Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων
Στις πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τις σημερινές απάνθρωπες συνθήκες κράτησης που επικρατούν στις φυλακές, αναφέρθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης αντιπροσωπείας του Κόμματος με την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων. Οι εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας», Παναγιώτης Λάμπρου και Σοφία Βογιατζή, ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία του Κόμματος για την κατάσταση και τόνισαν ότι κρίνουν τα μέτρα «δειλά και ανεπαρκή». Είπαν ακόμα πως δεν αγγίζουν το βασικό κορμό των κρατουμένων, ενώ θα παραμείνουν άθλιες οι συνθήκες κράτησης. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και η Λίνα Κροκίδη, μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα.
Η Β. Νικολαΐδου χαρακτήρισε αναποτελεσματικά τα μέτρα του υπουργείου Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις φυλακές θα επανέλθει με μεγαλύτερη οξύτητα. Ακόμα, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του ΚΚΕ με την Επίκαιρη Ερώτηση για την κινητοποίηση των κρατουμένων και με την Ερώτηση για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού.
Αναφερόμενη στα μέτρα μείωσης του χρόνου παραμονής στις φυλακές υπογράμμισε ότι δε θα έχουν καμιά αξία αν δε συνδυαστούν με μέτρα ενίσχυσης των αποφυλακισμένων, απεξάρτησης των τοξικοεξαρτημένων και πρόληψης της εξάρτησης. Με τα κυβερνητικά μέτρα το πρόβλημα επανένταξης των κρατουμένων θα μετατεθεί στους ίδιους, τις οικογένειές τους και το κοινωνικό σύνολο, με κίνδυνο υποτροπής τους. Αλλωστε, περίπου τα 4/5 των κρατουμένων επανέρχονται στις φυλακές.
Είπε δε πως είναι επικίνδυνο η κίνηση του υπουργείου να εφαρμόσει το μέτρο της χρήσης υποκατάστατων ουσιών στις φυλακές. Χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα για τις πειθαρχικές ποινές, τα οποία δε συνοδεύονται από ενέργειες αύξησης του σωφρονιστικού και του επιστημονικού προσωπικού των φυλακών και την κατάργηση του άβατου για τους εκπροσώπους κοινωνικών - επιστημονικών φορέων και κομμάτων.
Η Β. Νικολαΐδου πρόσθεσε ότι παραπέμπεται στις καλένδες το αίτημα για ένταξη του νοσοκομείου και του ψυχιατρείου των κρατουμένων στο δημόσιο σύστημα υγείας (σ.σ. η βουλευτής τόνισε ότι από τον περασμένο Γενάρη το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε δεσμευτεί για τη ρύθμιση αυτού του προβλήματος), ενώ απουσιάζουν μέτρα για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης των ανηλίκων, όπως και της αυθαίρετης και καταχρηστικής φυλάκισης των αλλοδαπών.
Επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, στους αρχηγούς των κομμάτων και τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών
Associated Press |
Παράλληλα, καταγγέλλει τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές, συνθήκες που οδήγησαν τους κρατούμενους σε μαζική συμμετοχή στην απεργία πείνας. Ενώ διεκδικεί και μέτρα ενάντια στις κοινωνικές ανισότητες και τα φαινόμενα μαζικής φτώχειας και ανεργίας, ιδιαίτερα σήμερα που επιχειρείται να φορτωθούν στα λαϊκά στρώματα οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Στην επιστολή της στηλιτεύει τον υπερπληθυσμό των φυλακών, το μεγάλο αριθμό υποδίκων, τοξικοεξαρτημένων και αλλοδαπών, το μη διαχωρισμό των κρατουμένων (χρήστες με άλλους παραβάτες, υπόδικοι με κατάδικους, ελαφροποινίτες με βαρυποινίτες), την απουσία μόνιμων ιατρικών και υγειονομικών υποδομών, την ουσιαστική έλλειψη προγραμμάτων απεξάρτησης, εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων, την παραβίαση των δικαιωμάτων που προβλέπει ο Σωφρονιστικός Κώδικας, την έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού.
Αναφερόμενη στο σχετικό νομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, σημειώνει ότι η κυβέρνηση κινείται στην πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων, της λήψης αφ' ενός ορισμένων ad hoc μέτρων αμφίβολης αποτελεσματικότητας για το άδειασμα των φυλακών, που πιθανά θα εκτονώσουν προσωρινά το πρόβλημα, που όμως θα επανέλθει με μεγαλύτερη οξύτητα μετά από ορισμένο διάστημα, και αφ' ετέρου επικίνδυνων μέτρων, όπως η ανέγερση φυλακών μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και η χρήση υποκατάστατων στις φυλακές.
Στον αντίποδα, η «Δημοκρατική Συσπείρωση», προτείνει συγκεκριμένα και ουσιαστικά μέτρα, όπως: Να δίνεται επίδομα ανεργίας στους αποφυλακισμένους για όσο διάστημα είναι άνεργοι. Να τους παρέχεται πλήρης δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς προϋποθέσεις ασφαλιστικής κάλυψης. Για τους τοξικοεξαρτημένους κρατούμενους, να δοθεί έμφαση στην ένταξή τους σε προγράμματα απεξάρτησης, να στελεχωθεί και αναβαθμιστεί το Κέντρο Απεξάρτησης Κρατουμένων του Ελαιώνα, να αυξηθούν και να μονιμοποιηθούν τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και του «18 Ανω». Να επανεξεταστεί το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης των ανηλίκων φυλακισμένων και αποφυλακισμένων, με έμφαση σε μέτρα που θα συμβάλουν στην κοινωνική επανένταξη. Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την υποχρεωτική παρακολούθηση και ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης από τους ανήλικους κρατούμενους.
