ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2008 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τις τελευταίες εξελίξεις με αφορμή τις κινητοποιήσεις για τη δολοφονία του 15χρονου

Η ΚΕ του ΚΚΕ συνεδρίασε σήμερα Τρίτη 9 Δεκέμβρη και συζήτησε την πολιτική κατάσταση στη χώρα, με βάση τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, τους μαζικούς αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας που εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή, την αγανάκτησή τους για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα. Η ΚΕ του ΚΚΕ κατέληξε στις παρακάτω διαπιστώσεις και συμπεράσματα.

1. Η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει τους νέους και τις νέες, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, τους εργαζόμενους που από την πρώτη στιγμή έως σήμερα αντέδρασαν με μαζικές κινητοποιήσεις και καταλυτική διαμαρτυρία στη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ανέδειξαν τις διαχρονικές πολιτικές αιτίες που όπλισαν το χέρι του δολοφόνου, τις συγκεκριμένες ευθύνες της ΝΔ. Οι κινητοποιήσεις είχαν ως υπόβαθρο επίσης τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, τον αυταρχισμό, την κρατική καταστολή, την αγανάκτηση της νεολαίας, την αγωνία και την αβεβαιότητα για το αύριο. Απευθύνει μαχητικό κάλεσμα συνέχισης και έντασης των λαϊκών και νεολαιίστικων αγώνων που είναι σε εξέλιξη όλους τους τελευταίους μήνες και οι οποίοι πρέπει να κλιμακωθούν, ώστε να αποκρουστεί η νέα επίθεση λόγω της οικονομικής κρίσης και του εντεινόμενου κρατικού αυταρχισμού. Το ΚΚΕ επισημαίνει: Καμιά αναστολή στην αγωνιστική λαϊκή δράση και κινητοποίηση, στην οργάνωση και υψηλή περιφρούρηση των αγώνων, στην ανάπτυξη ανεβασμένων μορφών πάλης μέσα από συλλογικές διαδικασίες με λαϊκή συμμετοχή και ανεβασμένο αίσθημα αγωνιστικής ευθύνης. Λαϊκοί αγώνες που θα αγγίζουν όλο το φάσμα της κυρίαρχης πολιτικής, από την έξαρση της κρατικής καταστολής και βίας μέχρι τα οικονομικά και κοινωνικά αιτήματα της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων στρωμάτων της πόλης και του χωριού, της νεολαίας και των γυναικών, ενάντια στην τεράστια επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους. Οι εργαζόμενοι εδώ και τώρα πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Οι χώροι δουλειάς, τα εργοστάσια, οι κλάδοι, τα γιαπιά, τα μεγάλα μαγαζιά των πόλεων, οι τόποι μόρφωσης και κατοικίας, πρέπει να γίνουν τα ζωντανά κύτταρα της αναγέννησης και ανάπτυξης του εργατικού και ευρύτερα λαϊκού κινήματος.

2. Η εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το βράδυ του Σαββάτου, 6 Δεκέμβρη, από ειδικούς φρουρούς των δυνάμεων κρατικής καταστολής, είναι χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου από την κρατική βία και καταστολή, από μια πολιτική που βλέπει εχθρό το λαό και τη νεολαία που διεκδικεί, που αγωνίζεται, που αμφισβητεί την εξουσία της πλουτοκρατίας του τόπου και τα κόμματά της, μια πολιτική που είναι εχθρική απέναντι σε όλες τις αγωνιστικές μορφές δράσης, απέναντι στις απεργιακές κινητοποιήσεις, στις διαδηλώσεις, στις καταλήψεις, απέναντι σε όλες τις οργανωμένες και πολιτικά ανεβασμένες μορφές πάλης. Μια πολιτική που είναι εχθρική στη συλλογική οργάνωση και δράση των εργατών, των αγροτών, των μικρομεσαίων της πόλης, στη νεολαία. Η δολοφονία του μαθητή είναι συνέχεια της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, ενάντια στους εργάτες και εργάτριες στους τόπους δουλειάς με τους συνεχείς εκβιασμούς και εκφοβισμούς, ενάντια στους μετανάστες, θύματα της εκμετάλλευσης και των πολέμων, ενάντια στους φοιτητές και σπουδαστές, στους μαθητές και τις μαθήτριες που διώκονται, γιατί διεκδικούν δημόσια δωρεάν Παιδεία. Είναι η ίδια η μήτρα του συστήματος που δημιουργεί τα θύματα της εργοδοτικής ασυδοσίας και αδιαφορίας, τους νεκρούς εργάτες και εργάτριες.

