ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
Επαγρύπνηση και περιφρούρηση...

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε μια προκλητική δήλωση, με την οποία καλεί να μη γίνουν άλλες κινητοποιήσεις μέχρι τις 7 Γενάρη, προκειμένου να ενισχυθεί ο εμπορικός κόσμος της πόλης, προχώρησε προχτές ο δήμαρχος Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Απευθύνω μια έκκληση προς όλα τα κόμματα και προς όλες τις οργανωμένες νεολαίες, τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς: Από αύριο και μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, ακόμη και οι ειρηνικές και οργανωμένες διαδηλώσεις, που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τα θλιβερά γεγονότα που είδαμε, να ανασταλούν, διότι τότε μόνο εμπράκτως αποδεικνύουμε τη συμπαράστασή μας στον πληγέντα εμπορικό κόσμο της Αθήνας».

Πώς το λένε; Στην αναμπουμπούλα ο λύκος χαίρεται. Ε, έτσι ακριβώς. Με το πρόσχημα των καταστροφών και της ενίσχυσης των εμπόρων, ο δήμαρχος, ως Κασσάνδρα, ζητά να μη γίνουν άλλες διαδηλώσεις. Δεν ξέρουμε, αν πρόκειται για «λαγό», που πετά μια τουφεκιά, για να δει τι αντιδράσεις θα υπάρξουν, ούτε αν αυτή η δήλωση εντάσσεται σε κάποιο «πολιτικό παιχνίδι». Ωστόσο, έχει ένα σαφή στόχο: Την προσπάθεια να ανακοπεί - με έναν ακόμη τρόπο - η εκδήλωση της διογκούμενης λαϊκής δυσαρέσκειας με μαζικές και δυναμικές αντιδράσεις. Τέτοιες προσπάθειες, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται και το εργατικό λαϊκό κίνημα έχει βρεθεί κι άλλες φορές αντιμέτωπο με τέτοιες απόπειρες της αστικής τάξης. Εκείνο που χρειάζεται είναι επαγρύπνηση και περιφρούρηση από το λαϊκό κίνημα, με ταυτόχρονη ένταση της πάλης του, διότι, συνήθως, τέτοιες «φωνές» δεν ακούγονται μόνο μια φορά...

Θέλει μία από τα ίδια

Ας μην αναφερθούμε εδώ στο περιεχόμενο που δίνει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην έννοια «κίνημα». Οπως κι αν το εννοεί, ό,τι κι αν εννοεί σαν κίνημα, το βέβαιο είναι πως αυτό που θέλει από το κίνημα είναι να αναδείξει μια αντιδεξιά κυβέρνηση.... Προχτές, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στα γεγονότα των τελευταίων ημερών, έθεσε την ανάγκη λήψης μέτρων, όπως δημιουργία θέσεων εργασίας, καλύτερη παιδεία, δημόσια και δωρεάν, ελεύθερη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια, μέτρα για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και ιδιαίτερα των νέων, δικαίωμα ψήφου στα 16 κλπ. Καταλήγοντας δήλωσε: «Θα μου πείτε: Μπορεί να τα κάνει αυτά η κυβέρνηση; Η απάντηση είναι: αφού δεν μπορεί, τότε πρέπει να φύγει...».

Ολο το ζήτημα δηλαδή είναι να φύγει η δεξιά... Και να αναδειχτεί μια κυβέρνηση των δυνάμεων της «δημοκρατικής αντιπολίτευσης» όπως κατά καιρούς έχουν δηλώσει. Δηλαδή, σοσιαλδημοκρατία. Τώρα αν είναι σκέτο ΠΑΣΟΚ ή ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, λίγη σημασία έχει. Η οποία θα κάνει τι; Θα συγκρουστεί με την εξουσία του κεφαλαίου; Θα αποδέχεται τη συμμετοχή στην ΕΕ αλλά θα αρνείται την εφαρμογή αντιλαϊκών δεσμεύσεων που πηγάζουν απ' αυτή; Θα λαμβάνει μέτρα για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία και συγχρόνως μέτρα ευημερίας του λαού; Η εμπειρία αλλά και η κοινή λογική λέει πως δεν μπορεί κανείς να είναι υπηρέτης δύο αφεντάδων, και των μονοπωλίων και του λαού. Οσοι ασπάζονται το υπάρχον σύστημα δεν μπορούν παρά να εφαρμόσουν την πολιτική που έχει ανάγκη, κι αυτή είναι αντιλαϊκή και υπηρετείται και με την καταστολή και με τον αυταρχισμό.

