Σάββατο 6 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αγωνιστικό κάλεσμα στη μικρομεσαία αγροτιά

Eurokinissi

Κάλεσμα στη μικρομεσαία αγροτιά να δυναμώσει τον αγώνα της, να πυκνώσει τα μπλόκα των τρακτέρ, ώστε να διεκδικήσει και να πετύχει άμεσες και μακροπρόθεσμες λύσεις, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ χαιρετίζει τους χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες που συμμετέχουν στις αγωνιστικές αγροτικές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας τιμές στα προϊόντα που θα εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους κόντρα στην ΚΑΠ, την αντιαγροτική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και των θιασωτών του λεγόμενου ευρωπαϊκού μονόδρομου.

Τα αιτήματα που προβάλλει το αγροτικό κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς δίνουν λύσεις σήμερα και κυρίως προοπτική για το αύριο, ώστε να συνεχίσει η μικρομεσαία αγροτιά να παράγει φτηνά και υγιεινά ποιοτικά προϊόντα για το λαό μας.

Για αυτή την κατάσταση υπάρχουν μεγάλες ευθύνες στα κόμματα που κυβέρνησαν και κυβερνούν και που στηρίζουν την ΚΑΠ και την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.

Παρά τις φραστικές σήμερα διαφωνίες τους και την υποκριτική στήριξη του αγώνα των αγροτών, δεν μπορούν να κρύψουν την ουσία της πολιτικής τους, που είναι η στήριξη της ΚΑΠ που τη θεωρούν μονόδρομο για την ανάπτυξη της λεγόμενης άλλης γεωργίας.

Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση της ΝΔ για τη στήριξη των αγροτών ούτε σαν μέτρα ασπιρίνες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Το άτοκο δάνειο στις ΕΑΣ για τα σιτηρά δεν καλύπτει σε καμιά περίπτωση τη χασούρα των αγροτών, ούτε και όλα τα προϊόντα που έχουν πρόβλημα, ενώ οι εξισωτικές αποζημιώσεις ούτως ή άλλως είναι χρήματα που οι αγρότες θα έπαιρναν.

Το ΠΑΣΟΚ με περίσσιο θράσος και υποκρισία μιλάει για τα οξυμένα αγροτικά προβλήματα και πιστεύει ότι οι αγρότες ξέχασαν την αντιαγροτική πολιτική του όταν κυβερνούσε, αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε το αγροτικό κίνημα.


Επί της ουσίας καμιά διαφοροποίηση από τη ΝΔ δεν έχει η πολιτική πρότασή του, αφού θεωρεί την ΚΑΠ μονόδρομο και ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας. Στηρίζει υποκριτικά τις κινητοποιήσεις μερίδας αγροτών και με οργανωμένο σχέδιο προβάλλει τα "νέα πρόσωπα".

"Νέα πρόσωπα" που θα στηρίζουν όμως την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και του ΠΑΣΟΚ, ώστε να το βοηθήσουν να ανέβει στην εξουσία σήμερα και να συμβάλουν στην αποδυνάμωση και τη χειραγώγηση του αγροτικού κινήματος.

Ο ΣΥΝ, ενώ συμφωνεί με τις βασικές κατευθύνσεις της ΚΑΠ και βέβαια είναι υπέρμαχος της "ευρωπαϊκής πορείας", σπέρνει συγχύσεις και αυταπάτες στους αγρότες, προβάλλοντας την ανάγκη μεταρρύθμισής της, ενώ ξέρει πολύ καλά πως είναι στρατηγική επιλογή της ΕΕ και βασικό εργαλείο ξεκληρίσματος της μικρής και μεσαίας αγροτιάς και δεν μπορεί να μεταρρυθμιστεί σε καλύτερη κατεύθυνση παρά μόνο σε χειρότερη.

