ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Αμφισβητεί τις διαχειριστικές ικανότητες της ΝΔ

Θέτοντας σε αμφισβήτηση τις «διαχειριστικές ικανότητες» του πρωθυπουργού και κάνοντας λόγο για «αποτυχία» της κυβερνητικής πολιτικής, επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ να εμφανιστεί σαν... «εναλλακτική δύναμη διακυβέρνησης» με στόχο να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό και να συγκαλύψει το γεγονός ότι αποτελεί τον έτερο πόλο της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής.

Οξύνοντας τη δικομματική πόλωση ο Γ. Παπανδρέου με συνέντευξή του στο «Ρόιτερ» ζήτησε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, «αφού η ΝΔ διαλευκάνει τα σκάνδαλα» και... εγκάλεσε την κυβέρνηση για «κακοδιαχείριση του κράτους». Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ εξαπολύει μια άγρια επίθεση εναντίον κάθε λαϊκού δικαιώματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, ...ανακάλυψε ότι το ΠΑΣΟΚ «δε βρήκε κάτι που να δικαιολογεί την παρουσία της κυβέρνησης τις δύο τελευταίες μέρες»!

Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ διεκδικώντας το ρόλο του καλύτερου διαχειριστή του συστήματος αξιοποιεί τις ανοιχτές προτάσεις του Αλ. Αλαβάνου για συνεργασία, προκειμένου να προωθήσει το σχέδιο χειραγώγησης του λαού.

Με «ειλικρινή διάλογο» οι συνεργασίες...

Σ' αυτή τη βάση το ΠΑΣΟΚ καλεί σε «ειλικρινή διάλογο» με «σωστή βάση» τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, συντηρώντας το θέμα της συνεργασίας ανάμεσα στα δυο κόμματα. Με δηλώσεις του χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν απέρριψε» το ενδεχόμενο της συνεργασίας, αλλά τον τρόπο της διατύπωσης των έξι προτάσεων του Αλ. Αλαβάνου, που όπως είπε είχαν τη μορφή «τελεσιγράφου» με «θέματα που ξέρει πολύ καλά πως τα περισσότερα από αυτά είναι συγκρουσιακά». Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, είναι από «την αρχή απολύτως σταθερό στο να κάνει έναν ευρύτερο διάλογο». Ο εκπρόσωπος Τύπου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ «διεκδικεί την αυτοδυναμία», αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ «θέματα στα οποία μπορούμε να κάτσουμε γύρω από το τραπέζι και να συζητήσουμε», μάλιστα ο ίδιος προανήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ θα «επεξεργαστεί περαιτέρω» το θέμα των συνεργασιών και «θα έρθουν στο τραπέζι και καινούρια πράγματα, ένα πλαίσιο συζήτησης»... Μάλιστα, όπως είπε, η Επιτροπή που έχει συγκροτήσει το ΠΑΣΟΚ για το διάλογο με την «αριστερά» θα υποβάλει το επόμενο διάστημα συγκεκριμένες προτάσεις στον Γ. Παπανδρέου.

Στις ΗΠΑ ο Γ. Παπανδρέου

Χτες ο Γ. Παπανδρέου αναχώρησε για τις ΗΠΑ προκειμένου να προεδρεύσει στη συνεδρίαση του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, θα συμμετάσχει στις εργασίες της 4ης Ετήσιας Συνάντησης της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον («Clinton Global Initiative»), στην οποία όσοι συμμετέχουν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, «θα διαμορφώσουν και να προωθήσουν πολιτικές προς όφελος ιδιαίτερα των "αδικημένων" αυτού του πλανήτη»!! Με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Κλίντον, στη διάρκεια της θητείας του οποίου οι Αμερικάνοι ιμπεριαλιστές και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους δολοφόνησαν το λαό της Γιουγκοσλαβίας, οι σοσιαλδημοκράτες θα συζητήσουν για τους «αδικημένους» του πλανήτη.

ΣΥΝ ΓΙΑ «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2»
«Διαφωνεί» ... συμφωνώντας

Την άρνησή του να μπει σε «συζήτηση για μια μεταρρύθμιση - απάτη η οποία αρχίζει και τελειώνει στην ενοποίηση - συγκόλληση των δήμων και των νομαρχιών», δηλώνει τώρα ο ΣΥΝ. Τα παραπάνω, που αναφέρονται σε σχετική χτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση της ΠΓ, αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ότι ο ΣΥΝ μπορεί άλλα να λέει, άλλα να εννοεί και άλλα να κάνει.

Και για να εξηγούμαστε, αρκεί μια ανάγνωση στις προτάσεις του ΣΥΝ, όπως επαναδιατυπώθηκαν κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της ΠΓ. Ανάμεσα σε άλλα, προτείνεται:

1. Επιτελικό και όχι συγκεντρωτικό κράτος.

Αυτό, δηλαδή, που ευαγγελίζεται και η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ και αυτό ακριβώς που προωθείται αλλά σε κατεύθυνση αντιλαϊκή.

2. Αιρετή περιφέρεια ως β' βαθμός αυτοδιοίκησης με αιρετά όργανα στους νομούς και βασική αρμοδιότητα την ανάπτυξη με κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα.

Ακριβώς αυτό που είναι και η κυβερνητική πρόθεση, δηλαδή η θεσμοθέτηση της αιρετής περιφέρειας.

3. Ισχυροί δήμοι, δημοκρατικοί - αποτελεσματικοί με σαφείς αρμοδιότητες και οικονομικά μέσα.