Ο θλιβερός κανόνας στην Υγεία

Στο 1ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ («Παπαδημητρίου») στα Μελίσσια, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι οι μόνιμοι έχουν να πληρωθούν 4,5 μήνες τις υπερωρίες και εφημερίες, ενώ οι επί συμβάσει και οι ειδικευόμενοι γιατροί έχουν να πληρωθούν τις εφημερίες και υπερωρίες 5,5 μήνες. Υπάρχουν μάλιστα κάποιοι ειδικευόμενοι που ξεκίνησαν να δουλεύουν στο νοσοκομείο το Μάρτη και Απρίλη και ακόμα δεν έχουν πληρωθεί καθόλου εφημερίες. Καταγγέλλουν ακόμα ότι με απόφαση της διοίκησης του ΙΚΑ δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν στο νοσοκομείο, εάν δεν είναι επείγοντα περιστατικά, ασθενείς που δεν είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ και στον ΟΓΑ. Σοβαρό είναι και το κτιριακό πρόβλημα του νοσοκομείου, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Καταγράφουμε όλα τα παραπάνω με αφορμή τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη, διεκδικώντας το αυτονόητο για τους ίδιους και τους ασθενείς. Η κατάσταση βέβαια στο Νοσοκομείο δεν είναι η εξαίρεση αλλά ο κανόνας. Και τις πολιτικές αιτίες γι' αυτόν τον κανόνα περιγράφει η Επερώτηση του ΚΚΕ που θα συζητηθεί αύριο, Δευτέρα, στη Βουλή, βάζοντας επί τάπητος και επιτακτικά το αίτημα να παλέψουν εργαζόμενοι και λαός για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία.

Φάνηκε η κοροϊδία του δανείου

Φαίνεται πλέον και στην πράξη ότι η δανειοδότηση των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών με 150 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, για να παρέμβουν υποτίθεται στην αγορά δημητριακών, δεν έχει να προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό στους αγρότες.

Με την απόφαση έγκρισης του δανείου, προέκυψε ότι θα δοθούν προκαταβολές που στην πράξη είναι πολύ χαμηλότερες από τις εξευτελιστικές τιμές που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά ως αποτέλεσμα της νέας ΚΑΠ και των κερδοσκοπικών παιχνιδιών των εμποροβιομηχάνων - πολυεθνικών. Θα μπορούν να δοθούν προκαταβολές 11 λεπτών το κιλό για το καλαμπόκι, 14 λεπτών για το μαλακό στάρι, το κριθάρι και τη βρώμη και 17 λεπτών το κιλό για το σκληρό σιτάρι. Αλλά το ζήτημα είναι τι τελική τιμή θα πάρουν οι παραγωγοί. Κι αυτή την περίοδο γιατί δε δίνονται μεγαλύτερες τιμές ή και προκαταβολές, αν η κυβέρνηση και οι Ενώσεις ενδιαφέρονται πραγματικά για το εισόδημα των παραγωγών; Γιατί 11 λεπτά περίπου είναι αυτή την περίοδο η τιμή στο καλαμπόκι, όταν πέρυσι ήταν διπλάσια, και στο σκληρό σιτάρι, για παράδειγμα, είναι τώρα γύρω στα 22 λεπτά, όταν πέρυσι έφτασε τα 40 λεπτά. Τι θα κερδίσουν οι παραγωγοί από αυτές τις προκαταβολές, αν δεν έχουν τίποτα να περιμένουν παραπάνω από την τελική τιμή; Φαίνεται πως πρόκειται για άλλο ένα κόλπο δημιουργίας εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού, που από κοινού έχουν στήσει κυβέρνηση και οι πρασινογάλαζες διοικήσεις της ΠΑΣΕΓΕΣ και των Ενώσεων. Και φαίνεται ξανά πως το αίτημα των κατώτερων εγγυημένων τιμών, που θέτει η ΠΑΣΥ, παραμένει, και θα παραμένει επίκαιρο και καίριο.

