Συσπείρωση για να δοθεί ουσιαστική απάντηση στην πολιτική των ελλείψεων και της ιδιωτικοποίησης των δομών
Κάλεσμα αγώνα για δημόσιο και δωρεάν σύστημα Πρόνοιας για όλο το λαό, με πλήρες εξειδικευμένο δίκτυο υπηρεσιών, μόνιμη και σταθερή εργασία των εργαζομένων, ενάντια στην επιχειρηματική δράση των δομών πρόνοιας, απευθύνουν με κοινό τους ψήφισμα φορείς του Νομού Λευκάδας και πιο συγκεκριμένα το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, το Σωματείο Συμβασιούχων Εργαζομένων στις Κοινωνικές Δομές, η ΤΕΔΚ Νομού Λευκάδας, η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, οι Σύλλογοι Πολυτέκνων, Γονέων και Φίλων ΑμΕΑ η «Φωλιά», Εργαζομένων ΟΤΑ, Δασκάλων και Νηπιαγωγών και η ΕΛΜΕ Λευκάδας.
Καταγγέλλουν τόσο τις ΚΥΑ όσο και την ΚΕΔΚΕ που βάζει πλάτη στην προώθηση της πολιτικής ιδιωτικοποίησης των δομών πρόνοιας τα αποτελέσματα της οποίας αποτυπώνονται με τραγικό τρόπο και στη Λευκάδα. Μόνο στο Δήμο της Λευκάδας πάνω από 250 εργατικές οικογένειες δεν έχουν πού να πάνε τα παιδιά τους, ενώ για πάνω από 1.000 ηλικιωμένους είναι αβέβαιο αν και το νέο χρόνο θα τους παρέχονται υπηρεσίες και θα καλύπτονται από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Πάνω από 85 εργαζόμενοι στις δομές πρόνοιας είναι σε εργασιακή ανασφάλεια και αβεβαιότητα καθώς είναι άγνωστο πότε και πώς θα πληρωθούν και αν θα συνεχίσουν τελικά να εργάζονται.
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση οι παραπάνω φορείς αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και μορφές αντίδρασης με μέτωπο κατά της ιδιωτικοποίησης της Πρόνοιας, διεκδικώντας:
Στην ώθηση της κερδοφορίας των ιδιωτών και στην εξίσωση των παροχών προς τα κάτω στοχεύουν τα σχέδια της ΕΕ
O κίνδυνος της προς τα κάτω εξίσωσης των παροχών Υγείας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ελλοχεύει στις προβλέψεις σχεδίου οδηγίας της ΕΕ για τα «δικαιώματα ασθενών στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη» που παρουσίασε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο γραμματέας του υπουργείου Υγείας Β. Ριζάς. Κατά τον γραμματέα, το σχέδιο οδηγίας αποσκοπεί στο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις δυσκολίες για την απρόσκοπτη αγοραπωλησία υπηρεσιών Υγείας στις χώρες της ΕΕ και αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία ασθενών αλλά και επαγγελματιών Υγείας αφού, όπως είπε, η οργάνωση των συστημάτων Υγείας θα παραμείνει αρμοδιότητα των κρατών μελών της ΕΕ.
Το σχέδιο ορίζει ότι θα υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη του κόστους της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης σε άλλες χώρες της ΕΕ από τον ασφαλιστικό φορέα με βάση τα εθνικά τιμολόγια της χώρας προέλευσης αυτού που έχει ανάγκη περίθαλψης, ενώ για περίθαλψη σε νοσοκομείο θα απαιτείται προέγκριση από τον ασφαλιστικό φορέα. Προβλέπεται επίσης η καθιέρωση ηλεκτρονικής κάρτας υγείας, αναγνώριση συνταγών από άλλα κράτη μέλη και ανακοστολόγηση των τιμών ιατρικών πράξεων.
Μέσα από την ενιαιοποίηση της αγοράς Υγείας, η ΕΕ στοχεύει στο να μεγαλώσει την πελατεία και την κερδοφορία των ιδιωτικών μονοπωλίων του κλάδου, υπογράμμισε στην παρέμβασή του στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χ. Χαραλάμπους. Πρόσθεσε ότι η γενικότερη πολιτική της ΕΕ οδηγεί όλα τα κράτη μέλη στο να επιβάλλουν χαράτσια και περικοπές και να ιδιωτικοποιούν περαιτέρω τον κλάδο της Υγείας, υλοποιώντας και σε αυτόν τον τομέα τις «ελευθερίες που προκύπτουν από τη συνθήκη του Μάαστριχτ».
Ο βουλευτής εκτίμησε ότι θα οδηγηθούμε στην προς τα κάτω εξίσωση των παροχών από τα ασφαλιστικά ταμεία σε όλη την ΕΕ και στην όξυνση των ταξικών ανισοτήτων στην πρόσβαση στις παροχές Υγείας, ενώ αυτό αυτό που έχουν ανάγκη τα κράτη μέλη είναι ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα Υγείας σε κάθε χώρα με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για όλο το λαό.
Τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στις εναπομείνασες δημόσιες υπηρεσίες Πρόνοιας για τους εξυπηρετούμενους και το λιγοστό προσωπικό, αλλά και την παράδοση του ευαίσθητου τομέα στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις, κατήγγειλαν εργαζόμενοι στην Πρόνοια, που πραγματοποίησαν χτες τετράωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.
Να αντιπαλέψουν την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που, ολοκληρώνοντας το έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, συρρικνώνει και υποβαθμίζει τις δημόσιες υπηρεσίες Πρόνοιας, ανοίγοντας το δρόμο για τη γιγάντωση της επιχειρηματικής δράσης, κάλεσαν τους εργαζόμενους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας που παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση. Χαιρετισμό απηύθυνε μεταξύ άλλων ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων.