3. Τεράστιες είναι οι ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων της χώρας, και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Προώθησαν και εφάρμοσαν στην πράξη τους νόμους που αυτοί οι ίδιοι εναλλάξ ψήφισαν στη Βουλή. Οι ευρωτρομονόμοι, η συνθήκη του Προυμ (Σένγκεν ΙΙΙ), η νομοθεσία για τη χρήση όπλων από αστυνομικούς που παρέχει ευχέρεια και καταχρηστικής χρήσης, η διεύρυνση των εξουσιών μυστικών υπηρεσιών, η δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης, η σταδιακή εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα εσωτερικής τάξης. Η δημιουργία νέου μηχανισμού συμπληρωματικού της ΕΛ.ΑΣ., στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η διεύρυνση της χρήσης αστυνομικών σκύλων στις δημόσιες εμφανίσεις της ΕΛ.ΑΣ. και κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, η διεύρυνση της οπλοφορίας των ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας και τόσα άλλα.

4. Η τυφλή βία των κουκουλοφόρων, της οποίας γινόμαστε μάρτυρες μέσω των τηλεοπτικών κυρίως καναλιών, γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί από το αστικό κράτος, την κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να ανακόψει το ογκούμενο κύμα δυσαρέσκειας και λαϊκής παρέμβασης που αναπτύσσεται. Η περιφρούρηση των αγώνων είναι υπόθεση του οργανωμένου λαϊκού κινήματος και όχι της αστυνομίας, των δυνάμεων καταστολής. Με τη συμβολή του ΚΚΕ και των ταξικών δυνάμεων οι αγώνες, το κίνημα, μπορούν να αυτοπεριφρουρηθούν και να αντιμετωπίσουν τόσο το κράτος καταστολής όσο και τους κουκουλοφόρους, που αποτελούν σύμμαχο και δεξί χέρι όσων θέλουν ένα λαό παραιτημένο, φοβισμένο. Ο πυρήνας τους έχει διαμορφωθεί στους κόλπους του κράτους, από θύλακες μέσα και έξω από την Ελλάδα και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ, και όπως συμβαίνει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, σε κάποια φάση είναι δυνατόν να ξεφύγουν και από τον έλεγχο των αρχικών εμπνευστών τους.

5. Ιδιαίτερες ευθύνες επίσης έχουν όσοι δίνουν συγχωροχάρτι στην τυφλή βία των κουκουλοφόρων, προσπαθώντας να τους ταυτίσουν με αυθόρμητες ενέργειες αγανακτισμένων παιδιών, μαθητών. Οσοι χαϊδεύουν τα αυτιά των κουκουλοφόρων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και μια ομάδα σύμμαχων προπαγανδιστών του από τα ΜΜΕ, επωμίζονται βαριά πολιτική ευθύνη. Εξ αντικειμένου, με την πρακτική του στηρίζει σε βάρος του κινήματος μορφές δράσης, που είναι ανοιχτές και ευάλωτες στη διείσδυση των κρατικών μηχανισμών καταστολής και άλλων υπηρεσιών. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πολιτικό καιροσκοπισμό. Ενδιαφέρονται μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους να κολακεύσουν, γίνονται «ομπρέλα» στους κάθε λογής κουκουλοφόρους, με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη και στις μετεκλογικές κυβερνητικές εξελίξεις. Με την πολιτική και πρακτική του τακτική στηρίζει σε βάρος του οργανωμένου κινήματος μορφές, ανοιχτές και ευάλωτες στη διείσδυση αστικών και κατασταλτικών μηχανισμών.

