ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κινητοποίηση

Νέα συγκέντρωση την ερχόμενη Τετάρτη στον Αξιό

Νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, αρχίζοντας την Τετάρτη με συγκέντρωση στον Αξιό. Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Πέλλας πραγματοποιεί συνελεύσεις κατά dήμο και βρίσκεται σε συνεννόηση με τους συναδέλφους τους των γειτονικών νομών για τη μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση.

«Οι κινητοποιήσεις μας τα τελευταία χρόνια και πρόσφατα στην Εδεσσα δείχνουν ξεκάθαρα την ανάγκη για το επόμενο - πιο προωθημένο και πιο συντονισμένο - βήμα μαζί με όλους τους συναδέλφους μας της Κεντρικής Μακεδονίας. Η κλιμάκωση του αγώνα μας για τα δυσβάσταχτα προβλήματά μας, είναι ο δικός μας μονόδρομος», τονίζεται στο κάλεσμα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ν. Πέλλας.

Στο μεταξύ, παρέμειναν και χτες με τα τρακτέρ τους στο μπλόκο στη Ν. Χαλκηδόνα στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Εδεσσας οι αγρότες της Δυτικής Θεσσαλονίκης, αποκλείοντας κατά διαστήματα συμβολικά το δρόμο. Καθημερινά ενισχύουν την κινητοποίηση παραγωγοί των γύρω χωριών που φθάνουν με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από το γραμματέα της ΚΟΘ Κώστα Αβραμόπουλο και τον ευρωβουλευτή Κώστα Δρούτσα, επισκέφτηκε τους αγρότες και έγινε αποδέκτης της οργής και της αγανάκτησής τους. Οπως τόνισαν, φέτος βρίσκονται στα όρια του αφανισμού εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών των προϊόντων, των υπέρογκων αυξήσεων στο κόστος παραγωγής και στα γεωργικά εφόδια και εξοπλισμό. Παράλληλα, εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Τόσο ο γραμματέας της ΚΟΘ όσο και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ δήλωσαν την ολόπλευρη συμπαράσταση του Κόμματος στη μικρομεσαία αγροτιά. Τόνισαν την ανάγκη να βγάλουν οι αγρότες τα συμπεράσματά τους για την αντιαγροτική πολιτική των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων και της ΕΕ, την ανάγκη συνολικής αντίθεσης στην Κοινή Αγροτική Πολιτική που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες, εξαφανίζει δυναμικά προϊόντα και καλλιέργειες και έχει στόχο τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Αγρότες Νιγρίτας Σερρών

Δηλώνοντας την αγανάκτηση και την απόγνωσή τους βγήκαν στους δρόμους της Νιγρίτας οι αγρότες της περιοχής. Σε μήνυμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και της ΠΑΣΥ Ν. Σερρών τονίζεται: «Οι συνέπειες εφαρμογής της νέας ΚΑΠ είναι πλέον κάτι παραπάνω από φανερές και μετριούνται με την πτώση εισοδήματός μας μέχρι και 40% και το ξεκλήρισμα πανελλαδικά πάνω από 185.000 μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών την τελευταία δεκαετία. Το σύνολο των προϊόντων της περιοχής μας (ΚΑΠΝΟΣ, ΒΑΜΒΑΚΙ, ΣΙΤΗΡΑ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ) δέχτηκε και φέτος σημαντικά πλήγματα. Η τοπική οικονομία παραπαίει σε όλους τους τομείς, εμείς αδυνατούμε να καλύψουμε τις ανάγκες επιβίωσης των οικογενειών μας. Αποδεκάτισαν την καπνοκαλλιέργεια με τις απαράδεκτες τιμές παραγωγού για όσους συνεχίζουν την καλλιέργεια του Μπασμά στην περιοχή μας, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες της χώρας μας και της ΕΕ σε καπνό αυξάνονται και καλύπτονται με εισαγωγές, ξοδεύοντας πολύτιμο συνάλλαγμα. Πού είναι η στήριξη τιμών παραγωγού για το Μπασμά; Πού είναι η πληρωμή του μόχθου των καπνοκαλλιεργητών; Αυτή είναι στην πράξη η αλληλεγγύη των "συνεταίρων" της ΕΕ».

