ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Σεπτέμβρη 2008
Σελ. /32
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Νέες εξετάσεις στην πλουτοκρατία
  • Αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, περιφρονεί βαθύτατα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων
  • «Προχώρα πιο γρήγορα» είναι η μόνη κριτική που δέχεται
  • Περίσσεψε η υποκρισία και το ψεύτικο «ενδιαφέρον» για τους οικονομικά ασθενέστερους, τους μισθωτούς και συνταξιούχους

Motion Team

«Φυγή προς τα μπρος», με ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού και βαθιά περιφρόνηση στις σύγχρονες ανάγκες του, επιλέγει ο Κ. Καραμανλής να δώσει νέες εξετάσεις στην πλουτοκρατία για την αποφασιστικότητά του να διασφαλίσει την «αειφόρο» κερδοφορία της.

Τόσο με την ομιλία του όσο και με τη συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός παρουσίασε σαφέστατες και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την επίτευξη του παραπάνω στόχου, φτάνοντας στο σημείο να αναβάλει για το απώτερο μέλλον ακόμα και τα «ψίχουλα», με τα οποία επιχειρούν συνήθως να συγκρατούν τις μάσκες «κοινωνικής ευαισθησίας» της εφαρμοζόμενης βάρβαρης πολιτικής. Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε διατεθειμένος να «θυσιαστεί» ο ίδιος και η κυβέρνησή του στο βωμό των μακροπρόθεσμων συμφερόντων της πλουτοκρατίας παρά να αναδιπλωθεί και να χαμηλώσει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επίθεσης.

Ο Κ. Καραμανλής προχώρησε σε μια επιθετική υπεράσπιση του ευρωμονόδρομου, επιστρατεύοντας κάθε πρόσφορο μέσο, για να δικαιολογήσει την «αναγκαιότητά» του, όπως η «διεθνής οικονομική κρίση», αλλά και μια σειρά εξόφθαλμων ψεμάτων όπως ότι «η κυβέρνηση δε θίγει τα συμφέροντα των εργαζομένων»(!) ή ότι αν δεν είχαν γίνει οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις τότε τα πράγματα θα ήταν χειρότερα... Επίσης, δε δίστασε να εμφανιστεί ως «προστάτης» των οικονομικά ασθενέστερων, ισχυριζόμενος ότι αυτούς έχει στο μυαλό της η κυβέρνηση όταν χαράσσει πολιτική(!). Περίσσεψε επίσης η υποκρισία όταν εμφανίστηκε «αγανακτισμένος», επειδή «οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δηλώνουν το μεγαλύτερο φορολογητέο εισόδημα στη χώρα μας»(!), μόνο και μόνο για να δικαιολογήσει τη νέα φοροεπιδρομή που φυσικά τα ίδια «υποζύγια» θα κληθούν να πληρώσουν ξανά.

«Πιο γρήγορα»...

Κυρίαρχο μήνυμα πάντως ήταν η βούληση και η αποφασιστικότητα να προχωρήσει μέχρι τέλους τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, εμφανίζοντας μάλιστα ως «συγκριτικό πλεονέκτημα» την «τόλμη» του να τις προχωρήσει.

Ταυτόχρονα, έστειλε μήνυμα πυγμής προς όσους αμφισβητούν έμπρακτα την πολιτική του, δηλώνοντας ότι η μόνη κριτική που δέχεται είναι όταν του λένε να προχωρήσει πιο γρήγορα τις «μεταρρυθμίσεις»! «Τη μόνη πραγματικά γόνιμη, παραγωγική, ας το πω έτσι, κριτική την οποία μπορώ να αποδεχτώ είναι από εκείνους που μου λένε πηγαίνετε πιο γρήγορα, πηγαίνετε πιο θαρραλέα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχετε στο νου σας», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι η κριτική αυτή είναι «ο πιο ούριος άνεμος στα πανιά μιας κυβέρνησης που εξ ορισμού είναι προσανατολισμένη σε μια γόνιμη στρατηγική μεταρρυθμίσεων»...

Με την επίτευξη αυτού του στόχου συνέδεσε και την πολιτική τύχη του ίδιου και της κυβέρνησής του. «Δε θα θυσιάσω το συμφέρον του τόπου και τη συνέπεια στις κυβερνητικές προτεραιότητες χάρη μιας πρόσκαιρης δημοτικότητας. Αυτή είναι η πυξίδα μας», ήταν μια χαρακτηριστική αναφορά. Η άλλη είναι ότι η απάντηση στο δίλημμα που ο ίδιος έθεσε: «Αν είχα να διαλέξω ανάμεσα σε αυτό που αισθάνομαι ότι είναι σωστή πολιτική και σε μια τετραετία περισσότερη, το πρώτο θα διάλεγα», είπε, κάνοντας ακόμα μια φορά επίδειξη αποφασιστικότητας. Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι δε σκέφτεται «να κάνει χρήση του δικαιώματος για πρόωρη συνταξιοδότηση» και θα παραμείνει στις «επάλξεις»...