Ταυτόχρονα, στρατεύεται στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για υπονόμευση των αγροτικών κινητοποιήσεων των Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας και τη διάσπαση του κινήματος.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Επιχειρείται διάσπαση του αγροτικού κινήματος στις μορφές, στα αιτήματα, στο συντονισμό του, στη δομή του με πρωτοστάτες κάποιους που δηλώνουν μέλη της νέας ΠΑΣΕ, μιας επιτροπής που φτιάχτηκε σε κλειστές κομματικές συσκέψεις και ανακοινώθηκε από τα ΜΜΕ πολύ πριν τη "νομιμοποιήσουν" κάποιοι αγρότες που συγκεντρώθηκαν εκ των υστέρων.

Βεβαίως, αυτές οι διασπαστικές ενέργειες πατάνε πάνω στα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η μικρομεσαία αγροτιά, πατάνε πάνω στην οργή και αγανάκτηση χιλιάδων αγροτών και γίνεται συντονισμένη και σχεδιασμένη προσπάθεια να οδηγηθεί αυτή η οργή σε ανώδυνα κανάλια για το δικομματισμό και το σύστημα.

Πρόκειται κυρίως για στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιχειρεί την οργανωτική διάσπαση του αγροτικού κινήματος και υπονομεύει τους αγώνες και τα αιτήματα που προβάλλουν οι Ομοσπονδίες γιατί πολύ καλά ξέρει ότι ως κυβέρνηση θα ακολουθήσει την ίδια αντιαγροτική πολιτική.

Το ΠΑΣΟΚ δε θέλει ενωμένο μαζικό και μαχητικό αγροτικό κίνημα που θα ορθώσει ανάστημα στην πολιτική του, αλλά ένα κατακερματισμένο κίνημα με τους αγρότες απογοητευμένους στη γωνία ή ένα κίνημα ευνουχισμένο, με στόχους πάλης και αιτήματα που δε θα θέτουν σε αμφισβήτηση τη στρατηγική επιλογή του που είναι η υπεράσπιση της ΚΑΠ.

Ετσι μαζί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να περισώσουν την κυρίαρχη πολιτική, όπως εκφράζεται από αυτούς, γιατί τρέμουν τη ριζοσπαστικοποίηση των αγροτών, καθώς ανησυχούν από την προβολή αιτημάτων που θα κινούνται έξω από αυτή τη λογική και θα βοηθούν τους μικρομεσαίους αγρότες να καταλαβαίνουν καλύτερα ποιος ευθύνεται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Γι' αυτό και ως κύριο μέλημά τους είναι η συκοφάντηση των Ομοσπονδιών και της ΠΑΣΥ, και των συνδικαλιστών που παλεύουν αταλάντευτα ενάντια στην ΕΕ και την ΚΑΠ.

Το ζητούμενο για τους μικρομεσαίους αγρότες δεν είναι να αλλάξει η κυβερνητική εξουσία, μιας που η ίδια πολιτική θα συνεχίσει να υπάρχει είτε με ΠΑΣΟΚ είτε με ΝΔ, αλλά να προωθηθούν αιτήματα και διεκδικήσεις που θα δίνουν προοπτική στη μικρομεσαία αγροτιά.

Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ καλεί τη μικρομεσαία αγροτιά να δυναμώσει τον αγώνα της, να πυκνώσει τα μπλόκα των τρακτέρ ώστε να διεκδικήσει και να πετύχει άμεσες και μακροπρόθεσμες λύσεις.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν εμπειρία και από τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ, νιώθουν στο πετσί τους την ίδια αντιαγροτική πολιτική, όποιο κόμμα και αν κυβερνά και βλέπουν την τσέπη τους να αδειάζει και το εισόδημά τους να μειώνεται είτε να οδηγούνται στο ξεκλήρισμα.

Πρέπει να γυρίσουν τις πλάτες τους στα κόμματα που στηρίζουν τις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν, τίποτε δεν μπορούν να περιμένουν από αυτά.

Τους καλούμε να στηρίξουν το ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο Κόμμα που με την πολιτική του πρόταση για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου με στόχο τη Λαϊκή Εξουσία, μπορεί να δώσει διέξοδο και λύσεις για τη μικρομεσαία αγροτιά».


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