ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Νοέμβρη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τέλος στα τρόφιμα και στα φάρμακα στη Γάζα

Στη Γάζα οι προμήθειες των «ελεύθερων πολιορκημένων» έχουν ήδη εξαντληθεί

Associated Press

Στη Γάζα οι προμήθειες των «ελεύθερων πολιορκημένων» έχουν ήδη εξαντληθεί
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Για ένατη συνεχόμενη μέρα τα μεθοριακά περάσματα της Λωρίδας της Γάζας παρέμειναν κλειστά, καθώς ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τον αποκλεισμό της περιοχής ως «απάντηση», όπως ανακοινώθηκε, στην καθημερινή ρίψη ρουκετών που ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα μετά από πολύνεκρη αιματηρή εισβολή. Αν και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, νωρίς το πρωί χθες, έδωσε εντολή να εισέλθουν στη Λωρίδα περιορισμένες ποσότητες καυσίμων και 30 φορτηγά με τρόφιμα και φάρμακα του ΟΗΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων, η απόφαση ακυρώθηκε μετά τη ρίψη οκτώ ρουκετών στο νότιο Ισραήλ.

Αυτό σημαίνει ότι το 80% του πληθυσμού της Γάζας, που εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από τη διανομή τροφίμων της ειδικής υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων, βρίσκεται, πλέον, από σήμερα στο έλεος της πείνας. Ο επικεφαλής του προγράμματος του ΟΗΕ στην περιοχή Τζον Γκινγκ δήλωνε, χθες, ότι από σήμερα το βράδυ δεν υπάρχουν τρόφιμα και φάρμακα να διανεμηθούν στους περισσότερους από 750.000 Παλαιστινίους, που δεν έχουν κανέναν άλλον απολύτως τρόπο επιβίωσης.

Ο Γκινγκ επανέλαβε την έκκληση της υπηρεσίας για άμεση άρση του αποκλεισμού, τονίζοντας, και πάλι, ότι «είναι απαράδεκτο να τιμωρείται κατά τον τρόπο αυτό ο πληθυσμός, οι αθώοι ανήμποροι πολίτες, τα μικρά παιδιά». Σαν να μην έφτανε αυτό, αργά το βράδυ χθες, η πόλη της Γάζας βυθίστηκε στο σκοτάδι, καθώς οι αρχές που πρόσκεινται στη «Χαμάς» υποστήριξαν ότι τελείωσαν τα αποθέματα καυσίμων με τα οποία λειτουργεί ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που σημαίνει ότι επί της ουσίας, στην καλύτερη περίπτωση, υπολειτουργούν πλέον και τα νοσοκομεία.

Η ισραηλινή πλευρά, πάντως, επιμένει, τουλάχιστον ως προς την ηλεκτροδότηση, ότι ο σταθμός καλύπτει μόνο το 30% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια της Λωρίδας, καθώς το υπόλοιπο καλύπτεται με απευθείας συνδέσεις γραμμών υψηλής τάσης που ξεκινούν από το Ισραήλ. Πάντως, χθες, ο Ισραηλινός υφυπουργός Αμυνας Ματάν Βαλνάι επέμενε ότι το Ισραήλ επιθυμεί να διατηρήσει την εκεχειρία με τη «Χαμάς», συμπληρώνοντας, όμως, ότι «ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει να επεμβαίνει παντού, όπου κρίνεται απαραίτητο».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εν μέσω διασταυρούμενων πυρών οι άμαχοι

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Νέα αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε χθες στο Αφγανιστάν, με την πλειοψηφία των θυμάτων να είναι για ακόμα μία φορά άμαχοι. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο, που πυροδοτήθηκε σε αγορά οικόσιτων ζώων, με πολύ κόσμο, στο Μπατί Κοτ της επαρχίας Ναργκαχάρ και είχε σαν στόχο αυτοκινητοπομπή αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων. Οι πληροφορίες για τα θύματα μεταξύ των αμάχων εμφανίζονται συγκεχυμένες, με τις εκτιμήσεις να αναφέρονται ακόμα και σε 20 νεκρούς Αφγανούς, μεταξύ των οποίων και παιδιά, έναν Αμερικανό στρατιώτη και ακόμα 74 άμαχους τραυματίες.

Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, ωστόσο οι αφγανικές αρχές την αποδίδουν στους «Ταλιμπάν».

Εξακολουθεί η γκρίνια του Πακιστάν προς τις ΗΠΑ

Συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, είχε την Τετάρτη, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος του Πακιστάν, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, ζητώντας για ακόμα μία φορά να σταματήσουν οι αμερικανικές επιδρομές στη χώρα του, στις περιοχές των φυλών, που, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, έχουν στόχο τους «ισλαμιστές αντάρτες που ενισχύουν τους "Ταλιμπάν" του Αφγανιστάν». Οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη συνάντηση.

Στο μεταξύ στο Πακιστάν ένοπλοι απήγαγαν τον Ιρανό διπλωμάτη, εμπορικό ακόλουθο του ιρανικού προξενείου, Αταρ Ζάντα, στην Πεσαβάρ, αφού δολοφόνησαν τον σωματοφύλακά του, με την ενέργεια να αποδίδεται στους «Ταλιμπάν», που δρουν στην περιοχή.

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Διευρύνεται η κρίση με τη συμμετοχή και ξένων στρατών...

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Αυτόπτες μάρτυρες, που επικαλούνται ρεπόρτερ του ΒΒC, υποστήριξαν χτες ότι στο έδαφος της ΛΔ Κονγκό βρίσκονται εδώ και μέρες στρατιώτες από γειτονικές αφρικανικές χώρες, όπως η Ζιμπάμπουε και η Αγκόλα (που στηρίζουν τον κογκολέζικο στρατό και την κυβέρνηση του Τζόζεφ Καμπίλα) και η Ρουάντα που χρηματοδοτεί και εξοπλίζει κατά καιρούς τους ένοπλους του Κογκολέζου πολέμαρχου Λοράν Νκούντα.

Σύμφωνα μ' αυτές τις πηγές, οι ξένοι στρατιώτες φορούν τη στολή του κογκολέζικου στρατού, πραγματοποιούν περιπολίες αλλά αδυνατούν να επικοινωνήσουν με το ντόπιο πληθυσμό αφού μιλούν είτε πορτογαλικά, είτε αγγλικά...

Στο μεταξύ, αμφότερες οι εμπόλεμες πλευρές έχουν βάλει στο στόχαστρο τους άμαχους λεηλατώντας τις λιγοστές τους προμήθειες σε τρόφιμα και πόσιμο νερό, βιάζοντας νεαρά κορίτσια και στρατολογώντας παιδιά.

Εκπρόσωποι της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η κατάσταση είναι δραματική εξαιτίας των συνεχιζόμενων συγκρούσεων, ανακοίνωσαν ότι επιχειρούν πέρα απ' τη διανομή κάποιων τροφίμων και πόσιμου νερού, να επανασυνδέσουν παιδιά που έχουν χαθεί μέσα στη λαίλαπα της κρίσης, με τις οικογένειές τους.

Σουηδικό ... μοντέλο

Συγκλονιστική, αν μη τι άλλο, είναι η είδηση που έρχεται από τη Σουηδία. Υπάλληλοι - προφανώς εκτελώντας εντολές των παραπάνω - του σουηδικού υποκαταστήματος του γερμανικού ομίλου «Lidl» μόλυναν με τοξικά απορρυπαντικά τους κάδους απορριμμάτων που βρίσκονται στον προαύλειο χώρο του καταστήματος για να ...αποτρέψουν τους άστεγους να παίρνουν υπολείμματα από τρόφιμα και άλλα είδη απ' αυτά... Και αυτό εν αγνοία των αστέγων, που προφανώς στη συνέχεια κατανάλωναν τα τρόφιμα.

Ο σάλος που ξεσηκώθηκε ανάγκασε τον εκτελεστικό διευθυντή του ομίλου στη Σουηδία να... ζητήσει συγνώμη, υποστηρίζοντας παράλληλα πως «για ό,τι συνέβη ούτε επιτρέπεται, ούτε και προτείνεται από τον όμιλο».