6. Η ΚΕ χαιρετίζει τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, εργαζομένων, νέων στην πρόσκλησή του να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που διοργάνωσε από κοινού με την ΚΝΕ χτες Δευτέρα, 8 Δεκέμβρη, κατά την οποία έγινε φανερή η ύπαρξη σχεδίου εμπλοκής του ΚΚΕ σε αντιπαράθεση με τους κουκουλοφόρους από τη μία και τις δυνάμεις καταστολής από την άλλη. Το ΚΚΕ όχι μόνο δεν έπεσε στην παγίδα, αλλά πραγματοποίησε μια μεγάλη και μαχητική συγκέντρωση και διαδήλωση στους δρόμους της Αθήνας, αλλά και σε δεκάδες πόλεις της χώρας που στέφθηκαν από επιτυχία, δυναμική μαζικότητα, διαδηλώσεις που έφθασαν στον προορισμό τους και δεν «άνοιξε μύτη» διαδηλωτή. Είναι σήμερα επιτακτική ανάγκη να μπουν στη δράση κι αυτοί που μέχρι σήμερα δεν είχαν αποφασίσει να κάνουν το βήμα ή είχαν παλιότερα αποστρατευτεί. Να πάρει την υπόθεση στα χέρια του το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, με αφετηρία τους χώρους εργασίας και κατοικίας, με συντονισμό κατά κλάδο, κατά δήμο, γειτονιά. Στις περιπτώσεις όπου οι εκλεγμένοι από τους εργαζόμενους ως εκπρόσωποί τους, δεν ανταποκρίνονται, ξεπουλούν τους αγώνες ή παρεμποδίζουν τις αγωνιστικές διεργασίες, να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους, με μαζικές διαδικασίες, συγκροτώντας επιτροπές αγώνα. Να συσπειρωθούν και να συντονίσουν τις δυνάμεις τους σε όλη τη χώρα, με οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά αιτήματα, κατά των νόμων καταστολής.

Να αναπτυχθεί πλήρης ετοιμότητα μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ώστε σε αυτές να δοθεί ένα ισχυρό χτύπημα στα κόμματα του δικομματισμού, να ενισχυθεί η δύναμη στο ΚΚΕ, αποφασιστικού παράγοντα συμβολής στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, του κοινωνικοπολιτικού Μετώπου, στην πάλη για κατακτήσεις, στο δρόμο της ρήξης και ανατροπής. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρουν οριστικό μάθημα στις επόμενες εκλογές. Ο λαός αποφασιστικά να καταδικάσει, να αδυνατίσει, να αφήσει πίσω του τα κόμματα της δικομματικής εναλλαγής, τους συμμάχους τους, όλους αυτούς που εκφυλίζουν τον γνήσιο ριζοσπαστισμό για να συντηρήσουν το σάπιο, άδικο και διεφθαρμένο σύστημα καταστολής και βίας. Πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η ενίσχυση και συμπαράταξη με το ΚΚΕ παντού. Με πρωτοβουλία και αποφασιστικότητα, με ένταση της επαγρύπνησης και ετοιμότητας, ακόμα πιο δημιουργικά, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες οι ΚΝίτες και οι ΚΝίτισσες να συνδυάσουν τη μαζική διαφώτιση και ενημέρωση του λαού γύρω από τις θέσεις του ΚΚΕ στη βάση και της επικαιρότητας, με την ολοκλήρωση της προσυνεδριακής εσωκομματικής συζήτησης μπροστά στο 18ο Συνέδριο, με ακόμα μεγαλύτερη συμβολή στην ανάπτυξη των αγώνων του λαού και της νεολαίας.

Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ!

ΑΓΩΝΑΣ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ - ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ!

ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΓΝΗΣΙΑ ΛΑΪΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