Η υλοποίηση του αντιασφαλιστικού νόμου, η κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, η επιτάχυνση των αντιδραστικών αλλαγών στην Παιδεία και την Υγεία, ο «Καποδίστριας 2», η πλήρης ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής», του ΟΣΕ, των περιφερειακών αεροδρομίων, η νέα φοροεπιδρομή είναι στο επίκεντρο της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, όπως επιβεβαίωσε ο Κ. Καραμανλής στη ΔΕΘ. Καυχήθηκε, μάλιστα, για την τόλμη του ότι στη χώρα μας «υπάρχει και μια μεγάλη, εργώδης προσπάθεια αλλαγών και μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς από το ασφαλιστικό - μία κορυφαία μεταρρύθμιση, που κανένας δεν ήθελε να την αγγίξει, θυμόμαστε ακόμα φαντάζομαι όλοι προ 7ετίας τον τραγέλαφο του "ξεκινάω μία μεταρρύθμιση και την παίρνω πίσω μόλις ακούστηκαν οι πρώτες διαμαρτυρίες και αντιδράσεις" - μέχρι την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, την τόσο αναγκαία, για την οποία όμως κανένας δεν ήθελε πριν από την κυβέρνησή μας να βάλει τα δάχτυλα επί των τύπων των ήλων».

Θυμηδία προκάλεσε η υποκριτική αγανάκτησή του γιατί οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος των φορολογικών βαρών: «Δε γίνεται το μεγαλύτερο φορολογητέο εισόδημα να το δηλώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι στη χώρα μας. Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα εδώ», εξερράγη, λες και τη φορολογική πολιτική την αποφασίζει και υλοποιεί κάποιος «τρίτος» και όχι η κυβέρνηση. Αν και έσπευσε να δηλώσει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση» αύξησης του ΦΠΑ, ωστόσο δεν απέκλεισε την επιβολή νέων έμμεσων φόρων (αυξήσεις σε ποτά, τσιγάρα, τέλη κινητών, κ.ο.κ.) δηλώνοντας διπλωματικά ότι «δεν αποσκοπούμε να πάρουμε νέα φορολογικά μέτρα». Ετσι και αλλιώς πάντως, οι διαβεβαιώσεις αυτές έχουν μηδενική αξία, αφού πολλές φορές έχουν ανατραπεί στο παρελθόν.

Κατά τα λοιπά, ο Κ. Καραμανλής απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού στο εγγύς μέλλον, πρόσφερε πλήρη κάλυψη στην επιχειρηματική δραστηριότητα των υπουργών και των συζύγων τους που βρέθηκαν στο επίκεντρο της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα, ενώ δε διέκρινε κάτι «επιλήψιμο» στις μπίζνες μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου...

Αντιστροφή της πραγματικότητας

Η απάντηση του Κ. Καραμανλή στην ερώτηση του «Ρ»

Στα εξόφθαλμα ψέματα και στην πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας κατέφυγε ο πρωθυπουργός όταν ο «Ρ» έθεσε το ζήτημα της σφοδρής επίθεσης στα δικαιώματα των εργαζομένων που «μετουσιώνονται» σε ιστορικά κέρδη για τις επιχειρήσεις. Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε την ερώτηση του «Ρ» και την απάντηση του Κ. Καραμανλή.

Ερώτηση: «Στον χρόνο που πέρασε από τις περσινές εκλογές, η κυβέρνηση πρόλαβε ήδη και ψήφισε μία σειρά νόμους που πλήττουν καίρια ή καταργούν δικαιώματα των εργαζομένων. Ενδεικτικά αναφέρω: Νόμος για το Ασφαλιστικό που αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώνει τις συντάξεις, διπλασιάζει τον αριθμό των ενσήμων που απαιτείται για το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από 50 σε 100. Επίσης, ψήφισε τροπολογία που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις, πρώην ΔΕΚΟ, και τώρα προωθεί τον μαζικό χαρακτηρισμό, ουσιαστικά την κατάργηση, των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Επίσης, χάρη στους νόμους που ψηφίσατε τα προηγούμενα χρόνια για τις εργασιακές σχέσεις, οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ευέλικτες θέσεις, δηλαδή κακοπληρωμένες θέσεις μερικής απασχόλησης και ασφάλισης. Την ίδια στιγμή η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων, χάρη και στους νόμους που εσείς ψηφίσατε - φορολογικός νόμος, αναπτυξιακός - καταγράφει ιστορικά ρεκόρ. Μόνο το 2007, οι 300 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις συγκέντρωσαν 11,3 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τα κέρδη τους κατά 40% σε σχέση με το 2006. Μήπως τελικά αυτό που καταφέρνει η πολιτική σας στην πράξη είναι να συνθλίβει τα δικαιώματα των εργαζομένων και να τα μετατρέπει σε κέρδη για λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους;»