Ακόμα, να ληφθούν άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των απελπιστικών συνθηκών διαβίωσης των γυναικών κρατουμένων στη μοναδική γυναικεία φυλακή, όπου στοιβάζονται περισσότερες κρατούμενες σε σχέση με τη χωρητικότητα, ανήλικες, χρήστριες και μητέρες μαζί με τα παιδιά τους, στερούμενες βασικών παροχών υγείας και υγιεινής. Να απελευθερωθούν άμεσα οι αλλοδαποί κρατούμενοι υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης ενόψει απέλασης (κρατούνται για το μόνο λόγο ότι βρέθηκαν «παράνομα» στη χώρα). Να προσληφθεί μόνιμο ιατρικό - νοσηλευτικό και λοιπό επιστημονικό προσωπικό σε όλες τις φυλακές. Να υπάρξουν μόνιμες εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες μέσα στις φυλακές, ιδιαίτερα για τους ανήλικους.
Προτάσεις για την απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη των τοξικοεξαρτημένων κρατουμένων παρουσίασε χτες το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Παράλληλα, εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για τη χορήγηση υποκαταστάτων, που είναι και βασικός προσανατολισμός της κυβέρνησης. Οπως υπογραμμίστηκε, όμως, το νομοσχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο Δικαιοσύνης για την «αποσυμφόρηση των φυλακών» επιδιώκει να εκτονώσει προσωρινά το πρόβλημα.
Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν, πάνω από το 50% των κρατουμένων έχει εμπλοκή με τα ναρκωτικά. Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Γ. Νοταράς, είπε ότι χρειάζεται επέκταση των προγραμμάτων συμβουλευτικής και θεραπείας μέσα στο σωφρονιστικό σύστημα και αποσυμφόρηση των φυλακών από χρήστες ουσιών «με την παρακολούθηση θεραπευτικού προγράμματος και με τη δυνατότητα όσων έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα συμβουλευτικής και κινητοποίησης μέσα στη φυλακή να συνεχίσουν την απεξάρτησή τους σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα εκτός φυλακής».
Επιπλέον τονίστηκε από τους εκπροσώπους του ΚΕΘΕΑ ότι η απεξάρτηση συμβάλλει στην αποφυγή της υποτροπής στην εγκληματικότητα. Σχετικά με τα προγράμματα συντήρησης με υποκατάστατα στο πλαίσιο της φυλακής, ειπώθηκε ότι παρουσιάζουν περισσότερους κινδύνους παρά οφέλη, χωρίς να ικανοποιούν το αίτημα για απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη. Ακόμα σημειώθηκε ότι η εμπειρία από χώρες του εξωτερικού έχει δείξει ότι οι χρήστες που έχουν παρακολουθήσει προγράμματα μεθαδόνης στη φυλακή, στην πλειονότητά τους υποτροπιάζουν και συνεχίζουν τις παράνομες δραστηριότητες όταν αποφυλακιστούν.
Για μέτρα εξόντωσης των φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, και τροφοδότηση με ζεστό χρήμα του κατασκευαστικού και ξενοδοχειακού κεφαλαίου, μέσα από το «Ειδικό Πλαίσιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης Πληγεισών Περιοχών από Πυρκαγιές» που παρουσίασε η κυβέρνηση.
Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «τα 2,23 δισ. ευρώ του ειδικού πλαισίου ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών δεν προορίζονται για την ανακούφιση και στήριξη της φτωχής αγροτιάς, των λαϊκών στρωμάτων της υπαίθρου, των εργαζόμενων θυμάτων της καταστροφικής πυρκαγιάς. Βασικός αποδέκτης είναι οι εταιρείες των μεγαλοκατασκευαστών, των ομίλων μεγαλοξενοδόχων, των εταιρειών του αγροτοδιατροφικού τομέα».
Στη συνέχεια επισημαίνει πως «συχνά γινόμαστε μάρτυρες διάφορων "δωρεών από ευεργέτες" που με αυτό τον τρόπο και φόρους δεν πληρώνουν και άφεση αμαρτιών παίρνουν για την εκμετάλλευσή τους στους εργάτες από τα υποτακτικά τους κόμματα, αλλά και εκφράζουν το ενδιαφέρον τους για να αγοράσουν τη γη της Ηλείας. Από την άλλη, καθημερινά η φτωχή και μεσαία αγροτιά μην αντέχοντας την οικονομική εξαθλίωση πουλά τα χωράφια και τα κοπάδια της σε εξευτελιστικές τιμές και ξεκληρίζεται, επειδή δεν της δίνουν πραγματική στήριξη οι ελληνικές κυβερνήσεις».
Καταλήγοντας τονίζει: «Διεκδικούμε εδώ και τώρα πραγματικές αποζημιώσεις και στήριξη χωρίς εξαιρέσεις. Δεν τους χρωστάμε, μας χρωστάνε».
Μετά από 18 μέρες οι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας αποφάσισαν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους. Με ανακοίνωση της Επιτροπής Κρατουμένων, δηλώνουν ότι αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους διακόπτοντας την απεργία πείνας και την αποχή από το συσσίτιο. Θεωρούν ότι το νομοσχέδιο της κυβέρνησης αφορά λίγα από τα αιτήματά τους και δε λύνει βασικά προβλήματά τους. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, με ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν στην αποφυλάκιση 5.500 κρατουμένων μέχρι τον ερχόμενο Απρίλη.