Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι μόλις χτες ο Γ. Αλογοσκούφης μιλώντας σε ημερίδα της, έκρινε σκόπιμο να εξάρει το ρόλο της, καθώς όπως είπε ο υπουργός: «Η συμβολή της είναι σημαντική για τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας όπως είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας».
Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του «ΣΥΝ» -ΣΥΡΙΖΑ» Σ. Σώκος χαιρετίζοντας «τους εκλεκτούς προσκλεκλημένους» όχι μόνο αποδέχτηκε αυτό το ρόλο αλλά υπερθεμάτισε λέγοντας ότι ο ΣΥΝ «υποστηρίζει τον θεσμό της ΟΚΕ, υποστηρίζει τον κοινωνικό διάλογο...». Και όχι μόνο αυτό. Αλλά επιτέθηκε σε αυτούς που έχουν - όπως είπε - «δαιμονοποιήσει τον κοινωνικό διάλογο στο όνομα της ταξικής πάλης»!
Καταλαβαίνουμε τον πόνο του ΣΥΝ για τον «κοινωνικό διάλογο» και ότι το ΚΚΕ και οι ταξικές δυνάμεις του χαλάνε τη σούπα της «κοινωνικής συναίνεσης» στην οποία είναι βουτηγμένος και ο ΣΥΝ. Αλλά ότι τώρα τελευταία φαίνεται πως εκεί στον ΣΥΝ βγάζουν σπυράκια ακόμα και στο άκουσμα της «ταξικής πάλης». Τόσο τους πειράζει λοιπόν. Τόσο, που νιώθουν υποχρεωμένοι να βγουν να το διαλαλήσουν μπροστά στο «εκλεκτό τους ακροατήριο»;
Καιροσκοπισμός. Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος να καταθέτει πρόταση κοινής δράσης στο ΠΑΣΟΚ. Και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας να μιλά στο φεστιβάλ της νεολαίας του κόμματος στη Θεσσαλονίκη και να κατακεραυνώνει το... ΠΑΣΟΚ: «Αφού χρησιμοποίησε την περίοδο της διακυβέρνησής του για να σταθεροποιήσει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στην εξουσία, προσπαθεί τώρα να ξαναβγεί στην επιφάνεια, κάνοντας αντιπολίτευση»! Καιροσκοπισμός. Να δηλώνει ο Αλ. Τσίπρας ότι όπου να 'ναι ο καπιταλισμός καταρρέει: «Αυτό που βρίσκεται σε κρίση είναι το σύστημα. Το σύστημα που αφού εξύμνησε εδώ και δεκαετίες τη δυναμική και τις προοπτικές της ελεύθερης αγοράς, αφού αποθέωσε το κέρδος, σήμερα βουλιάζει. Παρακαλάει για κρατικές επιδοτήσεις, για κρατική ενίσχυση. Αυτές είναι οι μεγάλες αντιφάσεις. Ενα σύστημα που καταρρέει μέσα στα αδιέξοδά του»!
Εμείς, αντί άλλου σχολίου, παραθέτουμε αυτούσια την άποψη που διατύπωσε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας: «Ο καθένας βέβαια έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι μπορεί για να επιβιώσει. Δεν έχει όμως το δικαίωμα να υποτιμά τόσο, τη μνήμη και τη νοημοσύνη του λαού».
Σαφέστατο μήνυμα ότι ο νέος υπουργός Ναυτιλίας είναι εκ προοιμίου στοχοπροσηλωμένος υπέρ των εφοπλιστικών συμφερόντων αποτελεί το γεγονός ότι η πρώτη του συνάντηση ήταν χτες με τους εφοπλιστές του Λονδίνου, το περιβόητο «Κόμιτι». Και όπως ήταν εντελώς προβλέψιμο αμέσως μετά ο Αν. Παπαληγούρας έσπευσε να πλέξει το εγκώμιο της «ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας» (διάβαζε των εφοπλιστών), για το «ρεκόρ ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού» που καταγράφουν (διάβαζε των υπερκερδών και της ασύδοτης εκμετάλλευσης των ναυτικών). Δεν περίμενε βέβαια κανείς ότι ο νέος υπουργός θα έσπευδε να συναντήσει τους ναυτεργάτες ή τους κατοίκους των νησιών και των «άγονων γραμμών» ή να ανατρέψει την «απελευθέρωση» των ακτοπλοϊκών γραμμών, αλλά ότι κάπως θα τηρούσε τα προσχήματα ώστε το όνομα του υπουργείου να μην είναι συνώνυμο των εφοπλιστών. Απλά επισημαίνουμε το συμβολισμό ακριβώς γιατί έχει πολιτική σημασία που αναμφίβολα θα επιβεβαιωθεί και στη συνέχεια.
Το προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το στηρίζει η ΠΑΣΚΕ. Γιατί δεν το υιοθετεί το ΠΑΣΟΚ; Κάπως έτσι τα είπε χτες ο Αλ. Αλαβάνος, σε δηλώσεις του απ' το Ηράκλειο της Κρήτης. Παραθέτουμε το σχετικό και εξόχως απολαυστικό απόσπασμα των δηλώσεών του που αφορούσε στην «Ολυμπιακή Αεροπορία»: «Το Συνέδριο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην Ο.Α. κατέληξε στην υποστήριξη της θέσης να μείνει εθνικός αερομεταφορέας με τη συμμετοχή και τη στήριξη και της ίδιας της ΠΑΣΚΕ. Μας κάνει εντύπωση πώς ένα αίτημα που θέτουμε εμείς και έχει τη στήριξη της ΠΑΣΚΕ να μην το δέχεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ»!