Κ. Καραμανλής: «Οπως ξέρετε, από προηγούμενους διαλόγους μας, σέβομαι απόλυτα την άποψη, με τη διαφορά ότι έχω πλήρη διαφωνία και το λέω πολύ απλά. Δε θίγουμε συμφέροντα εργαζομένων, αυτή είναι η πραγματικότητα. Εκείνο που κάνουμε, είναι να προσπαθούμε με όλους τους τρόπους να μετατρέψουμε την ελληνική οικονομία σε μία εύρωστη, αναπτυσσόμενη οικονομία, που γεννά ευκαιρίες, γεννά εισόδημα, γεννά νέες θέσεις εργασίας.

Δε λέω ότι έχουμε πετύχει το ζητούμενο. Λέω όμως ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Και λέω ότι δεν έχουμε πετύχει το ζητούμενο, γιατί όσο υπάρχει ένας άνεργος, να το πω παραστατικά, σημαίνει ότι δεν έχουμε φτάσει στην πλήρη επιτυχία. Οπως ακούω καμιά φορά να λέγεται - και νομίζω είναι πολύ πετυχημένο - καλό βέβαια ότι το 11% της ανεργίας πήγε κάτω από το 7%, αλλά κάποιος που είναι άνεργος, είναι 100% άνεργος.

Ομως, από την άλλη πλευρά, τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής είναι χειροπιαστά, είναι απτά, είναι θετικά και δείχνουν ότι σε ένα δύσκολο, ανταγωνιστικό κόσμο, πάμε στη σωστή κατεύθυνση. Εάν δεν εφαρμοζόταν αυτή η πολιτική, γιατί αυτή την υπόθεση εργασίας πρέπει να κάνουμε κάποια στιγμή όλοι μας, αν είχαμε αφήσει την ελληνική οικονομία ανοχύρωτη, στο έλεος των ελλειμμάτων, ύψους 7 ή 8%, χωρίς αναπτυξιακό επενδυτικό νόμο, χωρίς την αναμόρφωση των φορολογικών συντελεστών, ποιος θα απαντούσε σήμερα στους Ελληνες πολίτες αν η ανεργία πλησίαζε το 20%, αν τα εισοδήματα δεν αυξάνονταν, έστω όχι ίσως με το ρυθμό που θα θέλαμε, αλλά πάντως με αυξητική τάση, αν αντί να γεννώνται θέσεις εργασίας έκλειναν υφιστάμενες;

Θέλω λοιπόν να πω ότι μία πολιτική στην εφαρμογή της έχει πρακτικές δυσκολίες, έχει τις δυσκολίες ότι εφαρμόζεται σε έναν ανταγωνιστικό κόσμο αλλά σε τελική ανάλυση όποιος δεν είναι προκατειλημμένος μπορεί να κρίνει εκ του αποτελέσματος. Και εκ του αποτελέσματος αυτή η πολιτική δικαιώνεται».

