτει η κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι οι αποφάσεις για το μέλλον τόσο του σχολείου όσο και του Πανεπιστημίου είναι προειλημμένες και προκαθορισμένες από την πολιτική της ΕΕ, την οποία εφαρμόζει απαρέγκλιτα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ. Εκείνο που επιχειρείται είναι ο αποπροσανατολισμός του λαού και της νεολαίας από τα τεράστια προβλήματα της εκπαίδευσης, η παραπλάνησή του και η απόσπαση της συναίνεσής του στις προδιαγεγραμμένες αποφάσεις ενός υποτιθέμενου διαλόγου από μηδενική βάση.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, πρόταση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας είναι η καθιέρωση προπαρασκευαστικού έτους και στη συνέχεια διενέργεια εξετάσεων για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια ένα χρόνο μετά τη Γ΄ Λυκείου. Το ζήτημα του διαλόγου για το Εξεταστικό αξιοποιεί και το ΠΑΣΟΚ που με την πρότασή του μεταθέτει το ταξικό φίλτρο της διαλογής των φοιτητών στα ίδια τα Πανεπιστήμια.

Κάθε μέρα κι άλλη πρόταση...

Σε χτεσινό ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» για το επικείμενο πρόγραμμα του ΣΥΝ, αναφέρεται ότι πρόταση του ΣΥΝ για την πρόσβαση είναι: «Πριν από την εγγραφή στα πανεπιστήμια όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους πρέπει να εγγράφονται σε ένα προπαρασκευαστικό έτος σπουδών. Μόνο εκείνοι που θα έχουν καταφέρει να ολοκληρώσουν αυτό το έτος θα μπορούν να πηγαίνουν στη σχολή της αρεσκείας τους».

Με χτεσινή ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ υποστηρίζει πως δεν προτείνει προπαρασκευαστικό έτος, αλλά «όλοι ανεξαίρετα οι απόφοιτοι του Λυκείου, ανεξάρτητα από το βαθμό απολυτηρίου τους και το έτος αποφοίτησής τους, έχουν δικαίωμα εγγραφής στο πρώτο έτος ανώτατης εκπαίδευσης του γνωστικού πεδίου της προτίμησής τους».

Ομως, σύμφωνα με τις κατατεθειμένες προτάσεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για την «ελεύθερη» πρόσβαση, όλοι εγγράφονται σε... γενικόλογο πρώτο έτος, το οποίο «δεν είναι πια οριοθετημένο σε ΑΤΕΙ ή πανεπιστήμια, σε μια σχολή ή ένα τμήμα. Διακρίνεται για το ευρύ γνωστικό του περιεχόμενο. Διαμορφώνεται με βάση συγκεκριμένες κατευθύνσεις (...) και περιλαμβάνει ένα ευρύτερο αριθμό σχολών ή τμημάτων ενός ιδρύματος ή και όλο το ίδρυμα». Από εκεί και πέρα το ίδρυμα αναλαμβάνει το «ξεσκαρτάρισμα» των φοιτητών. Δηλαδή, δεν υπάρχει πρώτο έτος σε «γνωστικό πεδίο» αλλά γενικόλογο, εκτός σαφούς επιστημονικού αντικειμένου. Αυτό δεν είναι προπαρασκευαστικό έτος; Η ουσία είναι ότι η πρόταση για «ελεύθερη» πρόσβαση του ΣΥΝ είναι κάλπικη καθώς οι απόφοιτοι Λυκείου έχουν «ελεύθερη» πρόσβαση στο ...πρώτο έτος! Επιπλέον, στρώνουν το έδαφος για την πλήρη εφαρμογή της διαδικασίας της Μπολόνια καθώς οι σπουδές γίνονται τρίχρονες, αφαιρείται ένα έτος από το πτυχίο (το πρώτο έτος είτε το πουν προπαρασκευαστικό είτε γενικό).

ΤΟ ΝΕΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Τραγουδάμε για την Παλαιστίνη»

Ολοκληρώνονται σήμερα οι συναυλίες αλληλεγγύης με τίτλο «Τραγουδάμε για την Παλαιστίνη», που διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Καλλιτεχνών της ΚΝΕ, στις 9 μ.μ., στη Μουσική Σκηνή «Συρμός». Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, από τη σκηνή του «Συρμού» πέρασαν και θα περάσουν οι καλλιτέχνες και τα συγκροτήματα: Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Γιώργος και Σπύρος Μακρής, «Σημεία των Καιρών», Κάρμα, «Carpe diem», «361 μοίρες», «Παρελθόντος χρόνου», «Τοξικά Απόβλητα», «Ομάδα υψηλού κινδύνου», Νίκος Αργυρίου, «Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό», «Γυάλλα», «Gamma Reactor», Γιώργος Δεδούσης και Βασίλης Μπαμπανιάρης, «Υπεραστικοί», «Beauty and the beasts», «Rebellion Connection», Γιώργος Μπαρ. Παράλληλα, η ΤΟ Καλλιτεχνών της ΚΝΕ ανέλαβε πρωτοβουλία σε συνεργασία με νέους ηθοποιούς που θα ηχογραφήσουν απαγγελίες παλαιστινιακής και αντιπολεμικής ποίησης. Μέχρι στιγμής συμμετοχή έχουν δηλώσει περίπου είκοσι νέοι ηθοποιοί.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προειλημμένες αποφάσεις με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για το «διάλογο» για το Λύκειο