ΚΕΡΚΥΡΑ
Μαχητική καταδίκη της αντιαγροτικής πολιτικής

Αποφασιστικό - αγωνιστικό μήνυμα καταδίκης της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των εγχώριων υποστηρικτών της, ενάντια στον οικονομικό στραγγαλισμό, διεκδικώντας τιμές και ουσιαστικά μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος έστειλαν οι μικρομεσαίοι ελαιοκαλλιεργητές της Κέρκυρας, μέσα από τη χτεσινή δυναμική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ.

Ελαιοκαλλιεργητές και εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών από Ραχτάδες, Επίσκεψη, Καρουσάδες, Αγιο Ματθαίο, Σπαρτίλα, Κασσιώπη και άλλες περιοχές του νησιού συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σαρόκο και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους του νησιού.

Αγανακτισμένοι για τις εξευτελιστικές τιμές που επικρατούν στο λάδι ( κάτω από 1,9 ευρώ το «πεντάρι»), που σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής σφίγγει τη θηλιά και τους οδηγεί στον αφανισμό, ξεκαθάρισαν πως δε θα επιτρέψουν να περάσει αγόγγυστα και με κατεβασμένα τα χεριά αυτή η πολιτική που τους διώχνει από τις καλλιέργειές τους, πως θα υπερασπιστούν το δικαίωμά τους να παραμείνουν στον τόπο τους. Σε αυτή την ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, με αιτήματα και στόχους πάλης που ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες, βάζοντας πλάτη για μια άλλη φιλοαγροτική πολιτική που θα στηρίζει το αγροτικό εισόδημα στάθηκε στην ομιλία του ο Βασίλης Αρμενιάκος εκ μέρους της ΠΑΣΥ. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν επίσης και χαιρέτισαν, εκ μέρους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων η Σία Λουκά, και ο Σπύρος Ραφτόπουλος εκ μέρους της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση στο δίκαιο αγώνα των αγροτών, αναδεικνύοντας την ανάγκη κοινής δράσης με τους άλλους εργαζόμενους σε αυτήν την αντεργατική - αντιαγροτική πολιτική και τους εκπροσώπους της.

ΣΤΑΦΙΔΑ
Την εξαφάνισε η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ

Το 2008 η παραγωγή σουλτανίνας μειώθηκε κατά 98,5% σε σύγκριση με το 2006 και, αντίστοιχα, στην κορινθιακή ξεπερνάει το 45%!

Από παλιότερη κινητοποίηση σταφιδοπαραγωγών
Από παλιότερη κινητοποίηση σταφιδοπαραγωγών
Στην εξαφάνιση της παραγωγής σουλτανίνας οδήγησε η εφαρμογή της αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς οπωροκηπευτικών στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, από την πρώτη κιόλας χρονιά εφαρμογής. Παράλληλα, στην κορινθιακή σταφίδα η παραγωγή έπεσε στο μισό.

