ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙ
Ολοκληρώθηκε η κατάθεση των μαρτύρων

Με την κατάθεση του Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος αρνήθηκε οποιαδήποτε ουσιαστική εμπλοκή στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου, ολοκληρώθηκε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η εξέταση των μαρτύρων της υπόθεσης και πλέον τα μέλη της θα ασχοληθούν με τη σύνταξη του πορίσματος, το οποίο πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 15 Δεκέμβρη.

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας στη μαρτυρία του επέμεινε μέχρι κεραίας στα όσα έχει πει στις κατά καιρούς δηλώσεις του. Συγκεκριμένα, είπε ότι η μόνη γνώση του για την υπόθεση ήταν όταν στις 6 Σεπτέμβρη 2004 μετά από αίτημα του βουλευτή Ξάνθης της ΝΔ Α. Κοντού συνάντησε τους φορείς της Ξάνθης, οι οποίοι και τον ενημέρωσαν για την αντίθεσή τους στην παραχώρηση της λίμνης Βιστονίδας στη Μονή Βατοπεδίου. Είπε ότι δήλωσε αναρμόδιος και τους παρέπεμψε στον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας, ενώ το ίδιο έκανε και με τον ηγούμενο Εφραίμ, ο οποίος του τηλεφώνησε για του μεταφέρει και την εκδοχή της Μονής πάνω στην υπόθεση. Σε ερώτηση γιατί άργησε ένα περίπου μήνα να ενημερώσει τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας, ανέφερε ότι αυτό έγινε γιατί εκείνη την περίοδο είχε πάρα πολλή δουλειά, λόγω της παρουσίας του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και της πτώσης του «Σινούκ», που στοίχισε το θάνατο του πατριάρχη Αλεξανδρείας και της συνοδείας του.

Μετά από αυτό, ισχυρίστηκε ο Θ. Ρουσόπουλος, δεν είχε καμία άλλη σχέση με την υπόθεση, αλλά παρ' όλα αυτά εκτίμησε ότι όλοι οι υπουργοί της κυβέρνησης που χειρίστηκαν την υπόθεση έκαναν το καθήκον τους νόμιμα και βασιζόμενοι στις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών.

Παραδέχτηκε ότι γνωρίζει τον Εφραίμ από το 1998 και είπε ότι ο ηγούμενος τον επισκέφθηκε τρεις φορές στο σπίτι του και δύο φορές στου Μαξίμου, αλλά είπε ότι κατά τις επισκέψεις αυτές δεν κουβέντιασαν ποτέ το ζήτημα των ανταλλαγών δημόσιας γης στη Μονή. Κουβέντα επίσης δεν έκαναν οι δυο τους ούτε κατά τις επισκέψεις του Θ. Ρουσόπουλου στη Μονή Βατοπεδίου, οι οποίες όπως είπε είχαν αποκλειστικά προσκυνηματικό χαρακτήρα!

Οσο δε για τη γνωστή επιστολή Ψωμιάδη προς τον πρωθυπουργό, με την οποία ο νομάρχης Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόταν για τις ανταλλαγές, είπε ότι δεν έφτασε ποτέ στα χέρια του, αφού οι υπηρεσίες του πρωθυπουργικού γραφείου την κοινοποίησαν στους αρμόδιους υπουργούς.

Ο Θ. Ρουσόπουλος δε θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για την κατάθεση του εκδότη Δ. Ρίζου που τον «έδειξε» ως συντονιστή της όλης υπόθεσης, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι του προξένησαν αρνητική εντύπωση οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της Μονής Βατοπεδίου και άλλων Μονών του Αγίου Ορους.

ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μεγάλα ποσά στους λογαριασμούς της Μονής

Σημαντική διακίνηση και ανάληψη μετρητών από μοναχούς χωρίς να είναι δυνατόν μέχρι σήμερα να εντοπιστούν οι τελικοί αποδέκτες, καθώς και υψηλές καταθέσεις σε λογαριασμούς της Α. Πελέκη (συζύγου του Γ. Βουλγαράκη) και του αδελφού της Δημήτρη, προκύπτει από το άνοιγμα των λογαριασμών της Μονής Βατοπεδίου, όπως περιγράφεται μέσα από σχετικό πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας που κατατέθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή.