Με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για έναρξη διαλόγου για το Λύκειο και το εξεταστικό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι αποφάσεις είναι προειλημμένες και δεν είναι άλλες από τις βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ για την Παιδεία που υλοποιούν με συνέπεια οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται:

«Η πρόσκληση της κυβέρνησης σε διάλογο για το Λύκειο έχει στόχο τον αποπροσανατολισμό της λαϊκής οικογένειας και των μαθητών από τα αδιέξοδα ενός εκπαιδευτικού συστήματος βαθιά ταξικού, υποταγμένου στους νόμους της αγοράς και την παραπαιδεία.

Λένε ψέματα η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, που επιχειρεί έναν αντίστοιχο διάλογο, ότι δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις. Είναι οι βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ για την Παιδεία που και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με συνέπεια υλοποιούν, η εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση και η προώθηση αντιδραστικών αλλαγών, ώστε όλη η εκπαίδευση να υπηρετεί τις σημερινές ανάγκες της κερδοφορίας της πλουτοκρατίας.

Μετά τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ, που ψήφισε η κυβέρνηση, έχοντας τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, τώρα βάζει στο στόχαστρο και το Λύκειο. Αν υλοποιηθούν οι κατευθύνσεις της ΕΕ, ανεξάρτητα από τη μορφή του εξεταστικού, το αποτέλεσμα θα είναι να μεγαλώσει ο αριθμός των παιδιών της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που όχι μόνο δε θα εισαχθούν στα ΑΕΙ, αλλά που δε θα τελειώνουν ούτε το Λύκειο. Το μορφωτικό περιεχόμενο του Λυκείου θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο.

Δεν είναι τυχαία η συμφωνία των κομμάτων του "ευρωμονόδρομου" σ' αυτή την κατεύθυνση με βάση τις θέσεις που έχουν ανακοινώσει για το εξεταστικό.

Στο πλαίσιο προώθησης και εφαρμογής του αντιδραστικού νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ, η κυβέρνηση και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ βάζουν στο στόχαστρο το ακαδημαϊκό άσυλο, για να αντιμετωπίσουν την αντίσταση και την απειθαρχία του φοιτητικού κινήματος. Για να εξασφαλίσουν την ανεμπόδιστη δράση των επιχειρηματιών στις σχολές.

Η πάλη για να μην υλοποιηθούν οι αντιδραστικές αλλαγές στην Παιδεία, για το δικαίωμα των παιδιών της εργατικής τάξης στη μόρφωση, σε μια αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία, δεν είναι μόνο υπόθεση των μαθητών και των φοιτητών, αλλά των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων».

Η ΚΝΕ στο «Συρμό»

Συνεχίζονται από αύριο Πέμπτη οι πολύμορφες εκδηλώσεις της ΚΝΕ στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως, πλ. Καραϊσκάκη). Για αύριο, στις 9 μ.μ. έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση του βιβλίου του Ερνεστ Χέμινγουεϊ «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα» και προβολή της ομώνυμης ταινίας. Την Παρασκευή, ο «Συρμός» φιλοξενεί γλέντι της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ στις 10.30. Το Σάββατο 17 Γενάρη στις 10 μ.μ. θα γίνει συναυλία ροκ με τους «361 μοίρες» και την Κυριακή 18 Γενάρη στις 9 μ.μ. εκδήλωση - αφιέρωμα στη «διεθνιστική προσφορά του ΚΚΕ στον ισπανικό εμφύλιο». Τη Δευτέρα 19 Γενάρη θα γίνει συναυλία έντεχνου ροκ με τους «Αράδες».

«Ελευθερία» στο διαδίκτυο

«Φιμώθηκε» το βιντεάκι της ΚΝΕ για την Παλαιστίνη που φιλοξενείται στο «Youtube», καθώς οι υπεύθυνοι του αφαίρεσαν τον ήχο. Το βιντεάκι στο μουσικό του κομμάτι, αξιοποιούσε αποσπάσματα από γνωστό αντιπολεμικό τραγούδι ξένου συγκροτήματος, το οποίο μάλιστα βασίζεται σε αντιπολεμική ταινία. Βρήκαν ευκαιρία λοιπόν στο κατά τα άλλα «ελεύθερο» διαδίκτυο να φιμώσουν ένα βιντεάκι με περιεχόμενο που ενοχλεί, με αφορμή δήθεν τα πνευματικά δικαιώματα ενός τραγουδιού...

Ενα περιστατικό που δίνει αποστομωτική απάντηση σε όσους ευαγγελίζονται την «ελευθερία» στο διαδίκτυο και μιλούν για νέα κινήματα, διαδικτυακά κλπ, που μπορούν να φέρουν... «επαναστατικές» αλλαγές!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