Η αποδέσμευση της ενίσχυσης στη σταφίδα συρρίκνωσε την παραγωγή της σουλτανίνας πριν ακόμα καλά καλά εφαρμοστεί. Πέρσι με την ψήφιση του σχετικού κανονισμού η παραγωγή σουλτανίνας έπεσε στους 7.208 τόνους, από 26.750 τόνους την προηγούμενη εμπορική περίοδο 2006 - 2007 και 37.623 τόνους την περίοδο 2000 - 2001. Φέτος, οι εκτιμήσεις λένε ότι η παραγωγή σουλτανίνας δε θα ξεπεράσει τους 400 τόνους. Δηλαδή, εδώ φαίνεται μια μείωση σε σύγκριση με το 2006 κατά 98,5%! Και είναι παραγωγή που αφορά μόνο την Κρήτη. Η αποδέσμευση της επιδότησης, σε συνδυασμό με τις τιμές, είναι εμφανές ότι έβγαλε τη σουλτανίνα εκτός παραγωγής κι έτσι άλλο ένα σημαντικό αγροτικό προϊόν της χώρας παύει να υπάρχει. Δυστυχώς, οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν δεν ευνοούν τη συνέχιση της παραγωγής σουλτανίνας. Η εμπορική τιμή είναι γύρω στο ένα ευρώ το κιλό, αλλά στο νωπό η τιμή είναι 30 λεπτά το κιλό. Κι όταν τέσσερα κιλά σταφύλια δίνουν ένα κιλό σταφίδα, γιατί να μην τα πουλήσει κανείς νωπά και να πάρει 1,20 ευρώ το κιλό χωρίς κόπο και φασαρίες; Στην Κρήτη υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να κλείσουν και τα τρία εργοστάσια που τυποποιούν σουλτανίνα και μέχρι τώρα λειτουργούν σ' ένα βαθμό με εισαγωγές.

Στην κορινθιακή, με την ψήφιση πέρυσι του κανονισμού για την αποδέσμευση της επιδότησης, η παραγωγή έπεσε στη μέση. Η περσινή παραγωγή ήταν 18.947 τόνοι και φέτος εκτιμάται ότι θα είναι γύρω στους 17.000 - 18.000 τόνους. Ομως, κι εδώ υπάρχει δραματική μείωση, αφού την περίοδο 2006 - 2007 η παραγωγή ήταν 32.498 τόνοι και την περίοδο 2000 - 2001 39.449 τόνοι. Η μείωση της παραγωγής το 2008, σε σύγκριση με το 2006, φαίνεται ότι ξεπερνάει το 45%! Η τιμή παραγωγού κι εδώ είναι γύρω στο 1 ευρώ, αλλά δύσκολα θα μπορέσει να κρατήσει τους παραγωγούς να συνεχίσουν να παράγουν, αφού το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη. Και η αποδεσμευμένη στρεμματική ενίσχυση αποτελεί δέλεαρ για την εγκατάλειψη κι αυτής της καλλιέργειας.

Γίνεται φανερό πως και η σταφίδα δέχτηκε ένα πολύ μεγάλο πλήγμα και μαζί με τον καπνό και τα τεύτλα συγκαταλέγεται στις πλέον πληγείσες καλλιέργειες της χώρας, εξαιτίας της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αγωνιστικό κάλεσμα στη μικρομεσαία αγροτιά

Eurokinissi

Κάλεσμα στη μικρομεσαία αγροτιά να δυναμώσει τον αγώνα της, να πυκνώσει τα μπλόκα των τρακτέρ, ώστε να διεκδικήσει και να πετύχει άμεσες και μακροπρόθεσμες λύσεις, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες που συμμετέχουν στις αγωνιστικές αγροτικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τιμές στα προϊόντα που θα εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους κόντρα στην ΚΑΠ, την αντιαγροτική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και των θιασωτών του λεγόμενου ευρωπαϊκού μονόδρομου.

Τα αιτήματα που προβάλλει το αγροτικό κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς δίνουν λύσεις σήμερα και κυρίως προοπτική για το αύριο, ώστε να συνεχίσει η μικρομεσαία αγροτιά να παράγει φτηνά και υγιεινά ποιοτικά προϊόντα για το λαό μας.

Για αυτή την κατάσταση υπάρχουν μεγάλες ευθύνες στα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν και που στηρίζουν την ΚΑΠ και την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.