Σε συνάντηση των εργαζομένων με τον υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κωνσταντόπουλο, ο τελευταίος - αν και παραδέχτηκε τα προβλήματα - δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση στους εργαζόμενους και υπερασπίστηκε την πολιτική της κυβέρνησης στην Πρόνοια. Στα σοβαρά προβλήματα που κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι τους κάλεσε μέσω των κομμάτων να θέσουν τα ερωτήματά τους και θα απαντήσει γι' αυτά στη Βουλή. Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, είπε ότι ευθύνονται οι εργαζόμενοι γιατί δεν ενδιαφέρονται να δουλέψουν στο δύσκολο χώρο της Πρόνοιας (!), ενώ για την παράδοση υπηρεσιών στο «Χαμόγελο του Παιδιού», παρέπεμψε στον υπουργό Υγείας.
Χωρίς δουλειά θα μείνουν από τα μέσα Οκτώβρη 60 περίπου συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Πρόκειται για συμβασιούχους έργου, που πληρώνονταν με κονδύλια από το ΕΛΛΑΠΙ και θα χάσουν τις θέσεις τους μετά από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να μεταφέρει τα κονδύλια των ειδικών λογαριασμών των απογευματινών ιατρείων και όλων των υπολοίπων στον κρατικό προϋπολογισμό. Οι θέσεις τις οποίες κάλυπταν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ήταν στο γραφείο κίνησης, τα εξωτερικά ιατρεία, γραμματείες κλινικών, υπηρεσία σίτισης και στη μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης και στην αγγειοχειρουργική.
Την ίδια στιγμή η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού παραμένει «όνειρο απατηλό» όταν οι ελλείψεις στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο είναι τεράστιες, δημιουργώντας πολλές φορές σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις με το σωματείο εργαζόμενων να ανακοινώνει ήδη στάση εργασίας στις 16 Οκτώβρη και κατάληψη του γραφείου Διοίκησης του Νοσοκομείου, χωρίς ωστόσο η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) να αμφισβητεί την πολιτική αυτή και να ζητά την άμεση μονιμοποίηση των συγκεκριμένων εργαζομένων και την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Να συμμετέχουν μαζικά στη σημερινή πανελλαδική στάση εργασίας (8-11 π.μ.), αλλά και στην 24ωρη απεργία της 21 Οκτώβρη, με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ απευθύνει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών (Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ), στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Νέα στάση εργασίας (8 π.μ.-11 π.μ.) και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποιούν σήμερα και οι εργαζόμενοι του Ευαγγελισμού, διεκδικώντας άμεσες λύσεις στα προβλήματα του νοσοκομείου που διαρκώς οξύνονται.
ΤΡΑΜ: Νέες στάσεις εργασίας από τις 8 π.μ. έως τις 10 π.μ. και από τις 8 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. έχουν κηρύξει για σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο τραμ, διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών τους αιτημάτων. Οπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι του Σωματείου Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής (ΣΗΤΑ), εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κλάδου, οι δίωρες στάσεις θα επαναλαμβάνονται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.
ΑμΕΑ: Προεκλογική σύσκεψη ενόψει των εκλογών στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών στις 18-19 Οκτώβρη διοργανώνει ο συνδυασμός «Αγωνιστική Συσπείρωση Παρατετραπληγικών και Βαριά Κινητικά Αναπήρων», το Σάββατο στις 5.30 μ.μ. στα γραφεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (Χαλκονδύλη 37, 2ος όροφος). Τηλέφωνα επικοινωνίας 210 52.21.411 και 6947 616.983.
Το χέρι του κινδυνεύει να χάσει 39χρονος από τη Μυτιλήνη
Στα 28 του χρόνια έχασε τη ζωή του ο Αρτέμης Τσανάς, μετά από εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε μια μέρα πριν κλείσει το μπαρ όπου δούλευε, στη Μύκονο. Οπως κατήγγειλαν εργαζόμενοι του μαγαζιού το ρελέ του ηλεκτρολογικού πίνακα (διακόπτης ασφαλείας) είχε αποκοπεί, γιατί δημιουργούσε προβλήματα στα φώτα. Ο υπάλληλος υπέστη ηλεκτροπληξία όταν έπιασε την μπάρα των φωτιστικών, αλλά το ρεύμα δε διακόπηκε αυτόματα και τον σκότωσε.
Εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε προχτές και σε λατομείο στην περιοχή της Αντισσας, στη Λέσβο. Η κορδέλα (μηχάνημα) που χρησιμοποιούσε ένας 39χρονος εργαζόμενος για να κόψει υλικά στο λατομείο παρέσυρε το αριστερό του χέρι, με αποτέλεσμα αυτό να κινδυνεύει να κοπεί στο ύψος του ώμου. Οι γιατροί του νοσοκομείου της Μυτιλήνης, όπου μεταφέρθηκε αρχικά ο εργαζόμενος, ανησύχησαν για την ίδια του τη ζωή λόγω της ακατάσχετης αιμορραγίας. Χρειάστηκε να γίνουν μεταγγίσεις αίματος και να χρησιμοποιηθούν αιμοστατικά για να τεθεί υπό έλεγχο η απώλεια αίματος και να μεταφερθεί ο εργάτης στην Αθήνα.
Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Μυτιλήνης, η Επιθεώρηση Μεταλλείων και λατομείων Ν. Ελλάδας που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στα λατομεία έχει τρεις υπαλλήλους, για να καλύψει όλη τη νότια Ελλάδα και τα νησιά!