ΠΑΣΟΚ
Δε βρήκε... περιεχόμενο στην ομιλία Καραμανλή

Σε μια αποπροσανατολιστική κριτική πλαισιωμένη από πλήθος σκληρών φραστικών χαρακτηρισμών που ήρθε να υπηρετήσει την κεντρική επιδίωξη της Χαριλάου Τρικούπη, να μην αναδειχτεί η απόλυτη σύμπλευση των εταίρων του δικομματισμού στην εφαρμοζόμενη πολιτική, προχώρησε το ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε «κενή περιεχομένου» την ομιλία του Κ. Καραμανλή που «επέδειξε πως έχει πλέον χάσει τελείως την επαφή του με την πραγματικότητα στη χώρα μας». Την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός έδινε το περίγραμμα της αντιλαϊκής επίθεσης που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα μέσα από μια σειρά αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, το ΠΑΣΟΚ υποστήριζε πως ο Κ. Καραμανλής «είναι αδύναμος, δεν μπορεί να ηγηθεί αυτής της χώρας». Ηταν «θλιβερή η εικόνα του κ. Καραμανλή. Και είναι απορίας άξιο, γιατί ακριβώς ανέβηκε στη Θεσσαλονίκη», είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Το ΠΑΣΟΚ επιλέγοντας να επιτεθεί προσωπικά στον πρωθυπουργό, επιδιώκει να αφήσει στο απυρόβλητο τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης για νέες ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση, για καινούριες ιδιωτικοποιήσεις, για παραπέρα επίθεση στο εισόδημα των εργαζομένων, αφού οι προγραμματικές του θέσεις κινούνται στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση. Βέβαια την ίδια στιγμή εντελώς υποκριτικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη δύναμη που έχει σχέδιο και βούληση για να βγάλει τη χώρα από... την κρίση. Είναι δύναμη ευθύνης και φορέας αλλαγής»...

Επίσης σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ «ο κ. Καραμανλής κάλυψε απολύτως τους υπουργούς του, που κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας και για αθέμιτη επιρροή» και «αποφάσισε πως και αυτός και η κυβέρνησή του θα βουλιάξουν όλοι μαζί».

Επέστρεψαν στη βάση τους...

Πρόβα ή απλά προβοκάτσια; Ο,τι κι αν ήταν δεν τους βγήκε. Ο λόγος για μια ομάδα προβοκατόρων που αρχικά εμφανίστηκαν ως οικολόγοι και στη συνέχεια στεγνά ως ροπαλοφόροι τραμπούκοι που δήλωναν αναρχικοί και οι οποίοι ενώ εξελισσόταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ εμφανίστηκαν από την Τσιμισκή με την αξίωση να κοπεί στα δύο η συγκέντρωση για να περάσουν, είπαν, και να πάνε στο «Βελίδειο». Την ίδια ώρα, η Αγγελάκη ήταν ανοιχτή για να πάνε όπου ήθελαν, αλλά αυτοί θέλανε να περάσουν μέσα από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Η φόρα τούς κόπηκε, βέβαια, από την αποφασιστική περιφρούρηση της συγκέντρωσης και οι «ερίφηδες», αφού έδωσαν το σχετικό ρεσιτάλ για τις κάμερες επέστρεψαν στη βάση τους, κάπου ανάμεσα στα μπλοκ των εργατοπατέρων που έρχονταν από Εγνατία στην Αγγελάκη...

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Επιφανειακή, αποπροσανατολιστική κριτική

Στην επιφάνεια και πάλι έμεινε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά στην κριτική του για την πρωθυπουργική ομιλία και συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ. Συνεπείς στην προσπάθειά τους να πείσουν - αποπροσανατολίζοντας το λαό απ' την ανάγκη να αντιπαλέψει το μεγάλο κεφάλαιο, συνεπώς και την πολιτική που προς όφελός του ασκείται απ' τους εκάστοτε πολιτικούς του εκπροσώπους - πως για όλα ευθύνεται μια κακή κυβέρνηση και πως όλα θα αλλάξουν ραγδαία αν αυτή απομακρυνθεί και στη θέση της αναδειχτεί μια άλλη, στις διάφορες ανακοινώσεις που εξέδωσαν έκαναν λόγο για «την πιο επικίνδυνη κυβέρνηση των τελευταίων χρόνων», στοχοποιώντας σαν αποκλειστικά υπεύθυνο για την κατάσταση τον ίδιο τον πρωθυπουργό που παραμένει «πιστός στη γραμμή λεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος, στο νεοφιλελεύθερο δόγμα», «εμμένει σε μια πολιτική που οδηγεί σε αδιέξοδα» και «κλείνει τα μάτια του στην τραγική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα», ενώ έφτασαν να ισχυριστούν πως «είναι πια φανερό πως η ίδια η ύπαρξη της κυβέρνησης Καραμανλή είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο»!

ΜΑΚΗΣ ΜΑΪΛΗΣ
Ο λαός έχει δικό του μονόδρομο

Δήλωση του υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σε δήλωσή του αναφορικά με τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, σημείωσε: «Η πολιτική της κυβέρνησης είναι μονόδρομος για το κεφάλαιο. Η εργατική τάξη, ο λαός, έχουν τον δικό τους: Απειθαρχία, σκληρή ενιαία πάλη για την απόκρουση της επίθεσης, για την ανατροπή του "ευρωμονόδρομου" στην πορεία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