Αποτελεσματικότητα ζητά και η κυβέρνηση στην άσκηση της πολιτικής της και στην άσκηση κρατικών αρμοδιοτήτων (όπως Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια) που σημαίνει τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα τους και τη διευκόλυνση της εμπορευματοποίησής τους.

Επιπλέον, σε χτεσινή της ανακοίνωση, η ΠΓ του ΣΥΝ θεωρεί ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις ηγεσίες των οργάνων της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, ώστε να «συντηρήσει μια ψευδεπίγραφη εικόνα μεταρρυθμιστικής δυναμικής». Αραγε, ανάμεσα σε αυτούς που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση δεν είναι και οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ στην ηγεσία της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ που συμμετέχουν στη χάραξη συγκεκριμένης πολιτικής και που στην ουσία συμφωνούν με τις αντιλαϊκές προτάσεις της κυβέρνησης για τον «Καποδίστρια 2»;

Θυμίζουμε ότι οι ηγεσίες της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ:

  • Από κοινού στήριξαν τις επιλογές για ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών της ΤΑ.
  • Προώθησαν τη μερική απασχόληση και την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.
  • Προωθούν την ανάθεση στην ΤΑ φορολογικής εξουσίας, δηλαδή την επιβολή νέων φόρων στους εργαζόμενους.
  • Δε διεκδικούν τα παρακρατηθέντα χρήματα της ΤΑ.
  • Αποδέχτηκαν τη μεταφορά αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση κοινωνικών υπηρεσιών (Υγεία, Πρόνοια) που διασπά τον ενιαίο δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα που έπρεπε να έχουν και οδηγεί στην παραπέρα εμπορευματοποίηση.

Οι όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις διατυπώνει ο ΣΥΝ για την προωθούμενη μεταρρύθμιση, δεν μπορούν να κρύψουν τη συμφωνία του - όπως αυτή έχει εκφραστεί και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο - με στόχο, να δημιουργηθούν μεγαλύτερες διοικητικές μονάδες πιο αποτελεσματικές στη διαχείριση και προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Επιμένουν...

«Εμείς επιμένουμε», αυτή είναι η μόνιμη επωδός των στελεχών του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κάθε φορά που αναφέρονται στην πρόταση κοινής δράσης που απηύθυνε ο Αλ. Αλαβάνος στο ΠΑΣΟΚ. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως με την κίνηση αυτή το ΠΑΣΟΚ «στριμώχτηκε» και ο ΣΥΝ βγήκε απ' τη δύσκολη θέση να πρέπει κάθε φορά να δίνει εξηγήσεις για το αν θέλει τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Το θέμα αυτό αναμένεται να απασχολήσει και τη συνεδρίαση, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, της ΚΠΕ του Συνασπισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Ανανεωτική Πτέρυγα» προσανατολίζεται στην κατάθεση πρότασης για την επιδίωξη μετεκλογικών συμπράξεων.

Χτες, ο Αλ. Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην «Ολυμπιακή Αεροπορία» δήλωσε: «Εμείς λέμε ότι είναι ρεαλιστικό να έχουμε μια δημόσια ΟΑ και καταθέτουμε προτάσεις κοινής δράσης σε όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Και παίρνουμε την απάντηση ότι οι προτάσεις σας δεν είναι ρεαλιστικές».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, από την Κρήτη, και σχετικά με το Κέντρο Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, δήλωσε: «Καλούμε τους πάντες και, παρά την άρνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αντιδράσουν. Καλούμε τους φίλους και οπαδούς του ΠΑΣΟΚ να δώσουμε κοινές μάχες με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Με τη σειρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον «Alpha Radio» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «αφού τα προγράμματά μας δεν επιτρέπουν σήμερα μια γενικευμένη πολιτική συνεργασία, ας προσπαθήσουμε να δράσουμε από κοινού σε συγκεκριμένα σημεία. Για να κάνουμε πιο δύσκολη τη ζωή της κυβέρνησης. Για να ματαιώσουμε αρνητικές κυβερνητικές επιλογές. Για να διερευνήσουμε, μέσα από την κοινή αντιπολιτευτική δράση, τα περιθώρια περαιτέρω συγκλίσεων. Με εντυπωσίασε η σπουδή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ να κλείσει αυτή την πόρτα. Εμείς θα επιμείνουμε».

Τέλος, ο Δ. Στρατούλης μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, δήλωσε: «Από τον τρόπο που απάντησε η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώθηκε, για άλλη μια φορά, ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία, γιατί αυτό είναι - και αυτό δεν το κρύβει - αναπόστατο τμήμα του νεοφιλελεύθερου δικομματικού πολιτικού σκηνικού που εμείς αγωνιζόμαστε να ανατρέψουμε και να αλλάξουμε. Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν "καιγόμαστε" να γίνουμε υπουργοί για να παίρνουμε μίζες από τη ΖΗΜΕΝΣ και από τα μοναστήρια». Προς τι τότε οι προτάσεις κοινής δράσης σε ένα κόμμα «αναπόσπαστο τμήμα του νεοφιλελεύθερου δικομματικού σκηνικού», το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ «αγωνίζεται να ανατρέψει»;

Εκδήλωση για την ίδρυση του ΕΑΜ

Εκδήλωση τιμής για την 67η επέτειο από την ίδρυση του ΕΑΜ (27/9/1941), οργανώνουν, αύριο Πέμπτη και ώρα 6.30 μ.μ., στα Προπύλαια του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας, οι ΕΑΜογενείς Αντιστασιακές Οργανώσεις (ΠΟΑΟ και ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