Το λεγόμενο «σουηδικό μοντέλο» - που αποτελεί πρότυπο για πολλούς ακόμα και στη χώρα μας - αλλά και το γκρέμισμα των κοινωνικών κατακτήσεων από τις αρχές του '90, οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, στην Υγεία, στην εργασία, στις συντάξεις, οι ιδιωτικοποιήσεις, κ.ά. έχουν αυξήσει δραματικά τη φτώχεια στη χώρα, με αρκετούς ανθρώπους να αναγκάζονται να ψάχνουν στα σκουπίδια για τρόφιμα σε μια προσπάθεια να επιβιώσουν. Μάλιστα, οι άστεγοι έχουν αρχίσει να φτιάχνουν και συλλόγους.

ΗΠΑ
Πρωτοσέλιδο «παραπομπής» του Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ο πόλεμος στο Ιράκ τελείωσε», ήταν το πρωτοσέλιδο της Τετάρτης των «New York Times» όχι βεβαίως των πραγματικών, αλλά «πλαστής» έκδοσης, που εκτός του τίτλου, άρθρα της ανέφεραν ότι ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη, με την κατηγορία της προδοσίας.

Ηταν η κίνηση που σχεδίασε και πραγματοποίησε μια οργάνωση που αυτοαποκαλείται «Yes Men».

Κατάφερε να διακινήσει 1,2 εκατομμύρια δωρεάν αντίτυπα της 14σέλιδης «εφημερίδας», η οποία είχε ακριβώς την ίδια εμφάνιση με την πραγματική. Μοιράστηκαν σε κεντρικούς σταθμούς του υπόγειου σιδηροδρόμου της Νέας Υόρκης σε ολόκληρη την πόλη. Πολλοί Νεοϋορκέζοι δεν πρόσεξαν ότι η ημερομηνία της έκδοσης ήταν 4 Ιουλίου του 2009, δηλαδή η Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Η οργάνωση «Yes Men» εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει: «Σε μια περίπλοκη επιχείρηση, που διήρκεσε έξι μήνες, 1,2 εκατομμύρια φύλλα τυπώθηκαν σε έξι διαφορετικά τυπογραφεία και διανεμήθηκαν σε προκαθορισμένες τοποθεσίες, όπου χιλιάδες εθελοντές προσφέρθηκαν να τα μοιράσουν». Το πλαστό έντυπο περιλάμβανε όλες τις καθιερωμένες ενότητες: διεθνή, οικονομικές ειδήσεις, άρθρα, εσωτερικές ειδήσεις, ειδήσεις από τη Νέα Υόρκη και άλλα, ενώ είναι φανερό ότι η κίνηση προετοιμάστηκε καλά όλο το προηγούμενο διάστημα από ανθρώπους που συμμετείχαν στην καμπάνια του Ομπάμα και τώρα περιμένουν τις ...αλλαγές.

ΝΑΤΟ
Σπρώχνουν για ένταξη της Ουκρανίας

ΤΑΛΙΝ.--

Στο Τάλιν της Εσθονίας συναντήθηκαν χτες οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ για μια άτυπη συζήτηση με την Ουκρανία σχετικά με την πορεία ένταξής της στη Συμμαχία, όπου, μεταξύ άλλων, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, υποστήριξε «το δικαίωμα μιας χώρας να επιλέξει τους συμμάχους της» και κατέκρινε για άλλη μια φορά τη Ρωσία για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, υποστηρίζοντας ότι η ενέργεια αυτή παραβίασε βασικές αρχές εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας.

Από τη μεριά του, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν δήλωσε πως «η έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Γεωργίας και της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν όπως η πυρκαγιά στο Ράιχσταγκ, πριν από 65 χρόνια», όταν οι ναζί είχαν βάλει φωτιά στο Ράιχσταγκ και έριξαν την ευθύνη στους κομμουνιστές, προκειμένου να δικαιολογήσουν τα βίαια κατασταλτικά τους μέτρα.

Στο μεταξύ, ο Αμερικάνος υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, απέρριψε χτες την πρόταση του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, για ματαίωση της εγκατάστασης πυραύλων στο Καλίνιγκραν αν προχωρήσουν στη ματαίωση της εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Ευρώπη και οι ΗΠΑ. Συμπλήρωσε ότι η «ασπίδα» δε στρέφεται κατά της Ρωσίας και σημείωσε πως «τέτοιες προκλητικές δηλώσεις είναι περιττές και παραπλανούν».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