Παρά τις φραστικές σήμερα διαφωνίες τους και την υποκριτική στήριξη του αγώνα των αγροτών, δεν μπορούν να κρύψουν την ουσία της πολιτικής τους, που είναι η στήριξη της ΚΑΠ που τη θεωρούν μονόδρομο για την ανάπτυξη της λεγόμενης άλλης γεωργίας.

Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση της ΝΔ για τη στήριξη των αγροτών ούτε σαν μέτρα ασπιρίνες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Το άτοκο δάνειο στις ΕΑΣ για τα σιτηρά δεν καλύπτει σε καμιά περίπτωση τη χασούρα των αγροτών, ούτε και όλα τα προϊόντα που έχουν πρόβλημα, ενώ οι εξισωτικές αποζημιώσεις ούτως ή άλλως είναι χρήματα που οι αγρότες θα έπαιρναν.

Το ΠΑΣΟΚ με περίσσιο θράσος και υποκρισία μιλάει για τα οξυμένα αγροτικά προβλήματα και πιστεύει ότι οι αγρότες ξέχασαν την αντιαγροτική πολιτική του όταν κυβερνούσε, αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το αγροτικό κίνημα.

Επί της ουσίας καμιά διαφοροποίηση από τη ΝΔ δεν έχει η πολιτική πρότασή του, αφού θεωρεί την ΚΑΠ μονόδρομο και ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας. Στηρίζει υποκριτικά τις κινητοποιήσεις μερίδας αγροτών και με οργανωμένο σχέδιο προβάλλει τα "νέα πρόσωπα".

"Νέα πρόσωπα" που θα στηρίζουν όμως την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και του ΠΑΣΟΚ, ώστε να το βοηθήσουν να ανέβει στην εξουσία σήμερα και να συμβάλουν στην αποδυνάμωση και τη χειραγώγηση του αγροτικού κινήματος.

Ο ΣΥΝ, ενώ συμφωνεί με τις βασικές κατευθύνσεις της ΚΑΠ και βέβαια είναι υπέρμαχος της "ευρωπαϊκής πορείας", σπέρνει συγχύσεις και αυταπάτες στους αγρότες, προβάλλοντας την ανάγκη μεταρρύθμισής της, ενώ ξέρει πολύ καλά πως είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ και βασικό εργαλείο ξεκληρίσματος της μικρής και μεσαίας αγροτιάς και δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί σε καλύτερη κατεύθυνση παρά μόνο σε χειρότερη.

Ταυτόχρονα, στρατεύεται στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για υπονόμευση των αγροτικών κινητοποιήσεων των Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας και τη διάσπαση του κινήματος.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Επιχειρείται διάσπαση του αγροτικού κινήματος στις μορφές, στα αιτήματα, στο συντονισμό του, στη δομή του με πρωτοστάτες κάποιους που δηλώνουν μέλη της νέας ΠΑΣΕ, μιας επιτροπής που φτιάχτηκε σε κλειστές κομματικές συσκέψεις και ανακοινώθηκε από τα ΜΜΕ πολύ πριν τη "νομιμοποιήσουν" κάποιοι αγρότες που συγκεντρώθηκαν εκ των υστέρων.

Βεβαίως, αυτές οι διασπαστικές ενέργειες πατάνε πάνω στα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η μικρομεσαία αγροτιά, πατάνε πάνω στην οργή και αγανάκτηση χιλιάδων αγροτών και γίνεται συντονισμένη και σχεδιασμένη προσπάθεια να οδηγηθεί αυτή η οργή σε ανώδυνα κανάλια για το δικομματισμό και το σύστημα.

Πρόκειται κυρίως για στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιχειρεί την οργανωτική διάσπαση του αγροτικού κινήματος και υπονομεύει τους αγώνες και τα αιτήματα που προβάλλουν οι Ομοσπονδίες γιατί πολύ καλά ξέρει ότι ως κυβέρνηση θα ακολουθήσει την ίδια αντιαγροτική πολιτική.