Οι Ελληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια διεισδυτική και αναλυτική ματιά στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, ειδικότερα μέσα από τη συμμετοχή των Ελλήνων. Θεμελιωμένο σε πληθώρα πρωτογενών και δευτερογενών πηγών (πολλές εκ των οποίων αδημοσίευτες ως τα σήμερα ή άγνωστες στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό), επιχειρεί να ρίξει φως σε πτυχές του ιστορικού παρελθόντος που βρίσκονται στις μέρες μας στο επίκεντρο της αντικομμουνιστικής αναθεώρησης και διαστρέβλωσης της Ιστορίας. Φυσικά, όπως γράφει ο συγγραφέας στην εισαγωγή του βιβλίου, «η συζήτηση γύρω από τη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ, ούτε αρχίζει ούτε και τελειώνει με αυτή την εργασία. Εχοντας πλήρη επίγνωση του γεγονότος αυτού, η ερευνητική μας προσπάθεια δεν αποσκοπεί στο να καταλήξει σε τελεσίδικα και απόλυτα συμπεράσματα αναφορικά με διάφορες πτυχές του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε. Τουναντίον στοχεύει σε μια μαρξιστική και επιστημονικά τεκμηριωμένη προσέγγιση ιστορικών γεγονότων και διαδικασιών μακριά τόσο από εξιδανικευμένες ωραιοποιήσεις όσο και ισοπεδωτικούς μηδενισμούς, η οποία θα συμβάλει στην περαιτέρω μελέτη και ανάλυσή τους». Αρα, το παρόν βιβλίο, εκτός από πηγή πληροφορίας και γνώσης και ταυτόχρονη αφορμή για σκέψη, αποτελεί και κίνητρο για παραπέρα μελέτη και εμβάθυνση στα ζητήματα οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Αμπντουλαχί Γιουσούφ Αχμέντ

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο Σομαλός πρόεδρος Αμπντουλαχί Γιουσούφ Αχμέντ, ένας άνθρωπος που διορίστηκε σ' αυτή τη θέση απ' τους ηγέτες γειτονικών χωρών και προχτές δήλωσε απόλυτα σύμφωνος με την απαίτηση των Αμερικανών να μπορούν να πολεμήσουν τους «πειρατές» όχι μόνον στα σομαλικά εγχώρια ύδατα «αλλά και στο έδαφος και τον αέρα» της χώρας!

Ο Α.Γ. Αχμέντ επικροτεί, λοιπόν, αυτό το σχέδιο «διεθνούς επέμβασης» που προωθούν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και σιγοντάρουν άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Το πρόσχημα, η «πειρατεία που πλήττει τη διεθνή ναυτιλία». Η ουσία, να πατήσουν περισσότερο πόδι στην ευρύτερη περιοχή ελέγχοντας τον κόλπο του Αντεν και την πλούσια σε φυσικούς πόρους περιοχή. Κύριο μέλημα του Αχμέντ να διατηρήσει την εξουσία του.

Τους τελευταίους μήνες, οι ένοπλοι της «Ισλαμικής Ενωσης Δικαστηρίων» και της ισλαμιστικής οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ» (που απ' τις ΗΠΑ κατηγορείται ως παρακλάδι της Αλ Κάιντα) έχουν ανακτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της κεντρικής και νότιας Σομαλίας επιβάλλοντας ισλαμικό νόμο (σαρία). Τα αιθιοπικά στρατεύματα κατοχής αδυνατούν πλέον να εξασφαλίσουν πάνω από δυο περιοχές στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου και αναμένεται να αποχωρήσουν. Οσο για τους πειρατές; Αυτοί κάνουν χρυσές δουλειές αποκομίζοντας δικό τους χρήμα και εξουσία...

Ως εκ τούτου το καταφύγιο του Γιουσούφ δε βρίσκεται στη Σομαλία. Βρίσκεται οπουδήποτε αλλού...


Δ.ΟΡΦ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