Η έρευνα αφορούσε το διάστημα 1η Γενάρη 2005 έως και τον Νοέμβρη του 2008 και συναλλαγές άνω των 100.000 ευρώ. Από αυτήν προκύπτει: Μεγάλα ποσά που ξεπερνούν τα 7 εκατομμύρια ευρώ αναλήφθηκαν από τους λογαριασμούς της Μονής - σε διάφορα διαστήματα - από μοναχούς μέσα σε βαλίτσες, κάτι που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό των τελικών αποδεκτών. Ιδιαίτερα μεγάλα είναι τα ποσά που κατατέθηκαν σε λογαριασμούς της οικογένειας Πελέκη που ασχολήθηκε με τη σύνταξη των συμβολαίων για τις αγοραπωλησίες της Μονής. Συγκεκριμένα: Σε κοινό λογαριασμό της Α. Πελέκη (έκανε τα συμβόλαια των αγοραπωλησιών της Μονής) και του συζύγου της Γ. Βουλγαράκη κατατέθηκαν από τη Μονή Βατοπεδίου 972.000 ευρώ στο διάστημα από 23 Μάη 2007 έως τις 4 Σεπτέμβρη του 2008.

Το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας αναφέρει ότι σημαντικό μέρος (το οποίο δεν προσδιορίζει) των ποσών που κατατίθενται μεταφέρονται στη συνέχεια στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών, σε υποθηκοφυλακεία και στο Ταμείο Νομικών. Στον λογαριασμό του αδελφού της δικηγόρου Δ. Πελέκη, που επίσης ασχολήθηκε με τα συμβόλαια των ανταλλαγών, κατατέθηκαν από τη Μονή Βατοπεδίου 1.083.415 ευρώ στο διάστημα από τις 11 Απρίλη του 2006 έως τις 17 Νοέμβρη 2008.

Εντυπωσιακό είναι και το στοιχείο ότι εκταμιεύτηκε στις 19 Απρίλη 2006 ποσό 700.000 υπέρ του Α. Καρυπίδη για την αγορά οικοπέδου από τη Μονή στο Βελιγράδι το οποίο στη συνέχεια πουλήθηκε 2.447.550 ευρώ! Οι παραπάνω κινήσεις της Μονής δεν αφορούν τις χρηματιστηριακές συναλλαγές της Μονής και τις άλλες επενδύσεις της αλλά περιορίζονται μόνο στον έλεγχο των τραπεζικών συναλλαγών που χαρακτηρίστηκαν «ενδιαφέρουσες» από τους ελεγκτές. Τα στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας θα ενημερώσουν αναλυτικά τη Δευτέρα την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και θα δώσουν περαιτέρω αναλυτικές εξηγήσεις για την κίνηση των λογαριασμών της Μονής.

Στερνό «αντίο» στον σ. Σταμάτη Καραντάνη

Κηδεύτηκε, χτες το μεσημέρι, με πολιτική κηδεία

Πλήθος σύντροφοι και φίλοι που έτυχε να τον γνωρίσουν και να συναντηθούν μαζί του στους καθημερινούς αγώνες, αποχαιρέτησαν, μαζί με τους οικείους του, τον σ. Σταμάτη Καραντάνη στο τελευταίο, χωρίς γυρισμό, ταξίδι του. Ηταν εκεί, μαζί με όλους τους άλλους, σύντροφοί του από την ΚΟ του «Ριζοσπάστη», από το εκδοτικό της «Σύγχρονης Εποχής» και την ΚΟΜΕΠ και στελέχη του Κόμματος, ανάμεσά τους η σ. Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Καραθανασόπουλος, κ.ά.

Ο σύντροφος Σταμάτης Καραντάνης, που «έφυγε» τα ξημερώματα της Τετάρτης 3.12.08, «πορεύτηκε» στην τελευταία του κατοικία στο Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου (Ν. Φιλαδέλφεια) με την κόκκινη σημαία του Κόμματος να σκεπάζει το φέρετρό του, παίρνοντας μαζί του τον αγαπημένο, καθημερινό σύντροφό του, τον «Ριζοσπάστη», στον οποίο πρόσφερε τις υπηρεσίες του ανιδιοτελώς, από το 1978, όταν συνταξιοδοτήθηκε και για πολλά χρόνια, όσο το επέτρεπε η υγεία του.