Το ΠΑΣΟΚ δε θέλει ενωμένο μαζικό και μαχητικό αγροτικό κίνημα που θα ορθώσει ανάστημα στην πολιτική του, αλλά ένα κατακερματισμένο κίνημα με τους αγρότες απογοητευμένους στη γωνία ή ένα κίνημα ευνουχισμένο, με στόχους πάλης και αιτήματα που δε θα θέτουν σε αμφισβήτηση τη στρατηγική επιλογή του που είναι η υπεράσπιση της ΚΑΠ.

Ετσι μαζί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να περισώσουν την κυρίαρχη πολιτική, όπως εκφράζεται από αυτούς, γιατί τρέμουν τη ριζοσπαστικοποίηση των αγροτών, καθώς ανησυχούν από την προβολή αιτημάτων που θα κινούνται έξω από αυτή τη λογική και θα βοηθούν τους μικρομεσαίους αγρότες να καταλαβαίνουν καλύτερα ποιος ευθύνεται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Γι' αυτό και ως κύριο μέλημά τους είναι η συκοφάντηση των Ομοσπονδιών και της ΠΑΣΥ, και των συνδικαλιστών που παλεύουν αταλάντευτα ενάντια στην ΕΕ και την ΚΑΠ.

Το ζητούμενο για τους μικρομεσαίους αγρότες δεν είναι να αλλάξει η κυβερνητική εξουσία, μιας που η ίδια πολιτική θα συνεχίσει να υπάρχει είτε με ΠΑΣΟΚ είτε με ΝΔ, αλλά να προωθηθούν αιτήματα και διεκδικήσεις που θα δίνουν προοπτική στη μικρομεσαία αγροτιά.

Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά να δυναμώσει τον αγώνα της, να πυκνώσει τα μπλόκα των τρακτέρ ώστε να διεκδικήσει και να πετύχει άμεσες και μακροπρόθεσμες λύσεις.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν εμπειρία και από τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ, νιώθουν στο πετσί τους την ίδια αντιαγροτική πολιτική, όποιο κόμμα και αν κυβερνά και βλέπουν την τσέπη τους να αδειάζει και το εισόδημά τους να μειώνεται είτε να οδηγούνται στο ξεκλήρισμα.

Πρέπει να γυρίσουν τις πλάτες τους στα κόμματα που στηρίζουν τις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν, τίποτε δεν μπορούν να περιμένουν από αυτά.

Τους καλούμε να στηρίξουν το ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο Κόμμα που με την πολιτική του πρόταση για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου με στόχο τη Λαϊκή Εξουσία, μπορεί να δώσει διέξοδο και λύσεις για τη μικρομεσαία αγροτιά».

ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη

Αγωνιστική κάθοδο στην Αθήνα, με πούλμαν, την ερχόμενη Τρίτη, ετοιμάζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, ύστερα από κάλεσμα της ΠΑΣΥ και των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων μελών της, που δραστηριοποιούνται στους τρεις νομούς. Εκεί, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου αντιπροσωπεία εκπροσώπων των αγροτών θα συναντηθεί με τον υπουργό Αλ. Κοντό. Στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα τεθούν τα αιτήματα του συνεπούς αγροτικού κινήματος, με κύριο αυτό της αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος, π.χ. συμπλήρωση της τιμής του βαμβακιού, από 0,17 λεπτά/κιλό που σε πολλές περιπτώσεις πωλείται στα 0,60 λεπτά, όπως και για τ' άλλα αγροτικά προϊόντα (σιτάρι, καλαμπόκι, κτηνοτροφικά προϊόντα κ.ά.).

Στην Καρδίτσα, οι μικρομεσαίοι αγρότες συνεχίζοντας τον αγώνα τους κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, παραμένουν στο ΔΕΛΤΑ με τα τρακτέρ τους, όπου τα παρέταξαν από την περασμένη Τετάρτη, μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία. Επίσης, χτες προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας της πόλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