Το ύστατο «χαίρε», στην πολιτική κηδεία του, απηύθυνε, εκ μέρους του «Ριζοσπάστη», ο σ. Γ. Ζαγγανάς, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής, ο οποίος αναφέρθηκε, συνοπτικά, στην πλούσια διαδρομή και δράση του Σταμάτη Καραντάνη, για να καταλήξει:

Σύντροφε Σταμάτη, με την ανιδιοτελή, ολόψυχη προσφορά σου στο Κόμμα και στον «Ριζοσπάστη», πιστός στις αρχές και στα ιδανικά του ΚΚΕ και του σοσιαλισμού, έβαλες το δικό σου πετραδάκι, όπως χιλιάδες και χιλιάδες ακόμα αγωνιστές - κομμουνιστές, για να οικοδομήσουμε αύριο τη σοσιαλιστική κοινωνία που ονειρεύτηκες και πάλεψες για να έρθει μια ώρα νωρίτερα. Εμείς οι σύντροφοί σου στο «Ριζοσπάστη» θα κρατάμε ζωντανή τη μνήμη σου, θα θυμόμαστε και θα τιμάμε τη σεμνή παρουσία σου στους κοινούς μας αγώνες για ένα καλύτερο αύριο. Και υποσχόμαστε να συνεχίσουμε αυτόν τον ωραίο αγώνα μέσα από τις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Τον ύστατο αποχαιρετισμό έστειλαν στο σύντροφο Σταμάτη Καραντάνη οι σύντροφοί του αντιστασιακοί από το Παράρτημα Ν. Φιλαδέλφειας της ΠΕΑΕΑ.

ΚΥΠΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ
Κανένα αίτημα για αρωγή!

Καμία έγγραφη αίτηση για δικαστική συνδρομή αναφορικά με το άνοιγμα των λογαριασμών για την υπόθεση Βατοπεδίου δεν έχει λάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις ελληνικές αρχές.

Την απάντηση αυτή έδωσε χτες ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης, Κύπρος Χρυσοστομίδης, εκθέτοντας την κυβερνητική πλειοψηφία και τις αρμόδιες αρχές για την, τουλάχιστον, απαράδεκτη ολιγωρία και καθυστέρηση.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, που είναι το αρμόδιο υπουργείο για τη λήψη των αιτημάτων νομικής αρωγής, δεν έχει ακόμα λάβει οποιαδήποτε έγγραφη αίτηση για νομική αρωγή από οποιαδήποτε αρχή στην Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Χρυσοστομίδης, μιλώντας χτες στον «Αλφα 9,89». Στο ερώτημα αν υπήρξε μόνο προφορικό αίτημα απάντησε: «Υπήρξαν κάποιες προφορικές επαφές κατά τις οποίες υποδείχτηκε ότι πρέπει να υποβληθεί από την αρμόδια αρχή στην Ελλάδα γραπτό αίτημα νομικής αρωγής». Σε επόμενη ερώτηση για το χρόνο που θα χρειαστούν οι κυπριακές αρχές να απαντήσουν στην περίπτωση που σταλεί σήμερα ή αύριο το γραπτό αίτημα από την Ελλάδα, εμφανίστηκε σίγουρος ότι «δε θα αργήσει».

Στο τέλος της η εισαγγελική έρευνα

Ολοκληρώνεται η εισαγγελική έρευνα των Ευστ. Σπυροπούλου και Π. Στραγάλη για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αποσταλούν οι πρώτες κλήσεις στους εμπλεκόμενους. Οι δύο εισαγγελείς φέρονται να έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το δημόσιο υπέστη ζημιά, κυρίως από τα συμβόλαια της Μίκρας, Ουρανούπολης, Γραμματικού και Λαυρίου, όπου έχουν εντοπιστεί σημαντική διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής αξίας, της αρχικής τιμής εκτίμησης και της τελικής τιμής που αναγράφονται στο συμβόλαιο.

Ιδιαίτερα μεγάλη διαφορά εντοπίστηκε στο Ολυμπιακό ακίνητο στους Θρακομακεδόνες, όπου η τιμή κατασκευής υπολογίστηκε στα 75 εκατ. ευρώ, ενώ πουλήθηκε στη Μονή Βατοπεδίου στην τιμή των 35 εκατ. ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